Рішення
від 20.07.2017 по справі 482/298/17
НОВООДЕСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

20.07.2017

Справа № 482/298/17

Р І Ш Е Н Н Я

Іменем України

20 липня 2017 року м. Нова Одеса

Новоодеський районний суд Миколаївської області в складі: головуючого судді - Ітріна М.В., секретаря судового засідання - Шведової Я.О., за участю представника позивача ОСОБА_1, розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Нова Одеса цивільну справу за позовом ОСОБА_2 до Троїцької сільської ради Новоодеського району Миколаївської області про визначення додаткового строку для прийняття спадщини, -

В С Т А Н О В И В:

21 лютого 2016 року ОСОБА_2 звернулася до суду з вказаним позовом до відповідача. Посилається на те, що 05.12.2011 року помер батько - ОСОБА_3, після смерті якого залишилося належне йому нерухоме майно, а саме, земельна ділянка загальною площею 6,32 га, що призначена для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка розташована в межах території Троїцької сільської ради Новоодеського району Миколаївської області.

Вказав, що своєчасно для прийняття спадщини у встановлений законом строк не звернулася до державної нотаріальної контори, оскільки не було відомо про наявність спадкового майна, що стало причиною пропуску строку.

З посиланням на ці обставини, статтю 1272 ЦК України просила визначити їй додатковий строк тривалістю 30 днів.

У судовому засіданні представник позивача позов підтримав та просив його задовольнити, а в подальшому в судове засідання не з'являвся, але надав суду письмову заяву, в якій просив справу розглядати без його участі.

Відповідач сільська рада будучи своєчасно та належним чином повідомленою про час і місце розгляду справи у судове засідання представника не надіслали, але надали суду письмову заяву, в якій заявлені вимоги визнали та не заперечували проти їх задоволення.

Дослідивши докази по справі, суд приходить до висновку, що позов підлягає задоволенню з таких підстав.

За правилами ч. 1 ст. 1270 ЦК для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Як вбачається з матеріалів справи і встановлено судом, 05 грудня 2011 року у місті Нова Одеса Миколаївської області помер - ОСОБА_3.

Спадковою масою є земельна ділянка загальною площею 6,32 га, що призначена для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка розташована в межах території Троїцької сільської ради Новоодеського району Миколаївської області.

Спадкоємцями за законом є діти спадкодавця - ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6 та ОСОБА_2, тобто позивач у справі.

ОСОБА_4, ОСОБА_5 і ОСОБА_6 в установленому законом порядку відмовились від успадкування майна після смерті батька.

До цього часу спадщина, яка залишилася після смерті ОСОБА_3 не визнана відумерлою.

Судом з'ясовано, що позивач в установлений законом строк до нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини після смерті батька не звернулася, а 14 лютого 2017 року листом державного нотаріуса Новоодеської державної нотаріальної контори Миколаївської області ОСОБА_7 їй було відмовлено у вчиненні нотаріальної дії у зв'язку з пропуском встановленого законом строку.

Причиною пропуску строку стала відсутність відомостей у позивача щодо наявності майна у спадкодавця, що належить успадкувати спадкоємцям.

В силу ч. 3 ст. 1272 ЦК за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

На підставі викладеного, ураховуючи те, що у позивача був відсутній правовстановлюючий документ на право власності на землю, що належала його померлому батьку, оскільки вона не проживала разом зі спадкодавцем, що утруднило пошуки цього документа, суд дійшов висновку, що вона з поважних причин пропустила строк звернення до нотаріуса для прийняття спадщини і вважає за необхідне визначити їй додатковий строк тривалістю 2 місяці.

Керуючись ст.ст. 10,11, 57-60, 212-215 ЦПК України, суд, -

В И Р І Ш И В:

Позовні вимоги ОСОБА_2 задовольнити.

Визначити ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, додатковий строк в - 2 (два) місяці для подачі заяви до нотаріальної контори про прийняття спадщини, яка залишилась після смерті її батька - ОСОБА_3, яка настала 05 грудня 2011 року у місті Нова Одеса Миколаївської області.

Визначений строк рахувати з моменту вступу рішення в законну силу.

Рішення суду може бути оскаржене в апеляційному порядку до апеляційного суду Миколаївської області через Новоодеський районний суд шляхом подачі апеляційної скарги протягом десяти днів з дня проголошення рішення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Головуючий

СудНовоодеський районний суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення20.07.2017
Оприлюднено26.07.2017
Номер документу67894210
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —482/298/17

Рішення від 20.07.2017

Цивільне

Новоодеський районний суд Миколаївської області

Ітрін М. В.

Ухвала від 24.04.2017

Цивільне

Новоодеський районний суд Миколаївської області

Ітрін М. В.

Ухвала від 27.02.2017

Цивільне

Новоодеський районний суд Миколаївської області

Ітрін М. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні