Рішення
від 03.08.2017 по справі 910/9316/17
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03.08.2017Справа №910/9316/17

За позовомТовариства з обмеженою відповідальністю ЛПГ Техно до Товариства з обмеженою відповідальністю ЮК Груп простягнення боргу 1428484,87 грн Суддя Смирнова Ю.М.

Представники:

від позивачаБезродний А.Ю. - представник від відповідачане з'явився ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Товариство з обмеженою відповідальністю ЛПГ Техно звернулося до Господарського суду міста Києва з позовом про стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю ЮК Груп 1428484,87 грн.

Позовні вимоги мотивовані неналежним виконанням відповідачем умов укладеного між сторонами договору поворотної фінансової допомоги №ФП271016 від 27.10.2016 в частині повернення суми позики, внаслідок чого у відповідача перед позивачем утворилась заборгованість у розмірі 1154433,20 грн. Крім основного боргу, за прострочення виконання відповідачем грошового зобов'язання позивач просить стягнути з відповідача пеню у розмірі 5740,62 грн, інфляційні втрати у розмірі 212518,72 грн та 3% річних у розмірі 55792,33 грн.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 09.06.2017 за вказаним позовом порушено провадження у справі №910/9316/17 та призначено розгляд справи на 05.07.2017.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 05.07.2017 розгляд справи було відкладено на 03.08.2017.

Представник позивача в судове засідання з'явився, позов підтримав в повному обсязі.

Відповідач повноважних представників в судове засідання не направив, про причини неявки представників суд не повідомив, відзив на позов не надав.

Відповідача було належним чином повідомлено про час та місце розгляду справи, що підтверджується рекомендованим повідомленням про вручення поштового відправлення №0103041879134.

Місцезнаходження відповідача за адресою: 02121, м.Київ, Харківське шосе, будинок 174, квартира 1, на яку направлялись ухвали суду підтверджується відомостями, наявними в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, та вказано у позові.

Оскільки про час та місце судового засідання відповідач був належним чином повідомлений, у відповідності до ст. 75 Господарського процесуального кодексу України справа може бути розглянута за наявними в ній документами.

У судовому засіданні судом оголошено вступну та резолютивну частини рішення.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення представника позивача, Господарський суд міста Києва

ВСТАНОВИВ:

01.08.2015 Товариством з обмеженою відповідальністю ЛПГ Техно (позикодавець) та Товариством з обмеженою відповідальністю ЮК Груп (позичальник) підписано договір поворотної фінансової безвідсоткової допомоги №108/15 (надалі - Договір).

Відповідно до п.п. 1.1, 1.2 Договору в порядку та на умовах, визначених цим Договором, позикодавець передає у власність позичальнику грошові кошти у розмірі, визначеному у п.3.1 цього Договору для поповнення обігових коштів позичальника, а позичальник зобов'язується повернути поворотну фінансову безвідсоткову допомогу у визначений цим Договором строк. Грошовими коштами за цим Договором є національна українська валюта - гривня.

Згідно з п. 3.1 Договору розмір поворотної фінансової безвідсоткової допомоги становить 1492433,20 грн без ПДВ.

За змістом п. 4.1 Договору позикодавець передає поворотну фінансову безвідсоткову допомогу позичальникові протягом п'яти днів з моменту підписання даного Договору.

У відповідності до п.п. 5.1 - 5.2 Договору строк повернення поворотної фінансової безвідсоткової допомоги - до 31.12.2015, який може бути продовжений за домовленістю сторін. Позичальник має повернути повну суму поворотної фінансової безвідсоткової допомоги або її частку в строк, що не перевищує 3-х робочих днів на вимогу позикодавця, починаючи з дня отримання такої вимоги. Але в будь-якому разі не пізніше ніж це зазначено в п. 5.1, якщо інше не передбачено додатковими угодами до договору.

Поворотна фінансова безвідсоткова допомога повертається в безготівковій формі платіжним дорученням шляхом перерахування грошових коштів на поточний рахунок позикодавця. Поворотна фінансова безвідсоткова допомога може бути повернена позичальником достроково. Поворотна фінансова безвідсоткова допомога вважається поверненою позикодавцю позичальником з моменту зарахування грошових коштів на поточний рахунок позикодавця. Списання коштів з банківського рахунку позичальника не звільняє його від відповідальності за повернення суми поворотної фінансової безвідсоткової допомоги, якщо ці гроші не надійшли на рахунок позикодавця. Повернення поворотної фінансової безвідсоткової допомоги позикодавцю може здійснюватися частками в межах грошових сум попередньо отриманих від позикодавця, але в межах строку, визначеного у п. 5.2 цього Договору (п.п. 6.1 - 6.4 Договору).

Відповідно до ст. 1046 Цивільного кодексу України за договором позики одна сторона (позикодавець) передає у власність другій стороні (позичальникові) грошові кошти або інші речі, визначені родовими ознаками, а позичальник зобов'язується повернути позикодавцеві таку ж суму грошових коштів (суму позики) або таку ж кількість речей того ж роду та такої ж якості.

Згідно з ч.ч. 1,3 ст. 1049 Цивільного кодексу України позичальник зобов'язаний повернути позикодавцеві позику (грошові кошти у такій самій сумі або речі, визначені родовими ознаками, у такій самій кількості, такого самого роду та такої самої якості, що були передані йому позикодавцем) у строк та в порядку, що встановлені договором. Позика вважається повернутою в момент передання позикодавцеві речей, визначених родовими ознаками, або зарахування грошової суми, що позичалася, на його банківський рахунок.

Положеннями ст. 629 Цивільного кодексу України визначено, що договір є обов'язковим для виконання сторонами.

Відповідно до ст. 193 Господарського кодексу України суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

Статтями 525, 526 Цивільного кодексу України передбачено, що зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

У відповідності до п. 1 ст. 530 Цивільного кодексу України якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

В обґрунтування позовних вимог позивач стверджує, що ним на виконання умов Договору було надано відповідачу поворотну фінансову безвідсоткову допомогу у загальному розмірі 1492433,20 грн. Однак, відповідач у визначений Договором строк суму отриманої позики в повному обсязі не повернув, а сплатив на користь позивача лише суму кошів у розмірі 338000,00 грн. За таких обставин, позивач вказує на наявність підстав для стягнення з відповідача заборгованості за Договором №108/15 від 01.08.2015 у розмірі 1154433,20 грн.

Відповідно до ст.ст. 33, 34 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Докази подаються сторонами та іншими учасниками судового процесу. Господарський суд приймає тільки ті докази, які мають значення для справи. Обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.

Отже, обов'язок доказування та подання доказів, відповідно до норм Господарського процесуального кодексу України, розподіляється між сторонами виходячи з того, хто посилається на певні юридичні факти, які обґрунтовують його вимоги та заперечення.

За умовами п.п. 4.2 - 4.4 Договору поворотна фінансова безвідсоткова допомога надається в безготівковій формі платіжним дорученням шляхом перерахування відповідних грошових коштів на поточний рахунок позичальника. Поворотна фінансова безвідсоткова допомога вважається переданою позичальникові в момент зарахування коштів на поточний рахунок позичальника. Надання поворотної фінансової безвідсоткової допомоги позичальнику може здійснюватися частками в межах розміру позики, визначеного у п. 3.1 Договору.

Відповідно до п. 1.30 ч. 1 ст. 1 Закону України Про платіжні системи та переказ коштів в Україні платіжне доручення - розрахунковий документ, який містить доручення платника банку, здійснити переказ визначеної в ньому суми коштів зі свого рахунка на рахунок отримувача.

Пунктом 3.1 Інструкції про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті, затвердженої постановою Правління Національного банку України від 21.01.2004 №22 (надалі - Інструкція), визначено, що платіжне доручення оформляється платником за формою, наведеною в додатку 2 до цієї Інструкції, згідно з вимогами щодо заповнення реквізитів розрахункових документів, що викладені в додатку 8 до цієї Інструкції, та подається до банку, що обслуговує його, у кількості примірників, потрібних для всіх учасників безготівкових розрахунків.

За приписами п. 3.8 Інструкції, реквізит Призначення платежу платіжного доручення заповнюється платником так, щоб надавати повну інформацію про платіж та документи, на підставі яких здійснюється перерахування коштів отримувачу. Повноту інформації визначає платник з урахуванням вимог законодавства України. Платник відповідає за дані, що зазначені в реквізиті платіжного доручення Призначення платежу . Банк перевіряє заповнення цього реквізиту на відповідність вимогам, викладеним у цій главі, лише за зовнішніми ознаками.

Як на доказ перерахування на користь відповідача обумовленої Договором суми поворотної фінансової безвідсоткової допомоги, позивач посилається на платіжні доручення №00000000908 від 04.08.2015 на суму 209401,20 грн, №00000000909 від 04.08.2015 на суму 216362,80 грн, №00000000914 від 05.08.2015 на суму 167746,00 грн, №00000000915 від 05.08.2015 на суму 232254,00 грн, №00000000920 від 06.08.2015 на суму 54572,00 грн, №00000000921 від 06.08.2015 на суму 157734,00 грн, №00000000919 від 06.08.2015 на суму 45000,00 грн, №00000000938 від 10.08.2015 на суму 209152,80 грн, №00000000949 від 11.08.2015 на суму 200210,40 грн, а також відповідні банківські виписки по рахунку.

Однак, у вказаних платіжних дорученнях призначенням платежу вказано оплата за скраплений газ , а жодних посилань на Договір №108/15 від 01.08.2015 дані платіжні документи не містять.

Відповідно до п. 2.29 Інструкції платник має право в будь-який час до списання платежу з рахунку відкликати з банку, що його обслуговує, платіжні доручення в порядку, визначеному внутрішніми правилами цього банку.

Як зазначено в Листі Національного банку України від 09.06.2011 №25-111/1438-7141 Про заміну інформації у реквізиті Призначення платежу , платник може змінити реквізит Призначення платежу до списання коштів з його рахунку, оформивши нове платіжне доручення. Після списання коштів з рахунку платника питання щодо уточнення інформації, зазначеної у реквізиті Призначення платежу , вирішується між сторонами переказу без участі банку.

У позовній заяві позивач зазначає про те, що ним на адресу відповідача 11.08.2015 направлялись листи вих.№127/1, вих.№127/2, вих.№127/3, вих.№127/4, вих.№127/5, вих.№127/6, вих.№127/7, вих.№127/8 із повідомленням про зміну призначення платежів на поворотну фінансову допомогу згідно Договору №108/15 від 01.08.2015.

Однак, доказів направлення (вручення) відповідачу таких листів позивачем не надано.

Більш того, суд відзначає, що сам по собі факт направлення контрагенту листів з повідомленням про зміну призначення платежу, без надання контрагентом погодження на це (докази чого у справі також відсутні), жодним чином не свідчить про безумовну зміну призначень таких платежів.

Стосовно посилань позивача на ту обставину, що у бухгалтерському обліку позивача сума 1492433,20 грн з серпня 2015 року обліковується саме як фінансова допомога на рахунку 3771 Розрахунки з іншими дебіторами і з 2015 року відображена в балансі підприємства в рядку 1155 Інша поточна дебіторська заборгованість , суд відзначає таке.

Із наявного у справі витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань від 09.06.2017 вбачається, що одним із видів діяльності Товариства з обмеженою відповідальністю ЮК Груп є оптова торгівля твердим, рідким, газоподібним паливом і подібними продуктами, що не виключає можливості існування між сторонами правовідносин з поставки скрапленого газу.

Відповідно до положень Інструкції про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов'язань і господарських операцій підприємств і організацій, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 30.11.1999 №291, на рахунку 37 Розрахунки з різними дебіторами ведеться облік розрахунків за поточною дебіторською заборгованістю з різними дебіторами за авансами виданими, нарахованими доходами, за претензіями, за відшкодуванням завданих збитків, за позиками членів кредитних спілок та за іншими операціями. На субрахунку 377 Розрахунки з іншими дебіторами ведеться облік розрахунків за іншими операціями, облік яких не відображається на інших субрахунках рахунку 37 Розрахунки з різними дебіторами , зокрема розрахунки за операціями, пов'язаними із здійсненням спільної діяльності (без створення юридичної особи), усі види розрахунків з працівниками (крім розрахунків з оплати праці та з підзвітними особами), інші розрахунки.

Тобто, на даному рахунку можуть бути відображені різні господарські операції, а не виключно операції з надання поворотної фінансової допомоги.

З огляду на викладене, названі позивачем платіжні доручення та банківські виписки по рахунку не є належними та допустимими доказами в розумінні ст.ст. 33, 34 Господарського процесуального кодексу України того факту, що кошти у розмірі 1492433,20 грн були перераховані відповідачу саме як поворотна фінансова безвідсоткова допомога в рамках Договору №108/15 від 01.08.2015.

За таких обставин, враховуючи, що позивачем належними та допустимими доказами не доведено факту надання Товариству з обмеженою відповідальністю ЮК Груп поворотної фінансової безвідсоткової допомоги на виконання Договору №108/15 від 01.08.2015, вимоги позивача про стягнення з відповідача заборгованості у розмірі 1154433,20 грн є безпідставними та задоволенню не підлягають.

Оскільки позивачем не доведено, що з боку відповідача мало місце прострочення виконання грошового зобов'язання, вимоги позивача про стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю ЮК Груп пені у розмірі 5740,62 грн, інфляційних втрат у розмірі 212518,72 грн та 3% річних у розмірі 55792,33 грн також задоволенню не підлягають.

У відповідності до вимог ст. 49 Господарського процесуального кодексу України витрати по сплаті судового збору покладаються на позивача.

Керуючись ст.ст. 33, 34, 49, 75, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

У задоволенні позову відмовити повністю.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.

Повне рішення складено: 08.08.2017

Суддя Ю.М. Смирнова

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення03.08.2017
Оприлюднено10.08.2017
Номер документу68160299
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —910/9316/17

Постанова від 22.11.2017

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Коротун О.М.

Ухвала від 26.10.2017

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Коротун О.М.

Ухвала від 31.08.2017

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Коротун О.М.

Рішення від 03.08.2017

Господарське

Господарський суд міста Києва

Смирнова Ю.М.

Ухвала від 05.07.2017

Господарське

Господарський суд міста Києва

Смирнова Ю.М.

Ухвала від 09.06.2017

Господарське

Господарський суд міста Києва

Смирнова Ю.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні