Ухвала
від 01.08.2017 по справі 902/531/17
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ


УХВАЛА

про відкладення слухання

01 серпня 2017 р. Справа № 902/531/17

Господарський суд Вінницької області у складі судді Колбасова Ф.Ф. , розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали справи

за позовом : Товариства з обмеженою відповідальністю "Селищанське", код ЄДРПОУ 03734760 (Вінницька область, Тиврівський район, с. Селище, вул. Шевченка, 135В)

до : Селищенської сільської ради Тиврівського району Вінницької області, код ЄДРПОУ 04331521 (23316, Вінницька область, Тиврівський район, с. Селище, вул. Жовтнева, 6)

третя особа , яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача: Тиврівська районна державна адміністрація Вінницької області (вул.Тиверська, 32, смт. Тиврів, Тиврівський район, Вінницька область, 23300)

третя особа , яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача: ОСОБА_1 господарство "Зерно-А", код ЄДРПОУ 37489060 (Вінницька область, Вінницький район, с. Хижинці, вул. Зелена, 25)

про визнання недійсним договору оренди землі та скасування запису про державну

за участю секретаря судового засідання Вознюк К.В.,

представники сторін:

позивача: ОСОБА_2 - довіреність № 13 від 17.07.2017р.;

відповідача: ОСОБА_3 - сільський голова;

третьої особи (Тиврівська районна державна адміністрація): не з'явився;

третьої особи (ОСОБА_1 господарство "Зерно-А"): не з'явився;

В С Т А Н О В И В :

Товариство з обмеженою відповідальністю "Селищанське" звернулось до Господарського суду Вінницької області з позовом до Селищенської сільської ради Тиврівського району Вінницької області, в якому просить суд:

- визнати недійним договір оренди землі № б/н від 03.04.2017р., зареєстрованого за номером 34632850 від 05.04.2017р., орендар: ОСОБА_1 господарство "Зерно А", код ЄДРПОУ 37489060, орендодавець: Селищенська сільська рада, код ЄДРПОУ 04331521;

- скасувати запис про державну реєстрацію речового права по договору оренди землі б/н від 03.04.2017р., зареєстрованого за номером 34632850 від 05.04.2017р., орендар: ОСОБА_1 господарство "Зерно А", код ЄДРПОУ 37489060, орендодавець: Селищенська сільська рада, код ЄДРПОУ 04331521.

Ухвалою від 31.05.2017р. за вказаним позовом порушено провадження у справі №902/531/17 та призначено судове засідання на 26.06.2017р. Вказаною ухвалою суду також залучено до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача ОСОБА_1 господарство "Зерно-А" та в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача - Тиврівську районну державну адміністрацію.

В судовому засіданні 26.06.2017р. представником позивача заявлено клопотання від 26.06.2017р. про залучення до участі у справі в якості одного з відповідачів у справі - ОСОБА_1 господарство "Зерно-А" та клопотання про залучення до участі у справі в якості третьої особи без самостійних вимог на предмет спору ОСОБА_4 управління Держгеокадастру у Вінницькій області.

Суд дійшов висновку про відкладення розгляду даних клопотань до наступного судового засідання, з огляду на неявку в судове засідання третіх осіб, не надання витребуваних судом доказів.

Ухвалою суду від 26.06.2017р. розгляд справи відкладено на 01.08.2017р.

В судове засідання 01.08.2017р. прибули представники позивача та відповідача.

Представники третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача - Тиврівської районної державної адміністрації та на стороні відповідача - Фермерського господарства "Зерно-А" в судове засідання не з'явилися, хоча про дату, час та місце судового засідання останні повідомлялися ухвалою від 26.06.2017 р., яка направлялась їм рекомендованою кореспонденцією.

За відсутності відповідного клопотання справа розглядається без фіксації судового процесу технічними засобами.

31.07.2017р. до суду надійшла заява б/н та дати (вх канц. №06-52/7623/17) за підписом представника ФГ "Зерно-А" ОСОБА_5 про залучення до участі у справі №902/531/17 в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача фермерського господарства "Зерно-А". Дана заява не підлягає задоволенню, оскільки зазначене у ній господарство вже набуло статусу третьої особи у справі №902/531/17 згідно ухвали від 31.05.2017. Також 01.0.2017р. до суду від ФГ "Зерно-А" надійшли письмові пояснення з додатками.

В судовому засіданні 01.08.2017р. представником позивача підтримано подані 26.06.2017р. клопотання про залучення до участі у справі в якості іншого відповідача у справі- Фермерське господарство "Зерно-А" та клопотання про залучення до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача - ОСОБА_4 управління Держгеокадастру у Вінницькій області.

Дослідивши клопотання представника позивача про залучення до участі у справі в якості іншого відповідача у справі- Фермерське господарство "Зерно-А" судом встановлено наступне.

Відповідно до частин 1 та 3 статті 24 Господарського процесуального кодексу України господарський суд за наявністю достатніх підстав має право до прийняття рішення залучити за клопотанням сторони або за своєю ініціативою до участі у справі іншого відповідача. Про залучення іншого відповідача чи заміну неналежного відповідача виноситься ухвала, і розгляд справи починається заново.

Як свідчать матеріали справи, предметом спору в даній справі є визнання недійсним договору оренди землі б/н від 03.04.2017. Даний правочин укладений між відповідачем - Селищенською сільською радою Тиврівського району Вінницької області та третьою особою, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача, - фермерським господарством "Зерно-А".

Враховуючи викладені обставини, та п.2.10 постанови пленуму Вищого господарського суду "Про деякі питання визнання правочинів (господарських договорів) недійсними" №11 від 29.05.2013, суд дійшов висновку, що фермерське господарство "Зерно-А" підлягає залученню у справі №902/531/17 в якості іншого відповідача.

В п.4 інформаційного листа Вищого господарського суду України "Про деякі питання, порушені у доповідних записках про роботу господарських судів України" №01-08/369 від 29.06.2010 зазначено, що залучення, у разі необхідності підприємства, організації чи громадянина, що виступав у справі як третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, відповідачем у тій же справі здійснюється на загальних підставах та в порядку, визначених статтею 24 ГПК України. У такому разі відповідне підприємство, організація чи громадянин втрачає статус третьої особи у даній справі, при цьому прийняття якогось окремого судового рішення з приводу виключення його з числа третіх осіб не вимагається.

Також пунктом 8 інформаційного листа Вищого господарського суду України "Про деякі питання практики застосування норм Господарського процесуального кодексу України, порушені у доповідних записках про роботу господарських судів у першому півріччі 2007 р." зазначено, що відповідно до ст.24 ГПК України господарський суд за наявністю достатніх підстав має право до прийняття рішення залучити за клопотанням сторони або за своєю ініціативою до участі у справі іншого відповідача. Згода позивача чи інших учасників процесу на таке залучення, здійснене за ініціативою господарського суду, не потрібна, а тому й за відсутності такої згоди господарський суд вправі продовжити розгляд справи по суті.

На підставі вищевикладеного, суд дійшов висновку про необхідність виключення фермерського господарства "Зерно-А" зі складу третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача у справі №902/531/17 та залучення фермерського господарства "Зерно-А" в якості іншого відповідача (відповідача 2).

Розглядаючи клопотання позивача про залучення до участі в справі в якості третьої особи без самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача - ОСОБА_4 управління Держгеокадастру у Вінницькій області, суд виходить з наступного.

Відповідно до ст. 27 ГПК України треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до прийняття рішення господарським судом, якщо рішення з господарського спору може вплинути на їх права або обов'язки щодо однієї з сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за клопотанням сторін, прокурора. Якщо господарський суд при прийнятті позовної заяви, вчиненні дій по підготовці справи до розгляду або під час розгляду справи встановить, що рішення господарського суду може вплинути на права і обов'язки осіб, що не є стороною у справі, господарський суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору. У справах щодо майна господарських організацій, у статутному капіталі яких є корпоративні права держави, господарський суд залучає орган державної влади, що здійснює управління корпоративними правами, до участі у справі як третю особу, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору.

У заявах про залучення третіх осіб і у заявах третіх осіб про вступ у справу на стороні позивача або відповідача зазначається, на яких підставах третіх осіб належить залучити або допустити до участі у справі.

Питання про допущення або залучення третіх осіб до участі у справі вирішується господарським судом, який виносить з цього приводу ухвалу.

Оцінивши матеріали справи, суд приходить до висновку про необхідність залучення до участі у справі в якості третьої особи без самостійних вимог на стороні відповідача ОСОБА_4 управління Держгеокадастру у Вінницькій області, оскільки рішення з цього господарського спору може вплинути його на права і обов'язки.

Враховуючи наведені вище обставини, зважаючи на необхідність залучення нових учасників процесу та витребування додаткових доказів, з метою повного та всебічного з'ясування всіх обставин справи, суд дійшов висновку про відкладення розгляду справи на іншу дату.

Керуючись ст.ст. 24, 27 п.п. 1, 2, 3 ч. 3 ст.77, ст.ст. 86, 115 Господарського процесуального кодексу України, суд, -

У Х В А Л И В :

1. Розгляд справи відкласти до 15 серпня 2017 р. о 10:00 год. , в приміщенні Господарського суду Вінницької області (м. Вінниця, вул. Пирогова, 29, 4 поверх, каб. 407).

2. Залучити до участі у справі №902/531/17 в якості іншого відповідача - фермерське господарство "Зерно-А" (с.Хижинці Вінницького району Вінницької області).

3. Залучити до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача - ОСОБА_4 управління Держгеокадастру у Вінницькій області (вул. Келецька, 62, м. Вінниця, 21027).

4. Зобов'язати позивача надіслати Головному управлінню Держгеокадастру у Вінницькій області копію позовної заяви б/н від 28.04.2017р. з додатками, докази чого надати суду.

5. Зобов'язати позивача, відповідачів, третіх осіб забезпечити явку в засідання представників з доказами про повноваження, визначеними ст.28 ГПК України з документами, що посвідчують особу.

6. Зобов'язати учасників судового процесу надати суду необхідні для вирішення спору докази (в належно оформлених копіях через канцелярію суду з супровідним листом до судового засідання, в оригіналах - в судове засідання для огляду), в тому рахунку:

Позивачу:

1) Оригінали документів доданих до позовної заяви, для огляду в судовому засіданні.

2) Докази користування спірною земельною ділянкою площею 2,1877 га на території Селищенської сільської ради за межами с. Селище Тиврівського району на даний час;

3) Інші докази в обґрунтування своїх позовних вимог.

Відповідачу 2 (Фермерському господарству "Зерно-А"):

1) Відзив на позовну заяву у порядку передбаченому ст.59 ГПК України, з поясненнями по суті заявлених вимог та доданням підтверджуючих документів, у тому числі документів, що підтверджують надіслання копії відзиву та доданих до нього документів позивачу, відповідачу-1 та третім особам.

2) Докази користування спірною земельною ділянкою та докази виконання умов договору оренди землі б/н. від 03.04.2017р. (зареєстрований за номером 34632850 від 05.04.2017р.) в цілому (оригінали - для огляду, належним чином завірені копії - в справу).

3) Інші докази в обґрунтування своїх заперечень.

Третій особі (ОСОБА_4 управління Держгеокадастру у Вінницькій області):

1) Письмові пояснення з нормативно-правовим обґрунтуванням щодо обставин наведених в позові та статусу земельної ділянки (кадастровий номер 0524585600:01:006:0209), що є предметом договору оренди землі б/н. від 03.04.2017р. (зареєстрований за номером 34632850 від 05.04.2017р.).

У випадку невиконання вимог даної ухвали в частині надання доказів - надати письмові пояснення з обґрунтуванням причин її невиконання.

5. В разі розгляду справи зі спору між тими ж сторонами, про той же предмет із тих же підстав господарським судом або іншим органом, який в межах своєї компетенції вирішує господарський спір, зобов'язати сторони надати відповідні докази.

6. Попередити позивача , що у разі неподання без поважних причин витребуваних судом матеріалів, позов може бути залишено без розгляду відповідно до п. 5 ст. 81 ГПК України.

7. Попередити відповідача, що в разі неявки в судове засідання та неподання витребуваних документів суд вправі розглянути справу за наявними у ній матеріалами відповідно до ст.75 ГПК України.

8. Попередити сторони про те, що невиконання вимог ухвали суду може бути підставою для застосування штрафу у розмірі до 1 700,00 грн. відповідно до п.5 ст.83 ГПК України.

9. Ухвалу надіслати сторонам та третім особам (відповідачу- 2 та третім особам - рекомендованим листом з повідомленням про вручення поштового відправлення).

Суддя Колбасов Ф.Ф.

віддрук. 6 прим.:

1 - до справи

2 - позивачу (Вінницька область, Тиврівський район, с. Селище, вул. Шевченка, 135В)

3 - відповідачу-1 (23316, Вінницька область, Тиврівський район, с. Селище, вул. Жовтнева, 6)

4- відповідачу-2 ФГ "Зерно-А"(Вінницька область, Вінницький район, с. Хижинці, вул. Зелена, буд. 25)

5 - третій особі - Тиврівській районній державній адміністрації (вул.Тиверська, 32, смт. Тиврів, Тиврівський район, Вінницька область, 23300)

6- третій особі - Головному управлінню Держгеокадастру у Вінницькій області (вул. Келецька, 62, м. Вінниця, 21027).

Дата ухвалення рішення01.08.2017
Оприлюднено06.08.2017
Номер документу68108664
СудочинствоГосподарське
Сутьдержавну

Судовий реєстр по справі —902/531/17

Ухвала від 15.08.2017

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Колбасов Ф.Ф.

Ухвала від 15.08.2017

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Колбасов Ф.Ф.

Ухвала від 01.08.2017

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Колбасов Ф.Ф.

Ухвала від 26.06.2017

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Колбасов Ф.Ф.

Ухвала від 31.05.2017

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Колбасов Ф.Ф.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні