Ухвала
від 24.10.2017 по справі 622/236/17
ДЕРГАЧІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

справа №622/236/17

провадження №1-в/619/279/17

Ухвала

Іменем України

24 жовтня 2017 року Дергачівський районний суд Харківської області

У складі: головуючого судді - ОСОБА_1

за участю секретаря

судового засідання - ОСОБА_2

прокурора - ОСОБА_3

засудженої - ОСОБА_4

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Дергачі подання Золочівського РВ з питань пробації Північно-Східного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації Міністерства юстиції стосовно:

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки м.Харків, громадянки України, проживаючої за адресою: АДРЕСА_1 , засудженої згідно вироку Апеляційного Харківської області від 06.07.2017 за ч.3 ст.15 ч.2 ст.185 до 1 року позбавлення волі із застосуванням ст. 75 КК України з іспитовим строком 1 рік,-

про скасування звільнення від відбування покарання з випробуванням і направлення для відбування призначеного покарання,-

установив:

До суду надійшло подання Золочівського РВ з питань пробації Північно-Східного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації Міністерства юстиції про скасування звільнення від відбування покарання з випробуванням і направлення для відбування призначеного покарання у відношенні засудженої ОСОБА_4 . В обгрунтування подання зазначено, що останню засуджено 20.03.2017 згідно вироку Апеляційного Харківської області від 06.07.2017 за ч.3 ст.15 ч.2 ст.185 до 1 року позбавлення волі із застосуванням ст. 75 КК України з іспитовим строком 1 рік, згідно до ст.76 на неї були покладені обов`язки: періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації; повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи; не виїжджати за межі України без погодження з уповноваженим органом з питань пробації. 07.08.2017 засуджена ОСОБА_4 була поставлена на облік та їй були роз`яснені порядок та умови відбування покарання, правові наслідки за невиконання покладених на неї судом обов`язків, порушення громадського порядку, учинення нового злочину. За результатами проведеної бесіди засуджена ОСОБА_4 дала підписку про ознайомлення з вимогами законодавства щодо неї та обов`язками, покладеними на неї судом згідно ст.76 КК України. При постановці на облік у відношенні останньої була винесена постанова про встановлення днів явки на реєстрацію. Днем явки призначено 1-шу п`ятницю кожного місяця. Однак засуджена допустила не явку на реєстрацію 01.09.2017 без поважних причин. Таким чином ОСОБА_4 порушила обов`язок покладений на неї судом.

У судовому засіданні засуджена ОСОБА_4 заперечувала проти клопотання, пояснивши, що вона 1 вересня 2017 року дійсно не з`явилася на реєстрацію у зв`язку з тим, що має малолітніх дітей та відвідувала свято першого дзвоника, про що у телефонному режимі попереджала інспектора, а потім 4 вересня 2017 з`явилася на реєстрацію.

Представник Золочівського РВ з питань пробації у судове засідання не з`явився, причини неявки суду не повідомив, хоча про час та місце розгляду подання повідомлявся.

Прокурор у судовому засіданні заявлене подання не підтримав.

Перевіривши матеріали подання, особової справи, вислухавши думку прокурора, суд дійшов висновку, що подання не підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Згідно ч.2ст.78 КК України, якщо засуджений не виконує покладені на нього обов`язки або систематично вчинює правопорушення, що потягли за собою адміністративні стягнення і свідчать про його небажання стати на шлях виправлення, суд направляє засудженого для відбування призначеного покарання.

З матеріалів справи вбачається, що 07.08.2017 засуджена ОСОБА_4 прибула до Золочівського РВ з питань пробації Північно-Східного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації Міністерства юстиції за викликом, їй були роз`яснені обов`язки, покладені на неї судом, а також роз`яснено порядок та умови відбування покарання з випробуванням, відібрано підписку, винесено постанову про встановлення днів явки на реєстрацію перша п`ятниця кожного місяця (з 8год. 00хв. до 12год. 15хв., 13год. 00хв. по 15год. 45хв.) Також засуджена попереджена, що у разі ухилення від виконанняпокладених судом обов`язків або систематичного порушення громадського порядку звільнення від відбування покарання з випробуванням на підставі ч.2ст.78 КК України, може бути скасовано судом.

Постановою ст.інспектора Золочівського РВ з питань пробації Північно-Східного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації Міністерства юстиції від 07.08.2017 засуджену ОСОБА_4 зобов`язано з`являтися на реєстрацію до інспекції в першу п`ятницю кожного місяця (з 8год. 00хв. до 12год. 15хв., 13год. 00хв. по 15год. 45хв.).

01.09.2017 ОСОБА_4 не з`явилася на реєстрацію до Золочівського РВ з питань пробації Північно-Східного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації Міністерства юстиції.

Під час судового розгляду не доведено, що засуджена за період іспитового строку систематично вчиняла правопорушення, що свідчить про її небажання стати на шлях виправлення.

Суд вважає, що наявність одного факту не з`явлення на реєстрацію не утворює системності невиконання покладених на засуджену обов`язків, тому не породжує правових наслідків, передбачених ч. 2ст. 78 КК України.

Інші передбачені законодавством підстави для скасування звільнення від відбування покарання з випробуванням і направлення для відбування призначеного покарання у поданні відсутні.

Крім того, суд враховує, що згідно характеристики Феськівської сільської ради Золочівського району Харківської області від 19.10.2017 за №02-30/425 та від 19.10.2017 за №02-25/580 вбачається, що ОСОБА_4 на обліку в комісії по боротьбі з пияцтвом не стоїть, спиртними напоями не зловживає, до адміністративної відповідальності адмінкомісією та виконкомом Феськівської сільської ради не притягувалась, на засіданні виконавчого комітету та товариського суду не розглядалась. Галушка є матір`ю одиначкою і на її утриманні знаходяться її малолітні діти. Скарг на поведінку ОСОБА_4 та її сім`ї не надходило. Підтримує дружні стосунки з сусідами.

Відповідно до ст. 164 КВК України уповноважений орган з питань пробації: веде облік засуджених протягом іспитового строку; роз`яснює засудженим порядок виконання обов`язків, покладених на них судом; здійснює нагляд за засудженими; вживає заходів з припинення порушень судових рішень; організовує першочергові заходи з виявлення засуджених, місцезнаходження яких невідоме; звертається до відповідних правоохоронних органів щодо розшуку засуджених, місцезнаходження яких невідоме; здійснює інші повноваження, передбачені цим Кодексом таЗаконом України"Про пробацію". У разі призову засудженого на строкову військову службу до військового комісаріату надсилається копія вироку, а в необхідних випадках до неї додаються інші документи, які потрібні для здійснення контролю за поведінкою засудженого за місцем проходження служби. Звільнені від відбування покарання з випробуванням зобов`язані: виконувати обов`язки, які покладені на них судом; повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання; з`являтися за викликом до зазначеного органу. У разі якщо засуджений з незалежних від нього обставин не може виконати обов`язок (обов`язки), покладені на нього судом, уповноважений орган з питань пробації направляє до суду обґрунтоване подання про зміну таких обов`язків.

Згідно до ст.166 КВК України якщо засуджений не виконує обов`язки, встановлені цим Кодексом,Законом України "Про пробацію", а також покладені на нього судом, або систематично вчиняє правопорушення, що тягнуть за собою адміністративні стягнення і свідчать про його небажання стати на шлях виправлення, уповноважений орган з питань пробації вносить до суду подання про скасування звільнення від відбування покарання з випробуванням і направлення засудженого для відбування призначеного покарання. Подання про скасування звільнення від відбування покарання з випробуванням і направлення засудженого для відбування призначеного покарання вноситься до суду після застосування уповноваженим органом з питань пробації до засудженого письмового попередження про скасування звільнення від відбування покарання з випробуванням і направлення для відбування призначеного покарання. У разі невиконання засудженим, звільненим від відбування покарання з випробуванням, обов`язків, визначених законом та покладених на нього судом, систематичного вчинення правопорушень, що тягнуть за собою адміністративні стягнення і свідчать про його небажання стати на шлях виправлення, уповноважений орган з питань пробації застосовує до нього письмове попередження про скасування звільнення від відбування покарання з випробуванням і направлення для відбування призначеного покарання. Систематичним вчиненням правопорушень, що тягнуть за собою адміністративні стягнення і свідчать про небажання стати на шлях виправлення, є вчинення засудженим протягом іспитового строку трьох і більше таких правопорушень. Письмове попередження про скасування звільнення від відбування покарання з випробуванням і направлення засудженого для відбування призначеного покарання застосовується у разі невиконання засудженим хоча б одного з обов`язків, визначених законом та покладених на нього судом, за відсутності об`єктивних обставин, що фактично позбавляють засудженого можливості їх виконувати і документально підтверджені. У разі вчинення засудженим адміністративних правопорушень, що тягнуть за собою накладення адміністративних стягнень, із засудженим проводиться індивідуальна профілактична бесіда. У разі відмови судом у задоволенні подання про скасування звільнення від відбування покарання з випробуванням повторне направлення до суду такого подання здійснюється після застосування до засудженого повторного письмового попередження про скасування звільнення від відбування покарання з випробуванням і направлення для відбування призначеного покарання.

З урахуванням недоведеності невиконання засудженою умов звільнення від відбування покарання, у суду відсутні підстави вважати, що засуджена не бажає стати на шлях виправлення, тому в задоволенні подання слід відмовити.

Керуючисьст. 78 КК України, ст.ст.537,539 КПК України,ст.166 КВК України, суд

постановив:

У задоволенні подання Золочівського РВ з питань пробації Північно-Східного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації Міністерства юстиції стосовно ОСОБА_4 про скасування звільнення від відбування покарання з випробуванням і направлення для відбування призначеного покарання - відмовити.

Ухвала може бути оскаржена до Апеляційного суду Харківської області через Дергачівський районний суд Харківської області протягом семи діб з дня проголошення ухвали.

Суддя ОСОБА_1

СудДергачівський районний суд Харківської області
Дата ухвалення рішення24.10.2017
Оприлюднено09.03.2023
Номер документу69821343
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —622/236/17

Ухвала від 20.12.2017

Кримінальне

Дергачівський районний суд Харківської області

Остропілець Є. Р.

Ухвала від 14.12.2017

Кримінальне

Апеляційний суд Харківської області

Люшня А. І.

Ухвала від 24.10.2017

Кримінальне

Дергачівський районний суд Харківської області

Нечипоренко І. М.

Ухвала від 21.09.2017

Кримінальне

Апеляційний суд Харківської області

Шабельніков С. К.

Вирок від 06.07.2017

Кримінальне

Апеляційний суд Харківської області

Плетньов В. В.

Ухвала від 15.05.2017

Кримінальне

Апеляційний суд Харківської області

Плетньов В. В.

Ухвала від 03.05.2017

Кримінальне

Апеляційний суд Харківської області

Плетньов В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні