Ухвала
від 11.07.2017 по справі 912/1871/17
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Кіровоградської області

УХВАЛА

11 липня 2017 року Справа № 912/1871/17

Господарський суд Кіровоградської області в складі судді Колодій С.Б., розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали справи 912/1871/17

за позовом Керівника Олександрійської місцевої прокуратури Кіровоградської області, в інтересах держави в особі

1) Головного управління Держгеокадастру у Кіровоградській області, м. Кропивницький

2) Новопразької селищної ради, Кіровоградська область, Олександрійський район, смт. Нова Прага

до Товариства з обмеженою відповідальністю Агрофірма "Аманат", Кіровоградська область, Олександрійський район, смт. Нова Прага

про зобов'язання повернути земельні ділянки, стягнення 114 934,70 грн.

за участю представників сторін:

від прокуратури - ОСОБА_1, посвідчення № 042577 від 30.03.16;

від позивача 1 - участі не брали;

від позивача 2 - участі не брали;

від відповідача - участі не брали.

ВСТАНОВИВ:

Керівник Олександрійської місцевої прокуратури Кіровоградської області звернувся в інтересах держави в особі Головного управління Держгеокадастру у Кіровоградській області та Новопразької селищної ради до господарського суду Кіровоградської області з позовною заявою від 13.06.2017 р. з наступними вимогами:

- зобов"язати товариство з обмеженою відповідальністю Агрофірма "Аманат" повернути шляхом звільнення, самовільно зайняту земельну ділянку сільськогосподарського призначення на території Новопразької селищної ради Олександрійського району загальною площею 76,3397 га кадастровий номер 3520355400:02:000:9018, власнику - Головному управлінню Держгеокадастру в Кіровоградській області;

- зобов"язати товариство з обмеженою відповідальністю Агрофірма "Аманат" повернути шляхом звільнення, самовільно зайняту земельну ділянку сільськогосподарського призначення на території Новопразької селищної ради Олександрійського району загальною площею 2,3586 га кадастровий номер 3520355400:02:000:9019, власнику - Головному управлінню Держгеокадастру у Кіровоградській області;

- стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю Агрофірма "Аманат" на користь Новопразької селищної ради шкоду заподіяну самовільним зайняттям земельної ділянки в сумі 114 934,70 грн.

Ухвалою від 29.06.2017 порушено провадження у даній справі, розгляд якої призначено на 15 год. 30 хв. 11.07.2017, витребувано від учасників судового процесу необхідні докази.

Присутній у судовому засіданні прокурор витребуваних документів не подав.

Інші учасники судового процесу участь в судовому засіданні не приймали.

Від позивача - Головного управління Держгеокадастру у Кіровоградській області надійшло клопотання про відкладення розгляду справи, в зв"язку з тим, що представник відповідача в цей час приймає участь у розгляді справи № 912/1687/17, призначеної на 15 год. 30 хв.

Крім того, від відповідача надійшло до суду клопотання про відкладення розгляду справи, у зв"язку з погіршенням стану здоров"я відповідача та неможливістю належним чином підготуватися до судового засідання на прийняти в ньому участь.

Розглянувши клопотання позивача 1 (Головного управління Держгеокадастру у Кіровоградській області) та відповідача про відкладення розгляду справи, суд відмовляє в їх задоволенні з наступних підстав.

Згідно з частиною 3 статті 22 Господарського процесуального кодексу України сторони зобов'язані добросовісно користуватися належними їм процесуальними правами, виявляти взаємну повагу до прав і охоронюваних законом інтересів другої сторони, вживати заходів до всебічного, повного та об'єктивного дослідження всіх обставин справи.

Доказів зайнятості представника Головного управління Держгеокадастру у Кіровоградській області в іншому судовому процесі документально не підтверджено.

Крім того, суд, відмовляючи в задоволенні клопотань позивача 1 та відповідача про відкладення розгляду справи, вважає неповажними причини неявки представників у судове засідання, керується частиною 1 статті 28 Господарського процесуального кодексу України. Згідно її положень справи юридичних осіб в господарському суді ведуть їх органи, що діють у межах повноважень, наданих їм законодавством та установчими документами, через свого представника. Пояснень щодо причин неприбуття в судове засідання інших представників позивача та відповідача також не надано.

Також, суд зазначає, що подача клопотань спрямованих на штучне затягування судового процесу, суперечить, зокрема, вимогам статті 6 Конвенції про захист праві людини і основоположних свобод 1950 року, учасником якої є Україна, стосовно права кожного на розгляд його справи судом упродовж розумного строку.

Відповідно до статті 77 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд відкладає в межах строків, встановлених статтею 69 цього Кодексу, розгляд справи, коли за якихось обставин спір не може бути вирішено в даному засіданні. Такими обставинами, зокрема, є: 1) нез'явлення в засідання представників сторін, інших учасників судового процесу; 2) неподання витребуваних доказів; 3) необхідність витребування нових доказів; 4) залучення до участі в справі іншого відповідача, заміна неналежного відповідача; 5) необхідність заміни відведеного судді, судового експерта.

Приймаючи до уваги неявку у судове засідання представників позивачів та відповідача та враховуючи принцип змагальності сторін та те, що правосуддя у господарських судах здійснюється на засадах рівності всіх учасників судового процесу перед законом і судом, а також неподання сторонами витребуваних судом документів, суд дійшов висновку про відкладення розгляду справи на інший день.

За викладених обставин господарський суд вважає за необхідне відкласти розгляд справи на підставі пунктів 1, 2 частини 1 статті 77 Господарського процесуального кодексу України.

Керуючись статтями 77, 86 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

УХВАЛИВ:

1. Відмовити в задоволенні клопотань Головного управління Держгеокадастру у Кіровоградській області та товариства з обмеженою відповідальністю Агрофірма "Аманат" про відкладення розгляду справи.

2. Відкласти розгляд справи до 25.07.2017 о 14:30 год.

3. Засідання відбудеться у приміщенні господарського суду за адресою: 25022, м. Кропивницький, вул. В'ячеслава Чорновола, 29/32, кімн. № 208.

4. Зобов"язати сторін до дня судового засідання одати до суду:

прокурора: викласти позовні вимоги по відношенню до кожного з позивачів (тобто вказати в інтересах якого саме позивача заявлену кожну позовну вимогу); повідомити про стан розслідування за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст. 197-1 КК України; підстави зазначення позовної вимоги про повернення самовільно зайнятої ділянки власником такої ділянки - Головне управління Держгеокадастру у Кіровоградській області з урахуванням того, що відповідна земельна ділянка належить до державної форми власності; мотивувати правомірність визначення стягувачем шкоди селищну раду;

позивачів: письмові відомості щодо підтримання позовних вимог прокурора; докази на підтвердження наведених у позові обставин;

відповідача: відзив на позов та всі докази, що підтверджують заперечення проти позову; докази направлення відзиву прокурору та позивачу; відомості щодо вжитих заходів щодо поновлення договорів оренди землі; надати суду судові рішення, які приймалися відносно спірних земельних ділянок.

У разі відсутності чи неможливості подання документів - повідомити суд з наведенням документально підтверджених причин.

5. Копії ухвали направити Головному управлінню Держгеокадастру у Кіровоградській області за адресою: 25006, м. Кропивницький, вул. Академіка Корольова, 26; Новопразькій селищній раді за адресою: 28042, Кіровоградська область, Олександрійський район, смт. Нова Прага, вул. Центральна, 14; товариству з обмеженою відповідальністю Агрофірма "Аманат" за адресою: 28042, Кіровоградська область, Олександрійський район, смт. Нова Прага, вул. Жовтнева, 129.

Суддя С.Б. Колодій

СудГосподарський суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення11.07.2017
Оприлюднено13.07.2017
Номер документу67684921
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —912/1871/17

Рішення від 20.10.2017

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Колодій С.Б.

Ухвала від 03.10.2017

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Колодій С.Б.

Ухвала від 19.09.2017

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Колодій С.Б.

Ухвала від 07.08.2017

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Колодій С.Б.

Ухвала від 25.07.2017

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Колодій С.Б.

Ухвала від 11.07.2017

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Колодій С.Б.

Ухвала від 29.06.2017

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Колодій С.Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні