Постанова
від 04.08.2017 по справі 815/3123/17
ОДЕСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 815/3123/17

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04 серпня 2017 року м.Одеса

Суддя Одеського окружного адміністративного суду Танцюра К.О., розглянувши у порядку письмового провадження у м.Одесі справу за адміністративним позовом Центрального об'єднаного управління Пенсійного фонду України в м.Одесі до Державного підприємства "Енергомонтажний поїзд №754" про стягнення заборгованості,-

ВСТАНОВИВ:

Центральне об'єднане управління Пенсійного фонду України в м.Одесі звернулось до Одеського окружного адміністративного суду з адміністративним позовом до Державного підприємства "Енергомонтажний поїзд №754" про стягнення витрат на виплату та доставку пільгових пенсій у розмірі 4096,58 грн.

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначив, що ДП "Енергомонтажний поїзд №754" було зареєстроване в УПФУ в Приморському районі м.Одеси, правонаступником якого є Центральне об'єднане управління Пенсійного фонду України в м.Одесі. Позивачем зазначено, що згідно отриманих повідомлень про суми відшкодування фактичних витрат на виплату і доставку пільгових пенсій, виплачених пенсіонерам, які працювали у ДП "Енергомонтажний поїзд №754 , останнє повинне відшкодувати заборгованість на загальну суму 4096,58 грн. за березень 2017 року та що зазначена сума заборгованості відображена у Картці особового рахунку по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за Списком №2 . Разом з тим, позивачем зазначено, що на адресу відповідача направлялись розрахунки по фактичним витратам на виплату і доставку пенсій на пільгових умовах, призначених відповідно до п. б - з ст. 13 Закону України Про пенсійне забезпечення , однак заборгованість ДП "Енергомонтажний поїзд №754" не погашена.

03.08.2017р. від Центрального об'єднаного управління Пенсійного фонду України в м.Одесі надійшло клопотання про розгляд справи без участі управління в письмовому провадженні.

Відповідач повідомлявся про час та місце слухання справи за адресою, зазначеною в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, однак конверти з повістками повернуто до суду з відміткою відділення поштового зв'язку про закінчення терміну зберігання.

Відповідно до ч.8 ст. 35 КАС України вважається, що повістку вручено юридичній особі, якщо вона доставлена за адресою, внесеною до відповідного державного реєстру, або за адресою, яка зазначена її представником, і це підтверджується підписом відповідної службової особи.

Згідно п.2 ч.11 ст.35 КАС України у разі повернення поштового відправлення із повісткою, яка не вручена адресату з незалежних від суду причин, вважається, що така повістка вручена належним чином.

У зв'язку із цим, суд вважає що відповідач ДП "Енергомонтажний поїзд №754" повідомлений про день та час слухання справи належним чином.

Згідно з ч.6 ст.128 КАС України справа розглянута у порядку письмового провадження.

Дослідивши матеріали справи суд встановив наступні обставини та відповідні їм правовідносини.

ДП "Енергомонтажний поїзд №754" зареєстроване 03.07.1997р. як юридична особа, що підтверджується відомостями з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань та перебуває на обліку в Центральному об'єднаному управлінні Пенсійного фонду України в м. Одесі як платник внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування.

Згідно зі ст.1 Закону України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування" від 26.06.1997р. №400/97-ВР платниками збору на обов'язкове державне пенсійне страхування є суб'єкти підприємницької діяльності незалежно від форм власності, їх об'єднання, бюджетні, громадські та інші установи та організації, об'єднання громадян та інші юридичні особи, а також фізичні особи - суб'єкти підприємницької діяльності, які використовують працю найманих працівників

Пунктом 1 статті 4 Закону України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування" встановлено ставку на обов'язкове державне пенсійне страхування у розмірі 100 відсотків від об'єкта оподаткування, визначеного абзацом 4 п. 1 ст. 2 цього Закону.

Відповідно до пункту 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" від 09.07.2003р. N 1058-IV пенсійне забезпечення застрахованих осіб, які працювали або працюють на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком N 1 та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком N 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах або за вислугу років, які відповідно до законодавства, що діяло раніше, мали право на пенсію на пільгових умовах або за вислугу років, здійснюється згідно з окремим законодавчим актом через професійні та корпоративні фонди. До запровадження пенсійного забезпечення через професійні та корпоративні фонди зберігається порядок покриття витрат на виплату і доставку цих пенсій, що діяв до набрання чинності цим Законом, а саме відшкодування підприємствами та організаціями витрат ПФУ на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, з коштів, призначених на оплату праці.

Згідно п.6.1 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої Постановою правління Пенсійного фонду України 19.12.2003р. № 21-1 відшкодуванню підлягають витрати Пенсійного фонду на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах відповідно до пункту 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування".

п.6.2 зазначеної Інструкції встановлено, що витрати на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах особам, які мають стаж, що дає право на призначення цих пенсій на декількох підприємствах, покриваються цими підприємствами пропорційно стажу роботи з урахуванням вимог абзацу третього підпункту 1 пункту 2 розділу XV "Прикінцеві положення" Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування". При цьому стаж роботи на останньому підприємстві враховується у повному розмірі, а з попередніх місць роботи осіб він додається до стажу, необхідного для призначення пенсій на пільгових умовах.

Згіно п. 6.4. Інструкції розмір сум до відшкодування на поточний рік визначається органами Пенсійного фонду України щорічно у розрахунках фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону (згідно з додатками 6 та 7), які надсилаються підприємствам до 20-го січня поточного року та протягом місяця з новопризначених (перерахованих) пенсій.

Відповідно до п.6.8 зазначеної Інструкції підприємства щомісяця до 25-го числа вносять до Пенсійного фонду зазначену в розрахунку місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах. У разі зміни розміру пенсії або настання обставин, які впливають на суму відшкодування (смерть пенсіонера, зміна місця проживання тощо), органи Пенсійного фонду повідомляють про це підприємства у розрахунку, який направляється підприємству в місячний строк з дня прийняття рішення про зміну розміру пенсії або про припинення виплати пенсії.

Як вбачається з матеріалів справи, відповідно до ст.13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" колишнім працівникам відповідача ОСОБА_1, ОСОБА_2 та ОСОБА_3, на підставі постанови Приморського районного суду м.Одеси від 13.10.2016р. по справі №522/592/16-а за позовом ОСОБА_2 до Управління Пенсійного фонду України в Приморському районі м.Одеси про визнання протиправним рішення та зобов'язання вчинити певні дії, яким зобов'язано зарахувати до пільгового стажу відповідні періоди роботи ОСОБА_2.(а.с.18-21), на підставі заяв про призначення пенсії(а.с.24, 29, 34), протоколів про призначення пенсії (а.с.22, 27, 32) та довідок про підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсії, виданої ДП Енергомонтажний поїзд №754 (а.с.29, 31) Пенсійним фондом було призначено ОСОБА_1, ОСОБА_2 та ОСОБА_3 пенсію на пільгових умовах.

На адресу відповідача позивачем було надіслано розрахунки фактичних витрат на виплату та доставку пільгової пенсії (а.с.10-14), однак, порушуючи вищевикладені приписи законодавства України, Державне підприємство "Енергомонтажний поїзд №754" не відшкодувало Пенсійному фонду кошти фактично витрачені на виплату та доставку пільгових пенсій зазначеним пенсіонерам за березень 2017 року у розмірі 4096,58 грн.

Таким чином, сума заборгованості ДП "Енергомонтажний поїзд №754" перед Центральним об'єднаним управлінням Пенсійного фонду України в м.Одесі по відшкодуванню витрат на виплату та доставку пільгових за березень 2017 року складає 4096,58 грн.

Відповідно до ч.1 ст.71 КАС України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення.

Згідно ст.86 Кодексу адміністративного судочинства України суд оцінює докази, які є у справі, за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на їх безпосередньому, всебічному, повному та об'єктивному дослідженні.

Враховуючи викладене, суд вважає, що позивачем доведено наявність у Державного підприємства "Енергомонтажний поїзд №754" заборгованості перед Пенсійним фондом по відшкодуванню витрат на виплату та доставку пільгових пенсій у розмірі 4096,58 грн., яку самостійно підприємство не сплатило, а тому позовні вимоги Пенсійного фонду про стягнення зазначеної суми є законними і обґрунтованими, заснованими на діючому законодавстві, підтверджуються доданими до позову документами та підлягають задоволенню.

Враховуючи те, що судове рішення ухвалене на користь суб'єкта владних повноважень, звільненого від сплати судового збору та відповідно до ч. 4 ст. 94 КАС України судовий збір стягненню з відповідача не підлягає.

Керуючись ст. ст. 94, 158 - 163, 167 КАС України, суд, -

П О С Т А Н О В И В :

Адміністративний позов Центрального об'єднаного управління Пенсійного фонду України в м.Одесі - задовольнити.

Стягнути з Державного підприємства Енергомонтажний поїзд №754 (код ЄДРПОУ 01387828) заборгованість по відшкодуванню витрат на виплату та доставку пільгових пенсій у розмірі 4096,58 грн. (чотири тисячі дев'яносто шість гривень п'ятдесят вісім копійок) на користь Центрального об'єднаного управління Пенсійного фонду України в м. Одесі (код ЄДРПОУ 41248812) на р/р 25605304196220, Одеське обласне управління АТ Державний ощадний банк України м.Одеса, МФО 328845.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Одеського апеляційного адміністративного суду через Одеський окружний адміністративний суд шляхом подання апеляційної скарги. Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 КАС України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Суддя К.О. Танцюра

СудОдеський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення04.08.2017
Оприлюднено10.08.2017
Номер документу68148347
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —815/3123/17

Ухвала від 20.05.2024

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Лук'янчук О.В.

Ухвала від 20.05.2024

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Лук'янчук О.В.

Ухвала від 30.04.2024

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Лук'янчук О.В.

Ухвала від 15.04.2024

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Лук'янчук О.В.

Ухвала від 04.04.2024

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Танцюра К.О.

Ухвала від 04.04.2024

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Танцюра К.О.

Ухвала від 13.03.2024

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Танцюра К.О.

Ухвала від 07.02.2020

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Танцюра К.О.

Ухвала від 16.01.2020

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Потоцька Н.В.

Постанова від 04.08.2017

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Танцюра К.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні