Ухвала
від 28.07.2017 по справі 826/10821/15
ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ

УХВАЛА

28 липня 2017 року м. Київ К/800/25912/17

Суддя Вищого адміністративного суду України Кравцов О.В., розглянувши матеріали касаційної скарги Уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію Публічного акціонерного товариства Комерційний банк Український фінансовий світ Оберемка Романа Анатолійовича на постанову Окружного адміністративного суду міста Києва від 04 вересня 2015 року та постанову Київського апеляційного адміністративного суду від 11 квітня 2017 року у справі за позовом ОСОБА_2 до Уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію Публічного акціонерного товариства Комерційний банк Український фінансовий світ Гончарова Сергія Івановича, Фонду гарантування вкладів фізичних осіб про визнання дій протиправними, зобов'язання вчинити дії,-

встановив:

Касаційна скарга на зазначені судові рішення не відповідає вимогам статті 213 Кодексу адміністративного судочинства України, а тому підлягає залишенню без руху, оскільки скаржник не додав документ про сплату судового збору.

Водночас, скаржником заявлено клопотання про звільнення від сплати судового збору з посиланням на відсутність коштів, передбачених на його сплату.

У відповідності до частини 1 статті 88 Кодексу адміністративного судочинства України суд, враховуючи майновий стан сторони, може своєю ухвалою зменшити розмір належних до оплати судових витрат чи звільнити від їх оплати повністю або частково, чи відстрочити або розстрочити сплату судових витрат на визначений строк.

Разом з тим, доводи, зазначені у вищевказаному клопотанні, не свідчать про наявність підстав для задоволення такого і звільнення скаржника від сплати судового збору.

Відповідно до підпункту 3 пункту 3 частини другої статті 4 Закону України від 8 липня 2011 року № 3674-VI Про судовий збір за подання до адміністративного суду касаційної скарги на рішення суду ставка судового збору становить 120 відсотків ставки, що підлягала сплаті при поданні позовної заяви.

Платіжні реквізити для справляння судового збору за подання до Вищого адміністративного суду України касаційної скарги: отримувач коштів: УДКCУ у Печерському р-ні, рахунок отримувача 31210255700007, код отримувача (код за ЄДРПОУ) 38004897, код банку отримувача 820019, банк отримувача ГУ ДКСУ у м. Києві, код класифікації доходу бюджету 22030105 Судовий збір (Вищий адміністративний суд України, 075) .

Згідно з вимогами частини третьої статті 214 Кодексу адміністративного судочинства України до касаційної скарги, яка не оформлена відповідно до вимог, встановлених статтею 213 Кодексу адміністративного судочинства України, застосовуються положення статті 108 Кодексу адміністративного судочинства України про залишення її без руху.

Крім того, зазначена касаційна скарга подана з пропуском встановленого статтею 212 Кодексу адміністративного судочинства України строку на касаційне оскарження.

Відповідно до частини другої статті 212 Кодексу адміністративного судочинства України касаційна скарга на судові рішення подається протягом двадцяти днів після набрання законної сили судовим рішенням суду апеляційної інстанції, крім випадків, передбачених цим Кодексом, а в разі складення постанови в повному обсязі відповідно до статті 160 цього Кодексу - з дня складення постанови в повному обсязі.

Згідно з частиною п'ятою статті 254 Кодексу адміністративного судочинства України, постанова або ухвала суду апеляційної чи касаційної інстанції за наслідками перегляду, постанова Верховного Суду України набирають законної сили з моменту проголошення, а якщо їх було прийнято за наслідками розгляду у письмовому провадженні, - через п'ять днів після направлення їх копій особам, які беруть участь у справі.

Згідно з частиною четвертою статті 214 Кодексу адміністративного судочинства України касаційна скарга залишається без руху також у випадку, якщо вона подана після закінчення строків, встановлених статтею 212 цього Кодексу, і особа, яка її подала, не порушує питання про поновлення строку, або якщо підстави, вказані нею у заяві, визнані неповажними. При цьому протягом тридцяти днів з моменту отримання ухвали про залишення касаційної скарги без руху особа має право звернутися до суду касаційної інстанції із заявою про поновлення строку або вказати інші підстави для поновлення строку.

Якщо заяву не буде подано особою в зазначений строк або вказані нею підстави для поновлення строку касаційного оскарження визнані неповажними, суддя-доповідач відмовляє у відкритті касаційного провадження.

Заявник в касаційній скарзі просить поновити строк касаційного оскарження з посиланням на те, що у зв'язку зі зміною ліквідатора ПАТ КБ УФС , як керівника юридичної особи, Гончарова С.І. на Оберемка Р.А. та тривалістю часу на передачу документації, відсутністю матеріалів даної справи не мав можливості подати вчасно касаційну скаргу.

Однак, вказані обставини не є поважними причинами пропуску строку на касаційне оскарження, з огляду на те, що зміна ліквідатора як керівника юридичної особи ПАТ КБ УФС відбулася у листопаді 2015 року, тоді як рішення суду апеляційної інстанції ухвалено 11 квітня 2017 року, що не заважало відповідачу вчасно подати касаційну скаргу у строки, передбачені Кодексом адміністративного судочинства України.

Крім того, зазначає, що ПАТ КБ УФС неодноразово змінювало місцезнаходження. Також вказує на те, що у зв'язку з ліквідацією банку, збільшилось навантаження на працюючих спеціалістів Департаменту правового забезпечення банку, які супроводжують справи в судах та готують процесуальні документи. Таким чином, ці обставини не дали змоги оскаржити рішення суду апеляційної інстанції вчасно.

Такі доводи не можуть бути прийняті судом в якості поважних причин пропуску строку на касаційне оскарження рішення суду апеляційної інстанції.

За таких обставин касаційна скарга підлягає залишенню без руху із наданням скаржнику можливості протягом тридцяти днів з моменту отримання копії ухвали подати заяву про поновлення строку на касаційне оскарження із зазначенням інших поважних причин його пропуску та доказів на підтвердження поважності пропуску таких строків.

Керуючись ст. ст. 108, 212, 213, 214 КАС України,

ухвалив:

У задоволенні клопотання скаржника про звільнення від сплати судового збору відмовити.

Касаційну скаргу Уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію Публічного акціонерного товариства Комерційний банк Український фінансовий світ Оберемка Романа Анатолійовича - залишити без руху.

Надати касатору строк протягом тридцяти днів з моменту отримання даної ухвали, для усунення недоліків поданої касаційної скарги.

Невиконання вимог цієї ухвали тягне наслідки, передбачені частиною третьою статті 108 або частиною четвертою статті 214 Кодексу адміністративного судочинства України.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Кравцов О.В.

Дата ухвалення рішення28.07.2017
Оприлюднено02.08.2017
Номер документу68054536
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання дій протиправними, зобов'язання вчинити дії

Судовий реєстр по справі —826/10821/15

Ухвала від 29.01.2016

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Мазур А.С.

Ухвала від 29.01.2016

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Мазур А.С.

Ухвала від 11.10.2017

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Стрелець Т.Г.

Ухвала від 28.07.2017

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Кравцов О.В.

Ухвала від 20.06.2017

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Донець О.Є.

Ухвала від 05.05.2017

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Донець О.Є.

Постанова від 11.04.2017

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Літвіна Н. М.

Ухвала від 20.03.2017

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Літвіна Н. М.

Ухвала від 20.03.2017

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Літвіна Н. М.

Ухвала від 13.02.2017

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Літвіна Н. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні