Ухвала
від 27.07.2017 по справі 922/4450/15
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під'їзд, майдан ОСОБА_1, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 715-77-21, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


УХВАЛА

"27" липня 2017 р.Справа № 922/4450/15

Господарський суд Харківської області у складі:

судді Яризька В.О.

при секретарі судового засідання Солдатовій М.Ю.

розглянувши справу

за заявою ДПІ Московського району м. Харкова ДФС у Харківській області, м. Харків, до товариства з обмеженою відповідальністю "Ост-Вест Паркет", м. Харків, про визнання банкрутом за участю :

арбітражного керуючого - ОСОБА_1,

представника Київської ОДПІ м. Харкова ГУ ДФС у Харківській області - ОСОБА_2 (дов.),

ВСТАНОВИВ:

Арбітражний керуючий ОСОБА_3 звернувся до суду з заявою про видачу судового наказу про стягнення з Київської ОДПІ м. Харкова ГУ ДФС у Харківській області оплати послуг арбітражного керуючого за виконання ним обов'язків розпорядника майна ТОВ "Ост-Вест-Паркет" у сумі 15007,10 грн., яка була призначена до розгляду в судовому засіданні.

Арбітражним керуючим ОСОБА_3 через канцелярію суду 12.06.2017р. подано уточнення до заяви про видачу наказу, в якій заявник додатково просить суд видати наказ про стягнення з Київської ОДПІ м. Харкова ГУ ДФС у Харківській області оплати послуг арбітражного керуючого за виконання ним обов'язків ліквідатора ТОВ "Ост-Вест-Паркет" у сумі 50587,00 грн.

Судом прийнято уточнення заяви до розгляду.

Розгляд заяви з урахуванням уточнень відкладено на 27.07.2017р.

У судовому засіданні арбітражний керуючий ОСОБА_3 підтримав подану заяву з урахуванням уточнень.

Представник Київської ОДПІ м. Харкова ГУ ДФС у Харківській області надав відзив на заяву арбітражного керуючого ОСОБА_3 та зазначив, що Київською ОДПІ м. Харкова ГУ ДФС у Харківській області не здійснювалось авансування послуг арбітражного керуючого в даній справі. Крім того вказав, що Київською ОДПІ м. Харкова ГУ ДФС у Харківській області затверджений звіт арбітражного керуючого ОСОБА_3 стосовно нарахування йому винагороди за виконання обов'язків розпорядника майна та ліквідатора в даній справі, однак кошти на виплату такої винагороди відсутні.

Вислухавши учасників судового процесу, дослідивши матеріли справи, суд встановив наступне.

Ухвалою суду від 19.08.2015 р. порушено провадження у справі про банкрутство ТОВ "Ост-Вест Паркет", визнані вимоги ініціюючого кредитора до боржника в розмірі 3124447,00 грн., введений мораторій на задоволення вимог кредиторів та процедура розпорядження майном боржника, розпорядником майна боржника призначено арбітражного керуючого ОСОБА_3

Постановою господарського суду Харківської області від 03.02.2016 р. товариство з обмеженою відповідальністю "Ост-Вест Паркет", код 34756462, визнано банкрутом та відкрито ліквідаційну процедуру, ліквідатором ТОВ "Ост-Вест Паркет" призначено арбітражного керуючого ОСОБА_3.

Ухвалою суду від 23.03.2017р. затверджено наданий суду звіт ліквідатора та ліквідаційний баланс, ліквідовано юридичну особу - товариство з обмеженою відповідальністю "Ост-Вест Паркет", затверджено звіт арбітражного керуючого ОСОБА_3 щодо нарахування йому грошової винагороди за виконання обов'язків розпорядника майна та ліквідатора ТОВ "ОСОБА_4 паркет" в загальній сумі 52794,10 грн.

Згідно ч. 2 ст. 115 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" грошова винагорода арбітражного керуючого за виконання повноважень розпорядника майна визначається в розмірі двох мінімальних заробітних плат за кожний місяць виконання ним повноважень або в розмірі середньомісячної заробітної плати керівника боржника за останні дванадцять місяців його роботи до порушення провадження у справі про банкрутство, якщо такий розмір перевищує дві мінімальні заробітні плати.

Сплата грошової винагороди арбітражному керуючому (розпоряднику майна) здійснюється шляхом її авансування заявником (кредитором або боржником) у розмірі, зазначеному у цій частині.

Відповідно до ч. 7 ст. 115 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" розпорядник майна звітує про нарахування та виплату грошової винагороди арбітражного керуючого, здійснення та відшкодування його витрат на першому засіданні комітету кредиторів, а також за результатами процедури розпорядження майном боржника.

Звіт арбітражного керуючого про нарахування і виплату грошової винагороди, здійснення та відшкодування витрат доводиться кредиторам до відома та повинен бути схвалений або погоджений комітетом кредиторів.

Звіт про нарахування та виплату грошової винагороди, здійснення та відшкодування витрат за підсумками процедур розпорядження майном, санації, ліквідації подається арбітражним керуючим до господарського суду за п'ять днів до закінчення відповідної процедури, розглядається судом та затверджується ухвалою, що може бути оскаржена у встановленому порядку.

Ухвалою господарського суду Харківської області від 23.03.2017р. затверджено звіт арбітражного керуючого ОСОБА_3 про нарахування та виплату грошової винагороди арбітражного керуючого за виконання ним повноважень розпорядника майна ТОВ "ОСТ-Вест Паркет" в сумі 15007,10 грн.

Судом встановлено, що ініціюючим кредитором не здійснювалось авансування витрат арбітражного керуючого, який виконував функції розпорядника майна в даній справі, а також не здійснена виплата грошової винагороди, сума якої була затверджена судом, при цьому ініціюючий кредитор посилається на вкрай обмежене фінансування.

Суд зазначає, що визначення джерела оплати послуг розпорядника майна не ставиться в залежність від майнового стану ініціюючого кредитора у справі про банкрутство, правового статусу кредитора (особа, заснована на приватній чи державній формі власності, державний орган, громадська організація тощо) та від джерел фінансування того чи іншого кредитора.

Також вказаною ухвалою затверджено звіт арбітражного керуючого ОСОБА_3 про нарахування та виплату грошової винагороди арбітражного керуючого за виконання ним повноважень ліквідатора ТОВ "ОСТ-Вест Паркет" за період з лютого 2016р. по січень 2017р. у сумі 37787,00 грн.

Статтею 43 Конституції України передбачено, що кожен має право на належні, безпечні і здорові умови праці, на заробітну плату, не нижчу від визначеної законом.

Згідно з частиною 1 статті 41 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (далі -Закон про банкрутство), ліквідатор - фізична особа, яка відповідно до судового рішення господарського суду організовує здійснення ліквідаційної процедури боржника, визнаного банкрутом, та забезпечує задоволення вимог кредиторів у встановленому цим Законом порядку.

Відповідно до частини 1 статті 98 Закону про банкрутство, арбітражний керуючий (розпорядник майна, керуючий санацією, ліквідатор) користується усіма правами розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора відповідно до законодавства, у тому числі має право отримувати винагороду в розмірі та порядку, передбачених цим Законом.

Отже, надання послуг арбітражного керуючого, як суб'єкта незалежної професійної діяльності, відбувається на платній основі.

Порядок сплати грошової винагороди арбітражного керуючого під час виконання повноважень у справі про банкрутство визначено положеннями статті 115 Закону про банкрутство.

Відповідно до частин 1, 3 статті 115 Закону про банкрутство, арбітражний керуючий (розпорядник майна, керуючий санацією, ліквідатор) виконує повноваження за грошову винагороду. Грошова винагорода арбітражного керуючого за виконання повноважень ліквідатора складається з основної та додаткової грошових винагород. Основна грошова винагорода арбітражного керуючого за виконання повноважень ліквідатора визначається в розмірі двох середньомісячних заробітних плат керівника боржника за останні дванадцять місяців його роботи до відкриття господарським судом процедури ліквідації банкрута за кожний місяць виконання арбітражним керуючим повноважень ліквідатора, а її розмір не може перевищувати десяти мінімальних заробітних плат за кожний місяць виконання ним повноважень. Право вимоги основної грошової винагороди виникає в арбітражного керуючого в останній день кожного календарного місяця виконання ним повноважень ліквідатора.

Згідно з частиною 6 статті 115 Закону про банкрутство, кредитори можуть створювати фонд для авансування грошової винагороди та відшкодування витрат арбітражного керуючого. Формування фонду та порядок використання його коштів визначаються рішенням комітету кредиторів та затверджуються ухвалою господарського суду.

Відповідно до частини 7 статті 115 Закону про банкрутство, звіт арбітражного керуючого про нарахування і виплату грошової винагороди, здійснення та відшкодування витрат доводиться кредиторам до відома та повинен бути схвалений або погоджений комітетом кредиторів. Звіт про нарахування та виплату грошової винагороди, здійснення та відшкодування витрат за підсумками процедури ліквідації подається арбітражним керуючим до господарського суду за п'ять днів до закінчення ліквідаційної процедури, розглядається судом та затверджується ухвалою, що може бути оскаржена у встановленому порядку.

Враховуючи, що у боржника ТОВ ОСОБА_4" відсутні будь-які активи, а ініціюючим кредитором затверджений звіт про нарахування арбітражному керуючому грошової винагороди за виконання повноважень ліквідатора в даній справі, тобто фактично ініціюючий кредитор погодився сплатити грошову винагороду арбітражному керуючому ОСОБА_3, то суд вважає за можливе стягнути грошову винагороду арбітражному керуючому ОСОБА_3 за виконання ним повноважень ліквідатора ТОВ "ОСТ-Вест Паркет" у сумі 37787,00 грн. з Київської ОДПІ м. Харкова ГУ ДФС у Харківській області, яка є правонаступником ДПІ у Московському районі м. Харкова ГУ ДФС у Харківській області.

Враховуючи вищевикладене заява арбітражного керуючого ОСОБА_3 підлягає задоволенню частково, а саме видати наказ про стягнення з Київської ОДПІ м. Харкова ГУ ДФС у Харківській області на користь арбітражного керуючого ОСОБА_3 грошової винагороди за виконання обов'язків розпорядника майна та ліквідатора ТОВ "ОСОБА_4 паркет" у загальній сумі 52794,10 грн., тобто в сумі, звіт про нарахування якої затверджений ухвалою суду від 23.03.2017р.

В задоволенні заяви в іншій частині суд відмовляє.

Керуючись ст. ст. 98, 114, 115 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", ст. 86 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

Задовольнити заяву арбітражного керуючого ОСОБА_3 про видачу судового наказу про стягнення з Київської ОДПІ м. Харкова ГУ ДФС у Харківській області оплати послуг арбітражного керуючого за виконання ним обов'язків розпорядника майна та ліквідатора ТОВ "Ост-Вест-Паркет" частково.

Видати наказ суду про стягнення з Київської об'єднаної державної податкової інспекції м. Харкова Головного управління Державної фіскальної служби в Харківській області (61002, м. Харків, вул. Чернишевська, 41, код 39893720) на користь арбітражного керуючого ОСОБА_3 (61045, м. Харків, вул. Шекспіра, 12а, літ. А-5, іпн. НОМЕР_1, р/р 26250158180 в АТ "ОСОБА_5 Аваль", МФО 350589) грошову винагороду за виконання обов'язків розпорядника майна та ліквідатора ТОВ "ОСОБА_4 паркет" у загальній сумі 52794,10 грн.

В задоволенні заяви в іншій частині відмовити.

Ухвалу направити арбітражному керуючому ОСОБА_3, Київській ОДПІ м. Харкова ГУ ДФС в Харківській області.

Суддя ОСОБА_6

Дата ухвалення рішення27.07.2017
Оприлюднено02.08.2017
Номер документу68039332
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання банкрутом

Судовий реєстр по справі —922/4450/15

Ухвала від 27.07.2017

Господарське

Господарський суд Харківської області

Яризько В.О.

Ухвала від 11.07.2017

Господарське

Господарський суд Харківської області

Яризько В.О.

Ухвала від 12.06.2017

Господарське

Господарський суд Харківської області

Яризько В.О.

Ухвала від 01.06.2017

Господарське

Господарський суд Харківської області

Яризько В.О.

Постанова від 23.03.2017

Господарське

Господарський суд Харківської області

Яризько В.О.

Ухвала від 08.02.2017

Господарське

Господарський суд Харківської області

Яризько В.О.

Ухвала від 20.01.2017

Господарське

Господарський суд Харківської області

Яризько В.О.

Ухвала від 07.07.2016

Господарське

Господарський суд Харківської області

Казарцева В.В.

Ухвала від 18.01.2016

Господарське

Господарський суд Харківської області

Казарцева В.В.

Ухвала від 09.12.2015

Господарське

Господарський суд Харківської області

Казарцева В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні