Ухвала
від 18.07.2017 по справі 805/1073/17-а
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

Донецький окружний адміністративний суд

У Х В А Л А

18 липня 2017 року Справа № 805/1073/17-а

приміщення суду за адресою: 84122, м.Слов'янськ, вул. Добровольського, 1

Донецький окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Аляб'єва І.Г., розглянувши в порядку письмового провадження заяву Управління Пенсійного фонду України в м. Вугледарі Донецької області про виправлення помилки у виконавчому листі та про поновлення строків пред'явлення виконавчого листа до виконання у адміністративній справі за позовом Управління Пенсійного фонду України в м. Вугледарі Донецької області до Державного підприємства “Шахтоуправління “Південнодонбаське № 1” про стягнення заборгованості з відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій,

в с т а н о в и в :

У лютому 2017 року до Донецького окружного адміністративного суду надійшла позовна заява Управління Пенсійного фонду України в м. Вугледарі Донецької області (далі – Управління ПФ) до Державного підприємства “Шахтоуправління “Південнодонбаське № 1” (далі - Підприємство) у якому просили стягнути з Підприємства суму заборгованості з відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених за Списком № 1 у розмірі 27 785 879,94 гривень за період з липня 2015 року по листопад 2016 року.

Постановою суду від 21 березня 2017 року адміністративний позов Управління ПФ – задоволено.

Стягнуто з Державного підприємства “Шахтоуправління “Південнодонбаське № 1” (код за ЄДРПОУ 34032208) на користь Управління Пенсійного фонду України в м. Вугледарі Донецької області (код за ЄДРПОУ 24456868) суму заборгованості з фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених на пільгових умовах за Списком № 1 у розмірі 27 785 879 (двадцять сім мільйонів сімсот вісімдесят п'ять тисяч вісімсот сімдесят дев'ять) гривень 94 копійки.

Постанова суду набрала законної сили 11 квітня 2017 року.

03 травня 2017 року позивачу виданий виконавчий лист по справі № 805/1073/17-а, у якому зазначений строк пред"явлення виконавчого документа до виконання до "12" липня 2017 року.

У липні 2017 року позивач (стягувач) звернувся до суду із заявою про виправлення помилки у виконавчому листі та про поновлення строку пред'явлення виконавчого листа до виконання. Зазначив, що у виконавчому листі не вірно зазначений строк пред'явлення його до виконання, замість трьох років, зазначено три місяці. Просили виправити помилку. Також, посилаючись на поштовий пробіг поштових відправлень просили поновити строк для звернення виконавчого листа до виконання.

Представники сторін до суду не з'явились, про дату, час та місце розгляду справи повідомлені належним чином. Заявник просив розглянути справу за відсутності його представника.

Відповідно до частини третьої статті 259 Кодексу адміністративного судочинства (далі - КАС) України неприбуття у судове засідання стягувача і боржника, які були належним чином повідомлені про дату, час і місце розгляду, не перешкоджає судовому розгляду. За таких обставин, суд вважає за можливе розглянути заяву у порядку письмового провадження.

З матеріалів справи вбачається, що 14 червня 2017 року державним виконавцем винесено повідомлення про повернення виконавчого документу стягувану без прийняття до виконання на підставі статті 12 Закону України «Про виконавче провадження» у зв'язку із невідповідністю виконавчого документа вимогам закону, зокрема, не вірно вказаний строк пред'явлення до виконання.

Розглянувши матеріали заяви, суд дійшов висновку про відмову у задоволені заяви Управління ПФ про виправлення помилки. При цьому виходить з такого.

Відповідно до статті 259 КАС України виконавчий лист має відповідати вимогам до виконавчого документа, встановленим Законом України "Про виконавче провадження".

05 жовтня 2016 року набрав чинності Закон України від 02 червня 2016 року № 1404 «Про виконавче провадження» (далі – Закон № 1404).

Розділом XIII Прикінцеві та перехідні положення Закону № 1404 передбачено, що цей Закон набирає чинності одночасно з набранням чинності Законом України "Про органи та осіб, які здійснюють примусове виконання судових рішень і рішень інших органів", крім статей 8, 9 та положень, що стосуються діяльності приватних виконавців, які вводяться в дію через три місяці з дня набрання чинності цим Законом.

Згідно пункту 7 розділу ХІІІ “Прикінцеві та перехідні положення” Закону № 1404-VIII виконавчі дії, здійснення яких розпочато до набрання чинності цим Законом, завершуються у порядку, що діяв до набрання чинності цим Законом. Після набрання чинності цим Законом виконавчі дії здійснюються відповідно до цього Закону.

Виконавчий лист, виданий стягувачу, який пред'явлений до виконання у травні 2017, 03 травня 2017 року, тобто під час дії Закону України «Про виконавче провадження» в новій редакції.

З огляду на викладене, спірні відносини регулюється положеннями Закону № 1404-VIII від 02 червня 2016 року.

Відповідно до приписів статті 12 Закону № 1404 виконавчі документи можуть бути пред'явлені до примусового виконання протягом трьох років, крім посвідчень комісій по трудових спорах та виконавчих документів, за якими стягувачем є держава або державний орган, які можуть бути пред'явлені до примусового виконання протягом трьох місяців.

Строки, зазначені в частині першій цієї статті, встановлюються для виконання рішення з наступного дня після набрання ним законної сили чи закінчення строку, встановленого в разі відстрочки чи розстрочки виконання рішення, а якщо рішення підлягає негайному виконанню - з наступного дня після його прийняття.

Предметом справи № 805/1073/17-а є стягнення заборгованості на користь Державного бюджету, тобто Держави, при цьому стягувачем у справі є державний орган (суб'єкт владних повноважень).

За таких обставин строк пред'явлення виконавчого листа до виконання становить три місяці, оскільки стягувачем є держава або державний орган.

Суд не приймає доводів заявника щодо строків пред'явлення виконавчого листа до виконання протягом трьох років, оскільки вони не ґрунтуються (не відповідають) на вимогах Закону № 1404. А відтак, судом не допущено помилок при винесенні виконавчого листа № 805/1073/17-а.

За таких обставин, суд вважає що у задоволенні заяви Управління ПФ щодо виправлення помили у виконавчому листі слід відмовити.

Щодо поновлення строку пред'явлення виконавчого листа до виконання, суд вважає за можливе задовольнити заяву Управління ПФ та поновити відповідний строк.

Як встановлено судом, Управління ПФ, 22 травня 2017 року звернулось до Відділу примусового виконання рішень Департаменту Державної виконавчої служби Міністерства юстиції України з метою примусового виконання постанови суду від 21 березня 2017 року. Виконавчий лист, виданий 03 травня 2017 року зі строком пред'явлення до виконання до 12 липня 2017 року.

14 червня 2017 року державним виконавцем винесено повідомлення про повернення виконавчого документу стягувану без прийняття до виконання на підставі статті 12 Закону України «Про виконавче провадження» у зв'язку із невідповідністю виконавчого документа вимогам закону, зокрема, не вірно вказаний строк пред'явлення до виконання.

Відповідно до статті 259 КАС України, стягувач, який пропустив строк пред'явлення виконавчого документа до виконання, має право звернутися із заявою про поновлення такого строку до суду, який видав виконавчий документ, або до суду за місцем виконання.

          У липні 2017 року Управління ПФ звернулось до суду із заявами про виправлення помилки та поновлення строку пред'явлення виконавчого документа до виконання.

З урахуванням викладеного, приймаючи до уваги те, що Управління ПФ пропустило строк пред'явлення виконавчого документа до виконання з поважних причин суд вважає за можливе задовольнити заяву Управління ПФ про поновлення строку пред'явлення виконавчого документа до виконання.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 160,165,259 КАС України, суд,

у х в а л и в :

У задоволенні заяви Управління Пенсійного фонду України в м. Вугледарі Донецької області про виправлення помилки у виконавчому листі № 805/1073/17-а у адміністративній справі за позовом Управління Пенсійного фонду України в м. Вугледарі Донецької області до Державного підприємства “Шахтоуправління “Південнодонбаське № 1” про стягнення заборгованості з відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій – відмовити.

Заяву Управління Пенсійного фонду України в м. Вугледарі Донецької області поновлення строків пред'явлення виконавчого документа (виконавчий лист № 805/1073/17-а) у адміністративній справі за позовом Управління Пенсійного фонду України в м. Вугледарі Донецької області до Державного підприємства “Шахтоуправління “Південнодонбаське № 1” про стягнення заборгованості з відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій – задовольнити.

Встановити граничний строк пред'явлення до виконання виконавчого листа № 805/1073/17-а протягом трьох місяців з дати набрання цією ухвалою законної сили.

Ухвала набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили ухвалою за наслідками апеляційного провадження.

Ухвала може бути оскаржена шляхом подання апеляційної скарги до Донецького апеляційного адміністративного суду через суд першої інстанції, який ухвалив оскаржуване судове рішення. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Апеляційна скарга на ухвалу суду першої інстанції подається протягом п'яти днів з дня отримання копії ухвали.

Суддя                                                                       Аляб'єв І.Г.

                                                                      

СудДонецький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення18.07.2017
Оприлюднено21.07.2017
Номер документу67803285
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —805/1073/17-а

Ухвала від 07.03.2024

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Аляб'єв І.Г.

Ухвала від 05.07.2018

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Аляб'єв І.Г.

Ухвала від 06.12.2017

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Аляб'єв І.Г.

Ухвала від 18.07.2017

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Аляб'єв І.Г.

Постанова від 21.03.2017

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Аляб'єв І.Г.

Ухвала від 22.02.2017

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Аляб'єв І.Г.

Ухвала від 06.02.2017

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Аляб'єв І.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні