Ухвала
від 14.08.2017 по справі 914/1649/17
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

14.08.2017 р. Справа№ 914/1649/17

Господарський суд Львівської області у складі судді Гоменюк З.П., розглянувши матеріали справи

за позовом ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю Шиндлер , м. Київ

до відповідача ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю Укрнекстпулбрутт , м. Львів

про розірвання договору та стягнення 291 500,81 грн.

Представники сторін не викликались

ВСТАНОВИВ:

На розгляд Господарського суду Львівської області подано позов ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю Шиндлер до ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю Укрнекстпулбрутт про розірвання договору та стягнення 291 500,81 грн.

Ухвалою суду від 14.08.2017 р. порушено провадження у справі та призначено її до розгляду на 27.09.2017 р.

До позовної заяви долучено клопотання позивача про участь в судовому засіданні в режимі відео конференції.

Розглянувши дане клопотання, суд прийшов до висновку про відсутність підстав для його задоволення з огляду на таке.

Згідно з положеннями ч.ч.1- 3 статті 74-1 ГПК України , господарський суд за власною ініціативою або за клопотанням сторони, третьої особи, прокурора, іншого учасника судового процесу може постановити ухвалу про їх участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції. У клопотанні про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції в обов'язковому порядку зазначається суд, в якому необхідно забезпечити її проведення. Таке клопотання може бути подано не пізніш як за сім днів до дня проведення судового засідання, в якому відбуватиметься така участь. Питання про участь особи у судовому засіданні в режимі відеоконференції вирішується господарським судом за наявності відповідного клопотання або за власною ініціативою не пізніш як за п'ять днів до дня проведення такого судового засідання. Ухвала суду, прийнята за наслідками вирішення цього питання, оскарженню не підлягає.

Зі змісту наведених норм вбачається, що необхідність проведення судового засідання у режимі відеоконференції визначається судом, який розглядає господарську справу.

Випадки, в яких суд може постановити ухвалу про участь особи у судовому засіданні в режимі відеоконференції, не визначені у законі, проте, необхідність здійснення відеоконференції, на думку суду, визначається з врахуванням обставин справи, її складності та потреби у наданні стороною документів.

Ухвалою суду від 14 .0 8.2017 р. про порушення провадження у справі №914/1649/17 позивача було зобов'язано подати оригінали долучених до позову документів для огляду в судовому засіданні. Явка повноважних представників сторін в судове засідання була визнана обов'язковою.

Таким чином, проведення судового засідання у справі №914/1649/17 в режимі відеоконференції унеможливить виконання вищезазначених вимог ухвали суду від 14 .0 8.2017 р., що може перешкодити з'ясуванню фактичних обставин справи, які мають істотне значення для повного і об'єктивного розгляду спору.

Проведення судового засідання в режимі відеоконференції позбавляє можливості учасника процесу, який за допомогою засобів відеоконференцзв'язку бере участь у засіданні суду, подати докази під час судового засідання, у тому числі й надати суду оригінали документів, ознайомитись із матеріалами справи, брати участь в огляді наданих іншою стороною документів.

На переконання суду, проведення судового засідання у режимі відеоконференції повинно здійснюватись у виключних випадках, коли через об'єктивні причини учасник процесу не може брати участь у засіданні, а його участь є необхідною для встановлення всіх обставин справи.

Заявником в поданому клопотанні не наведено будь-яких обставин, які могли б слугувати підставою його участі у судовому засіданні в режимі відеоконференції, та жодним чином не обгрунтовано неможливість прибуття представника в судове засідання в загальному порядку.

Згідно ст. 28 ГПК України справи юридичних осіб в господарському суді ведуть їх органи, що діють у межах повноважень, наданих їм законодавством та установчими документами, через свого представника.

Представниками юридичних осіб можуть бути також інші особи, повноваження яких підтверджуються довіреністю від імені підприємства, організації.

Суд виходить з того, що у разі неможливості конкретного представника прийняти особисту участь у судовому засіданні, відповідач не позбавлений права надати відповідні докази засобами поштового зв'язку, а також можливості забезпечити за необхідності участь у судовому засіданні іншого представника згідно з ч.ч. 1, 5 ст. 28 ГПК України, з числа як своїх працівників, так і осіб, не пов'язаних з ним трудовими відносинами. Неможливість такої заміни представника, як і інші обставини, підлягає доведенню учасником судового процесу на загальних підставах (ст.ст. 32 - 34 ГПК України). Відсутність коштів для чи оплати послуг чи забезпечення відряджень представника не може свідчити про поважність причини його відсутності в судовому засіданні і невиконання інших вимог суду згідно ухвали.

Крім того, суд звертає увагу заявника на те, що розподіл витрат, пов'язаних з розглядом справи, в тому числі й витрат, пов'язаних з явкою представників сторін у засідання, якщо таку явку судом було визнано обов'язковою, проводиться судом за результатами вирішення спору у відповідності до ч.6 ст.49 ГПК України. Таким чином, у випадку встановлення судом підставності позовних вимог та їх задоволення, позивач матиме змогу відшкодувати понесені витрати за рахунок відповідача.

Також суд вважає, що розгляд справи в режимі відеоконференції може значно збільшити час проведення судового засідання, а також ускладнити або унеможливити його проведення у випадку неналежної якості зв'язку чи виникнення технічних несправностей в системі відеоконференцзв'язку.

З огляду на викладене, суд не вбачає можливості здійснювати розгляд господарської справи №914/1649/17 в режимі відеоконференції, а тому клопотання відповідача задоволенню не підлягає.

Керуючись ст.ст. 74-1, 86 Господарського процесуального кодексу України, суд, -

УХВАЛИВ:

В задоволенні клопотання представника ОСОБА_1 з обмеженою відповідальністю Шиндлер про участь у судовому засіданні, призначеному на 27 .0 9.2017 р., в режимі відеоконференції відмовити.

Суддя Гоменюк З.П.

Дата ухвалення рішення14.08.2017
Оприлюднено18.08.2017
Номер документу68334276
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —914/1649/17

Рішення від 09.10.2017

Господарське

Господарський суд Львівської області

Гоменюк З.П.

Ухвала від 27.09.2017

Господарське

Господарський суд Львівської області

Гоменюк З.П.

Ухвала від 14.08.2017

Господарське

Господарський суд Львівської області

Гоменюк З.П.

Ухвала від 14.08.2017

Господарське

Господарський суд Львівської області

Гоменюк З.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні