Рішення
від 10.08.2017 по справі 172/758/17
ВАСИЛЬКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 172/758/17

Провадження № 2/172/406/17

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

10.08.2017 року Васильківський районний суд Дніпропетровської області у складі головуючого судді Битяка І.Г.

при секретарі - Гущі Ю.В.

за участі позивача - ОСОБА_1, розглянувши у відкритому судовому засіданні в сел. Васильківка цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Павлівської сільської ради Васильківського району Дніпропетровської області про визначення додаткового строку для подачі заяви про прийняття спадщини,-

В С Т А Н О В И В

Позивач звернувся до суду з указаним позовом. В обґрунтування своїх вимог вказав, що ОСОБА_2 22 лютого 2010 року заповіла йому земельну ділянку, призначену для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

16 червня 2016 року ОСОБА_2 померла в с. Медичне Васильківського району Дніпропетровської області. Про час та місце смерті йому стало відомо випадково лише у травні 2017 року.

Із заявою про прийняття спадщини він звернувся до державного нотаріуса, яким відмовлено у вчиненні нотаріальних дій у зв'язку з пропуском строку звернення для прийняття спадщини. Причиною пропуску строку стало те, що він не знав про час та місце смерті спадкодавця. Вважає дану причину поважною та просив визначити йому додатковий строк для подачі заяви про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2

У судовому засіданні позивач позов підтримав та просив суд задовольнити його. Додатково пояснив, що померла є йому тіткою. Земельною ділянкою на даний час він користується на правах оренди. Про смерть ОСОБА_2 не знав через те, що з нею майже не спілкувався. Визнає, що невчасно узнав про смерть останньої через своє недбальство та недбальство з боку осіб, які проживали з померлою та не повідомили його про смерть останньої.

Відповідач у судове засідання не з'явився. Надав суду заяву у якій просив слухати справу за його відсутності. Проти позову не заперечує.

Заслухавши у судовому засіданні пояснення позивача та вивчивши надані докази суд встановив наступне.

Секретарем Павлівської сільської ради Васильківського району 22 лютого 2010 року посвідчено заповіт за яким ОСОБА_2 заповіла на випадок своєї смерті земельну ділянку призначену для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка знаходиться на території Павлівської сільської ради, ОСОБА_1.

Відповідно до державного акту на право власності на земельну ділянку серії ЯГ № 575164 ОСОБА_2 належить земельна ділянка, призначена для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 5,927 га з кадастровий номером 1220787700-01-002-0110 на території Павлівської сільської ради Васильківського району Дніпропетровської області.

16 червня 2016 року ОСОБА_2 померла у селі Медичне Васильківського району та державним нотаріусом за заявою позивача заведено спадкову справу № 271/17.

26 травня 2017 року державним нотаріусом Васильківської державної нотаріальної контори відмовлено ОСОБА_1 у видачі свідоцтва про право на спадщину на майно, яке належало померлій 16.06.16 ОСОБА_2 у зв'язку зі спливом шестимісячного строку подання заяви про прийняття спадщини та відсутності факту сумісного проживання спадкоємця зі спадкодавцем, тобто відсутності факту прийняття спадщини.

Відповідно до ст.ст. 1220, 1221 ЦК України часом відкриття спадщини є день смерті особи або день, з якого вона оголошується померлою, а місцем відкриття спадщини є останнє місце проживання спадкодавця або місцезнаходження нерухомого майна чи основної його частини.

Згідно з вимогами ст. 1268 ЦК України спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її. Спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу (шість місяців), він не заявив про відмову від неї.

За правилами статті 1272 ЦК України якщо спадкоємець протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її. За позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Таким чином, закон пов'язує можливість визначення додаткового строку для прийняття спадщини лише у разі пропуску такого строку з поважної причини. При цьому поважною може бути визнана причина, пов'язана з об'єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

У даному випадку суд не вбачає поважних причин пропуску позивачем строку подання заяви про прийняття спадщини у розумінні чинного законодавства, а тому у задоволенні позову необхідно відмовити.

Виходячи з приписів ст. 88 ЦПК України у разі відмови у задоволенні позову судові витрати, понесені позивачем не відшкодовуються.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 1220, 1221, 1268, 1270, 1272 ЦК України, ст.ст. 10, 11, 88, 209, 213-215 ЦПК України, -

П О С Т А Н О В И В

У задоволенні позову ОСОБА_1 до Павлівської сільської ради Васильківського району про визначення додаткового строку для подачі заяви про прийняття спадщини - відмовити.

Судові витрати залишити за позивачем.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Рішення суду може бути оскаржено до апеляційного суду Дніпропетровської області через Васильківський районний суд Дніпропетровської області протягом десяти днів з дня його проголошення.

Суддя І.Г. Битяк

СудВасильківський районний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення10.08.2017
Оприлюднено10.08.2017
Номер документу68195537
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —172/758/17

Рішення від 30.11.2017

Цивільне

Апеляційний суд Дніпропетровської області

Бараннік О. П.

Рішення від 10.08.2017

Цивільне

Васильківський районний суд Дніпропетровської області

Битяк І. Г.

Ухвала від 18.07.2017

Цивільне

Васильківський районний суд Дніпропетровської області

Битяк І. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні