Постанова
від 15.08.2017 по справі 813/2446/17
ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД 79018, м. Львів, вул. Чоловського, 2; e-mail: inbox@adm.lv.court.gov.ua; тел.: (032)-261-58-10 П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

15 серпня 2017 року №813/2446/17

Львівський окружний адміністративний суд у складі:

Головуючий суддя Грень Н.М.,

секретар судового засідання Редкевич О.Р.,

розглянув у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за позовом Галицького об'єднаного управління Пенсійного фонду України м.Львова до Дочірнього підприємства акціонерного товариства Міжміськзв'язокбуд - Фірма по будівництву міжміських телекомунікаційних мереж про стягнення витрат на виплату та доставку пенсій, -

в с т а н о в и в :

На розгляд Львівського окружного адміністративного суду надійшла позовна заява Галицького об'єднаного управління Пенсійного фонду України м.Львова до Дочірнього підприємства акціонерного товариства Міжміськзв'язокбуд - Фірма по будівництву міжміських телекомунікаційних мереж , з вимогою: стягнути з відповідача заборгованість по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах за списком №2 в сумі 1252,59 грн.

В обґрунтування позовних вимог позивач посилається на те, що відповідач, всупереч вимог Закону України Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування №1058-ІV від 09.07.2003 року та Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої постановою правління ПФУ 19.12.2003 року №21-1, за період з квітня по червень 2017 року не здійснив компенсацію витрат на виплату та доставку пільгових пенсій і заборгував УПФУ 1252,59 грн. Вважаючи, що відповідач несплатою страхових внесків до Пенсійного фонду позбавляє позивача можливості належним чином здійснювати реалізацію державної політики у сфері пенсійного забезпечення, позивач звернувся з означеним позовом до суду.

Представник позивача в судове засідання не прибув, проте подав до суду клопотання, в якому просить суд здійснювати розгляд справи без участі уповноваженого представника Управління.

Представник відповідача в судове засідання не прибув, хоча про дату час та місце розгляду справи був повідомлений належним чином.

Суд, з'ясував обставини, якими обґрунтовуються позовні вимоги, а також ті, які мають значення для вирішення справи, повно, всебічно та об'єктивно дослідив докази у справі, та встановив наступне.

Дочірнє підприємство акціонерного товариства Міжміськзв'язокбуд - Фірма по будівництву міжміських телекомунікаційних мереж зареєстроване як юридична особа та є платником збору на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування.

Відповідно до вимог ст.13 Закону України Про пенсійне забезпечення , на пільгових умовах мають право на пенсію за віком, незалежно від місця останньої роботи, зокрема, працівники, зайняті повний робочий день на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці, - за списком №2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджуваним Кабінетом Міністрів України, і за результатами атестації робочих місць (далі - список №2).

Згідно з п.2 розділу ХV Прикінцевих положень Закону України Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування пенсійне забезпечення застрахованих осіб, які працювали або працюють на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком №1 та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком №2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах або за вислугу років, які відповідно до законодавства, що діяло раніше, мали право на пенсію на пільгових умовах або за вислугу років, здійснюється згідно з окремим законодавчим актом через професійні та корпоративні фонди.

До запровадження пенсійного забезпечення через професійні та корпоративні фонди особам, зазначеним в абзаці першому цього пункту, пенсії призначаються за нормами цього Закону в разі досягнення пенсійного віку та наявності трудового стажу, передбаченого Законом України Про пенсійне забезпечення . У цьому випадку розміри пенсій визначаються відповідно до статті 27 та з урахуванням норм статті 28 цього Закону. При цьому зберігається порядок покриття витрат на виплату і доставку цих пенсій, що діяв до набрання чинності цим Законом.

Порядок відшкодування підприємствами витрат Пенсійного фонду України на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, встановлено розділом 6 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої постановою Правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003 року №21-1, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 16.01.2004 року за №64/8663 (далі - Інструкція).

Відповідно до п.6.4 Інструкції, розмір сум до відшкодування на поточний рік визначається органами Пенсійного фонду України щорічно у розрахунках фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону (згідно з додатками 6 та 7), які надсилаються підприємствам до 20-го січня поточного року та протягом місяця з новопризначених (перерахованих) пенсій.

Згідно з п.6.7 Інструкції, підприємства щомісяця до 25-го числа вносять до Пенсійного фонду зазначену в розрахунку місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах. Суми фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за період з дати призначення пенсії до дати складання розрахунку фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону, сплачуються одночасно із оплатою фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за перший поточний місяць.

Судом встановлено, що за період роботи на Підприємстві право на пенсію на пільгових умовах на підставі п.п. б - з ст.13 Закону України Про пенсійне забезпечення та п.2 Прикінцевих положень Закону України Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування набув ОСОБА_1.

Загалом, факт понесення управлінням Пенсійного фонду України витрат на виплату та доставку пенсії, призначеної вищевказаному працівнику відповідача за списком №2 за спірний період підтверджується розрахунком фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до пункту другого Прикінцевих положень Закону України Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування в частині пенсій, призначених відповідно до пунктів б - з статті 13 Закону України Про пенсійне забезпечення .

Водночас, судом у процесі розгляду справи також з'ясовано, що на підставі вищезазначених норм законодавства позивачем надсилався відповідачу на його зареєстроване місцезнаходження розрахунок фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до п.2 Прикінцевих положень Закону України Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування в частині пенсій, призначених відповідно до п.п. б - з ст.13 Закону України Про пенсійне забезпечення з 2017 року.

При цьому, суд зазначає, що розрахунки органів управління Пенсійного фонду України фактичних витрат на виплату і доставку пільгових пенсій є узгодженими з моменту їх отримання відповідачем і обов'язковими для виконання.

Тож, оскільки, як свідчать матеріали справи, позивачем було виконано свій обов'язок щодо надіслання на адресу Підприємства розрахунку фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, а відповідачем такий залишено без належного реагування, зокрема, не надано на нього до Пенсійного фонду заперечень й не оскаржено його, тому суд вважає, що цей розрахунок є обов'язковим для виконання, тобто підлягає до сплати.

Водночас, правових підстав для сумнівів у правильності обчислення позивачем витрат на виплату та доставку пільгових пенсій у суду немає.

Відповідно до ч.1 ст.71 КАС України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 72 цього Кодексу, а суд, згідно ст.86 цього Кодексу, оцінює докази, які є у справі, за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на їх безпосередньому, всебічному, повному та об'єктивному дослідженні.

Доцільним є також зазначити, що у справах №813/722/17 (постанова суду від 02.03.2017 року, яка набрала законної сили 21.03.2017 року), №813/1822/17 (постанова суду від 13.06.2017 року, яка набрала законної сили 27.06.2017 року), Львівським окружним адміністративним судом уже досліджувалось питання щодо права на отримання пенсії, призначеної на пільгових умовах вищевказаниму працівнику відповідача, а відтак, такі обставини є встановленими та доведеними і в силу ст.72 КАС України не підлягають доказуванню.

На день розгляду справи у суді заборгованість, яка підлягає до стягнення у сумі 1252,59 грн. відповідачем не сплачена.

У свою чергу, Дочірнім підприємством акціонерного товариства Міжміськзв'язокбуд - Фірма по будівництву міжміських телекомунікаційних мереж доказів вжиття заходів щодо погашення залишку наявної у нього заборгованості перед Пенсійним фондом суду не представлено, а також не надано достатніх доказів у спростування позовних вимог.

З урахуванням викладених обставин, суд прийшов до висновку про обгрунтованість та підставність позовних вимог і вважає, що позов підлягає до задоволення у повному обсязі.

Відповідно до ст.94 Кодексу адміністративного судочинства України, судові витрати з відповідача не належить стягувати.

Керуючись ст.ст.7-14, 69-71, 158-163, 167 Кодексу адміністративного судочинства України, суд -

п о с т а н о в и в:

1.Адміністративний позов задовольнити повністю.

2.Стягнути з Дочірнього підприємства акціонерного товариства Міжміськзв'язокбуд - Фірма по будівництву міжміських телекомунікаційних мереж (м.Львів, вул.Пимоненка, б. №7; код ЄДРПОУ 01168204) на користь Галицького об'єднаного управління Пенсійного фонду України м.Львова (м.Львів, пр.Червоної Калини, 35; код ЄДРПОУ 41249931) заборгованість з відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій в розмірі 1252 (одна тисяча двісті п'ятдесят дві) грн. 59 коп.

3.Судові витрати стягненню не підлягають.

Постанову може бути оскаржено, згідно зі ст.186 КАС України, протягом 10 днів з дня її проголошення чи отримання копії постанови, шляхом подання апеляційної скарги до Львівського апеляційного адміністративного суду через Львівський окружний адміністративний суд. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції. У разі застосування судом частини третьої статті 160 цього Кодексу, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом 10 днів з дня отримання копії постанови.

Постанова набирає законної сили, згідно зі ст.254 КАС України, після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку не було подано. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження. Якщо строк апеляційного оскарження буде поновлено, то вважається, що постанова суду не набрала законної сили.

Суддя Грень Н.М.

Дата ухвалення рішення15.08.2017
Оприлюднено16.08.2017
Номер документу68308670
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —813/2446/17

Ухвала від 11.09.2018

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Крутько Олена Василівна

Постанова від 15.08.2017

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Грень Наталія Михайлівна

Ухвала від 21.07.2017

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Грень Наталія Михайлівна

Ухвала від 21.07.2017

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Грень Наталія Михайлівна

Ухвала від 10.07.2017

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Грень Наталія Михайлівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні