Постанова
від 14.07.2017 по справі 826/19675/16
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД міста КИЄВА 01051, м. Київ, вул. Болбочана Петра 8, корпус 1 П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

м. Київ

14 липня 2017 року № 826/19675/16

Окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Качура І.А., розглянувши у порядку письмового провадження адміністративну справу за позовом ОСОБА_1 до Приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу Дібрової Ольги Сергіївни, третя особа: Шевченківська районна в м. Києві державна адміністрація про визнання дій протиправними, зобов'язання вчинити дії,

ВСТАНОВИВ:

До Окружного адміністративного суду міста Києва звернувся позивач ОСОБА_1 з позовом до Приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу Дібрової Ольги Сергіївни, третя особа: Шевченківська районна в м. Києві державна адміністрація, в якому, з урахуванням зменшених позовних вимог та зміни предмету позову, просив:

- визнати протиправними та скасувати реєстраційні дії приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу Дібрової О.С. щодо внесення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань запису № 1 074 107 000 103 1468 від 16.06.2016 року;

- скасувати реєстраційну дію Внесення змін до відомостей про юридичну особу, що не пов'язані зі змінами в установчих документах , запис №1 074 107 000 103 1468 від 16.06.2016 року.

В обґрунтування позову зазначив, що він обіймає посаду голови правління Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку (далі - ОСББ) Пушкінська 33 , відомості про що внесені в ЄДРПОУ, реєстраційний запис № 1 074 120 0000 031468 від 30.09.2008 року.

01.09.2016 року, як вказує позивач, він дізнався про те, що до вказаного реєстраційного запису в ЄДРПОУ внесено зміни, зокрема, у підрозділ Прізвище, ім'я, по батькові, дата обрання (призначення) осіб, які обираються (призначаються) до органу управління юридичної особи, уповноважених представляти юридичну особу у правовідносинах з третіми особами, або осіб, які мають право вчиняти дії від імені юридичної особи без довіреності, у тому числі підписувати договори та дані про наявність обмежень щодо представництва від імені юридичної особи , а саме: у вказаний підрозділ замість запису: ОСОБА_1, керівник з 30.09.2008 р. вчинено запис ОСОБА_4 - керівник з 15.06.2016 р. , у підрозділ Інформація про здійснення зв'язку з юридичною особою замість запису Телефон 1: НОМЕР_1, телефон 2: 2348489 внесено запис: Телефон 1: НОМЕР_2 .

Позивач вважає, що нотаріус внесла зміни до Державного реєстру без належних підстав, а державний реєстратор проявив протиправну бездіяльність, в результаті чого були порушені його права, як керівника ОСББ, оскільки ОСОБА_4, як зазначено у позові, до нотаріуса подано не усі необхідні документи для реєстрації змін.

Позивач також вказує на те, що ОСОБА_4 було подано протокол №1 засідання правління від 14.06.2016 року. підписаний трьома особами: ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6, як членами правління та наказ №1 голови правління ОСББ Пушкінська 33 від 14.06.2016 року, підписаний ОСОБА_4, в той час, коли, на думку позивача, правління у складі вищевказаних осіб повинно було надати нотаріусу докази відсутності повноважень правління у складі ОСОБА_1, ОСОБА_7, ОСОБА_8 у вигляді протоколу загальних зборів ОСББ, яким би ці збори звільнили зазначений склад правління; докази повноважень правління ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6 у вигляді протоколу загальних зборів ОСББ, які обрали такий склад правління, оскільки в реєстрі зареєстровано правління в іншому складі.

Тому, як зазначено у позові, позивач вважає, що нотаріус внесла зміни до реєстраційного запису, заявлені особою, що не мала на внесення змін повноважень від юридичної особи ОСББ Пушкінська 33 .

Просив суд задовольнити зменшені позовні вимоги у повному обсязі.

Ухвалою Окружного адміністративного суду м. Києва від 19.12.2016 року відкрито провадження у справі та справу призначено до судового розгляду.

Ухвалою Окружного адміністративного суду м. Києва від 14.03.2017 року провадження третю особу Приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу Діброву О.С. замінено на відповідача, а відповідача Шевченківську районну в м. Києві державну адміністрацію - на третю особу.

Під час розгляду справи позивач та його представник зменшені позовні вимоги підтримали у повному обсязі та просили їх задовольнити, надавши суду аналогічні пояснення тим, що викладені у позовній заяві.

Відповідач до судового засідання не з'явилася, про час, дату та місце розгляду справи була належним чином повідомлена, надала до суду письмові заперечення проти позову, відповідно до яких просила у задоволенні позовних вимог відмовити, справу розглянути за її відсутністю.

Представник третьої особи до судового засідання не з'явився, про час, дату та місце розгляду справи був належним чином повідомлений, про причини неявки суд не повідомив, заяви про розгляд справи за його відсутністю на адресу суду не надходило.

В судовому засіданні за згодою позивача та його позивача, ухвалено про продовження вирішення справи у письмовому провадженні відповідно до ч. 4 ст. 122 КАС України.

Заслухавши пояснення позивача та його представника, дослідивши документи і матеріали, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об'єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд встановив наступне:

Протоколом №1 Установчих зборів об'єднання співвласників багатоквартирного будинку АДРЕСА_1 від 02.07.2008 року, на якому були присутні власники та співвласники житлових приміщень будинку АДРЕСА_1 в кількості 30 осіб, що складає більше ніж 50% від загальної кількості власників та співвласників житлових приміщень цього будинку: обрано головою зборів ОСОБА_1, секретарем зборів - ОСОБА_7; створено об'єднання співвласників багатоквартирного житлового будинку АДРЕСА_1, ухвалено назву Об'єднання Пушкінська 33 , ухвалено видом господарської діяльності об'єднання Пушкінська 33 вважати неприбутковим, тобто без мети одержання прибутку для його розподілу між членами об'єднання;затверджено запропоновану редакцію Статуту та у3повноважено голову зборів ОСОБА_1 підписати Статут ОСББ Пушкінська 33 ; обрано запропонований склад правління, голову та його заступника терміном на п'ять років; обрано ревізійну комісію у запропонованому складі; покладено витрати, пов'язані з реєстрацією об'єднання на всіх його членів; уповноважено ОСОБА_7 щодо надання документів та їхнього супроводження для державної реєстрації ОСББ.

Як вбачається з наданої суду копії свідоцтва про державну реєстрацію юридичної особи - Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку Пушкінська 33 серія А 01 №303493, виданого Шевченківською районною в місті Києві адміністрацією 30 вересня 2008 року, за реєстраційним номером запису в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців про заміну свідоцтва про державну реєстрацію 1 074 120 0000 031468, 09.09.2008 року проведено державну реєстрацію юридичної особи - Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку Пушкінська 33 .

У відповідності до копії Витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців серія АА №916890, керівником юридичної особи - ОСББ Пушкінська 33 є ОСОБА_1.

Згідно з копією Протоколу №8 зборів Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ) Пушкінська 33 по АДРЕСА_1 від 04.12.2014 року, на засіданні зборів постановлено, у тому числі, обрати правління ОСББ на черговий термін у складі: ОСОБА_1 - голова правління, ОСОБА_9 - заступник голови, ОСОБА_5 - член правління на громадських засадах до вирішення питання узяття будинку на баланс.

Крім того, як вбачається з Протоколу №1 засідання Правління від 14.06.2016 року ОСББ Пушкінська 33 , на засіданні вирішено: обрати головою ОСББ Пушкінська 33 члена правління ОСОБА_4; обрати першим заступником Голови Правління ОСОБА_5; надано повноваження щодо внесення змін до відомостей про ОСББ Пушкінська 33 , які містяться в єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, голові ОСББ Пушкінська 33 ОСОБА_4.

На виконання цього Протоколу новообраний голова правління ОСББ Пушкінська 33 видав наказ №1 від 15.06.2016 року про призначення на посаду голови правління, згідно з яким ОСОБА_4 приступив до виконання обов'язків Голови Правління з 15.06.2016 року.

В подальшому, згідно з наданими суду копіями документів, ОСОБА_4 звернувся до Приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу Дібрової О.С., як до державного реєстратора, з заявою про державну реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань від 16.06.2016 року в частині, що стосується зміни керівника юридичної особи та зміни додаткової інформації про зв'язок з юридичною особою.

На підставі наданих ОСОБА_4 документів державним реєстратором - Приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Дібровою О.С. була проведена реєстраційна дія № 10741070001031468 від 16.06.2016 року щодо внесення змін до відомостей про юридичну особу, що не пов'язані зі змінами в установчих документах, а саме: зміна керівника юридичної особи та зміна додаткової інформації про зв'язок з юридичною особою.

Згідно внесених змін керівником ОСББ Пушкінська 33 зареєстровано ОСОБА_4, додаткова інформація про зв'язок з юридичною особою Телефон 1 зареєстровано, як НОМЕР_2 .

Не погоджуючись з вчиненою Приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Дібровою О.С. реєстраційною дією, позивач звернувся до суду з даним позовом.

Відносини, що виникають у сфері державної реєстрації юридичних осіб, а також фізичних осіб - підприємців врегульовано Законом України Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців від 15.05.2003 року (в редакції, яка діяла на момент виникнення спірних правовідносин).

У відповідності до ст.. 1 Закону України Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку об'єднанням співвласників багатоквартирного будинку є юридична особа, створена власниками квартир та/або нежитлових приміщень багатоквартирного будинку для сприяння використанню їхнього власного майна та управління, утримання і використання спільного майна.

Частинами 6 та 7 ст. 4 цього ж Закону передбачено, що об'єднання є юридичною особою, яка створюється відповідно до закону, має печатку із своїм найменуванням та інші необхідні реквізити, а також розрахункові рахунки в установах банку.

Об'єднання є неприбутковою організацією і не має на меті одержання прибутку для його розподілу між співвласниками.

Відповідно до ч.ч. 14,15 ст. 6 Закону України Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку державна реєстрація об'єднання (асоціації) проводиться у порядку, встановленому законом для державної реєстрації юридичних осіб. Об'єднання (асоціація) вважається утвореним з дня його державної реєстрації.

Державна реєстрація змін до статуту об'єднання проводиться у порядку, встановленому законом для державної реєстрації юридичних осіб.

Згідно з п. 4 ч. 1 ст. 1 Закону України Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців державна реєстрація юридичних осіб, громадських формувань, що не мають статусу юридичної особи, та фізичних осіб - підприємців (далі - державна реєстрація) - офіційне визнання шляхом засвідчення державою факту створення або припинення юридичної особи, громадського формування, що не має статусу юридичної особи, засвідчення факту наявності відповідного статусу громадського об'єднання, професійної спілки, її організації або об'єднання, політичної партії, організації роботодавців, об'єднань організацій роботодавців та їхньої символіки, засвідчення факту набуття або позбавлення статусу підприємця фізичною особою, зміни відомостей, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, про юридичну особу та фізичну особу - підприємця, а також проведення інших реєстраційних дій, передбачених цим Законом.

У відповідності до п.п. 1,2 ч. 1 ст. 9 того ж Закону відомості про юридичну особу, громадське формування, що не має статусу юридичної особи, та фізичну особу - підприємця вносяться до Єдиного державного реєстру на підставі: відповідних заяв про державну реєстрацію; документів, що подаються для проведення інших реєстраційних дій.

Частиною 1 ст. 15 Закону України Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців передбачено, що документи, що подаються для державної реєстрації, повинні відповідати таким вимогам: документи мають бути викладені державною мовою та додатково, за бажанням заявника, - іншою мовою (крім заяви про державну реєстрацію); текст документів має бути написаний розбірливо (машинодруком або від руки друкованими літерами); документи не повинні містити підчищення або дописки, закреслені слова та інші виправлення, не обумовлені в них, орфографічні та арифметичні помилки, заповнюватися олівцем, а також містити пошкодження, які не дають змоги однозначно тлумачити їх зміст; документи в електронній формі мають бути оформлені згідно з вимогами, визначеними законодавством; заява про державну реєстрацію підписується заявником. У разі подання заяви про державну реєстрацію поштовим відправленням справжність підпису заявника повинна бути нотаріально засвідчена; рішення уповноваженого органу управління юридичної особи повинно бути оформлено з дотриманням вимог, встановлених законом, та відповідати законодавству.

Відповідно до пункту 4 ч. 1 ст. 17 Закону для державної реєстрації змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі, у тому числі змін до установчих документів юридичної особи, подаються такі документи: заява про державну реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі; примірник оригіналу (нотаріально засвідчена копія) рішення уповноваженого органу управління юридичної особи про зміни, що вносяться до Єдиного державного реєстру, крім внесення змін до інформації про кінцевих бенефіціарних власників (контролерів) юридичної особи, у тому числі кінцевих бенефіціарних власників (контролерів) її засновника, якщо засновник - юридична особа, про місцезнаходження та про здійснення зв'язку з юридичною особою; документ про сплату адміністративного збору - у випадках, передбачених статтею 36 цього Закону.

Під час розгляду справи було встановлено та підтверджується наявними у матеріалах справи доказами, що 16.06.2016 року ОСОБА_4 звернувся до Відповідача для проведення реєстраційної дії Внесення змін про юридичну особу, що не пов'язані зі змінами в установчих документах , а саме зміни керівника ОСББ Пушкінська 33 та зміни додаткової інформації про зв'язок з юридичною особою.

До своєї заяви ОСОБА_4 було подано також рішення Уповноваженого органу управління про зміну керівника до органу управління юридичною особою (Протокол №1 засідання Правління ОСББ Пушкінська 33 від 14.06.2016 року), документ про призначення керівника до органу управління юридичної особи (Наказ №1 від 15.06.2016 року Про призначення на посаду голови Правління ОСББ Пушкінська 33 ) та квитанція про сплату адміністративного збору за реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в ЄДР.

Відповідно до Статуту Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку Пушкінська 33 , затвердженого Установчими зборами власників квартир і нежитлових приміщень будинку, що розташований за адресою: м. Київ, вул. Пушкінська, №33 та зареєстрованого Шевченківською районною у місті Києві державною адміністрацією за реєстраційним номером 102 від 09.09.2008 року (в редакції, яка діяла станом на 16.06.2016 року), Органами управління об'єднання є загальні збори його членів, правління та ревізійна комісія об'єднання.

Згідно зі Статутом до повноважень правління об'єднання входить у тому числі й обрання Голови правління. (п. 4.7 Статуту)

Виходячи з вищевикладеного, для проведення державної реєстрації зміни керівника юридичної особи - ОСББ Пушкінська 33 та зміни додаткової інформації про зв'язок з юридичною особою державному реєстратору, у даному випадку, Приватному нотаріусу Київського міського нотаріального округу Дібровій О.С., достатньо було надати протокол засідання правління, на якому було обрано Голову Правління ОСББ, Наказ про призначення на посаду Голови Правління та квитанцію про сплату адміністративного збору.

Відповідно до протоколу № 1 засідання правління ОСББ Пушкінська 33 від 14.06.2016 року головою правління ОСББ Пушкінська 33 обрано ОСОБА_4 Результати голосування засвідчені власноручними підписами кожним членом правління. Саме цей протокол є рішенням уповноваженого органу управління юридичної особи ОСББ Пушкінська 33 , на підставі якого вносяться зміни про його керівника до ЄДР.

Тому, суд не приймає до уваги доводи Позивача, що Відповідач при вчиненні реєстраційної дії повинна була витребувати від ОСОБА_4 докази відсутності повноважень правління у складі ОСОБА_1, ОСОБА_7, ОСОБА_8 у вигляді протоколу загальних зборів ОСББ, яким би ці збори звільнили зазначений склад правління; докази повноважень правління ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6 у вигляді протоколу загальних зборів ОСББ, які обрали такий склад правління, оскільки ОСОБА_4 було подано необхідний пакет документів для проведення вказаної реєстраційної дії, подання будь - яких інших документів нормами діючого законодавства України не передбачено.

Аналізуючи вищевикладене та надані докази у їх сукупності, суд приходить до висновку, що для проведення відповідних реєстраційних дій Відповідачу були надані документи у повному обсязі, тому у Відповідача були відсутні підстави для відмови у проведенні цих реєстраційних дій.

Крім того, суд звертає увагу Позивача на той факт, що питання щодо порядку проведення загальних зборів ОСББ, їх правомочності, законності прийнятих рішень тощо знаходяться поза межами предмету доказування у даній адміністративній справі, оскільки стосуються внутрішньої діяльності ОСББ Пушкінська 33 та не відносяться до компетенції Відповідача при вчинені реєстраційної дії.

Відповідно до ч. 1 ст. 9 Кодексу адміністративного судочинства України суд при вирішенні справи керується принципом законності, відповідно до якого вирішує справи відповідно до Конституції України та законів України, а також міжнародних договорів, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України. Суд застосовує інші нормативно-правові акти, прийняті відповідним органом на підставі, у межах повноважень та у спосіб, передбачені Конституцією та законами України.

Частинами 1 та 2 ст. 71 КАС України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 72 цього Кодексу. В адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб'єкта владних повноважень обов'язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача, якщо він заперечує проти адміністративного позову.

Відповідач по справі, як суб'єкт владних повноважень, виконав покладений на нього обов'язок щодо доказування правомірності вчинених реєстраційних дій.

Вирішуючи питання щодо розподілу судових витрат, відповідно до положень ст.. 94 КАС України, суд приходить до висновку про відсутність правових підстав для стягнення з Відповідача на користь позивача судових витрат, у зв'язку з відмовою у задоволенні позовних вимог.

Керуючись ст. ст. 69, 70, 71, 122,158 - 163, 167 КАС України, суд

ПОСТАНОВИВ:

У задоволенні адміністративного позову ОСОБА_1 - відмовити.

Постанова набирає законної сили в порядку, передбаченому ст. 254 Кодексу адміністративного судочинства України.

Постанова може бути оскаржена до апеляційної інстанції в порядку та строки, передбачені ст.ст. 185-187 Кодексу адміністративного судочинства України.

Суддя І.А. Качур

Дата ухвалення рішення14.07.2017
Оприлюднено19.07.2017
Номер документу67804085
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —826/19675/16

Постанова від 18.03.2020

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Чиркін С.М.

Ухвала від 16.03.2020

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Чиркін С.М.

Ухвала від 05.12.2017

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Швед Е.Ю.

Ухвала від 01.11.2017

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Мороз Л.Л.

Ухвала від 05.10.2017

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Губська О.А.

Ухвала від 11.09.2017

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Губська О.А.

Ухвала від 11.09.2017

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Губська О.А.

Постанова від 14.07.2017

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Качур І.А.

Ухвала від 19.12.2016

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Качур І.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні