Рішення
від 11.08.2017 по справі 685/1315/16-ц
ТЕОФІПОЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 685/1315/16-ц

Провадження № 2/685/40/17

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

11 серпня 2017 року Теофіпольський районний суд Хмельницької області в складі

головуючого судді Самойловича А.П.,

за участю секретаря Дондель Т.В.,

представника позивачів адвоката ОСОБА_1,

представника відповідача ГУ ДГК ОСОБА_2,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт Теофіполь цивільної справи за позовом ОСОБА_3 та ОСОБА_4 до Головного управління Державної служби з питань геодезії, картографії та кадастру у Хмельницькій області, ОСОБА_5 та ОСОБА_6 районної державної адміністрації Хмельницької області, треті особи ОСОБА_6 районна державна адміністрація Хмельницької області та Михнівська сільська рада Теофіпольського району Хмельницької області, про визнання протиправним та скасування розпорядження, визнання недійсним договору оренди земельної ділянки, зобов'язання надати дозволи на виготовлення проекту землеустрою щодо відведення земельних ділянок,

В С Т А Н О В И В :

24 жовтня 2016 року позивачі звернулися до суду з позовом, заявивши вимогу визнати недійсним договір оренди земельної ділянки площею 30,5814 га на території Михнівської сільської ради за межами населених пунктів з кадастровим номером 6824783600:02:006:0075, укладений 14 лютого 2014 року між відповідачами, та зобов'язати Головне управління Держгеокадастру у Хмельницькій області надати позивачам ОСОБА_3 та ОСОБА_4 дозволи на виготовлення проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності орієнтовними площами 2 га з метою подальшої передачі безоплатно у власність для ведення особистого селянського господарства за межами населених пунктів Михнівської сільської ради Теофіпольського району Хмельницької області.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що позивачам було безпідставно відмовлено у наданні дозволу на виготовлення проекту землеустрою через відсутність вільних земельних ділянок, оскільки між відповідачами 14 лютого 2014 року було укладено спірних договір оренди землі, про що позивачам усно було повідомлено спеціалістами Головного управління Держгеокадастру у Хмельницькій області.

20 червня 2017 року представником позивачів позовні вимоги були збільшені, та заявлено вимогу визнати протиправним і скасувати розпорядження ОСОБА_6 райдержадміністрації Хмельницької області від 03 жовтня 2011 року № 256/2011-р, яке стало підставою розроблення проекту відведення спірної земельної ділянки, оскільки даним розпорядженням порушено право позивачів на отримання земельних ділянок у власність.

В ході судового розгляду представник позивачів позовні вимоги підтримав з підстав, наведених у позовній заяві, зазначив, в якості підстави для визнання недійсним договору оренди земельної ділянки, порушення права позивачів на одержання земельної ділянки у власність для ведення особистого селянського господарства, яке передбачене нормами ЗК України, тобто при укладенні спірного договору не було додержано вимог ч. 1 ст. 203 ЦК України. Крім того, додатково пояснив, що інші жителі с. Михнівка, в тому числі батьки позивачів, у 2013 році звернулися з заявами до Михнівської сільської ради Теофіпольського району Хмельницької області про надання дозволу на виготовлення проекту землеустрою для відведення земельних ділянок їм у власність для ведення особистого селянського господарства. Цим заявникам було відмовлено, так як земельна ділянка площею 30,5 га, на якій вони бажали одержати земельні ділянки, була передана в оренду місцевому сільськогосподарському підприємству, строк дії договору спливав у 2015 році, однак пізніше з'ясувалося, що ще до закінчення строку дії вищезазначеного договору, земельна ділянка, на якій вони бажали одержати земельні ділянки у власність, було передано в оренду відповідачу ОСОБА_5 на підставі спірного договору.

Від відповідача ГУ Держгеокадастру у Хмельницькій області надійшло письмове заперечення проти позову, згідно якого просить відмовити у позові, посилаючись на те, що позивачкам було відмовлено у наданні дозволу на виготовлення проекту землеустрою щодо відведення земельних ділянок сільськогосподарського призначення для ведення особистого селянського господарства, так як земельні ділянки, які були зазначені ними у своїх заявах, перебувають у користуванні іншої особи на підставі договору оренди, який був укладений ще до звернення позивачок з заявами.

В ході судового розгляду представник відповідача ГУ Держгеокадастру у Хмельницькій області позовних вимог не визнала з підстав, зазначених у письмовому запереченні.

Відповідач ОСОБА_5, про час та місце розгляду справи повідомлений належним чином шляхом вручення судової повістки його представнику ОСОБА_7, в суд не з'явився. Представник відповідача в суд також не з'явився, по телефону повідомив про неможливість явки в судове засідання через перебуванні на лікуванні. Справа розглянута за відсутності даного відповідача та його представника, оскільки представником не надано жодних доказів на підтвердження причин відсутності.

Від відповідача ОСОБА_6 райдержадміністрації надано письмове заперечення проти позову в частині вимог визнання протиправним та скасування розпорядження, так як дане розпорядження вичерпало термін своєї дії та залишилося нереалізованим у зв'язку зі змінами у ст. 122 Земельного кодексу України, які набули чинності з 01 січня 2013 року, і передачею повноважень із управління землями державної власності сільськогосподарського призначення Головному управлінню Держгеокадастру у Хмельницькій області. Крім того у запереченні зазначено, що оскаржуване розпорядження голови райдержадміністрації було прийняте в межах повноважень та у відповідності до вимог чинного законодавства, наявності порушень чи загрози порушень інтересів громадян не доведено, як не визначено взагалі, в чому ж вони полягають.

Заслухавши доводи учасників судового розгляду та дослідивши матеріали справи судом не вбачається підстав для задоволення позову, виходячи з наступного.

Відповідно до ч. 1 ст. 81 ЗК України, громадяни України набувають права власності на земельні ділянки на підставі, зокрема, безоплатної передачі із земель державної і комунальної власності, в тому числі землі сільськогосподарського призначення, згідно п. а ч. 3 ст. 22 ЗК, - для ведення особистого селянського господарства.

Частиною першою статті 116 ЗК України, громадяни та юридичні особи набувають права власності та права користування земельними ділянками із земель державної та комунальної власності за рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування в межах їх повноважень, визначених цим кодексом, або за результатами аукціону. Частиною 5 даної статті передбачено, що земельні ділянки, які перебувають у власності або користуванні громадян або юридичних осіб, передаються у власність або користування за рішенням органів виконавчої влади чи органів місцевого самоврядування лише після припинення права власності чи права користування ними в порядку, визначеному законом.

Частиною шостою статті 118 ЗК України визначений порядок безоплатної приватизації земельних ділянок громадянами, які зацікавлені в одержанні безоплатно у власність земельної ділянки із земель державної або комунальної власності для ведення, зокрема, особистого селянського господарства, подають клопотання до відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування, який передає земельні ділянки державної чи комунальної власності у власність відповідно до повноважень, визначених статтею 122 ЗК України. До клопотання додаються графічні матеріали, на яких зазначене бажане місце розташування земельної ділянки.

14 лютого 2014 року між орендодавцем Головним управлінням Держгеокадастру у Хмельницькій області та орендарем громадянином України ОСОБА_5 був укладений договір оренди землі, відповідно до якого орендареві надано у строкове платне користування земельну ділянку площею 30,5314 га з кадастровим номером 6824783600:02:006:0075 для ведення фермерського господарства із земель державної власності, яка знаходиться на території Михнівської сільської ради Теофіпольського району Хмельницької області за межами населеного пункту. Право оренди за ОСОБА_5 зареєстровано на підставі рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень державного реєстратора прав на нерухоме майно реєстраційної служби ОСОБА_6 районного управління юстиції Хмельницької області ОСОБА_8 від 17 лютого 2014 року № 10981936.

16 березня 2016 року ОСОБА_3 та ОСОБА_4 звернулися до Головного управління Держгеокадастру у Хмельницькій області з заявами, зареєстрованими за вхідними номерами 75/0/5-16 та 71/0/5-16, про надання дозволів на виготовлення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки сільськогосподарського призначення державної власності орієнтовною площею 2,00 га з метою подальшої передачі безоплатно у власність для ведення особистого селянського господарства за межами населених пунктів Михнівської сільської ради Теофіпольського району Хмельницької області. До заяв додані графічні матеріали, на яких зазначені бажані місця розташування земельних ділянок заявниць.

Головне управління Держгеокадастру у Хмельницькій області, своїми листами від 11 травня 2016 року №№ Р-12672/0-2901/6-16 та Р-12672/0-2888/6-16 відмовило заявницям у задоволенні вищезазначених заяв, у зв'язку з тим, що дані земельні ділянки перебувають у користуванні (власності) інших осіб.

З своїх поясненнях, даних у судовому засіданні, представник позивачів та представник Головуправління Держгеокадастру у Хмельницькій області, визнали, що бажаними місцями розташування земельних ділянок, які хочуть одержати у власність, позивачки зазначили в межах земельної ділянки з кадастровим номером 6824783600:02:006:0075.

За таких обставин земельні ділянки, які позивачки бажають отримати у власність, не можуть бути їм передані до припинення права користування земельною ділянкою орендарем ОСОБА_5 на підставі спірного договору.

Стороною позивача також не доведено, що розпорядження голови ОСОБА_6 районної державної адміністрації Хмельницької області від 03 жовтня 2011 року № 256/2011-р Про надання дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельних ділянок в оренду ОСОБА_5Л. , згідно якого, зокрема, надано дозвіл на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельних ділянок із земель запасу та резервного фонду для передачі в оренду для ведення фермерського господарства за межами населених пунктів Михнівської сільської ради, могло порушити право позивачок на одержання земельних ділянок у власність, які звернулися до відповідних органів для реалізації свого права після спливу більше 4-х років.

Керуючись ст.ст. 15, 16, 203, 215 ЦК України, ст.ст. 22, 81, 116, 118 ЗК України, ст.ст. 212-215 ЦПК України, суд

В И Р І Ш И В :

Відмовити ОСОБА_3 та ОСОБА_4 в задоволенні позову про визнання протиправним та скасування розпорядження ОСОБА_6 районної державної адміністрації Хмельницької області від 03 жовтня 2011 року № 256/2011-р, визнання недійсним договору оренди земельної ділянки з кадастровим номером 6824783600:02:006:0075, укладеним 14 лютого 2014 року між Головним управлінням Держземагентства у Хмельницькій області та ОСОБА_5, та зобов'язання надати дозволи на виготовлення проекту землеустрою щодо відведення земельних ділянок.

Рішення може бути оскаржене до Апеляційного суду Хмельницької області шляхом подання апеляційної скарги через Теофіпольський районний суд Хмельницької області протягом десяти днів з дня його проголошення.

Особи, які брали участь у справі, але не були присутні в судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Суддя А.П. Самойлович

СудТеофіпольський районний суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення11.08.2017
Оприлюднено16.08.2017
Номер документу68283610
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —685/1315/16-ц

Рішення від 11.08.2017

Цивільне

Теофіпольський районний суд Хмельницької області

Самойлович А. П.

Рішення від 11.08.2017

Цивільне

Теофіпольський районний суд Хмельницької області

Самойлович А. П.

Ухвала від 11.07.2017

Цивільне

Теофіпольський районний суд Хмельницької області

Самойлович А. П.

Ухвала від 20.06.2017

Цивільне

Теофіпольський районний суд Хмельницької області

Самойлович А. П.

Ухвала від 22.03.2017

Цивільне

Теофіпольський районний суд Хмельницької області

Самойлович А. П.

Ухвала від 20.02.2017

Цивільне

Теофіпольський районний суд Хмельницької області

Самойлович А. П.

Ухвала від 25.01.2017

Цивільне

Теофіпольський районний суд Хмельницької області

Самойлович А. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні