Ухвала
від 17.07.2017 по справі 646/4693/17
ЧЕРВОНОЗАВОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа № 646/4693/17

№ провадження 1-кс/646/3516/2017

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

17.07.2017 року м.Харків

Слідчий суддя Червонозаводського районного суду м. Харкова ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю слідчого ОСОБА_3 , розглянувши у закритому судовому засіданні в залі суду клопотання слідчого в ОВС другого слідчого відділу слідчого управління прокуратури області старшого радника юстиції ОСОБА_3 про проведення обшуку за матеріалами досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42017220000000541 від 07.06.2017 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.1 ст.205, ч.3 ст.368 КК України, -

в с т а н о в и в :

Слідчий в ОВС другого слідчого відділу слідчого управління прокуратури області старший радник юстиції ОСОБА_3 звернувся до суду з клопотанням, в якому просить надати дозвіл на проведення обшуку за місцем здійснення господарської діяльності ТОВ «НВП Ін-Солюшн» та ТОВ «Модус-Інструмент» за адресою: м. Харків, вул. Героїв Праці, 32-а, кв.199, з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінальних правопорушень, відшукання та вилучення предметів та документів, які мають доказове значення у кримінальному провадженні, а саме: грошових коштів, отриманих в процесі їх легалізації, а також грошових коштів, здобутих злочинним шляхом; документів щодо реєстрації та функціонування ТОВ «НВП Ін-Солюшн» та ТОВ «Модус-Інструмент» у паперовому вигляді та на електронних носіях; бухгалтерської та господарської документації щодо взаємовідносин з ТОВ «ТС Трейдінг» у паперовому вигляді та на електронних носіях; зошитів для нотаток та чернеток у паперовому вигляді та на електронних носіях, в яких відображено отримання і передачу грошових коштів, іншу інформацію; мобільних засобів зв`язку за якими службові особи підприємства спілкуються з особами причетними до скоєння злочинів; печаток та штампів будь-яких суб`єктів підприємницької діяльності; комп`ютерної техніки та електронних носіїв інформації, які містять інформацію, яка має доказове значення та можуть бути доказами в кримінальному провадженні.

В обґрунтування клопотання слідчий зазначив, що слідчим управлінням прокуратури області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №42017220000000541 від 07.06.2016 за фактом протиправних дій працівників ГУ ДФС у Харківській області та керівників комерційних структур, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 205, ч. 3 ст. 368 КК України.

Так, за сприянням працівників ГУ ДФС у Харківській області, з метою легалізації (відмивання) грошових коштів та мінімізації оподаткування підприємств реального сектору економіки, група зв`язаних між собою юридичних осіб, а саме: ТОВ «Глобол-Реєстр» (код 25613583), засновник ОСОБА_4 , директор ОСОБА_5 , юридична адреса: м.Харків, вул. Дарвіна, 33, к. 8, ТОВ «Даглар» (код 39263873), засновник та директор ОСОБА_6 , юридична адреса: Харківська область, Харківській район, смт.Рогань, вул. Культури, 68, ТОВ «Зерно Слобожанщини» (код 40201773), засновник ОСОБА_7 , директор ОСОБА_8 , юридична адреса: АДРЕСА_1 , ТОВ «Слобідський Хліб» (код 40527671), засновник ОСОБА_9 , директор ОСОБА_10 (до 22.08.2016 директор ОСОБА_9 ), юридична адреса: м.Львів, вул. Зелена, 238, ТОВ «Слобідські лани» (код 40528036), засновник та директор ОСОБА_11 , юридична адреса: м. Харків, вул. Конторська, 16-а, ТОВ «Рейніз» (код 40096809), засновник та директор ОСОБА_9 , юридична адреса: м.Харків, вул. Тобольська, 42, ТОВ «Фермагросервіс» (код 41177066), засновник та директор ОСОБА_12 , юридична адреса: м.Харків, пр. Гагаріна, 20, офіс 1410, ТОВ «Укройлсервіс» (код 41167964), засновник та директор ОСОБА_13 , юридична адреса: м. Харків, вул. Шевченка, 146, к.38, ТОВ «Агрітранс» (код 40170557), засновник ОСОБА_14 , директор ОСОБА_15 , юридична адреса: м. Харків, вул. Маршала Батицького, 8, офіс 5, а також підприємства, що зареєстровані в офшорі - «Edelweiss LTD» та «Septo Allace L.P. London», керівник ОСОБА_16 , який одночасно є представником і всіх вищезазначених підприємств, незаконно формує податковий кредит та штучно занижує податкові зобов`язання собі та підприємствам реального сектору економіки.

Слідчий зазначив, що проведеними заходами, у тому числі негласними слідчими (розшуковими) діями встановлено, що директора зазначених суб`єктів господарювання підприємством не керують, доступу до відкритих банківських рахунків не мають, грошовими коштами підприємства не розпоряджаються. Реєстраційні документи зазначених суб`єктів господарювання використовуються у незаконній діяльності із здійснення неконтрольованих державою фінансових операцій, складання фіктивних господарських угод та фіктивних первинних документів для перерахування грошових коштів без фактичного проведення фінансово-господарських операцій, тобто здійснення безтоварних операцій та незаконної діяльності по наданню послуг з мінімізації податкових зобов`язань іншим суб`єктам підприємницької діяльності.

Податкова звітність всіх зазначених підприємств групи надходить з однієї IP-адреси: НОМЕР_1 , провайдером якої є ТОВ «Велтон Телеком». Вказана статистична глобальна ІР-адреса надана за адресою: м. Харків, вул. Кузнечна, 2, офіс 6.

Фактичним офісом всіх підприємств зазначеної групи є адреса юридичної реєстрації ТОВ «Глобол-Реєстр» - м.Харків, вул. Дарвіна, 33, к. 8.

Під час обшуків проведених за адресами м. Харків, вул. Кузнечна, 2, офіс 6 та м.Харків, вул. Дарвіна, 33, к.8, вилучено сервер з IP-адресою: НОМЕР_1 , з якої надходила податкова звітність всіх вищенаведених підприємств, а також печатки та бухгалтерські документи всіх зазначених підприємств.

Допитаний, як свідок, засновник та директор ТОВ «Слобідський Хліб» та ТОВ «Рейніз» ОСОБА_9 зазначив, що він не є засновником та директором зазначених підприємств, відношення до ведення підприємницької діяльності зазначеними суб`єктами господарювання не має.

Допитаний, як свідок, засновник та директор ТОВ «Укройлсервіс» ОСОБА_13 повідомив, що засновником та директором вказаного підприємства став за грошову винагороду на прохання сторонніх осіб без мети ведення реальної фінансово-господарської діяльності. Жодного відношення до здійснення діяльності на вказаному підприємстві він не має.

Допитаний, як свідок, директор ТОВ «Агрітранс» ОСОБА_15 пояснив, що погодився стати директором вказаного підприємства за грошову винагороду на прохання ОСОБА_17 . Ніякого відношення до здійснення діяльності ТОВ «Агрітранс» він не має, печатками ніколи не володів і не користувався.

Допитаний засновник ТОВ «Зерно Слобожанщини» ОСОБА_7 зазначив, що засновником вказаного підприємства став за грошову винагороду, фактично ніякого відношення до ведення фінансово-господарської діяльності вказаним суб`єктом господарювання він не має.

Допитаний ОСОБА_12 , який є засновником та директором ТОВ «Фермагросервіс» повідомив, що йому нічого не відомо про заснування такого підприємства, де він обіймає посаду директора.

Проведеними слідчо-оперативними заходами, встановити місцезнаходження директора ТОВ «Зерно Слобожанщини» ОСОБА_8 , директора та засновника ТОВ «Даглар» ОСОБА_6 ОСОБА_11 , директора ТОВ «Слобідський Хліб» ОСОБА_10 не виявилося можливим.

Допитаний в якості свідка директор ТОВ «Глобол-Реєстр» ОСОБА_5 від надання свідчень відмовився.

До підприємств, що фактично входять до незаконної схеми легалізації грошових коштів зазначеного «конвертаційного центру» входять ТОВ «Пеллетон» (код 40200277), засновником, директором та головним бухгалтером якого є ОСОБА_18 , юридичною адресою підприємства зазначено: м.Київ, пр.Голосіївський, 70, кв.438, ТОВ «Авелоніс» (код 39729742), засновником, директором та головним бухгалтером якого є ОСОБА_18 , юридичною адресою підприємства зазначено: м.Київ, пр.Голосіївський, 108, корпус 2, приміщення 1, ТОВ «Скайнес» (код 40135800), засновником, директором та головним бухгалтером якого є ОСОБА_19 , юридичною адресою підприємства зазначено: м.Київ, пр. Голосіївський, 108, корпус 2, кв.2, ТОВ «Ванстайл - Профі» (код 39344805), засновником, директором та головним бухгалтером якого є ОСОБА_19 , юридичною адресою підприємства зазначено: м.Київ, вул.Теслярська, 4, ТОВ «Стоун Трейдінг» (код 39969438), директором та головним бухгалтером якого є ОСОБА_20 , юридичною адресою підприємства зазначено: м.Київ, вул.Панківська, 18, офіс 32, ТОВ «Стікс Білд Груп» (код 40246573), засновником, директором та головним бухгалтером якого є ОСОБА_21 , юридичною адресою підприємства зазначено: м. Київ, провулок Киянівський, буд.3-7, ТОВ «ТС Трейдінг» (код 39636098), засновником, директором та головним бухгалтером якого є ОСОБА_22 , юридичною адресою підприємства зазначено: м. Харків, вул. Сумська, 4, офіс 313, ТОВ «Кавальєрз» (код 40260404), засновником, директором та головним бухгалтером якого є ОСОБА_23 , юридичною адресою підприємства зазначено: м. Київ, вул. Академіка Заболотного, 48-а.

У ході розслідування встановлено, що за юридичними адресами наведені підприємства не знаходяться та ніколи не знаходилися.

Допитаний директор ТОВ «Стоун Трейдінг» ОСОБА_20 надав свідчення, що він фактично ні якого відношення до ведення фінансово-господарської діяльності ТОВ «Стоун Тредінг» не має, підприємство було зареєстроване ним за грошову винагороду від невстановленої особи, будь якої участі в діяльності підприємства він не приймав та не приймає.

Допитаний у якості свідка директор ТОВ «Пеллетон» та ТОВ «Авелоніс» ОСОБА_18 не зміг пояснити обставини реєстрації зазначених підприємств, їх юридичного та фактичного місцезнаходження, перебування фінансово-господарської та бухгалтерської документації підприємств.

Допитаний, як свідок, директор ТОВ «ТС Трейдінг» ОСОБА_22 зазначив, що засновником та директором вказаного підприємства став за грошову винагороду, фактично ніякого відношення до реєстрації та ведення фінансово-господарської діяльності підприємства він не має.

Аналізом «розшифровки податкових зобов`язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів (Додаток №5)» зазначених підприємств встановлено, що в 2016 році ТОВ «Глобол-Реєстр» мало фіктивні взаємовідносини з низкою підприємств вищенаведеного «конвертаційного центру», а саме з ТОВ «Кавальєрз» щодо придбання автогуми на загальну суму понад 32 млн. грн., з ТОВ «Скайнес» щодо придбання продуктів харчування на загальну суму понад 40 млн. грн. Крім цього, ТОВ «Даглар» мало фіктивні взаємовідносини з низкою підприємств вказаного «конвертаційного центру», а саме: ТОВ «Пеллетон» - придбання автогуми та «рукав напірний» на загальну суму понад 8 млн. грн., ТОВ «Скайнес» - придбання продуктів харчування на загальну суму понад 1,5 млн. грн., ТОВ «ТС Трейдінг» - придбання сирників, смартфонів та карток поповнення рахунку на загальну суму понад 18 млн. грн.

У подальшому ТОВ «Глобол-Реєстр» та ТОВ «Даглар» здійснили фіктивний продаж вже сільськогосподарської продукції (сої, кукурудзи) на інші підприємства групи - ТОВ «Зерно Слобожанщини», ТОВ «Слобідський Хліб», ТОВ «Слобідські лани», ТОВ «Рейніз», а також на експорт.

До підприємств, що фактично входять до незаконної схеми легалізації грошових коштів зазначеного «конвертаційного центру» належать ТОВ «НВП Ін-Солюшн» (код 38633599), засновник ОСОБА_24 , директор ОСОБА_25 та ТОВ «Модус-Інструмент» (код 33122583) засновник та директор ОСОБА_24 , юридична та фактична адреса обох підприємств: АДРЕСА_2 . Основним видом діяльності є оптова торгівля іншими машинами та устаткуванням (код КВЕД 46.69).

Аналізом «розшифровки податкових зобов`язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів (Додаток №5)» встановлено, що в період вересень - листопад 2016 року ТОВ «НВП Ін-Солюшн» перераховано грошові кошти за нібито придбання інструменту та комплектуючих на адресу ТОВ «ТС Трейдінг» на загальну суму 825096 грн., ТОВ «Модус-Інструмент» перераховано грошові кошти за нібито придбання інструменту та комплектуючих на адресу ТОВ «ТС Трейдінг» на загальну суму 484885 грн.

На запит прокуратури Харківської області щодо надання інформації та копій документів, що підтверджують взаєморозрахунки із зазначеним підприємством ТОВ «НВП Ін-Солюшн» листом №26-05 від 26.05.2017 та ТОВ «Модус-Інструмент» листом №26/05-1 від 26.05.2017 відповіли відмовою.

Засновник обох підприємств ОСОБА_24 у ході допиту в якості свідка від надання будь-яких свідчень відмовився.

Слідчий зазначив, що з метою встановлення всіх обставин у кримінальному провадженні, перевірки інформації та здобуття повного обсягу фактичних даних щодо причетності вказаних та інших осіб до створення та функціонування «конвертаційного центру», виявлення документації та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знарядь кримінального правопорушення або майна, яке здобуте у результаті його вчинення, необхідно провести обшук за місцем здійснення господарської діяльності ТОВ «НВП Ін-Солюшн» та ТОВ «Модус-Інструмент» за адресою: м.Харків, вул. Героїв Праці, 32-а, кв.199, з метою отримання всіх вищевказаних даних, оскільки отримати їх в інший спосіб неможливо, у зв`язку з тим, що з метою приховування злочинної діяльності вони можуть бути знищені, втрачені, сховані, спотворені, вказаними або іншими особами, причетними до скоєння вищевказаних злочинів, що може негативно вплинути на хід досудового розслідування і встановлення істини у кримінальному провадженні.

В судовому засіданні слідчий клопотання підтримав та просив задовольнити.

Слідчий суддя, вислухавши слідчого, вивчивши надані суду матеріали кримінального провадження, приходить до наступного.

Згідно до вимогст.234 КПК України, обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Відповідно до вимогст.235 КПК України, ухвала слідчого судді про дозвіл на обшук житла чи іншого володіння особи з підстав, зазначених у клопотанні прокурора, слідчого, надає право проникнути до житла чи іншого володіння особи лише один раз.

Слідчим суддею встановлено, що прокуратурою Харківської області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42017220000000541.

Згідно витягу з кримінального провадження № 42017220000000541, 07.06.2017 до ЄРДР були внесені відомості за ч.3 ст.368 КК України за фактом того, що працівники правоохоронного органу Харківської області систематично одержують неправомірну вигоді.

Крім того, 07.06.2017 до ЄРДР були внесені відомості за ч.1 ст.205 КК України за фактом того, що особи, які керують суб`єктами господарювання, що входять до складу «конвертаційного центру», за сприянням та прикриттям працівників правоохоронних органів, без мети здійснення підприємницької діяльності, створили юридичних осіб для прикриття незаконної діяльності.

Слідчий суддя вважає, що на даний час слідчим доведено, що відшукувані документи мають значення для досудового розслідування і наявні в них відомості можуть бути доказами під час досудового розслідування.

Згідно відомостей про юридичну адресу, місцезнаходженням ТОВ «НВП ІН-Солюшн» є м. Харків, вулиця Героїв Праці, будинок, 32-А, квартира 199, однак місцезнаходженням ТОВ «Модус-інструмент» зазначено м. Харків, вулиця Героїв Праці, 32-А, засновником якого зазначено ОСОБА_24 .

При цьому відповідно до інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна, за адресою АДРЕСА_3 , знаходиться декілька нежитлових приміщень, власником яких зазначений ОСОБА_24 , а саме нежитлові приміщення 1-го поверху № 199-1-:-199-7, 199-7а, 199-8 загальною площею 86,5 кв.м., в літ. «А-9».

Таким чином, слідчим у клопотанні не конкретизовано в якому саме приміщенні орган досудового розслідування планує провести обшук.

Крім того, як вбачається з доданих до клопотання документів, слідчим в ОВС прокуратури Харківської області ОСОБА_3 03.05.2017 було направлено запит директору ТОВ «Модус-Інструмент» ОСОБА_24 та директору ТОВ «НВП ІН-Солюшн» ОСОБА_25 з проханням надати слідчому управлінню прокуратури області інформацію та належним чином завірені (печаткою та підписом уповноваженої особи) копії документів по взаєморахункам з настпними підприємствами: ТОВ «Пеллетон», ТОВ «Скайнес», ТОВ «Авелоніс», ТОВ « Ванстайл-Профі», ТОВ «Стоун Тредінг», ТОВ «Стікс Білд Груп», ТОВ «ТС Трейдінг» ТОВ «Кавальєрз» за період 2015-2017 років, а саме договорів з додатками та доповненнями, накладні, податкові накладні, товарно-транспортні накладні, рахунки фактури, акти виконаних робіт, акти звірки взаєморозрахунків, банківських та касових документів щодо здійснення оплати або отримання грошових коштів, документи складського обліку, документів синтетичного обліку підприємства з відображенням операцій з вказаними контрагентами та інші документи.

Також, просив надати інформацію та належним чином завірені копії документів щодо придбання товарно-матеріальних цінностей, що були поставлені в адресу зазначених підприємств, або щодо подальшого руху, придбаного від зазначених підприємств товару.

В той же час, згідно відповідей директора ТОВ «Модус-Інструмент» ОСОБА_24 , та директора ТОВ «НВП ІН-Солюшн» ОСОБА_25 , вони не заперечують проти надання органу досудового розслідування відомостей, які його цікавлять, однак наполягає на необхідності дотримання встановленої законодавством і обов`язкової у таких випадках процедури, а саме звернення до слідчого судді з клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів.

Згідно ч.1 ст.160 КПК України сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених устатті 161цього Кодексу. Слідчий має право звернутися із зазначеним клопотанням за погодженням з прокурором.

Відповідно до положень ч.1 ст. 166 КПК України у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Однак, слідчим у даному кримінальному провадженні не було використано право на звернення до слідчого судді з клопотанням про надання тимчасового доступу до речей і документів.

Посилання слідчого у клопотанні про те, що отримати вищезазначені речі та документи в інший спосіб не можливо у зв`язку з тим, що з метою приховування злочинної діяльності вони можуть бути знищені, втрачені, сховані, спотворені, що може негативно вплинути на хід досудового розслідування і встановлення істини у кримінальному провадженні, у судовому засіданні не знайшло свого підтвердження, оскільки слідчим за власною ініціативою було повідомлено ТОВ «Модус-Інструмент» та ТОВ «НВП ІН-Солюшн», що проводиться досудове розслідування та запропоновано надати вищезазначені документи.

Зазначені обставини, є підставою для відмови у задоволенні клопотання слідчого.

Враховуючи вищевикладене, клопотання слідчого задоволенню не підлягає.

Фіксування процесу технічними засобами, відповідно до положень статті 107 КПК України, не здійснювалось.

Враховуючи вищевикладене та керуючись ст. ст.107, 160, 166, 234, 235 КПК України, слідчий суддя

У Х В А Л И В :

В задоволенні клопотання слідчого в ОВС другого слідчого відділу слідчого управління прокуратури області старшого радника юстиції ОСОБА_3 про проведення обшуку за матеріалами досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42017220000000541 від 07.06.2017 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.1 ст.205, ч.3 ст.368 КК України - відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення17.07.2017
Оприлюднено07.03.2023
Номер документу67871825
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —646/4693/17

Ухвала від 17.07.2017

Кримінальне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Шелест І. М.

Ухвала від 17.07.2017

Кримінальне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Шелест І. М.

Ухвала від 17.07.2017

Кримінальне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Шелест І. М.

Ухвала від 17.07.2017

Кримінальне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Шелест І. М.

Ухвала від 17.07.2017

Кримінальне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Шелест І. М.

Ухвала від 17.07.2017

Кримінальне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Шелест І. М.

Ухвала від 17.07.2017

Кримінальне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Шелест І. М.

Ухвала від 05.07.2017

Кримінальне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Журавель В. А.

Ухвала від 05.07.2017

Кримінальне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Журавель В. А.

Ухвала від 05.07.2017

Кримінальне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Журавель В. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні