Ухвала
від 06.07.2017 по справі 333/3655/17
КОМУНАРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЗАПОРІЖЖЯ

Справа №333/3655/17

Пр. № 2-з/333/1903/17

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

06 липня 2017 р. м.Запоріжжя

Суддя Комунарського районного суду м.Запоріжжя Наумова Ірина Йосипівна, розглянувши заяву позивача ОСОБА_1 про забезпечення її позову до Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку Новокузнецька-5 , третя особа, що не заявляє самостійних вимог на предмет спору: державний реєстратор Департаменту реєстраційних послуг Запорізької міської ради ОСОБА_2 про визнання недійсним рішення установчих зборів Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку Новокузнецька-5 , скасування запису про державну реєстрацію Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку Новокузнецька-5 ,-

ВСТАНОВИВ:

В провадженні Комунарського районного суду м. Запоріжжя перебуває цивільна справа за позовом ОСОБА_1 до Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку Новокузнецька-5 , третя особа, що не заявляє самостійних вимог на предмет спору: державний реєстратор Департаменту реєстраційних послуг Запорізької міської ради ОСОБА_2 про визнання недійсним рішення установчих зборів Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку Новокузнецька-5 , скасування запису про державну реєстрацію Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку Новокузнецька-5 . Ухвалою судді від 04.07.2017 р. відкрито провадження по справі за даним позовом.

06.07.2017 року до суду надійшла заява позивача ОСОБА_1 про забезпечення даного позову шляхом:

- заборони державним реєстраторам Департаменту реєстраційних послуг Запорізької міської ради проводити будь-які реєстраційні дії відносно Об'єднання співвласників багатоквартирних будинків Новокузнецька-5 (ідентифікаційний код 40746017, місцезнаходження: 69118, Запорізька обл. м. Запоріжжя, вул. Новокузнецька, будинок 5) в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

- зобов'язання Департамент реєстраційних послуг Запорізької міської ради (місцезнаходження: 69002, м. Запоріжжя, вул. Олександрівська, буд. 84, ідентифікаційний код 40302133) внести запис до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб- підприємців та громадських формувань про заборону проведення реєстраційних дій відносно Об'єднання співвласників багатоквартирних будинків Новокузнецька-5 (ідентифікаційний код 40746017, місцезнаходження: 69118, Запорізька обл. м. Запоріжжя, вул. Новокузнецька, будинок 5).

- заборонити вилучати з господарського відання Комунального підприємства Наше місто Запорізької міської ради (ідентифікаційний код 40545596; місцезнаходження: 69095, м. Запоріжжя, вул. Українська, будинок 29 А) та передачу в управління об'єднанню співвласників багатоквартирного будинку Новокузнецька-5 житловий будинок №5 по вул. Новокузнецька в м. Запоріжжя.

Заявник зазначає, що не вжиття даних заходів по забезпеченню вищезазначеного позову можу ускладнити, або зробити неможливим виконання рішення суду по цій справі.

Дослідивши вимоги заяви та додані матеріали в судовому засіданні, суд приходить до висновку про те, що заява підлягає частковому задоволенню, з наступних підстав.

Згідно ч.1 ст.151 ЦПК України суд за заявою осіб, які беруть участь в справі, може вжити заходи забезпечення позову. Частина 3 цієї ж статті наголошує, що забезпечення позову допускається на будь-якій стадії розгляду справи, якщо невжиття заходів забезпечення може утруднити чи зробити неможливим виконання рішення суду.

Відповідно до ч.1 ст.153 ЦПК України, заява про забезпечення позову розглядається судом, у провадженні якого перебуває справа , в день її надходження без повідомлення відповідача та інших осіб, які беруть участь у справі.

Згідно п.п. 2, 3 ч.1 ст.152 ЦПК України позов забезпечується шляхом: заборони вчиняти певні дії; встановленням обов'язку вчинити певні дії;

Відповідно до ч. 1 статті 25 Закону України Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань , державна реєстрація та інші реєстраційні дії проводяться на підставі:

- документів, що подаються заявником для державної реєстрації;

- судових рішень, що набрали законної сили та тягнуть за собою зміну відомостей в Єдиному державному реєстрі, а також що надійшли в електронній формі від суду або державної виконавчої служби відповідно до Закону України "Про виконавче провадження" щодо заборони (скасування заборони) вчинення реєстраційних дій .

Відповідно до ч. 1 статті 28 Закону України Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань , підставами для відмови у державній реєстрації є наявність у Єдиному державному реєстрі відомостей про судове рішення щодо заборони проведення реєстраційної дії.

Пунктом 4 Постанови Пленуму Верховного Суду України Про практику застосування судами цивільного процесуального законодавства при розгляді заяв про забезпечення позову від 22.12.2006 року №9 , встановлено, що розглядаючи заяву про забезпечення позову, суд (суддя) має з урахуванням доказів, наданих позивачем на підтвердження своїх вимог, пересвідчитися, зокрема, в тому, що між сторонами дійсно виник спір та існує реальна загроза невиконання чи утруднення виконання можливого рішення суду про задоволення позову; з'ясувати обсяг позовних вимог, дані про особу відповідача, а також відповідність виду забезпечення позову, який просить застосувати особа, котра звернулася з такою заявою, позовним вимогам.

З матеріалів справи вбачається, що на теперішній час є спір між сторонами з приводу визнання недійсним рішення Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку Новокузнецька-5 та існує реальна загроза невиконання чи утруднення виконання можливого рішення суду про задоволення позову, а саме: є небезпека проведення загальних зборів кооперативу за відсутності позивача, на яких може бути прийняте рішення щодо зміни керівництва ОСББ Новокузнецька-5 , прийняття нових редакцій статутів, внаслідок чого можуть бути порушені право позивача на управління ОСББ, що в подальшому може ускладнити виконання рішення суду.

Заявлений вид забезпечення позову, у вигляді заборони державним реєстраторам Департаменту реєстраційних послуг Запорізької міської ради проводити будь-які реєстраційні дії відносно ОСББ Новокузнецька-5 та зобов'язання даного органу щодо внесення запису до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань про вищезазначену заборону, відповідає його предмету та вжиття таких заходів не зумовлює фактичного вирішення спору по суті, а спрямоване лише на збереження існуючого становища до розгляду справи по суті.

Суддя вважає, що такими заходами забезпечення позову, які просить заявник застосувати, суд захищає законні інтереси позивача на той випадок, коли відповідач буде діяти недобросовісно або коли неприйняття заходів може призвести до невиконання судового рішення.

Заходи забезпечення позову носять тимчасовий характер і зберігають свою дію до фактичного виконання рішення суду, яким закінчується вирішення спору по суті. Таким чином, застосування вищезазначених тимчасових заходів забезпечення позовних вимог не носять дискримінаційного характеру по відношенню до відповідача по справі.

Застосування даних заходів забезпечення позову здійснюється в рамках дискреційних повноважень суду і на основі принципів змагальності та процесуального рівноправ'я сторін.

На підставі вищевикладеного, суддя приходить до висновку, що заява позивача про забезпечення позову по вищевказаній цивільній справі в частині заборони державним реєстраторам Департаменту реєстраційних послуг Запорізької міської ради проводити будь-які реєстраційні дії відносно ОСББ Новокузнецька-5 та зобов'язання даного органу щодо внесення запису до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань про вищезазначену заборону є обґрунтованою та підлягає задоволенню.

Заявлені в даній заяві вимоги про забезпечення вищезазначеного позову шляхом заборони вилучення з господарського відання Комунального підприємства Наше місто Запорізької міської ради та передачі в управління об'єднанню співвласників багатоквартирного будинку Новокузнецька-5 житлового будинку №5 по вул. Новокузнецька в м. Запоріжжя, не підлягають задоволенню, оскільки в ній не конкретизовано кому заборонити здійснювати дані дії, також суддя вважає, що наведений позивачем спосіб забезпечення позову зумовлює фактичне вирішення спору по суті.

Керуючись ст.151-153 ЦПК України , ст.ст. 25, 28 Закону України Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань , суддя,-

УХВАЛИЛА:

Заяву ОСОБА_1 про забезпечення її позову до Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку Новокузнецька-5 , скасування запису про державну реєстрацію Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку Новокузнецька-5 - задовольнити частково.

Вжити наступних заходів забезпечення даного позову:

- заборонити державним реєстраторам Департаменту реєстраційних послуг Запорізької міської ради проводити будь-які реєстраційні дії відносно Об'єднання співвласників багатоквартирних будинків Новокузнецька-5 (ідентифікаційний код 40746017, місцезнаходження: 69118, Запорізька обл. м. Запоріжжя, вул. Новокузнецька, будинок 5) в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

- зобов'язати Департамент реєстраційних послуг Запорізької міської ради (місцезнаходження: 69002, м. Запоріжжя, вул. Олександрівська, буд. 84, ідентифікаційний код 40302133) внести запис до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб- підприємців та громадських формувань про заборону проведення реєстраційних дій відносно Об'єднання співвласників багатоквартирних будинків Новокузнецька-5 (ідентифікаційний код 40746017, місцезнаходження: 69118, Запорізька обл. м. Запоріжжя, вул. Новокузнецька, будинок 5).

В іншій частині заявлені вимоги - залишити без задоволення.

Ухвала діє до вирішення справи по суті та набрання рішенням по справі законної сили.

Копію ухвали надіслати до Департаменту реєстраційних послуг Запорізької міської ради - для негайного виконання.

Ухвала є обов'язковою на всій території України та може бути пред'явлена до примусового виконання в порядку Закону України Про виконавче провадження .

Апеляційна скарга на ухвалу може бути подана протягом п'яти днів з дня її постановлення. У разі якщо ухвалу було постановлено без участі особи, яка її оскаржує, апеляційна скарга подається протягом п'яти днів з дня отримання копії ухвали.

Суддя Комунарського

районного суду м.Запоріжжя ОСОБА_3

Стягувач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1, ідентифікаційний податковий номер НОМЕР_1, зареєстрована та мешкає за адресою: АДРЕСА_1

Боржник: Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку Новокузнецька-5 , ідентифікаційний код юридичної особи 40746017, місцезнаходження: 69118, Запорізька обл. м. Запоріжжя, вул. Новокузнецька, будинок 5 .

Ухвала набирає законної сили з моменту проголошення - з 06 липня 2017 року та підлягає негайному виконанню, а її оскарження не зупиняє її виконання.

Строк пред'явлення ухвали до виконання - до 06 липня 2020 року.

Суддя: Наумова Ірина Йосипівна

Секретар:


Кунець Вікторів Вікторівна

СудКомунарський районний суд м.Запоріжжя
Дата ухвалення рішення06.07.2017
Оприлюднено11.07.2017
Номер документу67653336
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —333/3655/17

Постанова від 29.11.2019

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Синельников Євген Володимирович

Ухвала від 08.11.2018

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Синельников Євген Володимирович

Ухвала від 09.10.2018

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Синельников Євген Володимирович

Постанова від 30.08.2018

Цивільне

Апеляційний суд Запорізької області

Гончар М. С.

Ухвала від 30.07.2018

Цивільне

Апеляційний суд Запорізької області

Гончар М. С.

Ухвала від 23.07.2018

Цивільне

Апеляційний суд Запорізької області

Гончар М. С.

Ухвала від 25.06.2018

Цивільне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Наумова І. Й.

Ухвала від 25.06.2018

Цивільне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Наумова І. Й.

Ухвала від 27.02.2018

Цивільне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Наумова І. Й.

Ухвала від 27.02.2018

Цивільне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Наумова І. Й.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні