Ухвала
від 13.07.2017 по справі 810/2780/14
КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

про призначення судового засідання

13 липня 2017 року           Справа №810/2780/14

Суддя Київського окружного адміністративного суду Кушнова А.О., розглянувши заяву Броварського міськрайонного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Київській області про видачу дублікату виконавчого документа в адміністративній справі за позовом Броварського міжрайонного прокурора Київської області в інтересах держави в особі Центрального територіального департаменту Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку до Товариства з обмеженою відповідальністю «Магістр - реєстр» про стягнення заборгованості,

в с т а н о в и в:

До Київського окружного адміністративного суду звернувся Броварський міжрайонний прокурор Київської області в інтересах держави в особі Центрального територіального департаменту Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку з адміністративним позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю «Магістр - реєстр» про стягнення заборгованості в розмірі 85 000,00 грн.

Постановою Київського окружного адміністративного суду від 26.05.2014 адміністративний позов задоволено, стягнуто з Товариства з обмеженою відповідальністю «Магістр - реєстр» (07400, Київська область, м. Бровари, бульвар Незалежності, 16, код ЄДРПОУ 31113645) штраф у розмірі 85000 (вісімдесят п'ять тисяч) грн. 00 коп. до Державного бюджету України.

На примусове виконання постанови Київського окружного адміністративного суду від 26.05.2014 був виданий виконавчий лист.

У той же час, 13.07.2017 до Київського окружного адміністративного суду звернувся Броварський міськрайонний відділ державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Київській області із заявою №43881 від 22.06.2017 про видачу дублікату виконавчого листа, відповідно до якої заявник просить суд видати дублікат виконавчого листа №810/2780/14, виданого 30.09.2014 Київським окружним адміністративним судом.

Вищевказана заява про видачу дублікату виконавчого листа обгрунтована тим, що оригінал виконавчого документа №810/2780/14, виданого 30.09.2014 Київським окружним адміністративним судом, було втрачено співробітником відділу.

У результаті автоматизованого розподілу заяву передано на розгляд судді Кушновій А.О.

Згідно з частинами першою та другою статті 260 Кодексу адміністративного судочинства України замість втраченого оригіналу виконавчого листа адміністративний суд, який видав виконавчий лист, за заявою стягувача або поданням державного виконавця може видати його дублікат. Суд розглядає заяву (подання) про видачу дубліката в десятиденний строк у судовому засіданні з повідомленням стягувача або державного виконавця, що звернулися із заявою (поданням), та осіб, які беруть участь у справі. Неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про дату, час і місце розгляду справи, не перешкоджає судовому розгляду.

Враховуючи вищевикладене, суд дійшов висновку про необхідність призначення до розгляду у судовому засіданні вищевказаної заяви про видачу дублікату виконавчого листа.

Крім цього, суд зазначає, що у прохальній частині поданої заяви Броварський міськрайонний відділ державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Київській області просить суд відстрочити сплату судового збору до ухвалення рішення з розгляду заяви про видачу дублікату виконавчого листа.

В обгрунтування заявленого клопотання заявник вказує, що відділ державної виконавчої служби Міністерства юстиції України є структурним підрозділом Міністерства юстиції України, яке є бюджетною установою, фінансується за рахунок коштів Державного бюджету України, розрахунково-касове обслуговування якої відповідно до Бюджетного кодексу України здійснюється Державною казначейською службою України та лише у межах відкритих асигнувань.

Вирішуючи питання про відстрочення сплати судового збору до ухвалення рішення, суд виходить з наступного.

Відповідно до статті 88 Кодексу адміністративного судочинства України суд, враховуючи майновий стан сторони, може своєю ухвалою зменшити розмір належних до оплати судових витрат чи звільнити від їх оплати повністю або частково, чи відстрочити або розстрочити сплату судових витрат на визначений строк.

Правові засади справляння судового збору, платників, об'єкти та розміри ставок судового збору, порядок сплати, звільнення від сплати та повернення судового збору визначає Закон України “Про судовий збір”.

Згідно з ч. 1 ст. 8 Закону України “Про судовий збір” враховуючи майновий стан сторони, суд може своєю ухвалою відстрочити або розстрочити сплату судового збору на певний строк, але не довше ніж до ухвалення судового рішення у справі.

Вказані норми встановлюють можливість полегшення судом тягаря судових витрат для осіб з низьким рівнем достатку. Положення статей спрямовані на те, щоб судові витрати не були перешкодою для доступу до суду малозабезпечених осіб, і слугують гарантуванню принципу рівності (стаття 10 Кодексу адміністративного судочинства України) всіх осіб у правах щодо доступу до суду незалежно від майнового стану.

Таким чином, за обґрунтованим клопотанням, вирішуючи питання про відкриття провадження в адміністративній справі, суд може звільнити позивача від сплати судового збору, зменшити його розмір, відстрочити або розстрочити його сплату.

У клопотанні сторона повинна навести обставини, які свідчать про її незадовільне (скрутне) матеріальне становище, та надати суду відповідні докази.

Розглянувши клопотання Броварського міськрайонного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Київській області, суд дійшов висновку про необхідність відстрочення сплати судового збору до ухвалення рішення з розгляду заяви про видачу дублікату виконавчого листа в адміністративній справі №810/2780/14.

У свою чергу, суд звертає увагу заявника, що частиною першою статті 4 Закону України “Про судовий збір” №3674-VI від 08.07.2011 передбачено, що судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Відповідно до вимог пункту 2 частини четвертої статті 4 Закону України "Про судовий збір" за видачу судами документів, зокрема, за видачу дубліката виконавчого листа ставка судового збору становить 0,03 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Положеннями статті 7 Закону України “Про Державний бюджет на 2017 рік” №1801-VIII від 21.12.2016 установлено у 2017 році прожитковий мінімум для працездатних осіб: з 1 січня 2017 року - 1600 гривень, з 1 травня - 1684 гривні, з 1 грудня - 1762 гривні.

Отже, при зверненні до суду із заявою про видачу дублікату виконавчого листа заявнику слід було сплатити судовий збір у розмірі 48,00 грн. (1600,00 грн. х 0,03 = 48,00 грн.).

На підставі ст. ст. 160, 165, 260 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

УХВАЛИВ:

1. Призначити до розгляду у судовому засіданні заяву Броварського міськрайонного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Київській області №43881 від 22.06.2017 про видачу дублікату виконавчого листа у справі №810/2780/14 на 21 липня 2017 року о 10:40 год.

Судове засідання відбуватиметься в приміщенні Київського окружного адміністративного суду (адреса: м. Київ, бульвар Лесі Українки, 26, 2-й під'їзд, 10-й поверх).

2. Викликати для участі в судовому засіданні сторони (їх представників) та заявника.

3. Витребувати у позивача:

- докази пред'явлення до примусового виконання виконавчого листа, виданого 30.09.2014;

- письмові пояснення про те, чи повернуто виконавчий лист, пред'явлений до примусового виконання, стягувачу;

- копії документів виконавчого провадження, отримані стягувачем;

витребувати у заявника:

- копії всіх матеріалів виконавчого провадження;

- копії всіх матеріалів перевірки щодо втрати виконавчого документа;

- Акт про втрату виконавчого документу.

4. Витребувані докази по справі надати до суду у строк до 21 липня 2017 року або у судове засідання.

5. Відстрочити Броварському міськрайонному відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Київській області сплату судового збору до ухвалення рішення з розгляду заяви про видачу дублікату виконавчого листа у справі №810/2780/14.

Ухвала набирає законної сили з моменту її постановлення та не може бути оскаржена окремо.

Суддя                                                                                 Кушнова А.О.

СудКиївський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення13.07.2017
Оприлюднено18.07.2017
Номер документу67744586
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —810/2780/14

Ухвала від 07.09.2017

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Кушнова А.О.

Ухвала від 20.09.2017

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Кушнова А.О.

Ухвала від 16.08.2017

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Кушнова А.О.

Ухвала від 16.08.2017

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Кушнова А.О.

Ухвала від 21.07.2017

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Кушнова А.О.

Ухвала від 13.07.2017

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Кушнова А.О.

Ухвала від 12.05.2014

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Головенко О.Д.

Постанова від 26.05.2014

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Головенко О.Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні