Ухвала
від 10.07.2017 по справі 922/1682/17
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під'їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 715-77-21, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


УХВАЛА

"10" липня 2017 р.Справа № 922/1682/17

Господарський суд Харківської області у складі:

судді Прохорова С.А.

при секретарі судового засідання Яковенко Ю.В.

розглянувши матеріали справи

за позовом Фізичної особи - підприємця ОСОБА_2, смт. Ратне до Фізичної особи - підприємця ОСОБА_3, с. Васищеве про стягнення 74550,73 грн. за участю представників:

позивача - не з'явився

відповідача - ОСОБА_4 за довіреністю від 02.06.2017

ВСТАНОВИВ:

До господарського суду Харківської області надійшла позовна заява Фізичної особи - підприємця ОСОБА_2 в якій він просить суд стягнути з Фізичної особи - підприємця ОСОБА_3 74550,73 грн. заборгованості за виконане перевезення згідно заявки на перевезення вантажу №1 від 04.04.2017 до договору №П-047/17 від 04.04.2017.

Ухвалою суду від 26 травня 2017 року було порушено провадження по справі та призначено розгляд справи на 06 червня 2017 року.

Представник позивача в судове засідання 06.06.2017 не з'явився, вимоги ухвали суду про порушення провадження по справі не виконав. На електронну адресу суду від позивача надійшло клопотання (вх. № 1238 від 06.06.2017) відповідно до якого останній просить суд залучити до участі у справі у якості третьої особи на стороні відповідача - ДП "БІ ТІ Україна" та витребувати від даної особи інформації.

Розглянувши зазначене клопотання позивача суд відмовив в його задоволенні.

Відповідач надав суду відзив на позовну заяву (вї. № 18526 від 06.06.2017) в якому проти позовних вимог заперечує.

Вказаний відзив було досліджено судом та долучено до матеріалів справи.

Розгляд справи було відкладено на 10.07.2017.

Представник позивача в судове засідання не з'явився, надіслав клопотання про розгляд справи без участі його представника за наявними матеріалами.

Також позивачем були надані до суду заперечення на позовну заяву, заяву на виконання ухвали суду, клопотання про продовження строку розгляду справи та клопотання про залучення до участі у справі у якості третьої особи на стороні відповідача - ДП "БІ ТІ Україна" та витребувати від даної особи інформації.

Відповідач, також звернувся до суду з заявою про залучення до участі у справі третьої особи - ТОВ "Агропрогрес Холдинг" та витребувати від даної особи інформації.

Відповідно до ст. 27 Господарського процесуального кодексу України, треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до прийняття рішення господарським судом, якщо рішення з господарського спору може вплинути на їх права або обов'язки щодо однієї з сторін. У заявах про залучення третіх осіб і у заявах третіх осіб про вступ у справу на стороні позивача або відповідача зазначається, на яких підставах третіх осіб належить залучити або допустити до участі у справі. Питання про допущення або залучення третіх осіб до участі у справі вирішується господарським судом, який виносить з цього приводу ухвалу.

У заявах про залучення третіх осіб і у заявах третіх осіб про вступ у справу на стороні позивача або відповідача зазначається, на яких підставах третіх осіб належить залучити або допустити до участі у справі.

Питання про допущення або залучення третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, до участі у справі вирішується ухвалою суду про прийняття позовної заяви до розгляду (із зазначенням про це в ухвалі про порушення провадження у справі) або під час розгляду справи, але до прийняття господарським судом рішення, з урахуванням того, чи є у цієї особи юридичний інтерес у даній справі. Саме лише зазначення в позовній заяві та/або у вступній частині судового рішення певного підприємства чи організації як третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, без вирішення судом питання щодо її допущення або залучення до участі у справі не надає їй відповідного процесуального статусу.

Що ж до наявності юридичного інтересу у третьої особи, то у вирішенні відповідного питання суд має з'ясовувати, чи буде у зв'язку з прийняттям судового рішення з даної справи таку особу наділено новими правами чи покладено на неї нові обов'язки, або змінено її наявні права та/або обов'язки, або позбавлено певних прав та/або обов'язків у майбутньому (п. 1.6 постанови пленуму Вищого господарського суду України "Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції" №18 від 26.12.2011 р.).

Дослідивши матеріали справи, суд визнав клопотання сторін про залучення третіх осіб такими, що підлягають задоволенню.

Стосовно заяви відповідача щодо встановлення належності номерів телефонів певним особам, суд зазначає наступне.

Згідно ст. 32, ст. 34 Господарського процесуального кодексу України, доказами у справі є будь-які фактичні дані, на підставі яких господарський суд у визначеному законом порядку встановлює наявність чи відсутність обставин, на яких ґрунтуються вимоги і заперечення сторін, а також інші обставини, які мають значення для правильного вирішення господарського спору. Обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.

Відповідно до ст. 33 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Ст. 38 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що сторона або прокурор у разі неможливості самостійно надати докази вправі подати клопотання про витребування господарським судом доказів.

У клопотанні повинно бути зазначено:

1) який доказ витребовується;

2) обставини, що перешкоджають його наданню;

3) підстави, з яких випливає, що цей доказ має підприємство чи організація;

4) обставини, які може підтвердити цей доказ.

У разі задоволення клопотання суд своєю ухвалою витребовує необхідні докази.

Таким чином, суд відмовляє в задоволенні заяви відповідача в цій частині.

Крім того, канцелярією суду було складено акт про відсутність документів, які зазначені додатком до заяви позивача, а саме, оригіналів накладних.

Відповідно до ч. 1 ст. 69 Господарського процесуального кодексу України, спір має бути вирішено господарським судом у строк не більше двох місяців від дня одержання позовної заяви.

Відповідно до ч. 3 ст. 69 Господарського процесуального кодексу України, у виняткових випадках за клопотанням сторони, з урахуванням особливостей розгляду спору, господарський суд ухвалою може продовжити строк розгляду спору, але не більш як на п'ятнадцять днів.

Суд, дослідивши матеріали справи та розглянувши клопотання сторони про продовження строку розгляду спору, вважає за можливе зазначене клопотання задовольнити, як таке, що відповідає нормам діючого законодавства.

Відповідно до ст. 77 Господарського процесуального кодексу України господарський суд відкладає в межах строків, встановлених статтею 69 цього Кодексу, розгляд справи, коли за якихось обставин спір не може бути вирішено в даному засіданні. Такими обставинами, зокрема, є: нез'явлення в засідання представників сторін, інших учасників судового процесу; неподання витребуваних доказів; необхідність витребування нових доказів; залучення до участі в справі іншого відповідача, заміна неналежного відповідача; необхідність заміни відведеного судді, судового експерта.

На підставі викладеного, враховуючи нез'явлення в судове засідання представника позивача, неподання сторонами витребуваних доказів, залученням до участі у справі третіх осіб та необхідністю витребування нових доказів суд приходить до висновку про неможливість вирішення спору в даному судовому засідання і необхідність відкладення розгляду справи.

З урахуванням викладеного, керуючись ст. ст. 27, 32, 33, 34, 38, 43, 65, 69, 77, 86 Господарського процесуального кодексу України, суд -

УХВАЛИВ:

Задовольнити клопотання позивача про продовження строку розгляду спору.

Продовжити строк розгляду спору на 15 днів до 03 серпня 2017 року.

Задовольнити клопотання позивача про залучення третіх осіб.

Залучити до участі у справі у якості третьої особи на стороні позивача - ДП "БІ ТІ Україна" (код ЄДРПОУ 25287652, 01103, м. Київ, шосе Залізничне, 57).

Залучити до участі у справі у якості третьої особи на стороні позивача - ТОВ "Агропрогрес Холдинг" (код ЄДРПОУ 37728951, 01012, м. Київ, майдан Незалежності, 2).

Зобов'язати позивача направити на адреси третіх осіб копії позовної заяви з доданими до неї документами, докази чого надати суду.

Зобов'язати третіх осіб надати суду пояснення щодо обставин, викладених в позовній заяві, та пояснення щодо перевезення, здійсненого згідно міжнародною товаротранспортною накладною СМR 0011552.

Розгляд справи відкласти на "24" липня 2017 р. об 11:30

Зобов'язати сторін виконати вимоги попередніх ухвал суду в повному обсязі.

Явку представників сторін в судове засідання визнати обов'язковою.

Попередити сторони, що у разі неявки їх представників у судове засідання та ненадання витребуваних судом документів, суд має право розглянути справу за наявними в ній матеріалами.

Суддя С.А. Прохоров

Дата ухвалення рішення10.07.2017
Оприлюднено13.07.2017
Номер документу67685586
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —922/1682/17

Рішення від 31.07.2017

Господарське

Господарський суд Харківської області

Прохоров С.А.

Ухвала від 18.07.2017

Господарське

Господарський суд Харківської області

Прохоров С.А.

Ухвала від 10.07.2017

Господарське

Господарський суд Харківської області

Прохоров С.А.

Ухвала від 06.06.2017

Господарське

Господарський суд Харківської області

Прохоров С.А.

Ухвала від 26.05.2017

Господарське

Господарський суд Харківської області

Прохоров С.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні