Рішення
від 26.07.2017 по справі 910/9532/17
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26.07.2017Справа №910/9532/17

Господарський суд міста Києва у складі головуючого судді Чинчин О.В. , при секретарі судового засідання Бігмі Я.В., розглянув у відкритому судовому засіданні справу

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Завод "Ізумруд" до про Фірми у формі Товариства з обмеженою відповідальністю "Видавництво імені Олени Теліги" стягнення заборгованості у розмірі 11 861 грн. 54 коп. Представники сторін:

від позивача: Іванова О.А. (представник за Довіреністю);

від відповідача: не з'явились;

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Товариство з обмеженою відповідальністю Завод Ізумруд (надалі також - Позивач ) звернулось до Господарського суду міста Києва з позовом до Фірми у формі Товариства з обмеженою відповідальністю "Видавництво імені Олени Теліги" (надалі також - Відповідач ) про стягнення заборгованості у розмірі 11 861 грн. 54 коп.

Позовні вимоги мотивовані тим, що 20.07.2014 року між Товариством з обмеженою відповідальністю Завод Ізумруд (орендодавець) та Товариством з обмеженою відповідальністю Видавництво імені Олени Теліги (орендар) укладено договір № 01/01-33 оренди нежилого приміщення, відповідно до якого орендодавець зобов'язується передати, а орендар прийняти в тимчасове платне користування наступне (наступні) приміщення, розташоване за адресою: 03680, м. Київ, вул. Сім`ї Сосніних, 11 та своєчасно сплачувати орендодавцю орендну плату, проте Відповідач свої зобов'язання за договором належним чином не виконав, внаслідок чого за останнім утворилась заборгованості з орендної плати у розмірі 5 354 грн. 41 коп. Крім того, враховуючи неналежне виконання Відповідачем умов договору, Позивач просить суд стягнути з Фірми у формі Товариства з обмеженою відповідальністю Видавництво імені Олени Теліги 491 грн. 56 коп. - 3 % річних та 6 015 грн. 57 коп. - інфляційні втрати.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 14.06.2017 року порушено провадження у справі № 910/9532/17, судове засідання призначено на 05.07.2017 року.

03.07.2017 року через загальний відділ діловодства суду (канцелярію) від Позивача надійшли документи на виконання вимог ухвали суду про порушення провадження по справі від 14.06.2017 року.

05.07.2017 року в судове засідання з'явився представник позивача. Представник відповідача в судове засідання не з'явився, про поважні причини неявки Суд не повідомив, вимоги ухвали суду про порушення провадження по справі від 14.06.2017 року не виконав.

Суд, ознайомившись з матеріалами справи, з метою повного та всебічного розгляду спору, прийшов до висновку - зобов'язати Відповідача надати докази на підтвердження оплати боргу за Договором №01/01-33 від 20.07.2014 року у розмірі 5 354,41 грн.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 05.07.2017 року відкладено розгляд справи на 26.07.2017 року, у зв'язку з неявкою представника відповідача в судове засідання, невиконанням вимог ухвали суду, витребуванням додаткових доказів по справі.

В судовому засіданні 26 липня 2017 року представник Позивача підтримав вимоги та доводи позовної заяви, просив суд задовольнити позовні вимоги у повному обсязі. Представник Відповідача в судове засідання не з'явився, про поважні причини неявки суд не повідомив, про час та місце судового засідання був повідомлений належним чином, що підтверджується відміткою про відправлення на Ухвалі Господарського суду міста Києва від 05.07.2017 року у справі № 910/9532/17, вимоги ухвали суду про порушення провадження у справі не виконав.

За змістом пункту 32 інформаційного листа №01-08/530 від 29.09.2009р. Вищого господарського суду України Про деякі питання, порушені у доповідних записках господарських судів України у першому півріччі 2009 року щодо застосування норм Господарського процесуального кодексу України , якщо відмітка про відправку, зроблена у встановленому порядку на першому примірникові процесуального документа, оформлена відповідним чином, вона, як правило, є підтвердженням розсилання процесуального документа сторонам та іншим особам, які брали участь у справі, а коли йдеться про ухвалу, де зазначається про час і місце судового засідання, - підтвердженням повідомлення про час і місце такого засідання.

Відповідно до інформації розміщеної на веб-сайті Міністерства юстиції України, місцезнаходженням Фірми у формі Товариства з обмеженою відповідальністю "Видавництво імені Олени Теліги" є 01033, м.Київ, ВУЛИЦЯ САКСАГАНСЬКОГО, будинок 44-Е.

Суд зазначає, що Ухвали Господарського суду міста Києва у справі № 910/9532/17 направлялись на адресу Фірми у формі Товариства з обмеженою відповідальністю Видавництво імені Олени Теліги , зазначену на веб-сайті Міністерства юстиції України.

Згідно з абзацем 3 пункту 3.9.1 постанови Пленуму Вищого господарського суду України від 26.12.2011 р. №18 Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції в разі якщо ухвалу про порушення провадження у справі було надіслано за належною адресою (тобто повідомленою суду стороною, а в разі ненадання суду відповідної інформації -адресою, зазначеною в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців), і не повернуто підприємством зв'язку або повернуто з посиланням на відсутність (вибуття) адресата, відмову від одержання, закінчення строку зберігання поштового відправлення тощо, то вважається, що адресат повідомлений про час і місце розгляду справи судом.

Таким чином, Суд приходить до висновку, що Відповідач про час та місце судового засідання був повідомлений належним чином.

Відповідно до статті 75 Господарського процесуального кодексу України, якщо відзив на позовну заяву і витребувані господарським судом документи не подано, справу може бути розглянуто за наявними в ній матеріалами.

Приймаючи до уваги, що Відповідач був належним чином повідомлений про дату та час судового засідання, враховуючи, що матеріали справи містять достатньо документів для розгляду справи по суті, Суд вважає, що неявка в судове засідання представника Відповідача не є перешкодою для прийняття Рішення у даній справі.

Відповідно до статті 82 Господарського процесуального кодексу України рішення у даній справі прийнято у нарадчій кімнаті за результатами оцінки доказів, поданих сторонами.

В судовому засіданні 26 липня 2017 року, на підставі статті 85 Господарського процесуального кодексу України, оголошено вступну та резолютивну частини Рішення.

Відповідно до статті 81-1 Господарського процесуального кодексу України, в судовому засіданні складено протокол.

Розглянувши подані документи і матеріали, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об'єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, Господарський суд міста Києва, -

ВСТАНОВИВ:

20.07.2014 між Товариством з обмеженою відповідальністю Завод Ізумруд (орендодавець) та Товариством з обмеженою відповідальністю Видавництво імені Олени Теліги (орендар) укладено договір № 01/01-33 оренди нежилого приміщення, відповідно до якого орендодавець зобов'язується передати, а орендар прийняти в тимчасове платне користування наступне (наступні) приміщення, згідно з п. 1.1. розташоване за адресою: 03680, м. Київ, вул. Сім`ї Сосніних, 11 та своєчасно сплачувати орендодавцю орендну плату

Приміщення, що орендується: розташоване на першому поверсі будівлі літера В площею 57, 70 кв.м. Загальна площа приміщення, що орендується складає - 57, 70 кв.м. (п. 1.1. договору).

Відповідно до п. 2.1. договору, приміщення, що орендується надається орендарю для розміщення: книговидавничої діяльності площею 57, 70 кв.м.

Передача приміщення, що орендується, здійснюється за актом приймання-передачі, підписаним уповноваженими представниками сторін, який свідчить про фактичну передачу приміщення в оренду. У вищезазначеному акті сторони зобов'язуються зазначити технічний стан приміщення, а також засобів та комунікацій, що знаходяться в ньому (п. 3.2. договору).

Згідно з п. 4.1. договору, щомісячний розмір орендної плати за користування приміщення визначається орендодавцем та орендарем у Протоколі погодження розміру орендної плати (Додаток № 1), який є невід'ємною частиною.

Пунктом 4.2. договору встановлено, що оплата за цим договором здійснюється у національній валюті України. Оплата орендної плати починає здійснюватись з моменту підписання акту приймання-передачі приміщення.

За умовами п. 4.3. договору, орендна плата за поточний місяць вноситься орендарем шляхом перерахування грошовий коштів на розрахунковий рахунок орендодавця, вказаний у цьому договорі щомісячно не пізніше 10-го (десятого) числа поточного місяця. У разі порушення порядку сплати орендної плати за поточний термін, орендодавець вправі перевести орендаря на авансову форму розрахунку.

Відповідно до п. 4.7. договору, сума вартості комунальних послуг (водовідведення, теплопостачання та ін.), отриманих орендарем, входить до суми орендної плати за користування приміщенням, що визначається у Протоколі погодження розміру орендної плати (Додаток №1), який є невід`ємною частиною цього договору, та оплачується орендарем в повному обсязі у порядку, визначеному у Розділі 4 договору. Вартість електроенергії та водопостачання оплачується додатково, згідно показників контрольно-вимірюючих приборів, встановлених на комунікаціях приміщення і тарифу організації яка надає цю послугу.

У разі зміни тарифів організацій, які надають комунальні послуги, вартість комунальних послуг буде змінена за письмовою згодою сторін, шляхом зміни Протоколу погодження розміру орендної плати (Додаток № 1) на підставі додаткових угод.

Згідно з п. 6.1. договору орендар зобов'язується, зокрема своєчасно здійснювати орендні платежі, згідно п. 4.1. та протоколу погодження розміру орендної плати (додаток № 1), комунальні платежі, згідно п. 4.7. та калькуляції вартості комунальних послуг (додаток № 2) своєчасно погашати вартість електроенергії, згідно п. 4.7. та інші платежі, що обумовлені в договорі та додаткових угодах.

Після закінчення терміну оренди орендар зобов?язаний передати орендодавцю приміщення, що орендується, протягом 3 (трьох) діб з моменту закінчення терміну оренди за актом приймання-передачі (п. 7.1. договору).

Відповідно до п. 7.2. договору, протягом терміну за п. 7.1. даного договору орендар зобов?язаний провести повний розрахунок по орендній платі, за фактично отримані комунальні та експлуатаційні послуги та ін.., залишити приміщення, що орендується та підгодовувати його до передачі орендодавцю.

За умовами п. 7.3. договору, повернення орендарем приміщення, що орендується,оформлюється відповідним документом (актом), який підписується сторонами договору. В акті зазначається технічний стан приміщення, а також засобів та комунікацій, в якому приміщення було повернено орендодавцю.

Як вбачається з матеріалів справи, на виконання умов Договору оренди нежилого приміщення № 01/01-33 від 20.07.2014 року Орендодавець передав, а Орендар прийняв в тимчасове платне користування приміщення розташоване за адресою: 03680, м. Київ, вул. Сім?ї Сосніних, 11: площею 57, 70 кв.м. розташоване на першому поверсі будівлі Літера В , загальна площа приміщення, що орендується складає - 57. 70 кв.м., що підтверджується Актом приймання-передачі приміщення від 20.07.2014 року.

Додатком № 1 до договору оренди № 01/01-33 від 20.07.2014 сторони погодили протокол погодження розміру орендної плати, відповідно до якого з 20.07.2014 по 31.12.2014 включно щомісячний розмір орендної плати за користування приміщенням площею 57, 70 кв.м. складає 2 159 грн. 83 коп.

31.12.2015 року між Товариством з обмеженою відповідальністю Завод Ізумруд (орендодавець) та Товариством з обмеженою відповідальністю Видавництво імені Олени Теліги (орендар) складено та підписано акт повернення приміщення з оренди до договору оренди нежилого приміщення № 01/01-33 від 20.07.2014, відповідно до якого орендар передав, а орендодавець прийняв з тимчасового платного користування приміщення розташоване за адресою: 03134, м. Київ, вул. Сім?ї Сосніних, 11: площею57, 70 кв.м. розташоване на першому поверсі будівлі Літера В .

Як вбачається з матеріалів справи, у період з 20.07.2014 по 31.12.2014 Позивачем були також надано Відповідачу комунальні послуги на загальну суму 12 554 грн. 41 коп., що підтверджується актами здачі-прийняття робіт (надання) послуг № ОУ-0000455 від 31.07.2014, № ОУ-0000527 від 31.08.2014, № ОУ-0000592 від 30.09.2014, № ОУ-0000662 від 31.10.2014, № ОУ-0000725 від 31.10.2014, № Із-0000735 від 30.11.2014, № Із-0000782 від 30.11.2014, № Із-0000804 від 31.12.2014, № Із-0000872 від 31.12.2014.

Обґрунтовуючи заявлені позовні вимоги, Позивач зазначає, що Відповідач неналежним чином виконує свої зобов'язання щодо своєчасної та повної оплати орендних платежів. Таким чином, в результаті неналежного виконання Відповідачем зобов'язань у останнього утворилась заборгованість по орендній платі за період з липня 2014 по грудень 2014 року у розмірі 5 354 грн. 41 коп. Крім того, враховуючи неналежне виконання Відповідачем умов договору, Позивач просить Суд стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Видавництво імені Олени Теліги" 491 грн. 56 коп. - 3 % річних та 6 015 грн. 57 коп. - інфляційні нарахування.

23.04.2015 року Позивачем надіслано на адресу Відповідача претензію № 01-01/193 від 23.04.2015, в якій Позивач просив погасити заборгованість за договором оренди нежилого приміщення № 01/01-33 від 20.07.2014, яка отримана Відповідачем 15.05.2015, що підтверджується повідомленням про вручення поштового відправлення.

Листом від 10.11.2016 № 1.03/518 Позивач повторно звернувся до Відповідача з проханням сплати заборгованість за оплати орендних платежів за договором оренди нежилого приміщення № 01/01-33 від 20.07.2014, шляхом перерахування грошових коштів на поточний рахунок Позивача. Відповідач на вищезазначену претензію відповіді не надав, заборгованість не погасив.

Оцінюючи подані докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому засіданні всіх обставин справи в їх сукупності, та, враховуючи те, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, Суд вважає, що позовні вимоги Товариства з обмеженою відповідальністю "Завод "Ізумруд" підлягають частковому задоволенню з наступних підстав.

Внаслідок укладення Договору оренди нежилого приміщення № 01/01-33 від 20.07.2014 року між сторонами згідно з пунктом 1 частини 2 статті 11 Цивільного кодексу України, виникли цивільні права та обов'язки.

Оскільки між сторонами по справі склалися господарські правовідносини, то до них слід застосовувати положення Господарського кодексу України як спеціального акту законодавства, що регулює правовідносини у господарській сфері.

Відповідно до абзацу 2 пункту 1 статті 193 Господарського кодексу України до виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим кодексом.

Згідно зі статтею 173 Господарського кодексу України, господарським визнається зобов'язання, що виникає між суб'єктом господарювання та іншим учасником (учасниками) відносин у сфері господарювання з підстав, передбачених цим Кодексом, в силу якого один суб'єкт (зобов'язана сторона, у тому числі боржник) зобов'язаний вчинити певну дію господарського чи управлінсько-господарського характеру на користь іншого суб'єкта (виконати роботу, передати майно, сплатити гроші, надати інформацію тощо), або утриматися від певних дій, а інший суб'єкт (управнена сторона, у тому числі кредитор) має право вимагати від зобов'язаної сторони виконання її обов'язку.

Частинами 1, 3, 5 ст. 626 Цивільного кодексу України встановлено, що договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов'язків. Договір є двостороннім, якщо правами та обов'язками наділені обидві сторони договору. Договір є відплатним, якщо інше не встановлено договором, законом, або не випливає із суті договору.

Зміст договору становлять умови (пункти), визначені на розсуд сторін і погоджені ними, та умови, які є обов'язковими відповідно до актів цивільного законодавства (ч. 1 ст. 628 Цивільного кодексу України).

У відповідності до положень ст.ст. 6, 627 Цивільного кодексу України, сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості.

Відповідно до статті 629 Цивільного кодексу України, договір є обов'язковим для виконання сторонами.

Одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом (стаття 525 Цивільного кодексу України).

Згідно зі статтею 526 Цивільного кодексу України зобов'язання має виконуватись належним чином відповідно до умов договору та вимог Цивільного кодексу України, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Відповідно до статті 530 Цивільного кодексу України, якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Частиною першою статті 193 Господарського кодексу України встановлено, що суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

Не допускаються одностороння відмова від виконання зобов'язань, крім випадків, передбачених законом, а також відмова від виконання або відстрочка виконання з мотиву, що зобов'язання другої сторони за іншим договором не було виконано належним чином (частина 7 статті 193 Господарського кодексу України).

Так, згідно зі ст. 759 Цивільного кодексу України, за договором найму (оренди) наймодавець передає або зобов'язується передати наймачеві майно у користування за плату на певний строк.

У відповідності до ст. 760 Цивільного кодексу України предметом договору найму може бути річ, яка визначена індивідуальними ознаками і яка зберігає свій первісний вигляд при неодноразовому використанні (неспоживна річ). Законом можуть бути встановлені види майна, що не можуть бути предметом договору найму. Предметом договору найму можуть бути майнові права.

У відповідності до ч. 1 ст. 762 Цивільного кодексу України, за користування майном з наймача справляється плата, розмір якої встановлюється договором найму.

Згідно зі ст. 283 Господарського кодексу України за договором оренди одна сторона (орендодавець) передає другій стороні (орендареві) за плату на певний строк у користування майно для здійснення господарської діяльності. У користування за договором оренди передається індивідуально визначене майно виробничо-технічного призначення (або цілісний майновий комплекс), що не втрачає у процесі використання своєї споживчої якості (неспоживна річ).

Частинами 1, 4 ст. 286 Цивільного кодексу України визначено, що орендна плата - це фіксований платіж, який орендар сплачує орендодавцю незалежно від наслідків своєї господарської діяльності. Розмір орендної плати може бути змінений за погодженням сторін, а також в інших випадках, передбачених законодавством. Строки внесення орендної плати визначаються в договорі.

Згідно зі статтями 33, 34 Господарського процесуального кодексу України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень; докази подаються сторонами та іншими учасниками судового процесу; обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.

Обов'язок із доказування слід розуміти як закріплену в процесуальному та матеріальному законодавстві міру належної поведінки особи, що бере участь у судовому процесі, із збирання та надання доказів для підтвердження свого суб'єктивного права, що має за мету усунення невизначеності, яка виникає в правовідносинах у разі неможливості достовірно з'ясувати обставини, які мають значення для справи.

Як вбачається з матеріалів справи, на виконання умов Договору оренди нежилого приміщення № 01/01-33 від 20.07.2014 орендодавець передав, в орендар в свою чергу прийняв в тимчасове платне користування приміщення розташоване за адресою: 03680, м. Київ, вул. Сім?ї Сосніних, 11: площею 57, 70 кв.м., розташоване на першому поверсі будівлі Літера В , загальна площа приміщення, що орендується складає - 57. 70 кв.м., що підтверджується Актом приймання-передачі приміщення від 20.07.2014 року.

31.12.2015 року між Товариством з обмеженою відповідальністю Завод Ізумруд (орендодавець) та Товариством з обмеженою відповідальністю Видавництво імені Олени Теліги (орендар) складено та підписано акт повернення приміщення з оренди до договору оренди нежилого приміщення № 01/01-33 від 20.07.2014, відповідно до якого орендар передав, а орендодавець прийняв з тимчасового платного користування приміщення розташоване за адресою: 03134, м. Київ, вул. Сім?ї Сосніних, 11: площею57, 70 кв.м. розташоване на першому поверсі будівлі Літера В .

Суд зазначає, що факт наявності заборгованості Товариства з обмеженою відповідальністю "Видавництво імені Олени Теліги" перед Товариством з обмеженою відповідальністю "Завод "Ізумруд" за Договором оренди нежилого приміщення № 01/01-33 від 20.07.2014 року у розмірі 5 354 грн. 41 коп. підтверджується матеріалами справи, зокрема розрахунком суми заборгованості по орендним платежам за період з липня 2014 по грудень 2014 року, наданим Позивачем.

Згідно з п. 4.1. договору, щомісячний розмір орендної плати за користування приміщення визначається орендодавцем та орендарем у Протоколі погодження розміру орендної плати (Додаток № 1), який є невід'ємною частиною.

Відповідно до протоколу погодження розміру орендної плати, відповідно до якого з 20.07.2014 по 31.12.2014 включно щомісячний розмір орендної плати за користування приміщенням площею 57, 70 кв.м. складає 2 159 грн. 83 коп.

Пунктом 4.2. договору встановлено, що оплата за цим договором здійснюється у національній валюті України. Оплата орендної плати починає здійснюватись з моменту підписання акту приймання-передачі приміщення.

Згідно з п. 4.3. договору, орендна плата за поточний місяць вноситься орендарем шляхом перерахування грошовий коштів на розрахунковий рахунок орендодавця, вказаний у цьому договорі щомісячно не пізніше 10-го (десятого) числа поточного місяця.

У разі порушення порядку сплати орендної плати за поточний термін, орендодавець вправі перевести орендаря на авансову форму розрахунку.

Однак, Суд звертає увагу на те, що до матеріалів справи не було додано належних та допустимих доказів відповідно до статей 33, 34, 36 Господарського процесуального кодексу України на підтвердження сплати Відповідачем заборгованості по орендній платі за період з липня 2014 по грудень 2014 перед Товариством з обмеженою відповідальністю "Завод "Ізумруд" у розмірі 5 354 грн. 41 коп.

Отже, Суд зазначає, що Відповідач, в порушення вищезазначених норм Цивільного кодексу України та умов Договору, не здійснив оплату орендних платежів, тобто не виконав свої зобов'язання належним чином, а тому позовні вимоги щодо стягнення 5 354 грн.41 коп. - суми основної заборгованості є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

Таким чином, з Фірми у формі Товариства з обмеженою відповідальністю "Видавництво імені Олени Теліги" на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Завод "Ізумруд" підлягає стягненню заборгованість у розмірі 5 354 грн. 41 коп.

При зверненні до суду Позивач також просив стягнути з Відповідача за Договором оренди нежилого приміщення № 01/01-33 від 20.07.2014 року 3% річних за загальний період прострочки по сплаті орендної плати з 11.08.2014 по 07.06.2017 у розмірі 491 грн. 56 коп. та інфляційні у розмірі 6 015 грн. 57 коп.

Пунктом 2 ст. 625 Цивільного кодексу України передбачено, що боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитору зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Сплата трьох процентів річних від простроченої суми (якщо інший їх розмір не встановлений договором або законом) не має характеру штрафних санкцій і є способом захисту майнового права та інтересу кредитора шляхом отримання від боржника компенсації (плати) за користування ним коштами, належними до сплати кредиторові. (п.4.1 Постанови Пленуму Вищого господарського суду України "Про деякі питання практики застосування законодавства про відповідальність за порушення грошових зобов'язань" №14 від 17.12.2013 року).

Згідно з п. 4.3. договору, орендна плата за поточний місяць вноситься орендарем шляхом перерахування грошовий коштів на розрахунковий рахунок орендодавця, вказаний у цьому договорі щомісячно не пізніше 10-го (десятого) числа поточного місяця.

Суд, перевіривши розрахунок 3% річних, як плати за користування чужими грошовими коштами за період прострочки Відповідачем оплати по орендній платі за Договором оренди нежилого приміщення № 01/01-33 від 20.07.2014 року за загальний період прострочки з 11.08.2014 року по 07.06.2017 року у розмірі 491 грн. 56 коп. вважає, що ця частина позовних вимог підлягає задоволенню у повному розмірі.

Інфляційні нарахування на суму боргу, сплата яких передбачена частиною другою статті 625 Цивільного кодексу України, не є штрафною санкцією, а виступають способом захисту майнового права та інтересу, який полягає у відшкодуванні матеріальних втрат кредитора від знецінення коштів внаслідок інфляційних процесів за весь час прострочення в їх сплаті. Зазначені нарахування здійснюються окремо за кожен період часу, протягом якого діяв відповідний індекс інфляції, а одержані таким чином результати підсумовуються за весь час прострочення виконання грошового зобов"язання. При цьому в розрахунок мають включатися й періоди часу, в які індекс інфляції становив менше одиниці (тобто мала місце дефляція) (п.п. 3.1, 3.2 Постанови Пленуму Вищого господарського суду України "Про деякі питання практики застосування законодавства про відповідальність за порушення грошових зобов'язань" №14 від 17.12.2013 року)

Суд, перевіривши розрахунок інфляційних, як збільшення суми основного боргу в період прострочки виконання боржником його грошового зобов'язання в зв'язку з девальвацією грошової одиниці України, наданий Позивачем, зазначає, що Позивачем допущено помилку у розмірі нарахування інфляційних, за розрахунком Судом обґрунтованої до стягнення є сума інфляційних по оплаті орендної плати за Договором оренди нежилого приміщення № 01/01-33 від 20.07.2014 року нарахована за загальний період прострочки з 11.08.2014 року по 07.06.2017 року у розмірі 5 481 грн. 24 коп., а тому вимога в цій частині підлягає частковому задоволенню.

Відповідно до ч. 5 ст. 49 Господарського процесуального кодексу України витрати по сплаті судового збору покладаються на обидві сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

На підставі викладеного, керуючись статтями 32, 33,36, 43, 49, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, Господарський суд міста Києва, -

ВИРІШИВ :

1. Позовні вимоги Товариства з обмеженою відповідальністю "Завод "Ізумруд" - задовольнити частково.

2. Стягнути з Фірми у формі Товариства з обмеженою відповідальністю "Видавництво імені Олени Теліги" (01033, м.Київ, ВУЛИЦЯ САКСАГАНСЬКОГО, будинок 44-Е, Ідентифікаційний код юридичної особи 21638468) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Завод "Ізумруд" (03134, м.Київ, ВУЛ. СІМ'Ї СОСНІНИХ, будинок 11, Ідентифікаційний код юридичної особи 38440985) заборгованість по орендній платі у розмірі 5 354 (п?ять тисяч триста п?ятдесят три) грн. 41 (сорок одна) коп., 3% річних у розмірі 491 (чотириста дев??яносто одна) грн. 56 (п'ятдесят шість) коп., інфляційні у розмірі 5 481 (п?ять тисяч чотириста вісімдесят одна) грн. 24 (двадцять чотири) коп. та судовий збір у розмірі 1 527 (одна тисяча п'ятсот двадцять сім) грн. 92 (дев'яносто дві) коп.

3. В іншій частині позову - відмовити.

4. Видати наказ після набрання судовим рішенням законної сили.

5. Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.

Дата складання та підписання повного тексту рішення: 28 липня 2017 року.

Суддя О.В. Чинчин

Дата ухвалення рішення26.07.2017
Оприлюднено01.08.2017
Номер документу67995300
СудочинствоГосподарське
СутьФірми у формі Товариства з обмеженою відповідальністю "Видавництво імені Олени Теліги" стягнення заборгованості у розмірі 11 861 грн. 54 коп

Судовий реєстр по справі —910/9532/17

Ухвала від 18.01.2018

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Власов Ю.Л.

Постанова від 06.02.2018

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Власов Ю.Л.

Ухвала від 18.12.2017

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Власов Ю.Л.

Ухвала від 10.11.2017

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Куксов В.В.

Рішення від 26.07.2017

Господарське

Господарський суд міста Києва

Чинчин О.В.

Ухвала від 05.07.2017

Господарське

Господарський суд міста Києва

Чинчин О.В.

Ухвала від 14.06.2017

Господарське

Господарський суд міста Києва

Чинчин О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні