Ухвала
від 21.07.2017 по справі 925/893/17
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

18005, м. Черкаси, бульвар Шевченка, 307, тел. канцелярії (0472) 31-21-49, inbox@ck.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

про повернення позовної заяви

"21" липня 2017 р. № 925/893/17

Суддя Господарського суду Черкаської області Грачов В.М., розглянувши матеріали за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "СКБ Технофільтр" (код ЄДРПОУ 32940920) в особі ліквідатора Голінного А.М. до Товариства з обмеженою відповідальністю "Інекс Сістемз" (код ЄДРПОУ 32654063) про стягнення безпідставно перерахованих коштів у розмірі 3 840 грн. 00 коп.,

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "СКБ Технофільтр" (далі - ТОВ "СКБ Технофільтр" або позивач) в особі ліквідатора Голінного А.М. звернулось до Господарського суду Черкаської області з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Інекс Сістемз" (далі - ТОВ "Інекс Сістемз") про стягнення 3 840 грн. 00 коп. безпідставно перерахованих коштів.

Розглянувши позовну заяву з доданими до неї матеріалами, господарський суд встановив, що вона не відповідає вимогам розділу VIII Господарського процесуального кодексу України, та підлягає поверненню без розгляду, виходячи з наступного.

Відповідно до пункту 3 частини 1 статті 57 Господарського процесуального кодексу України до позовної заяви додаються документи, які підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі.

Відповідно до частини 1 статті 3 Закону України Про судовий збір за подання до суду позовної заяви та іншої заяви, передбаченої процесуальним законодавством, передбачено справляння судового збору.

Згідно з підпунктом 1 пункту 2 частини 2 статті 4 Закону України Про судовий збір за подання до господарського суду позовної заяви майнового характеру справляється судовий збір у розмірі 1,5 відсотка ціни позову, але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб та не більше 150 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Однак, в порушення зазначених вимог, позивачем подано позов без відповідних доказів сплати судового збору.

У позовній заяві представник позивача просить суд звільнити ТОВ "СКБ Технофільтр" від сплати судового збору за подання позову, обґрунтовуючи це тим, що товариство визнано банкрутом, триває ліквідаційна процедура, тому станом на день подання позову у товариства відсутнє майно та залишки коштів на рахунках, що виключає можливість сплати судового збору.

Частиною 2 статті 44 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюються законом.

У статтях 3, 5 Закону України „Про судовий збір" міститься перелік випадків за яких особа звільняється від сплати судового збору.

Відповідно до статті 8 Закону України "Про судовий збір" враховуючи майновий стан сторони, суд може своєю ухвалою звільнити від сплати судового збору.

В розділі 3 постанови пленуму Вищого господарського суду України №7 від 21 лютого 2013 року "Про деякі питання практики застосування розділу VI Господарського процесуального кодексу України" зі змінами і доповненнями, зазначено, що єдиною підставою для вчинення господарським судом дій, зазначених у статті 8 Закону України "Про судовий збір" , є врахування ним майнового стану сторін. Особа, яка заявляє відповідне клопотання (що може бути викладене в заяві чи скарзі, які подаються до господарського суду, або в окремому документі), повинна навести доводи і подати докази на підтвердження того, що її майновий стан перешкоджав сплаті нею судового збору у встановленому порядку і розмірі.

Єдиною підставою для вчинення господарським судом дій, зазначених у статті 8 Закону України „Про судовий збір", є врахування ним майнового стану сторін.

При цьому, статтею 129 Конституції України, як одну із засад судочинства, визначено рівність усіх учасників судового процесу перед законом і судом, отже, в тому числі, й суб'єктів господарювання, які перебувають у стані банкрутства.

Відтак, самі лише обставини пов'язані із відсутністю у суб'єкта господарювання коштів, призначених для сплати судового збору, не можуть вважатися підставою для звільнення від такої сплати.

З огляду на наведене, підстав для звільнення позивача від сплати судового збору у господарського суду немає.

Відповідно до пункту 4 статті 63 Господарського процесуального кодексу України суддя повертає позовну заяву і додані до неї документи без розгляду, якщо не подано доказів сплати судового збору.

Зазначені обставини є підставою для повернення позовної заяви і доданих до неї документів без розгляду.

Повернення позовної заяви не перешкоджає повторному зверненню з нею до господарського суду в загальному порядку після усунення допущеного порушення.

Керуючись п. 4 ч. 1 ст. 63, ст. 86 ГПК України,

УХВАЛИВ:

Позовну заяву з доданими до неї документами повернути позивачу без розгляду.

Ухвалу може бути оскаржено до Київського апеляційного господарського суду через Господарський суд Черкаської області в строк, визначений в ст..93 ГПК України.

Суддя Грачов В.М.

СудГосподарський суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення21.07.2017
Оприлюднено24.07.2017
Номер документу67857802
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —925/893/17

Ухвала від 06.11.2017

Господарське

Вищий господарський суд України

Панова I. Ю.

Ухвала від 10.08.2017

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Куксов В.В.

Ухвала від 21.07.2017

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Грачов В.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні