Рішення
від 20.07.2017 по справі 918/340/17
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

33013, м. Рівне, вул. Набережна, 26А

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"20" липня 2017 р. Справа № 918/340/17

Господарський суд Рівненської області в складі головуючого судді Політики Н.А. , при секретарі судового засідання Фаєвській Л.Ю. ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду матеріали справи за позовом Рівненського міжшкільного навчально-виробничого комбінату

до Приватного підприємства "Бадій-Ко"

про стягнення коштів в сумі 38 049 грн. 13 коп.

за участю представників сторін:

від позивача - ОСОБА_1, довіреність № 74 від 14.06.2017 р.;

від відповідача - ОСОБА_2, довіреність б/н від 22.07.2016 р.

У судовому засіданні 20 липня 2017 року, відповідно до ст. 85 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України), проголошено вступну та резолютивну частини рішення.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

22 травня 2017 року Рівненський міжшкільний навчально-виробничий комбінат звернувся до Господарського суду Рівненської області з позовом до Приватного підприємства "Бадій-Ко" про стягнення заборгованості в сумі 38 049 грн. 13 коп., з яких 20 437 грн. 40 коп. заборгованість по орендній платі, 14 906 грн. 88 коп. заборгованість по відшкодуванню комунальних послуг згідно договору про відшкодування витрат балансоутримувача на утримання наданого в оренду нерухомого майна та надання комунальних послуг та 2 704 грн. 85 коп. пеня.

Ухвалою суду від 23 травня 2017 року позовну заяву прийнято до розгляду та порушено провадження у справі № 918/340/17, розгляд якої призначено на 20 червня 2017 року.

16 червня 2017 року від представника позивача через відділ канцелярії та документального забезпечення суду надійшло письмове підтвердження того, що у провадженні господарського суду або іншого органу, який в межах своєї компетенції вирішує господарський спір, немає справи зі спору між тими ж сторонами, про той же предмет із тих же підстав, а також немає рішення цих органів з такого спору.

Ухвалою суду від 20 червня 2017 року розгляд справи відкладено на 03 липня 2017 року.

29 червня 2017 року від представника позивача через відділ канцелярії та документального забезпечення суду надійшов уточнений нормативно-обґрунтований розрахунок заборгованості (а.с. 45-46).

Ухвалою суду від 03 липня 2017 року розгляд справи відкладено на 20 липня 2017 року.

17 липня 2017 року від представника позивача через відділ канцелярії та документального забезпечення суду надійшла заява про зменшення розміру позовних вимог від 17 липня 2017 року №92, в якій останній просив суд стягнути з Приватного підприємства "Бадій-Ко" 35 344 грн. 28 коп., з яких 20 437 грн. 40 коп. заборгованість по орендній платі, 14 906 грн. 88 коп. заборгованість по відшкодуванню комунальних послуг згідно договору про відшкодування витрат балансоутримувача на утримання наданого в оренду нерухомого майна.

Вказана заява була розцінена судом як відмова від позовних вимог в частині стягнення 2 704 грн. 85 коп. пені, у зв'язку із чим ухвалою суду від 20.07.2017 року припинено провадження у справі в частині стягнення з відповідача 2 704 грн. 85 коп. пені на підставі п. 4 ч. 1 ст. 80 ГПК України.

20 липня 2017 року від представника позивача через відділ канцелярії та документального забезпечення суду надійшло клопотання про доручення додаткових доказів.

Також, 20 липня 2017 року від представника позивача через відділ канцелярії та документального забезпечення суду надійшло клопотання про залишення без розгляду позовної заяви. В обґрунтування вказаного клопотання відповідач вказує, що Рівненський міжшкільний навчально-виробничий комбінат у відповідності до статуту є освітнім закладом, головною метою якого є забезпечення реалізації прав громадян на здобуття професійної та допрофесійної освіти у системі повної загальної середньої освіти та не являється суб'єктом підприємництва. Зазначає, що позивачем не надано доказів права подання позову та таке право не передбачене законодавством та статутом, у зв'язку із чим, на переконання відповідача, позов подано особою, яка не мала на це права.

Розглянувши вказане клопотання, суд зазначає наступне.

У відповідності до ст. 1 Господарського процесуального кодексу України підприємства, установи, організації, інші юридичні особи (у тому числі іноземні), громадяни, які здійснюють підприємницьку діяльність без створення юридичної особи і в установленому порядку набули статусу суб'єкта підприємницької діяльності (далі - підприємства та організації), мають право звертатися до господарського суду згідно з встановленою підвідомчістю господарських справ за захистом своїх порушених або оспорюваних прав і охоронюваних законом інтересів, а також для вжиття передбачених цим Кодексом заходів, спрямованих на запобігання правопорушенням.

У випадках, передбачених законодавчими актами України, до господарського суду мають право також звертатися державні та інші органи, фізичні особи, що не є суб'єктами підприємницької діяльності.

Угода про відмову від права на звернення до господарського суду є недійсною.

Відповідно до ч.ч. 1, 2 ст. 28 Господарського процесуального кодексу України справи юридичних осіб в господарському суді ведуть їх органи, що діють у межах повноважень, наданих їм законодавством та установчими документами, через свого представника. Керівники підприємств та організацій, інші особи, повноваження яких визначені законодавством або установчими документами, подають господарському суду документи, що посвідчують їх посадове становище.

Згідно з ч. 1. ст. 81 Господарського процесуального кодексу України господарський суд залишає позов без розгляду, зокрема, якщо позовну заяву підписано особою, яка не має права підписувати її, або особою, посадове становище якої не вказано.

Як свідчать матеріали справи, позовна заява №67 від 16.05.2017 року підписана ОСОБА_3, яка є директором Рівненського міжшкільного навчально-виробничого комбінату, що підтверджується витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців (а.с. 8-9), а тому посилання відповідача на те, що позовна заява подана не уповноваженою особою суд вважає безпідставним.

Крім того, 20 липня 2017 року від представника позивача через відділ канцелярії та документального забезпечення суду надійшло клопотання про витребування документів.

Розглянувши вказане клопотання та дослідивши матеріали справи, суд зазначає наступне.

Відповідно до ст. 33 Господарського процесуального кодексу України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Докази подаються сторонами та іншими учасниками судового процесу.

Згідно з ст. 34 Господарського процесуального кодексу України, Господарський суд приймає тільки ті докази, які мають значення для справи. Обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.

За приписами ст. 38 Господарського процесуального кодексу України, сторона або прокурор у разі неможливості самостійно надати докази вправі подати клопотання про витребування господарським судом доказів. У клопотанні повинно бути зазначено: який доказ витребовується; обставини, що перешкоджають його наданню; підстави, з яких випливає, що цей доказ має підприємство чи організація; обставини, які може підтвердити цей доказ.

Керуючись вищевказаними приписами Господарського процесуального кодексу України, суд відхиляє клопотання про витребування доказів, як необґрунтоване.

У судовому засіданні 20 липня 2017 року представник позивача позовні вимоги підтримав з підстав, викладених у позовній заяві, з урахуванням заяви про зменшення позовних вимог та наполягав на їх задоволенні.

У судовому засіданні 20 липня 2017 представник відповідача позовні вимоги заперечив.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення представників сторін, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об'єктивно оцінивши докази, за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді у судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд -

ВСТАНОВИВ:

01 листопада 2005 року між Рівненським міжшкільним навчально-виробничим комбінатом (надалі - Орендодавець) та Приватним підприємством "Бадій-Ко" (надалі - орендар) укладено договір оренди нежитлового приміщення (надалі - Договір; а.с. 12-14), відповідно до розділу І якого орендодавець передає, а орендар приймає в строкове платне користування нежитлове приміщення загальною площею 57,54 кв.м., за адресою: 33000, м. Рівне, вул. Соборна, 420 А.

У відповідності до п.2.1. договору, метою оренди є розміщення стоматологічного кабінету.

Згідно з п. 3.1. договору, строк договору оренди складає 11 місяців з моменту прийняття об'єкта, що орендується, за актом здачі-приймання.

При відсутності заяви однієї із сторін про припинення або зміну умов договору протягом одного місяця після закінчення терміну дії договору він вважається продовженим на той самий строк і на тих же самих умовах, які були передбачені договором (п. 3.2. договору).

Відповідно до п. 4.1. договору, розмір орендної плати по цьому договору встановлюється в сумі 184,70 грн. за перший місяць (розрахунок згідно з додатком до даного договору) в місяць плюс ПДВ згідно з чинним законодавством.

Пунктами 4.2. передбачено, що орендна плата сплачується орендарем до 10 числа наступного місяця.

Після закінчення дії даного договору орендна плата сплачується на день фактичної здачі приміщення по акту (п. 4.4. Договору).

Відповідно до п. 4.5. договору, орендна плата щомісячно підлягає коригуванню на індекс інфляції за минулий місяць, який визначається Мінстатом.

Згідно з п. 4.6. договору, орендар відшкодовує орендодавцю орендну плату за землю в розмірі земельного податку.

У відповідності до п.7.2. договору, орендар зобов'язаний вносити орендну плату своєчасно і у повному обсязі.

Відповідно до п. 8.1. договору, повернення орендодавцю об'єкта, що орендується здійснюється двосторонньою комісією, що складається із представників сторін. При передачі об'єкта, що орендується складається акт здачі-приймання, який підписується членами двосторонньої комісії (п. 8.5. Договору).

Додатками №1 та №2 до договору сторони погодили розрахунок плати за використання нежитлового приміщення загальною площею 57,54 кв.м. в МНВК по вул. Соборна, 420А (а.с. 15).

Вказаний договір підписано уповноваженими представниками сторін за договором та скріплено відтисками печаток.

18 жовтня 2013 року сторони уклали додатковий договір до договору оренди нежитлового приміщення від 01.11.2005р., відповідно до якої розділ 4 договору викладено у наступній редакції:

"4.1. Орендна плата визначається на підставі Методики розрахунку і порядку використання плати за оренду майна, що є власністю територіальної громади міста Рівного (надалі Методика розрахунку) і становить без ПДВ за місяць оренди - 2441,67 грн. (розрахунок додається).

4.2. Нарахування ПДВ на суму орендної плати здійснюється в порядку, визначеному законодавством.

4.3. Орендна плата за кожний наступний місяць визначається шляхом коригування орендної плати за попередній місяць на індекс інфляції за попередній місяць.

4.4. Розмір орендної може бути змінено на вимогу однієї із сторін в разі зміни методики її розрахунку, змін централізованих цін та тарифів, змін орендних ставок, затверджених органом місцевого самоврядування, та в інших випадках, передбачених законодавством України.

4.5. Орендна плата перераховується на розрахунковий рахунок балансоутримувача - Рівненського міжшкільного навчально-виробничого комбінату (код одержувача 22560001, р/р 35422002001086, МФО 833017, ГУДКСУ в Рівненській області) щомісячно, до 20 числа поточного місяця.

4.6. Орендна плата, перерахована несвоєчасно або не в повному обсязі, підлягає індексації і стягується відповідно до чинного законодавства України з урахуванням пені в розмірі подвійної облікової ставки НБУ на дату нарахування пені від суми заборгованості за кожний день прострочення, включаючи день оплати.

4.7. Зайва сума орендної плати, що надійшла балансоутримувачу, підлягає зарахуванню в рахунок подальших платежів.

4.8. У разі припинення (розірвання) договору оренди орендар сплачує орендну плату по день фактичної передачі майна за актом прийому-передачі. Закінчення строку дії договору не звільняє орендаря від обов'язку сплатити заборгованість за орендною платою, якщо така виникла, у повному обсязі, враховуючи санкції балансоутримувачу."

Додатковим договором сторони погодили пункт 7.6. договору оренди нежитлового приміщення від 01.11.2005р., відповідно до якої розділ 4 договору викладено у наступній редакції:

"7.6. Орендар зобов'язується укласти з балансоутримувачем орендованого майна договір про відшкодування витрат балансоутримувача на утримання орендованого мана та надання комунальних послуг".

Крім того, сторони погодили розрахунок орендної плати за користування нежитловим приміщенням загальною площею 57,54 кв.м. в м РМНВК за адресою: м. Рівне, вул. Соборна, 420 А (стоматкабінет ПП "Бадій-Ко").

Вказаний додатковий договір та розрахунок підписано уповноваженими представниками сторін за договором та скріплено відтисками печаток (а.с. 17).

Також, судом встановлено, що 18 жовтня 2013 року між Рівненським міжшкільним навчально-виробничим комбінатом (Балансоутримувач) та Приватним підприємством "Бадій-Ко" укладено договір про відшкодування витрат балансоутримувача на утримання наданого в оренду нерухомого майна та надання комунальних послуг (а.с. 19), у відповідності до п. 1.1. якого балансоутримувач забезпечує обслуговування та експлуатацію наданого в оренду нежитлового приміщення Рівненського міжшкільного навчально-виробничого комбінату, що знаходиться за адресою: м. Рівне, вул. Соборна, 420 А, загальною площею 57,54 кв.м., а орендар бере участь у витратах балансоутримувача на виконання робіт пропорційно до займаної ним площі згідно розрахунку (додаток №1).

Відповідно до п. 1.2. договору, приміщення використовується для розміщення стоматологічного кабінету.

Пунктом 2.2. договору сторони погодили, що орендар зобов'язується не пізніше 20 числа наступного за розрахунковим місяця, сплачувати на рахунок балансоутримувача вартість витрат балансоутримувача на утримання наданого в оренду приміщення відповідно до його загальної площі, згідно розрахунку (додаток №1) (комунальні послуги, земельний податок тощо).

Цей договір укладено з 18 жовтня 2013 року по 31 грудня 2013 року (п. 5.1. Договору).

Згідно з п. 5.3. договору, у разі відсутності заяви однієї із сторін про припинення або зміну цього договору після закінчення строку його чинності протягом одного місяця він вважається продовженим на той самий термін і на тих самих умовах, які були передбачені цим договором.

Додатком №1 сторони погодили розрахунок відшкодування витрат балансоутримувача на утримання наданого в оренду нерухомого майна та на надання комунальних послуг (а.с. 20).

Вказаний договір підписано уповноваженими представниками сторін за договором та скріплено відтисками печаток.

Листом №вих-305/01-26/16 від 16.03.2016 року Рівненський міжшкільний навчально-виробничий комбінат повідомив Приватне підприємство "Бадій-Ко" про необхідність розміщення у будівлі РМНВК за адресою: м. Рівне, вул. Соборна, 420 А дошкільного навчального закладу, у зв'язку із чим просив достроково звільнити вказане приміщення, розірвавши укладений договір оренди.

22.03.2016 року Рівненський міжшкільний навчально-виробничий комбінат направив Приватному підприємству "Бадій-Ко" лист №32, яким повідомив про дострокове розірвання договору оренди нежитлового приміщення.

Відповідно до акту прийому-передачі нежитлового приміщення з оренди №1 від 26.08.2016р. Приватне підприємство "Бадій-Ко" (орендар) повернуло, а Рівненський міжшкільний навчально-виробничий комбінат (орендодавець) прийняв в користування нежитлове приміщення, що є предметом договору оренди, загальною площею 57,54 кв.м., яке розташоване за адресою: м. Рівне, вул. Соборна, 420 А (а.с. 22).

Крім того, 15 вересня 2016 року між Рівненським міжшкільним навчально-виробничим комбінатом та Приватним підприємством "Бадій-Ко" укладено угоду про розірвання договору оренди нежитлового приміщення від 01 листопада 2005 року.

Пунктом 3 вказаної угоди сторони визначили, що повернення об'єкта оренди було проведено на підставі Акту прийому-передачі від 26 серпня 2016 року (а.с. 21).

У зв`язку з неналежним виконанням відповідачем своїх договірних зобов`язань, Рівненський міжшкільний навчально-виробничий комбінат, звернувся з позовом до суду про стягнення з Приватного підприємства "Бадій-Ко" заборгованості у зв`язку з несплатою орендної плати в сумі 20 437 грн. 40 коп. та заборгованості по відшкодуванню комунальних послуг згідно договору про відшкодування витрат балансоутримувача на утримання наданого в оренду нерухомого майна та надання комунальних послуг в сумі 14 906 грн. 88 коп., а всього - 35 344 грн. 28 коп..

У відповідності до ст. 11 Цивільного кодексу України (далі - ЦК України) та ст. 174 Господарського кодексу України (далі - ГК України) договір є підставою для виникнення цивільних прав і обов'язків (господарських зобов'язань).

Відповідно до ч. 1 ст. 193 ГК України, суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Зобов'язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку (ч. 1 ст. 509 ЦК України).

Судом встановлено, що правовідносини між сторонами у справі виникли на підставі договору оренди нежитлового приміщення від 01.11.2005р. та договору про відшкодування витрат балансоутримувача на утримання наданого в оренду нерухомого майна та надання комунальних послуг від 18.10.2013р.

Статтею 759 ЦК України встановлено, що за договором найму (оренди) наймодавець передає або зобов'язується передати наймачеві майно у користування за плату на певний строк. Законом можуть бути передбачені особливості укладення та виконання договору найму (оренди).

Згідно ст. 283 ГК України, за договором оренди одна сторона (орендодавець) передає другій стороні (орендареві) за плату на певний строк у користування майно для здійснення господарської діяльності.

Як вбачається з матеріалів справи та не заперечується сторонами, а відповідач прийняв у тимчасове платне користування приміщення загальною площею загальною площею 57,54 кв.м., яке розташоване за адресою: м. Рівне, вул. Соборна, 420 А.

На підставі ч. 3 ст. 18 Закону України "Про оренду державного та комунального майна", ч. 1 ст. 284, ч. 3 ст. 285 ГК України, п. 4.5. договору орендар зобов'язаний щомісячно до 20 числа місяця, наступного за звітним періодом, сплачувати орендну плату.

Відповідно до ч. 1 ст. 901 ЦК України, за договором про надання послуг одна сторона (виконавець) зобов'язується за завданням другої сторони (замовника) надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов'язується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором.

Як підтверджено матеріалами справи, у період з 18.10.2013 року до 26.08.2016 року у відповідача виникло зобов'язання здійснювати відшкодування позивачу витрат балансоутримувача на утримання наданого в оренду нерухомого майна та надання комунальних послуг у відповідності до умов, укладених між сторонами договорів.

Згідно з умовами п. 2.2. договору про відшкодування витрат балансоутримувача на утримання наданого в оренду нерухомого майна та надання комунальних послуг, - орендар зобов'язується не пізніше 20 числа наступного за розрахунковим місяця, сплачувати на рахунок балансоутримувача вартість витрат балансоутримувача на утримання наданого в оренду приміщення відповідно до його загальної площі, згідно розрахунку (додаток №1) (комунальні послуги, земельний податок тощо).

Згідно з ч. 1 ст. 903 ЦК України, якщо договором передбачено надання послуг за плату, замовник зобов'язаний оплатити надану йому послугу в розмірі, у строки та в порядку, що встановлені договором.

З урахуванням норм чинного законодавства та умов укладених сторонами договорів, господарський суд дійшов до висновку, що орендна плата та відшкодування позивачу витрат балансоутримувача на утримання наданого в оренду нерухомого майна та надання комунальних послуг підлягає нарахуванню до 26.08.2016 року, оскільки у відповідності до акту прийому-передачі нежитлового приміщення з оренди №1 від 26.08.2016р. Приватне підприємство "Бадій-Ко" (орендар) повернуло, а Рівненський міжшкільний навчально-виробничий комбінат (орендодавець) прийняв в користування нежитлове приміщення, що є предметом договору оренди, загальною площею 57,54 кв.м., яке розташоване за адресою: м. Рівне, вул. Соборна, 420 А

Згідно з ч. 1 ст. 530 ЦК України якщо у зобов'язані встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Відповідно до ст. 526 ЦК України, норми якої кореспондується зі ст.193 ГК України, зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Договір є обов'язковим для виконання сторонами (ст.629 ЦК України).

Згідно з ч.1 ст. 612 ЦК України боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов'язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом, при цьому статтею 525 ЦК України встановлено, що одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Враховуючи наведені обставини, зокрема те, що факт несплати відповідачем орендної плати за період з січня 2016 року по 26.08.2016 року включно та отримання комунальних послуг підтверджується наявними в матеріалах справи доказами, а відповідач, в свою чергу, доказів оплати заборгованості або заперечень проти сум заборгованості по орендній платі та заборгованість по відшкодуванню комунальних послуг згідно договору про відшкодування витрат балансоутримувача на утримання наданого в оренду нерухомого майна та надання комунальних послуг не подав, тому позовні вимоги щодо стягнення з Приватного підприємства "Бадій-Ко" на користь Рівненського міжшкільного навчально-виробничого комбінату заборгованості по орендній платі у розмірі 20 437 грн. 40 коп. та заборгованості по відшкодуванню комунальних послуг згідно договору про відшкодування витрат балансоутримувача на утримання наданого в оренду нерухомого майна у розмірі 14 906 грн. 88 коп. визнаються судом обґрунтованими, і такими, що підлягають задоволенню.

У відповідності до пункту 4 частини третьої статті 129 Конституції України основними засадами судочинства є змагальність сторін та свобода в наданні ними суду своїх доказів і у доведеності перед судом їх переконливості.

Згідно ст. 32 ГПК України доказами у справі є будь-які фактичні дані, на підставі яких господарський суд у визначеному законом порядку встановлює наявність чи відсутність обставин, на яких ґрунтуються вимоги і заперечення сторін, а також інші обставини, які мають значення для правильного вирішення господарського спору.

Відповідно до ст. 33 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог та заперечень.

Згідно ст. 34 Господарського процесуального кодексу України обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування.

Згідно ст. 43 ГПК України господарський суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом.

Крім того , суд звертає увагу, що 17 липня 2017 року від представника позивача через відділ канцелярії та документального забезпечення суду надійшла заява про зменшення розміру позовних вимог, яка була розцінена судом як відмова від позовних вимог в частині стягнення 2 704 грн. 85 коп. пені, у зв'язку із чим суд дійшов висновку про припинення провадження у справі в частині стягнення з відповідача 2 704 грн. 85 коп. пені на підставі п. 4 ч. 1 ст. 80 ГПК України.

Ухвалою суду від 20.07.2017 року припинено провадження у справі в частині стягнення з відповідача 2 704 грн. 85 коп. пені на підставі п. 4 ч. 1 ст. 80 ГПК України.

Відповідно до п. 5 ч. 1 ст. 7 Закону України "Про судовий збір" сплачена сума судового збору повертається за клопотанням особи, яка його сплатила, за ухвалою суду в разі закриття (припинення) провадження у справі (крім випадків, якщо провадження у справі закрито у зв'язку з відмовою позивача від позову і така відмова визнана судом), у тому числі в апеляційній та касаційній інстанціях.

Оскільки в частині стягнення пені в сумі 2 704 грн. 85 коп. суд дійшов висновку про припинення провадження у справі на підставі п. 4 ч. 1 ст. 80 ГПК України, то судовий збір в цій частині позивачу не відшкодовується.

Відповідно до ст. 49 ГПК України оплата судових витрат покладається на відповідача в розмірі 1 486 грн. 26 коп..

Керуючись статтями 1, 12, 22, 32-34, 43, 49, 75, 81-1, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, суд -

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити.

Стягнути з Приватного підприємства "Бадій-Ко" (33028, м. Рівне, вул. Ю Горліса-Горського, 2, код ЄДРПОУ 32881242) на користь Рівненського міжшкільного навчально-виробничого комбінату (33024, м. Рівне, вул. Соборна, 269, код ЄДРПОУ 22560001) 35 344 (тридцять п'ять тисяч триста сорок чотири) грн. 28 коп. заборгованості та 1 486 (одна тисяча чотириста вісімдесят шість) грн. 26 коп. витрат по оплаті судового збору.

Наказ видати після набрання рішення законної сили.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.

Повний текст рішення складено та підписано 25 липня 2017 року.

Суддя Політика Н.А.

Віддруковано 3 примірники:

1 - до справи;

2 - позивачу рекомендованим (33024, м. Рівне, вул. Соборна, 269);

3 - відповідачу рекомендованим (33028, м. Рівне, вул. Ю. Горліса-Горського, 2).

Дата ухвалення рішення20.07.2017
Оприлюднено26.07.2017
Номер документу67916704
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення коштів в сумі 38 049 грн. 13 коп

Судовий реєстр по справі —918/340/17

Судовий наказ від 06.11.2017

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Політика Н.А.

Постанова від 19.10.2017

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Тимошенко О.М.

Ухвала від 02.10.2017

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Тимошенко О.М.

Ухвала від 02.10.2017

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Тимошенко О.М.

Ухвала від 05.09.2017

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Тимошенко О.М.

Ухвала від 02.08.2017

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Тимошенко О.М.

Рішення від 20.07.2017

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Політика Н.А.

Ухвала від 20.07.2017

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Політика Н.А.

Ухвала від 03.07.2017

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Політика Н.А.

Ухвала від 20.06.2017

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Політика Н.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні