Рішення
від 02.08.2017 по справі 524/1156/13-ц
АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 524/1156/13-ц Номер провадження 22-ц/786/1814/17Головуючий у 1-й інстанції Середа А. В. Доповідач ап. інст. Триголов В. М.

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02 серпня 2017 року м. Полтава

Колегія суддів судової палати у цивільних справах Апеляційного суду Полтавської області в складі:

головуючого судді: Триголова В.М.,

суддів: Дорош А.І., Кузнєцової О.Ю.,

секретар: Діхтяр Т.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Полтаві цивільну справу за апеляційною скаргою Товариства з обмеженою відповідальністю КРЕМІНЬ-ТРАСТ

на рішення Автозаводського районного суду м.Кременчука Полтавської області від 04 березня 2013 року

по справі за позовом ОСОБА_2 до Кременчуцької міської ради Полтавської області, виконавчого комітету Кременчуцької міської ради Полтавської області, Товариства з обмеженою відповідальністю ТЕКС про визнання незаконним рішення, визнання недійсним договору купівлі-продажу земельної ділянки, скасування державного акту на право власності на земельну ділянку та застосування наслідків недійсності правочинів,-

В С Т А Н О В И Л А :

У лютому 2013 року ОСОБА_2 звернувся в суд з позовом до Кременчуцької міської ради Полтавської області, виконавчого комітету Кременчуцької міської ради Полтавської області, ТОВ ТЕКС про визнання незаконним рішення, визнання недійсним договору купівлі-продажу земельної ділянки, скасування державного акту на право власності на земельну ділянку та застосування наслідків недійсності правочинів.

У своєму позові просив визнати недійсним з моменту прийняття рішення виконавчого комітету Кременчуцької міської ради Полтавської області за №970 від 01.06.2001 року Про продаж земельної ділянки несільськогосподарського призначення ТОВ ТЕКС по АДРЕСА_1 , визнати недійсним з моменту укладання договір купівлі-продажу земельної ділянки несільськогосподарського призначення від 07.06.2001 року, який зареєстрований в реєстрі за № 1828, укладений між Кременчуцькою міською радою та товариством з обмеженою відповідальністю ТЕКС , визнати недійсним з моменту державної реєстрації та скасувати державний акт на право власності на земельну ділянку серії НОМЕР_1, виданий на підставі рішення виконавчого комітету Кременчуцької міської ради Полтавської області за № 970 від 01.06.2001 року Про продаж земельної ділянки несільськогосподарського призначення ТОВ ТЕКС по АДРЕСА_1 та зареєстрований в книзі записів реєстрації державних актів на право власності на землю та право постійного користування землею, договорів оренди землі за НОМЕР_3, зобов'язати товариство з обмеженою відповідальністю ТЕКС повернути земельну ділянку, площею 7744 кв.м., кадастровий номер НОМЕР_2, яка знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 у комунальну власність м.Кременчука.

Рішенням Автозаводського районного суду м.Кременчука Полтавської області від 04 березня 2013 року позов ОСОБА_2 - задоволено.

Визнано недійсним з моменту прийняття рішення Виконавчого комітету Кременчуцької міської ради Полтавської області за № 970 від 01 червня 2001 року Про продаж земельної ділянки несільськогосподарського призначення Товариству з обмеженою відповідальністю ТЕКС по АДРЕСА_1 .

Визнано недійсним з моменту укладання договір купівлі-продажу земельної ділянки несільськогосподарського призначення посвідчений 07 червня 2001 року приватним нотаріусом Кременчуцького міського нотаріального округу Дзюбою Валентиною Іванівною, який зареєстрований в реєстрі за № 1828 укладений між Кременчуцькою міською радою та Товариством з обмеженою відповідальністю ТЕКС .

Визнано недійсним з моменту державної реєстрації та скасовано державний акт на право власності на земельну ділянку серії НОМЕР_1, виданий Товариству з обмеженою відповідальністю ТЕКС на підставі рішення виконавчого комітету Кременчуцької міської ради Полтавської області за № 970 від 01 червня 2001 року на право власності на земельну ділянку площею 7744 кв.м., що розташована в Полтавській області, АДРЕСА_1 (цільове призначення земельної ділянки 1.11.3 землі роздрібної торгівлі та комерційних послуг, кадастровий номер земельної ділянки НОМЕР_2) який зареєстрований в книзі записів реєстрації державних актів на право власності на землю та право постійного користування землею, договорів оренди землі за НОМЕР_3.

Зобов'язано Товариство з обмеженою відповідальністю ТЕКС повернути земельну ділянку, площею 7744 кв.м., (цільове призначення земельної ділянки 1.11.3 землі роздрібної торгівлі та комерційних послуг, кадастровий номер земельної ділянки НОМЕР_2), яка знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 до комунальної власності територіальної громади м.Кременчука в особі Кременчуцької міської ради.

Рішення суду оскаржено ТОВ КРЕМІНЬ-ТРАСТ , яке на даний час є іпотекодержателем земельної ділянки, площею 7444 кв.м, кадастровий номер НОМЕР_2, розташованої у АДРЕСА_1. В апеляційній скарзі просить рішення суду скасувати і ухвалити нове, яким у задоволенні позову ОСОБА_2 відмовити. Вважає, що судом неповно з'ясовані обставини, що мають значення для справи, рішення суду прийнято із порушенням норм матеріального та процесуального права.

У запереченнях на апеляційну скаргу Кременчуцька міська рада Полтавської області просить відмовити у задоволенні апеляційної скарги.

Заслухавши суддю-доповідача, пояснення сторін, дослідивши матеріали справи та перевіривши доводи апеляційної скарги, колегія суддів приходить до висновку, що скарга підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до п.п. 3, 4 ч.1 ст. 309 ЦПК України підставами для скасування рішення суду першої інстанції і ухвалення нового рішення є невідповідність висновків суду обставинам справи та порушення або неправильне застосування норм матеріального або процесуального права.

Як вбачається з матеріалів справи, позивач ОСОБА_2 на підставі свідоцтв про право власності серії НОМЕР_4, НОМЕР_5, виданих виконавчим комітетом Кременчуцької міської ради є власником 1/4 частини будівель складу, магазину та автогаражу, що розташовані за адресою: АДРЕСА_2 відповідно. Право власності позивача на зазначені частини об'єктів нерухомого майна зареєстровано, що підтверджується відповідними витягами про державну реєстрацію прав, що видані КП Кременчуцьке міжміське бюро технічної інвентаризації Полтавської обласної ради .

Відповідно до наявної в матеріалах справи світлокопії рішення виконавчого комітету Кременчуцької міської ради № 970 від 01.06.2001 року Про продаж земельної ділянки несільськогосподарського призначення товариству з обмеженою відповідальністю ТЕКС по АДРЕСА_1 , було розглянуто клопотання ТОВ ТЕКС про продаж земельної ділянки несільськогосподарського призначення під магазином та складським приміщенням по АДРЕСА_1 Розглянувши зазначене клопотання згідно з Указом Президента України Про продаж земельних ділянок несільськогосподарського призначення № 32/99 від 19.01.1999 р., керуючись ст. 23 Земельного кодексу України, ч. 1 ст. 33 Закону України Про місцеве самоврядування в Україні від 21 травня 1997 року № 280/97-ВР та Положенням про порядок приватизації земельних ділянок несільськогосподарського призначення в м. Кременчуці в редакції від 02.11.2000 року виконком міської ради вирішив: продати у власність товариству з обмеженою відповідальністю ТЕКС (ідентифікаційний код 30205022) земельну ділянку несільськогосподарського призначення загальною площею 7744 кв.м. для роздрібної торгівлі та комерційних послуг (1.11.3) по АДРЕСА_1 за ціною 81082 грн. на умовах розстрочення платежу, запропонувати міському управлінню земельних ресурсів підготувати державний акт на право власності на землю ТОВ ТЕКС по АДРЕСА_1 після сплати повної вартості земельної ділянки несільськогосподарського призначення згідно з чинним законодавством.

Згідно державного акту на право власності на земельну ділянку серії НОМЕР_1 від 07.08.20003 року ТОВ ТЕКС є власником земельної ділянки, площею 7744 кв.м, розташованої по АДРЕСА_1 у м.Кременчуці Полтавської області. (а.с. 14).

Позивач ОСОБА_2 27.12.2012 року звернувся з письмовою заявою до керівництва ТОВ ТЕКС , в якій просив розглянути його пропозицію та укласти з ним договір оренди земельної ділянки, на якій розташовані належні йому частини нерухомого майна. (а.с. 12).

На вказаний лист 10.01.2013 року позивачем була отримана відповідь ТОВ ТЕКС за вих. № 65 від 10.01.2013 року відповідно до якої ТОВ ТЕКС , розглянувши пропозицію позивача ОСОБА_2 стосовно укладання договору оренди земельної ділянки, необхідної для експлуатації та обслуговування належних позивачу господарських будівель, які знаходяться за адресою: АДРЕСА_2 підтвердило той факт, що саме ТОВ ТЕКС є власником зазначеної земельної ділянки, на підтвердження чого товариство направило позивачу копію державного акту серії НОМЕР_1, копію договору купівлі-продажу земельної ділянки несільськогосподарського призначення від 07.06.2001 року та копію рішення виконавчого комітету Кременчуцької міської ради Полтавської області за № 970 від 01.06.2001 року Про продаж земельної ділянки несільськогосподарського призначення ТОВ ТЕКС по АДРЕСА_1 . Разом з цим, вказаним листом ТОВ ТЕКС повідомило позивача, що будучи власником земельної ділянки підприємство володіє, користується та розпоряджається належним йому майном на власний розсуд, з огляду на це, ТОВ ТЕКС не має наміру на укладання з ОСОБА_2 договору про передачу останньому в оренду земельної ділянки, що розташована під належними йому частинами нерухомого майна.

Як вбачається з матеріалів справи, на даний час апелянт ТОВ КРЕМІНЬ-ТРАСТ є іпотекодержателем земельної ділянки по АДРЕСА_1 Полтавської області на підставі іпотечного договору від 23.12.2010 року між ТОВ ТЕКС та ПАТ Банк Форум (т.1 а.с. 120-122) та на підставі укладених в наступному у 2016-2017 роках договорів про відступлення права вимоги на зазначену земельну ділянку між різними юридичними та фізичними особами (т.1 а.с. 123-137). Востаннє відступлення права вимоги на земельну ділянку за іпотечним договором від 23.12.2010 року відбулося 16.05.2017 року на підставі укладеного договору між ОСОБА_4 та ТОВ КРЕМІНЬ-ТРАСТ (т.1 а.с. 136-137).

Задовольняючи позов ОСОБА_2 про визнання незаконним рішення виконавчого комітету Кременчуцької міської ради, визнання недійсним договору купівлі-продажу земельної ділянки, скасування державного акту на право власності на земельну ділянку та зобов'язуючи ТОВ ТЕКС повернути земельну діялянку по АДРЕСА_1 до комунальної власності територіальної громади м.Кременчука, місцевий суд виходив з того, що виконавчий комітет Кременчуцької міської ради не мав передбачених законом повноважень приймати рішення про продаж земельної ділянки несільськогосподарського призначення по АДРЕСА_1, такі повноваження належали виключно Кременчуцькій міській раді, яка відповідного рішення не приймала, внаслідок чого рішення виконавчого комітету Кременчуцької міської ради № 970 від 01.06.2001 року Про продаж земельної ділянки несільськогосподарського призначення товариству з обмеженою відповідальністю ТЕКС по АДРЕСА_1 в м.Кременчуці прийнято поза межами повноважень органу, що його прийняв, а тому є незаконним, тобто є недійсним з моменту прийняття рішення.

Проте, колегія суддів вважає, що місцевий суд прийшов до передчасного висновку з наступних підстав.

Згідно ч. 4 Указу Президента України № 32/99 від 19.01.1999 року Про продаж земельних ділянок несільськогосподарського призначення (який діяв на час виникнення правовідносин), установлено, що продавцями земельних ділянок несільськогосподарського призначення є: щодо земель комунальної власності - сільські, селищні, міські ради або уповноважені ними органи .

Відповідно до ч. 9 Указу Президента України № 32/99 від 19.01.1999 року Про продаж земельних ділянок несільськогосподарського призначення рішення сільської. селищноі, міської ради або уповноваженого нею органу, місцевої державної адміністрації, Ради міністрів Автономної Республіки Крим є підставою для укладення договору купівлі-продажу земельної ділянки несільськогосподарського призначення між покупцем і продавцем.

У відповідності до п.п. 1 п. а ч. 1 ст. 33 Закону України Про місцеве самоврядування в Україні від 21.05.1997 року (в редакції на час виникнення правовідносин) до відання виконавчих органів сільських, селищних, міських радналежать: власні (самоврядні) повноваження: підготовка і внесення на розгляд ради пропозиції щодо встановлення ставки земельного податку, розмірів плати за користування природними ресурсами, вилучення (викуп), а також надання під забудовута для інших потреб земель, що перебувають у власності територіальних громад,визначення в установленому порядку розмірів відшкодувань підприємствами, установами та організаціями незалежно від форм власності за забруднення довкілля та інші екологічні збитки; встановлення платежів за користування комунальними та санітарними мережами відповідних населених пунктів .

Відповідно до абз. 3, ст. 3 Земельного кодексу України від 18.12.1990 року (який діяв на час виникнення правовідносин) повноваження щодо передачі, надання та вилучення земельних ділянок місцеві Ради народних депутатів можуть передавати відповідно органам державної виконавчої влади або виконавчим органам місцевого самоврядування.

Відповідно до п.п.2 п.4.1 ч.4 Положення Кременчуцької міської ради Полтавської області від 02.11.2000 року Про порядок приватизації земельних ділянок несільськогосподарського призначення для здійснення підприємницької діяльності в м.Кременчуці виконавчий комітет у межах делегованих йому повноважень має право: укладати договори купівлі-продажу земельних ділянок.

Згідно п.6.1 Положення рішення про продаж земельних ділянок приймає виконавчий комітет у межах повноважень, делегованих йому міською радою.

Враховуючи вищевикладене, виконавчий комітет Кременчуцької міської ради законно, правомірно та в межах наданих йому повноважень прийняв рішення від 01.06.2001 року Про продаж земельної ділянки несільськогосподарського призначення товариству з обмеженою відповідальністю ТЕКС по АДРЕСА_1 , а тому у задоволенні позовних вимог ОСОБА_2 про визнання незаконним рішення виконавчого комітету Кременчуцької міської ради, визнання недійсним договору купівлі-продажу земельної ділянки, скасування державного акту на право власності на земельну ділянку та зобов'язання ТОВ ТЕКС повернути земельну діялянку до комунальної власності територіальної громади м.Кременчука слід відмовити.

Окрім того, як вбачається з матеріалів справи, 23.12.2010 року між ТОВ ТЕКС та ПАТ Банк Форум був укладений кредитний договір, який забезпечений відповідно іпотечним договором від 23.12.2010 року, за яким одним із предметів іпотеки є земельна ділянка, площею 7744 кв.м, розташована у АДРЕСА_1 До 06.09.2016 року вказана земельна ділянка перебувала у іпотеці банку, зокрема, до відступлення ПАТ Банк Форум прав своїх вимог до ТОВ Фінансова компанія Фактор Плюс .

Таким чином, на момент розгляду справи місцевим судом, ПАТ Банк Форум був іпотекодержателем спірної земельної ділянки у м.Кременчуці, по АДРЕСА_1, проте до участі у справі залучений не був.

Відповідно до ч. 4 ст. 10 ЦПК України суд сприяє всебічному і повному з'ясуванню обставин справи: роз'яснює особам, які беруть участь у справі, їх права та обов'язки, попереджує про наслідки вчинення або невчинення процесуальних дій і сприяє здійсненню їхніх прав у випадках, встановлених цим Кодексом.

Згідно з ч. 6 ст. 130 ЦПК України під час попереднього судового засідання суд уточнює позовні вимоги або заперечення проти позову; вирішує питання про склад осіб, які братимуть участь у справі тощо.

Суд першої інстанції на вказане уваги не звернув та у порушення вимог ст. ст. 212-214 ЦПК України належним чином не вирішив питання про склад осіб, які братимуть участь у справі, не залучив до участі у справі ПАТ Банк Форум , оскільки вирішення питання передання земельної ділянки у комунальну власність територіальної громади, може вплинути на його права та інтереси, а також порушивши вимоги частини четвертої статті 10, статті 57 ЦПК України, не з'ясував всіх фактичних обставин справи, які мають істотне значення для правильного вирішення спору, та дійшов передчасного висновку про задоволення позову ОСОБА_2

Не заслуговують на увагу доводи у запереченні Кременчуцької міської ради щодо пропуску ТОВ КРЕМІНЬ-ТРАСТ строку на апеляційне оскарження рішення Автозаводського районного суду м.Кременчука Полтавської області від 04 березня 2013 року, оскільки ОСОБА_5 (бувший директор ТОВ ТЕКС ) був обізнаний щодо існування рішення ще у 2013 році.

Як вбачається з наказу №1/04-2017-К від 26.04.2017 року ОСОБА_5 прийнятий на посаду директора ТОВ КРЕМІНЬ-ТРАСТ і, як директор товариства саме з цього часу набув право на оскарження судового рішення в інтересах ТОВ КРЕМІНЬ-ТРАСТ , яке участі у справі не приймало. А на підставі ч.1 ст. 294 ЦПК України рішення може бути оскаржено протягом десяти днів з моменту його отримання особами, які не були присутніми під час його проголошення.

За таких обставин, апеляційна скарга ТОВ КРЕМІНЬ-ТРАСТ підлягає задоволенню, а рішення суду першої інстанції - скасуванню з ухваленням нового рішення про відмову у задоволенні позову ОСОБА_2 до Кременчуцької міської ради Полтавської області, виконавчого комітету Кременчуцької міської ради Полтавської області, ТОВ ТЕКС про визнання незаконним рішення, визнання недійсним договору купівлі-продажу земельної ділянки, скасування державного акту на право власності на земельну ділянку та застосування наслідків недійсності правочинів.

Керуючись ст.ст. 303, 307, ст. 309, 316 ЦПК України, колегія суддів, -

В И Р І Ш И Л А :

Апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю КРЕМІНЬ-ТРАСТ - задовольнити.

Рішення Автозаводського районного суду м.Кременчука Полтавської області від 04 березня 2013 року - скасувати.

У задоволенні позову ОСОБА_2 до Кременчуцької міської ради Полтавської області, виконавчого комітету Кременчуцької міської ради Полтавської області, Товариства з обмеженою відповідальністю ТЕКС про визнання незаконним рішення, визнання недійсним договору купівлі-продажу земельної ділянки, скасування державного акту на право власності на земельну ділянку та застосування наслідків недійсності правочинів - відмовити.

Рішення набирає законної сили з моменту проголошення та може бути оскаржене протягом двадцяти днів шляхом подачі касаційної скарги безпосередньо до Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ.

Головуючий суддя: (підпис) В.М. Триголов

Судді: (підписи) А.І. Дорош

О.Ю. Кузнєцова

З оригіналом згідно: В.М. Триголов

Дата ухвалення рішення02.08.2017
Оприлюднено04.08.2017
Номер документу68087646
СудочинствоЦивільне
Сутьпорядок приватизації земельних ділянок несільськогосподарського призначення в м. Кременчуці в редакції від 02.11.2000 року виконком міської ради

Судовий реєстр по справі —524/1156/13-ц

Ухвала від 21.11.2017

Цивільне

Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ

Мазур Лідія Михайлівна

Ухвала від 01.09.2017

Цивільне

Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ

Мазур Лідія Михайлівна

Рішення від 02.08.2017

Цивільне

Апеляційний суд Полтавської області

Триголов В. М.

Ухвала від 23.06.2017

Цивільне

Апеляційний суд Полтавської області

Триголов В. М.

Ухвала від 16.06.2017

Цивільне

Апеляційний суд Полтавської області

Триголов В. М.

Рішення від 04.03.2013

Цивільне

Автозаводський районний суд м.Кременчука

Середа А. В.

Рішення від 27.03.2013

Цивільне

Автозаводський районний суд м.Кременчука

Середа А. В.

Ухвала від 18.02.2013

Цивільне

Автозаводський районний суд м.Кременчука

Середа А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні