Ухвала
від 19.07.2017 по справі
ВИЩИЙ СПЕЦІАЛІЗОВАНИЙ СУД УКРАЇНИ З РОЗГЛЯДУ ЦИВІЛЬНИХ І КРИМІНАЛЬНИХ СПРАВ

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19 липня 2017 року м. Київ

Колегія суддів судової палати у цивільних справах

Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і

кримінальних справ у складі:

головуючого Кузнєцова В.О., суддів:Євтушенко О.І., Мостової Г.І., Карпенко С.О.,Ситнік О.М.,

розглянувши в судовому засіданні справуза заявою ОСОБА_6 про заміну сторони у виконавчому провадженні, заінтересовані особи: Міністерство охорони навколишнього природного середовища України, Міністерство екології та природних ресурсів України, відділ примусового виконання рішень Департаменту державної виконавчої служби, у справі за позовом ОСОБА_6 до Міністерства навколишнього середовища України, Державного підприємства Науково-виробниче природоохоронне об'єднання , третя особа - ОСОБА_7, про скасування наказу, поновлення на роботі, стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу та відшкодування моральної шкоди, за касаційною скаргою ОСОБА_6 на ухвалу Шевченківського районного суду м. Києва від 01 серпня 2016 року та ухвалу колегії суддів судової палати у цивільних справах апеляційного суду м. Києва від 25 жовтня 2016 року,

в с т а н о в и л а :

У серпні 2010 року ОСОБА_8 звернулася до суду з позовом до Міністерства навколишнього середовища України, Державного підприємства Науково-виробниче природоохоронне об'єднання (далі - ДП Науково-виробниче природоохоронне об'єднання ), третя особа - ОСОБА_7, про скасування наказу, поновлення на роботі, стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу та відшкодування моральної шкоди.

Рішенням Шевченківського районного суду м. Києва від 26 січня 2011року, залишеним без змін ухвалою колегії суддів судової палати у цивільних справахапеляційного суду м. Києва від 14 червня 2011 року, позовні вимоги ОСОБА_8 задоволено частково. Визнано незаконним та скасовано наказ № 231-О від 25 березня 2010 року Міністерства охорони природного навколишнього середовища України, на підставі якого звільнено ОСОБА_8 з посади директора ДП Науково-виробниче природоохоронне об'єднання . Зобов'язано Міністерство охорони природного навколишнього середовища України поновити ОСОБА_8 на посаді директора Державного підприємства Науково-виробниче природоохоронне об'єднання з дати звільнення, а саме з 25 березня 2010 року. Стягнуто з Державного підприємства Науково-виробниче природоохоронне об'єднання на користь ОСОБА_8 середній заробіток за час вимушеного прогулу в розмірі 42681,60 грн. Стягнуто з Міністерства охорони природного навколишнього середовища України на користь ОСОБА_8 3 тис. грн. у відшкодування моральної шкоди. У задоволенні решти позовних вимог відмовлено. Рішення в частині поновлення на роботі та стягнення середнього заробітку за один місяць в розмірі 3853,20 грн піддано негайному виконанню. Вирішено питання про судові витрати.

Ухвалою колегії суддів судової палати у цивільних справахВищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 22 листопада 2011 року рішення Шевченківського районного суду м. Києва від 26 січня 2011року та ухвалу колегії суддів судової палати у цивільних справахапеляційного суду м. Києва від 14 червня 2011 року залишено без змін.

У липні 2016 року заявник ОСОБА_6 звернулась до суду із заявою про заміну сторони у виконавчому провадженні. Заявник просила замінити первісного боржника - Міністерство охорони природного навколишнього середовища України його правонаступником - Міністерством екології та природних ресурсів України, у виконавчому провадженні № 48621979, відкритому на підставі виконавчого листа № 2-4017/11 від 22 серпня 2014 року; зобов'язати Міністерство екології та природних ресурсів України нести відповідальність за зобов'язаннями Міністерство охорони природного навколишнього середовища України в частині виконання рішення Шевченківського районного суду м. Києва від 26 січня 2011 року.

Ухвалою Шевченківського районного суду м. Києва від 01 серпня 2016 року, залишеною без змін ухвалою колегії суддів судової палати у цивільних справах апеляційного суду м. Києва від 25 жовтня 2016року, у задоволенні заяви ОСОБА_6 про заміну сторони в виконавчому провадженні відмовлено.

У касаційній скарзі ОСОБА_6 просить скасувати оскаржені ухвали та постановити нову ухвалу про задоволення її заяви, посилаючись на порушення судами норм процесуального права.

Касаційна скарга підлягає відхиленню з таких підстав.

Судами встановлено, що на виконання рішення суду від 26 січня 2011 року Шевченківським районним судом м. Києва 22 серпня 2014 року було видано виконавчий лист № 2-4017/11 у даній справі, яким зобов'язано Міністерство охорони навколишнього середовища України поновити позивача на посаді директора ДП Науково-виробниче природоохоронне об'єднання з дати звільнення, а саме з 25 березня 2010 року.

Ухвалою Шевченківського районного суду м. Києва від 03 листопада 2014 року ОСОБА_6 поновлено строк для пред'явлення вказаного виконавчого листа до виконання.

03 вересня 2015 року державним виконавцем було винесено постанову про відкриття виконавчого провадження № 48621970, яке було зупинено постановою державного виконавця від 03 березня 2016 року на підставі п. 12 ч. 1 ст. 37 Закону України Про виконавче провадження , у зв'язку зі зверненням до суду із заявою про заміну вибулої сторони правонаступником.

Відповідно до Указу Президента України Про оптимізацію системи центральних органів виконавчої влади від 09 грудня 2010 року № 1085/2010, утворено, зокрема, Міністерство екології та природних ресурсів України, Державну екологічну інспекцію України, Державну службу геології та надр України, реорганізувавши Міністерство охорони навколишнього природного середовища України.

Разом з цим, згідно з ч. 2 ст. 33 Закону України Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців юридична особа є такою, що припинилася, з дати внесення до Єдиного державного реєстру запису про державну реєстрацію припинення юридичної особи.

При цьому, як вбачається із безкоштовного запиту до ЄДРПОУ на сайті Міністерства юстиції України, Міністерство охорони навколишнього природного середовища України (код ЄДРПОУ 00013735) перебуває з 16 лютого 2011 року в стані припинення.

Відомості щодо припинення Міністерства охорони навколишнього природного середовища України, як юридичної особи до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців станом на дату подання заяви про заміну сторони виконавчого провадження не вносились, тобто процес припинення не завершився.

Відповідно до ч. 1 ст. 378 ЦПК України, у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження за поданням державного виконавця або за заявою сторін, суд замінює сторону виконавчого провадження її правонаступником.

Згідно з ч. 5 ст. 8 Закону України Про виконавче провадження у разі вибуття однієї із сторін державний виконавець з власної ініціативи або за заявою сторони, а також сама заінтересована сторона мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, обов'язкові тією мірою, якою вони були б обов'язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

Вирішуючи питання про заміну сторони у виконавчому провадженні суди попередніх інстанцій дійшли обґрунтованого висновку про відмову у задоволенні заяви ОСОБА_6, оскільки встановлені законом підстави для правонаступництва у виконавчому провадженні відсутні, процес припинення боржника - Міністерства охорони навколишнього природного середовища України на даний час не завершився.

Згідно з ч. 2 ст. 324 ЦПК України підставами касаційного оскарження є неправильне застосування судом норм матеріального чи порушення норм процесуального права.

Відповідно до вимог ст. 335 ЦПК України під час розгляду справи в касаційному порядку суд перевіряє в межах касаційної скарги правильність застосування судом першої або апеляційної інстанції норм матеріального чи процесуального права і не може встановлювати або вважати доведеними обставини, що не були встановлені в рішенні чи відкинуті ним, вирішувати питання про достовірність або недостовірність того чи іншого доказу, про перевагу одних доказів над іншими.

Встановлено і це вбачається з матеріалів справи, що оскаржувані ухвала Шевченківського районного суду м. Києва від 01 серпня 2016 року та ухвала колегії суддів судової палати у цивільних справах апеляційного суду м. Києва від 25 жовтня 2016 року постановлені з додержанням норм процесуального права.

Відсутні й передбачені ст. 342 ЦПК України підстави для обов'язкового скасування судового рішення.

Керуючись ст. ст. 336, 342, 345 ЦПК України, колегія суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ

у х в а л и л а :

Касаційну скаргу ОСОБА_6відхилити.

Ухвалу Шевченківського районного суду м. Києва від 01 серпня 2016 року та ухвалу колегії суддів судової палати у цивільних справах апеляційного суду м. Києва від 25 жовтня 2016 року залишити без змін .

Ухвала оскарженню не підлягає.

Головуючий В.О. Кузнєцов Судді: О.І. Євтушенко С.О. Карпенко Г.І. Мостова О.М. Ситнік

Дата ухвалення рішення19.07.2017
Оприлюднено24.07.2017
Номер документу67855929
СудочинствоЦивільне
Сутьскасування наказу, поновлення на роботі, стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу та відшкодування моральної шкоди, за касаційною скаргою ОСОБА_6 на ухвалу Шевченківського районного суду м. Києва від 01 серпня 2016 року та ухвалу колегії суддів судової палати у цивільних справах апеляційного суду м. Києва від 25 жовтня 2016 року

Судовий реєстр по справі —

Постанова від 25.04.2024

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Мацедонська В.Е.

Ухвала від 25.04.2024

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Мацедонська В.Е.

Ухвала від 25.04.2024

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Мацедонська В.Е.

Ухвала від 25.04.2024

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Губська О.А.

Постанова від 25.04.2024

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Білак М.В.

Ухвала від 25.04.2024

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Білак М.В.

Постанова від 25.04.2024

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Радишевська О.Р.

Ухвала від 25.04.2024

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Губська О.А.

Ухвала від 25.04.2024

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Радишевська О.Р.

Ухвала від 25.04.2024

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Губська О.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні