Рішення
від 15.08.2017 по справі 685/1139/16-ц
ТЕОФІПОЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 685/1139/16-ц

Провадження № 2/685/23/17

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

15 серпня 2017 року Теофіпольський районний суд Хмельницької області в складі

головуючого судді Самойловича А.П.,

за участі секретаря Дондель Т.В.,

прокурора Гончара І.О. та

представника відповідача ОСОБА_1 адвоката ОСОБА_2,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт Теофіполь Хмельницької області цивільну справу за позовом заступника прокурора Хмельницької області Гриценка С.М., поданого в інтересах держави, до Теофіпольської районної державної адміністрації Хмельницької області, ОСОБА_3 районної державної адміністрації Хмельницької області, ОСОБА_4 районної державної адміністрації Хмельницької області, ОСОБА_5 управління Держгеокадастру у Хмельницькій області, ОСОБА_1 про визнання незаконними та скасування розпоряджень Теофіпольської районної державної адміністрації Хмельницької області, ОСОБА_3 районної державної адміністрації Хмельницької області, ОСОБА_4 районної державної адміністрації Хмельницької області, наказів ОСОБА_5 управління Дергеокадастру (Держземагентства) у Хмельницькій області, визнання недійсними договорів оренди земельних ділянок,

В С Т А Н О В И В :

22 вересня 2016 року заступник прокурора Хмельницької області Гриценко С.М. звернувся до суду з позовом, заявивши вимоги визнати незаконними та скасувати розпорядження Теофіпольської райдержадміністрації за 2011 та 2012 роки про надання дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельних ділянок ОСОБА_1 та про передачу ОСОБА_1 в оренду земельних ділянок, розпорядження ОСОБА_3 та ОСОБА_4 райдержадміністрацій за 2012 та 2011 р.р. про надання дозволів ОСОБА_1 на розробку проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок, накази головного управління Держгеокадастру (Держземагенства) про надання ОСОБА_1 дозволів на розроблення проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок в оренду за рахунок земель сільськогосподарського призначення з метою подальшої передачі їх для ведення фермерського господарства та про затвердження документації та передачу в оренду ОСОБА_1 земельних ділянок для ведення фермерського господарства, а також визнати недійсними 39 договорів оренди земельних ділянок загальною площею 1138,9061 га, укладених між ОСОБА_5 управлінням Держгеокадастру (Держземагенства) у Хмельницькій області та ОСОБА_1, на території Теофіпольського, Ізяславського та Хмельницького районів Хмельницької області.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що ОСОБА_1, звертаючись з заявами до Теофіпольської, ОСОБА_3 та ОСОБА_4 райдержадміністрацій та ОСОБА_5 управління Держгеокадастру (Держземагентства) області про надання дозволів на розроблення проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок в оренду за рахунок земель сільськогосподарського призначення, в порушення вимог частини першої ст. 7 Закону України Про фермерське господарство , неналежним чином або взагалі не обґрунтував розміри земельних ділянок з урахуванням перспектив діяльності фермерського господарства, наявності у нього необхідної сільськогосподарської техніки для обробки земель великих площ лише одним членом фермерського господарства, наявності права на безоплатне одержання земельних ділянок у власність.

Позивач зазначає також, що згідно даних заяв ОСОБА_1 просив надати дозволи на розроблення проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок в оренду не єдиним масивом, що передбачено ч. 7 ст. 7 Закону України Про фермерське господарство , а земельних ділянок, що перебувають на значній, понад 100 км, відстані одна від одної на території, 16 сільських та 1 селищної ради 4-х районів області.

Крім того, з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань вбачається, що відповідач ОСОБА_1 являється засновником або вигодонабувачем 9 суб'єктів господарської діяльності, види економічної діяльності яких пов'язані із веденням сільського господарства та виробництва сільськогосподарської продукції, а також кінцевим бенефіціарним власником (контролером) ТОВ Україна 2001 , у користуванні яких знаходяться значні площі земель сільськогосподарського призначення, про залучення ТОВ Україна 2001 до обробітку земельних ділянок, переробки та зберігання сільськогосподарської продукції. Зазначені обставини, згідно позовної заяви, свідчать про відсутність у ОСОБА_1 наміру займатися фермерським господарством, а його дійсним намір був спрямований на штучне використання процедури створення фермерського господарства, як пільгового порядку одержання земель державної власності в оренду поза передбаченою законодавством процедурою земельних торгів.

Теофіпольська та ОСОБА_3 райдержадміністрації, а також Головне управління Держгеокадастру (Держземагентство) у Хмельницькій області, всупереч вимогам ст.ст. 1, 7, 8 Закону України Про фермерське господарство , розглядаючи заяви ОСОБА_1 по суті, не надали належної оцінки обставинам і умовам, зазначеним у заявах, доводам заявника, відсутності обґрунтування розміру земельних ділянок з урахуванням перспектив діяльності фермерського господарства, в тому числі щодо наявності трудових і матеріальних ресурсів, не перевірили та не врахували обставини, які спростовують дійсність волевиявлення заявника, наявність у нього бажання створити фермерське господарство та спроможність вести господарство такого виду - виробляти товарну сільськогосподарську продукцію, займатися її переробкою та реалізацією з метою отримання прибутку на земельних ділянках, наданих для ведення фермерського господарства. Формальний підхід до вирішення заяв, прийняття рішень про надання ОСОБА_1 дозволів на розробку проектів землеустрою щодо відведення та про передачу в оренду земельних ділянок, створили передумови для невиправданого, штучного використання процедури створення фермерського господарства, як спрощеного, пільгового порядку одержання в користування земель державної чи комунальної власності поза передбаченою законом обов'язковою процедурою - без проведення земельних торгів, що є підставою для скасування рішень про надання дозволу на розробку проекту відведення земельних ділянок, їх передачу в оренду та визнання недійсними укладених договорів оренди.

Також позивач посилається на те, що його звернення до суду, як прокурора, спрямоване на задоволення суспільної потреби у відновленні законності при вирішенні суспільно значимого питання додержання законності передачі земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної форми власності, яке проведене з порушенням вимог чинного законодавства.

В ході судового розгляду прокурор позовні вимоги підтримав з підстав, зазначених у позовній заяві, та додатково пояснив, що підставою для визнання договорів недійсними є недодержання на момент їх вчинення вимогам законодавства щодо надання в оренду земель для ведення фермерського господарства.

Представник відповідача ОСОБА_1 позовних вимог не визнав та пояснив, що позивач не навів підстав для визнання недійсним договорів оренди земельних ділянок як недійсних правочинів, натомість ОСОБА_1 дотримався передбаченого чинним законодавством порядку отримання громадянами земельних ділянок в оренду для фермерства. Представник звертає увагу на помилковість висновку позивача про необхідність надання земельної ділянки для ведення фермерського господарства єдиним масивом, а не у вигляді земельних ділянок, розташованих на відстані одна від одної. Також є необґрунтованим посилання позивача на відсутність у ОСОБА_1 сільськогосподарської техніки, трудових та матеріальних ресурсів, наявність бажання на ведення фермерства, спроможність ведення господарства, відсутність наміру отримання земельних ділянок без аукціону, оскільки даних вимог законодавством не передбачено, а сам факт подання заяви свідчить про наявність бажання на здійснення фермерського господарства, немає заборон на ведення фермерського господарства особами, які є співвласниками інших підприємств.

Теофіпольською райдержадміністрацією подано письмове заперечення проти позову, в якому зазначено, що у райдержадміністрації не було підстав для відмови у наданні ОСОБА_1 дозволу на розроблення проекту землеустрою на відведення земельних ділянок для ведення фермерського господарства, та в подальшому на затвердження проектної докуметації.

Від представника відповідача ОСОБА_5 управління Держгеокадастру в Хмельницькій обл. надійшло письмове заперечення проти позову, згідно якого просить суд відмовити в його задоволенні, посилаючись на те, що заяви гр. ОСОБА_1 про надання дозволів на розроблення документації із землеустрою були розроблені у відповідності до вимог чинного земельного законодавства, тому не було підстав, передбачених частинами 3 та 13 статті 123 Земельного кодексу України, для відмови у наданні дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки та затвердженні проекту землеустрою.

Щодо обґрунтування позивачем надання земельних ділянок не єдиним масивом представник відповідача зазначив, що надання земельних ділянок єдиним масивом має місце лише у тому випадку, коли орган, уповноважений розпоряджатися землями, приймає рішення про надання в оренду громадянину земельних ділянок сільськогосподарського призначення, лісового та водного фондів єдиним масивом, а не окремо по кожній категорії земель для ведення фермерського господарства. Представник відповідача, посилаючись також на Закону України Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв) , вважає, що земельні ділянки для ведення фермерського господарства становлять сукупність індивідуальних земельних ділянок в групі компактно розташованих полів, а тому є єдиним земельним масивом.

Від представників Теофіпольської райдержадміністрації та Головуправління Держгеокадастру надійшли клопотання про розгляд справи за відсутності їх представників.

Відповідачі ОСОБА_3 та ОСОБА_4 райдержадміністрації представників до суду не направили, про час та місце розгляду справи повідомлені належним чином, справа розглянута за їх відсутності.

Заслухавши доводи учасників судового розгляду та дослідивши матеріали суд дійшов переконання про відсутність підстав для задоволення позову, виходячи з наступного.

Статтею 19 Конституції України передбачено, що органи державної влади та місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Однією з загальних вимог, додержання яких є необхідним для чинності правочину, передбаченим, зокрема ч. 1 ст. 203 ЦК України, на недотримання якого посилається позивач, є відсутність суперечностей змісту правочину вимогам Цивільного кодексу України, іншим актам цивільного законодавства, а також інтересам держави і суспільства, його моральним засадам.

Відповідно до ст.ст. 1, 2 Закону України Про оренду землі , оренда землі - це засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для проведення підприємницької та інших видів діяльності. Відносини, пов'язані з орендою землі, крім даного закону, регулюються Земельним кодексом України, Цивільним кодексом України, законами України, іншими нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до них, а також договором оренди землі.

Фермерське господарство, згідно статті 1 Закону України Про фермерське господарство , є формою підприємницької діяльності громадян із створенням юридичної особи, які виявили бажання виробляти товарну сільськогосподарську продукцію, займатися її переробкою та реалізацією з метою отримання прибутку на земельних ділянках, наданих їм для ведення фермерського господарства, відповідно до закону. Фермерське господарство може бути створене одним громадянином України або кількома громадянами України, які є родичами або членами сім'ї, відповідно до закону.

Порядок надання земельних ділянок, зокрема, в оренду, для ведення фермерського господарства, визначених Земельним кодексом України та Закону України Про фермерське господарство .

Статтею 124 ЗК України передбачено, що передача в оренду земельних ділянок, що перебувають у державній або комунальній власності, здійснюється на підставі рішення відповідно органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування згідно з їх повноваженнями, визначеними статтею 122 ЗК України, шляхом укладення договору оренди земельної ділянки.

Таким органом, відповідно до статті 122 ЗК України в редакції, чинній на час прийняття спірних розпоряджень Теофіпольською райдержадміністрацією від 03 жовтня 2011 року № 256/2011-р, від 14 серпня 2012 року № 216/2012-р та від 14 лютого 2012 року № 333, ОСОБА_3 райдержадміністрацією від 04 липня 2012 року № 315/2012-р та ОСОБА_4 райдержадміністрацією від 25 листопада 2011 року № 1656/11-р, є районні державні адміністрації щодо передачі земельних ділянок сільськогосподарського використання, які є на їх території за межами населених пунктів.

Починаючи з 01 січня 2013 року, на підставі Закону України Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розмежування земель державної та комунальної власності , яким було викладено в новій редакції статтю 122 ЗК України, ці повноваження перейшли до центрального органу виконавчої влади з питань земельних ресурсів у галузі земельних відносин.

Цим органом спочатку являлося Державне агентство земельних ресурсів України (Держземагентство), а з 27 січня 2015 року - Державна служба України з питань геодезії, картографії та кадастру (Держгеокадастр) згідно Постанови Кабінету Міністрів України від 14 січня 2015 року № 15 Про Державну службу України з питань геодезії, картографії та кадастру .

Частиною першої статті 7 Закону України Про фермерське господарство в редакції, чинній на час виникнення спірних правовідносин, передбачено, що для отримання (придбання) у власність чи оренду земельної ділянки державної власності з метою ведення фермерського господарства громадяни звертаються до відповідної районної державної адміністрації. В заяві зазначаються: бажаний розмір і місце розташування ділянки, кількість членів фермерського господарства та наявність у них права на безоплатне одержання земельних ділянок у власність, обґрунтування розмірів земельної ділянки з урахуванням перспектив діяльності фермерського господарства. До заяви додаються документи, що підтверджують досвід роботи у сільському господарстві або наявність освіти, здобутої в аграрному навчальному закладі.

Заява, відповідно до частини другої даної статті, розглядається у місячний строк і в разі її задоволення надається згода на підготовку землевпорядною організацією проекту відведення земельної ділянки, проект відведення земельної ділянки погоджується та затверджується відповідно до закону.

За результатами розгляду заяв ОСОБА_1 від 05 вересня 2011 року та 09 квітня 2012 року розпорядженнями Теофіпольської райдержадміністрації від 03 жовтня 2011 року № 256/2011-р та від 14 серпня 2012 року № 216/2012-р. йому було надано дозвіл на розробку проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок загальною площею 721,97 га, розташованих за межами населених пунктів Бережинецької, Воронівецької, Волице-Польової, Гаврилівської, Карабіївської, Олійницької, Михнівської, Михиринецької сільських рад та Базалійської селищної ради Теофіпольського району.

Розпорядженням Теофіпольської райдержадміністрації від 14 грудня 2012 року № 333/2012-р було затверджено проекти землеустрою та передано в оренду ОСОБА_1 земельні ділянки для ведення фермерського господарства загальною площею 471,3071 га, що розташовані за межами населених пунктів вищезазначених сільських рад.

Розпорядженням ОСОБА_3 райдержадміністрації від 04 липня 2012 року № 315/2012 р. ОСОБА_1 надано дозвіл на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельних ділянок загальною площею 385,15 га з метою створення фермерського господарства із земель державної власності, розташованих за межами населених пунктів Двірецької, Новосільської, Радошівської та Христівської сільських рад Ізяславського району.

Розпорядженням ОСОБА_4 райдержадміністрації від 25 листопада 2011 року № 1656/11-р ОСОБА_1 надано дозвіл на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки площею 74,8092 га в користування на умовах оренди для ведення фермерського господарства на території Грузевицької сільської ради Хмельницького району.

Наказами ОСОБА_5 управління Держземагентства у Хмельницькій області від 29 січня 2014 року №№ ХМ/6824780200:03:011/00000166, ХМ/6824780200:03:011/00000167, ХМ/6824783000:03:004/00000168, ХМ/6824783000:03:004/00000169, ХМ/6824781500:05:009/00000170 та ХМ/6824781500:05:010/00000171, було надано дозвіл ОСОБА_1 на розроблення документації із землеустрою щодо відведення земельних ділянок загальною площею 251,007 га для ведення фермерського господарства на території Бережинецької, Карабіївської та Гаврилівської сільських рад Теофіпольського району за межами населених пунктів, а наказами від 29 січня 2014 року №№ ХМ/6822786600:06:004/00000271, ХМ/6822786600:05:009/00000270 та ХМ/6822786600:05:004/00000272 для цих же цілей було надано земельні ділянки загальною площею 178,2934 га на території Ледянської сільської ради Красилівського району за межами населених пунктів.

Наказами ОСОБА_5 управління Держгеокадастру у Хмельницькій області від 10 грудня 2015 року №№ 22-6399-СГ, 22-6403-СГ та 22-6404-СГ, від 23 березня 2016 року № 22-6515-СГ, від 30 березня 2016 року №№ 22-7138-СГ та 22-7141-СГ було надано дозвіл ОСОБА_1 на розроблення документації із землеустрою щодо відведення земельних ділянок для ведення фермерського господарства на території Карабіївської, Михиринецької, Борщівської, Ординецької та Гаврилівської сільських рад Теофіпольського району за межами населених пунктів загальною площею 172,24 га.

Виготовлені проекти землеустрою наказами ОСОБА_5 управління Держгеокадастру (Держземагентства на період його діяльності) Хмельницької області від 27 грудня 2013 року №№ ХМ/68222186000:03:017/00002300, ХМ/68222184800:03:024/00002301, ХМ/68222186000:03:012/00002303, ХМ/68222184800:03:022/00002304, ХМ/6824755300:02:002/00002302, ХМ/6824785300:04:015/00002305, ХМ/6824784500:03:004/00002306, ХМ/6824780200:03:008/00002313, ХМ/6824781000:02:010/00002314, ХМ/6824781300:03:002/00002316, ХМ/6824781300:03:010/00002319, ХМ/6824781300:03:010/00002320, ХМ/6824783000:03:012/00002321, ХМ/6824781500:05:004/00002322, ХМ/6824783000:03:009/00002325, ХМ/6824784500:03:012/00002309, ХМ/6824784500:03:009/00002308, ХМ/6824783600:02:006/00002323, ХМ/6824781300:03:002/00002315, ХМ/6824781300:03:006/00002307, ХМ/6824781300:03:013/00002317, ХМ/68222181900:03:011/00002310, ХМ/68222184800:03:005/00002311, ХМ/68222186000:03:012/00002312, ХМ/68222186000:03:012/00002318, ХМ/68222186000:03:007/00002324 та ХМ/68222188400:03:018/00002326, 29 січня 2014 року № ХМ/68222184800:03:019/00000173, 24 березня 2014 року № ХМ/6825082200:03:007/00001381, 24 квітня 2015 року №№ 22-3314-СГ та 22-3315-СГ, 18 вересня 2015 року №№ 22-3074-СГ, 22-3075-СГ, 22-3076-СГ та 22-3078-СГ, 16 лютого 2016 року №№ 22-3314-СГ, 22-3316-СГ, 22-3319-СГ та 22-3316-СГ, 19 травня 2016 року №№ 22-12331-СГ та 22-12313-СГ були затверджені та передано в оренду ОСОБА_1 для ведення фермерського господарства.

В подальшому, між орендодавцем ОСОБА_5 управлінням Держгеокадастру (Держземагентства) в Хмельницькій області та орендарем ОСОБА_1 були укладені 07, 14 та 25 лютого, 30 квітня та 30 вересня 2015 року, 01 березня 2016 року договори оренди земельних ділянок площами 29,8526 га, 49,0306 га, 48,4500 га, 48,4500 га, 42,5823 га, 42,1961 га, 4,3663 га, 21,3926 га, 5,7972 га, 67,0079 га, 11,7905 га, 23,2095 га, 67,6908 га, 30,5814 га, 11,9104 га, 0,8164 га, 10,2804 га, 32,4423 га, 21,9756 га, 9,4556 га, 51,8496 га, 17,5624 га, 17,2812 га, 63,9018 га, 22,7876 га, 18,7653 га, 28,6727 га, 8,6654 га, 25,4043 га, 71,6393 га, 1,9862 га, 48,0000 га, 8,0000 га, 71,0000 га, 40,0000 га, 18,0000 га, 52,0000 га, 6,6596 га, 14,0000 га та 21,9022 га.

Звертаючись з заявами до Теофіпольської райдержадміністрації від 05 вересня 2011 року та 09 квітня 2012 року про надання в оренду земельних ділянок з метою ведення фермерського господарства, ОСОБА_1 зазначив про досягнуті попередні домовленості з рядом підприємств на довгострокову господарську співпрацю, а саме ВАТ Теофіпольський цукровий завод - матеріальне кредитування з відстрочкою платежів для вирощування та реалізації цукрових буряків; зерносклади ТОВ Україна 2001 щодо приймання, сушіння, очистка та зберігання зерна, надання послуг високопродуктивною с\г технікою, зазначено про залучення до роботи інших громадян в разі виробничої потреби, зазначено склад учасників фермерського господарства, до заяви додані графічні матеріали, копія диплому Української ордена Трудового Червоного Прапора сільськогосподарської академії, яку заявник закінчив в 1991 році здобувши кваліфікацію інженера-електромеханіка, копію трудової книжки.

До заяви до ОСОБА_4 райдержадміністрації від 25 вересня 2011 року про надання в оренду земельної ділянки з метою ведення фермерського господарства заявником, крім графічних матеріалів та копій диплому і трудової книжки, додано обґрунтування розмірів земельної ділянки з урахуванням перспектив діяльності фермерського господарства.

У заявах до Головуправління Держземагентства від 15 січня 2014 року, Держгеокадастру від 11 листопада 2015 року, 11 та 16 березня 2016 року заявником також було наведено обґрунтування розмірів земельної ділянки з урахуванням перспектив діяльності фермерського господарства.

Стороною позивача не надано заяви відповідача ОСОБА_1 до ОСОБА_3 райдержадміністрації про надання в оренду земельних ділянок державної форми власності для ведення фермерського господарства, на підставі якої спірним розпорядженням від 04 липня 2012 року № 315/2012-р було надано дозвіл на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельних ділянок з метою створення фермерського господарства загальною площею 385,15 га за межами населених пунктів на території Двірецької, Новосільської, Радошівської та Христівської сільських рад Ізяславського району.

У заявах ОСОБА_1 від 12 грудня 2013 року до Головуправління Держземагентства у Хмельницькій області про надання дозволу на виготовлення проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності для ведення фермерського господарства площами 18 га, 40 га, 8 га, 71 га, 55,81 га та 58,2 га, розташовані на території Бережинецької, Карабіївської та Гаврилівської сільських рад Теофіпольського району за межами населених пунктів, не наведено обґрунтувань розмірів земельної ділянки з урахуванням перспектив діяльності фермерського господарства. Заяви були задоволені згідно наказів від 29 січня 2014 року №№ ХМ/6824780200:03:011/00000166, ХМ/6824780200:03:011/00000167, ХМ/6824783000:03:004/00000168, ХМ/6824783000:03:004/00000169, ХМ/6824781500:05:009/00000170 та ХМ/6824781500:05:010/00000171.

Разом з тим, представником відповідача в судовому засіданні надані укладені 11 лютого 2014 року договори надання послуг, виконання робіт № ЗБ/5 та 11/16, відповідно до яких виконавець ТОВ Україна 2001 зобов'язується за оплату надати замовнику ОСОБА_1 послуги по оплатному відповідальному зберіганню зерна; приймання зерна, розвантаження з автомобільного транспорту; навантаження на авто/залізничний транспорт; відпуск авто/залізничного транспорту з зерном; зважування, видача складських квитанцій, видача подвійного складського свідоцтва, переоформлення зерна; сушіння, очищення та інші послуги, а також надання послуги/виконання роботи високопродуктивною технікою, обладнанням, устаткуванням відповідно. Також представником відповідача надано договір поставки від 11 лютого 2014 року № Б/Н, згідно якого постачальник ТОВ Україна 2001 зобов'язується поставити покупцю ОСОБА_1 паливно-мастильні матеріали в асортименті, мінеральні добрива, засоби захисту рослин та іншу хімічну продукцію, насіння сільськогосподарських культур в асортименті, будівельні матеріали, запчастини, обладнання, агрегати та інший товар згідно видаткових накладних.

Зазначені договори були укладені ще до затвердження технічної документації із землеустрою та передачі земельних ділянок в оренду.

Крім того, в цей же день 29 січня 2014 року Головуправлінням Держземагентства у Хмельницькій області були винесені накази №№ ХМ/6822786600:06:004/00000271, ХМ/6822786600:05:009/00000270 та ХМ/6822786600:05:004/00000272, якими було надано дозволи ОСОБА_1 на розроблення документації із землеустрою для ведення фермерського господарства на території Ледянської сільської ради Красилівського району, і в заявах ОСОБА_1 від 15 січня 2014 року, які були задоволені даними наказами, були наведені обґрунтування розмірів земельної ділянки з урахуванням перспектив діяльності фермерського господарства.

Таким чином, відсутні підстави вважати, що заявником не було доведено до відома Головуправління Держземагентства в Хмельницькій області обґрунтування розмірів земельних ділянок з урахуванням перспектив діяльності фермерського господарства при поданні заяв 12 грудня 2013 року.

Свої вимоги позивач також обґрунтовує не дотриманням вимог ч. 7 ст. 7 Закону України Про фермерське господарство , якою передбачено надання громадянам для ведення фермерського господарства єдиним масивом з розташованими на них водними джерелами та лісовими угіддями, наближеними до існуючих шляхів, електро- і радіотелефонних мереж, газо- і водопостачальних систем та інших видів інженерної інфраструктури, оскільки ОСОБА_1 звернувся з заявами про надання земель сільськогосподарського призначення не єдиним масивом, а земельних ділянок, що перебувають на значній відстані одна від одної.

Так, згідно ч. 7 ст. 7 Закону України Про фермерське господарство в редакції, яка діяла на час виникнення спірних правовідносин, земельні ділянки надаються громадянам для ведення фермерського господарства єдиним масивом з розташованими на них водними джерелами та лісовими угіддями, наближеними до існуючих шляхів, електро- і радіотелефонних мереж, газо- і водопостачальних систем та інших видів інженерної інфраструктури, заборона на передачу земельних ділянок, які перебувають на відстані одна від одної не передбачено. За таких обставин твердження позивача про необхідність надання земельної ділянки для ведення фермерського господарства єдиним масивом, а не у вигляді земельних ділянок, розташованих на відстані одна від одної, суперечить вимогам вищезазначеної норми.

Крім того, суд вважає, що передбачена вищезазначеною нормою Закону вимога щодо надання земельної ділянки для ведення фермерського господарства єдиним масивом, а не частинами у різних місцях, по своїй природі являється обов'язком органу, який приймає рішення про передачу ділянки, з метою забезпечення фермеру зручності ведення своєї діяльності, а тому, надання кількох ділянок не може бути підставою для скасування рішень про надання таких ділянок.

Чинним на час виникнення спірних правовідносин не передбачено заборони на одержання земельної ділянки для ведення фермерської діяльності особами, які являються співвласниками, вигодонабувачами чи кінцевими бенефіціарними власниками (контролерами) інших підприємств, залучення до обробітку земельних ділянок на договірних умовах техніку інших підприємств, також не передбачено вимоги наявності сільськогосподарської техніки, трудових та матеріальних ресурсів. Відсутні обмеження щодо кількості земельних ділянок, які передаються в оренду для ведення фермерського господарства одній особі, їх кількість та розташування в одній адміністративно-територіальній одиниці.

Таким чином, оцінивши досліджені докази в їх сукупності, суд дійшов переконання, що Теофіпольській, ОСОБА_3 та ОСОБА_4 райдержадміністраціям, ОСОБА_5 управлінню Держгеокадастру (Держземагентству) в Хмельницькій області не було підстав для відмови у наданні дозволу ОСОБА_1 на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельних ділянок в оренду для ведення фермерського господарства згідно поданих ним заяв, тому відсутні підстави для скасування розпоряджень та наказів про надання таких дозволів.

Оскільки вимоги позивача визнати недійсними розпорядження Теофіпольської райдержадміністрації та накази Головуправління Держгеокадастру (Держземагентству) в Хмельницькій області про затвердження документації із землеустрою та передачі земельної ділянки в оренду, а також самі договори оренди, обґрунтовані недотриманням вимог законодавства при наданні дозволів на розроблення проектів землеустрою, що не було доведено в суді, тому підстав для задоволення позову в цій частині також немає.

Керуючись ст. 19 Конституції України, ст.ст. 203, 215 ЦК України, ст.ст. 1, 2 Закону України Про оренду землі , ст.ст. 1, 7 Закону України Про фермерське господарство , ст.ст. 122, 123, 124 ЗК України, ст.ст. 213-215 ЦПК України,

В И Р І Ш И В :

Відмовити заступнику прокурора Хмельницької області в задоволенні позову про визнання незаконним та скасування розпоряджень Теофіпольської районної державної адміністрації Хмельницької області:

- від 03 жовтня 2011 року № 256/2011-р Про надання дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельних ділянок в оренду ОСОБА_1Л. ;

- від 14 серпня 2012 року № 216/2012-р Про надання дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельних ділянок в оренду ОСОБА_1Л. ;

- від 14 лютого 2012 року № 333 Про передачу в оренду земельних ділянок ОСОБА_1Л .

Відмовити заступнику прокурора Хмельницької області в задоволенні позову про визнання незаконним та скасування розпорядження ОСОБА_3 районної державної адміністрації Хмельницької області від 04 липня 2012 року № 315/2012-р Про надання гр. ОСОБА_1 дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельних ділянок з метою створення фермерського господарства .

Відмовити заступнику прокурора Хмельницької області в задоволенні позову про визнання незаконним та скасування розпорядження ОСОБА_4 районної державної адміністрації Хмельницької області від 25 листопада 2011 року № 1656/11-р Про надання гр. ОСОБА_1 дозволу на розробку проекту із землеустрою щодо відведення земельної ділянки в користування на умовах оренди для ведення фермерського господарства на території Грузевицької сільської ради .

Відмовити заступнику прокурора Хмельницької області в задоволенні позову про визнання незаконними та скасування наказів про надання ОСОБА_1 дозволів на розроблення проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок в оренду за рахунок земель сільськогосподарського призначення з метою подальшої передачі їх для ведення фермерського господарства, а саме:

ОСОБА_5 управління Держземагентства у Хмельницькій області:

- від 29 січня 2014 року № ХМ/6824780200:03:011/00000166;

- від 29 січня 2014 року № ХМ/6824780200:03:011/00000167;

- від 29 січня 2014 року № ХМ/6824783000:03:004/00000168;

- від 29 січня 2014 року № ХМ/6824783000:03:004/00000169;

- від 29 січня 2014 року № ХМ/6824781500:05:009/00000170;

- від 29 січня 2014 року № ХМ/6824781500:05:010/00000171;

- від 29 січня 2014 року № ХМ/6822786600:06:004/00000271;

- від 29 січня 2014 року № ХМ/6822786600:05:009/00000270;

- від 29 січня 2014 року № ХМ/6822786600:05:004/00000272.

ОСОБА_5 управління Держгеокадастру у Хмельницькій області:

- від 10 грудня 2015 року № 22-6399-СГ;

- від 10 грудня 2015 року № 22-6403-СГ;

- від 10 грудня 2015 року № 22-6404-СГ;

- від 23 березня 2016 року № 22-6515-СГ;

- від 30 березня 2016 року № 22-7138-СГ;

- від 30 березня 2016 року № 22-7141-СГ.

Відмовити заступнику прокурора Хмельницької області в задоволенні позову про визнання незаконними та скасування наказів про затвердження документації та передачу в оренду ОСОБА_1 земельних ділянок для ведення фермерського господарства, а саме:

ОСОБА_5 управління Держземагентства у Хмельницькій області:

- від 27 грудня 2013 року № ХМ/6824755300:02:002/00002302;

- від 27 грудня 2013 року № ХМ/6824780200:03:008/00002313;

- від 27 грудня 2013 року № ХМ/6824781300:03:010/00002319;

- від 27 грудня 2013 року № ХМ/6824781300:03:010/00002320;

- від 24 квітня 2015 року № 22-3314-СГ;

- від 27 грудня 2013 року № ХМ/6824781300:03:002/00002316;

- від 27 грудня 2013 року № ХМ/6824781000:02:010/00002314;

- від 27 грудня 2013 року № ХМ/6824781500:05:004/00002322;

- від 27 грудня 2013 року № ХМ/6824783000:03:012/00002321;

- від 16 лютого 2016 року № 22-3314-СГ;

- від 24 квітня 2015 року № 22-3315-СГ;

- від 27 грудня 2013 року № ХМ/6824783000:03:009/00002325;

- від 27 грудня 2013 року № ХМ/6824784500:03:012/00002309;

- від 27 грудня 2013 року № ХМ/6824784500:03:009/00002308;

- від 27 грудня 2013 року № ХМ/6824784500:03:004/00002306;

- від 27 грудня 2013 року № ХМ/6824783600:02:006/00002323;

- від 27 грудня 2013 року № ХМ/6824785300:04:015/00002305;

- від 27 грудня 2013 року № ХМ/6824781300:03:002/00002315;

- від 27 грудня 2013 року № ХМ/6824781300:03:006/00002307;

- від 27 грудня 2013 року № ХМ/6824781300:03:013/00002317;

- від 27 грудня 2013 року № ХМ/68222186000:03:017/00002300;

- від 27 грудня 2013 року № ХМ/68222184800:03:024/00002301;

- від 27 грудня 2013 року № ХМ/68222186000:03:012/00002303;

- від 27 грудня 2013 року № ХМ/68222184800:03:022/00002304;

- від 27 грудня 2013 року № ХМ/68222181900:03:011/00002310;

- від 27 грудня 2013 року № ХМ/68222184800:03:005/00002311;

- від 27 грудня 2013 року № ХМ/68222186000:03:012/00002312;

- від 27 грудня 2013 року № ХМ/68222186000:03:012/00002318;

- від 27 грудня 2013 року № ХМ/68222186000:03:007/00002324;

- від 27 грудня 2013 року № ХМ/68222188400:03:018/00002326;

- від 29 січня 2014 року № ХМ/68222184800:03:019/00000173;

- від 24 березня 2014 року № ХМ/6825082200:03:007/00001381.

ОСОБА_5 управління Держгеокадастру у Хмельницькій області:

- від 16 лютого 2016 року № 22-3316-СГ;

- від 16 лютого 2016 року № 22-3319-СГ;

- від 18 вересня 2015 року № 22-3074-СГ;

- від 18 вересня 2015 року № 22-3075-СГ;

- від 18 вересня 2015 року № 22-3076-СГ;

- від 18 вересня 2015 року № 22-3078-СГ;

- від 16 лютого 2016 року № 22-3316-СГ;

- від 19 травня 2016 року № 22-12331-СГ;

- від 19 травня 2016 року № 22-12313-СГ.

Відмовити заступнику прокурора Хмельницької області в задоволенні позову про визнання недійсними договорів оренди земельних ділянок, а саме:

укладених 14 лютого 2014 року між ОСОБА_5 управлінням Держземагентства у Хмельницькій області та ОСОБА_1:

- земельної ділянки площею 49,0306 га з кадастровим номером 6824755300:02:002:0205, що розташована за межами населених пунктів на території Базалійської селищної ради Теофіпольського району Хмельницької області;

- земельної ділянки площею 48,45 га з кадастровим номером 6824780200:03:008:0085, що розташована за межами населених пунктів на території Бережинецької сільської ради Теофіпольського району Хмельницької області;

- земельної ділянки площею 42,5823 га з кадастровим номером 6824781300:03:010:0209, що розташована за межами населених пунктів на території Воронівецької сільської ради Теофіпольського району Хмельницької області;

- земельної ділянки площею 42,1961 га з кадастровим номером 6824781300:03:010:0208, що розташована за межами населених пунктів на території Воронівецької сільської ради Теофіпольського району Хмельницької області;

- земельної ділянки площею 4,3663 га з кадастровим номером 6824781300:03:002:0144, що розташована за межами населених пунктів на території Воронівецької сільської ради Теофіпольського району Хмельницької області;

- земельної ділянки площею 21,3926 га з кадастровим номером 6824781000:02:010:0144, що розташована за межами населених пунктів на території Волиця-Польової сільської ради Теофіпольського району Хмельницької області;

- земельної ділянки площею 5,7972 га з кадастровим номером 6824783000:03:012:0144, що розташована за межами населених пунктів на території Карабіївської сільської ради Теофіпольського району Хмельницької області;

- земельної ділянки площею 67,0079 га з кадастровим номером 6824783000:03:009:0010, що розташована за межами населених пунктів на території Карабіївської сільської ради Теофіпольського району Хмельницької області;

- земельної ділянки площею 11,7905 га з кадастровим номером 6824784500:03:012:0011, що розташована за межами населених пунктів на території Михиринецької сільської ради Теофіпольського району Хмельницької області;

- земельної ділянки площею 23,2095 га з кадастровим номером 6824784500:03:009:0047, що розташована за межами населених пунктів на території Михиринецької сільської ради Теофіпольського району Хмельницької області;

- земельної ділянки площею 67,6908 га з кадастровим номером 6824784500:03:004:0159, що розташована за межами населених пунктів на території Михиринецької сільської ради Теофіпольського району Хмельницької області;

- земельної ділянки площею 30,5814 га з кадастровим номером 6824783600:02:006:0075, що розташована за межами населених пунктів на території Михнівської сільської ради Теофіпольського району Хмельницької області;

- земельної ділянки площею 11,9104 га з кадастровим номером 6824785300:04:015:0084, що розташована за межами населених пунктів на території Олійницької сільської ради Теофіпольського району Хмельницької області;

- земельної ділянки площею 0,8164 га з кадастровим номером 6824781300:03:002:0143, що розташована за межами населених пунктів на території Воронівецької сільської ради Теофіпольського району Хмельницької області;

- земельної ділянки площею 10,2804 га з кадастровим номером 6824781300:03:006:0389, що розташована за межами населених пунктів на території Воронівецької сільської ради Теофіпольського району Хмельницької області;

- земельної ділянки площею 32,4423 га з кадастровим номером 6824781300:03:013:0006, що розташована за межами населених пунктів на території Воронівецької сільської ради Теофіпольського району Хмельницької області.

укладених 30 квітня 2015 року між ОСОБА_5 управлінням Держземагентства у Хмельницькій області та ОСОБА_1:

- земельної ділянки площею 48 га з кадастровим номером 6824781500:05:010:0008, що розташована за межами населених пунктів на території Гаврилівської сільської ради Теофіпольського району Хмельницької області;

- земельної ділянки площею 8 га з кадастровим номером 6824783000:03:004:0033, що розташована за межами населених пунктів на території Карабіївської сільської ради Теофіпольського району Хмельницької області.

укладеного 07 лютого 2014 року між ОСОБА_5 управлінням Держземагентства у Хмельницькій області та ОСОБА_1 земельної ділянки площею 29,8526 га з кадастровим номером 6824781500:05:004:0020, що розташована за межами населених пунктів на території Гаврилівської сільської ради Теофіпольського району Хмельницької області.

укладених 01 березня 2016 року між ОСОБА_5 управлінням Держгеокадастру у Хмельницькій області та ОСОБА_1:

- земельної ділянки площею 6,6596 га з кадастровим номером 6824781500:05:004:0138, що розташована за межами населених пунктів на території Гаврилівської сільської ради Теофіпольського району Хмельницької області;

- земельної ділянки площею 14 га з кадастровим номером 6824784500:03:012:0019, що розташована за межами населених пунктів на території Михиринецької сільської ради Теофіпольського району Хмельницької області;

- земельної ділянки площею 21,9022 га з кадастровим номером 6824783000:03:012:0172, що розташована за межами населених пунктів на території Карабіївської сільської ради Теофіпольського району Хмельницької області.

укладених 30 вересня 2015 року між ОСОБА_5 управлінням Держгеокадастру у Хмельницькій області та ОСОБА_1:

- земельної ділянки площею 71 га з кадастровим номером 6824783000:03:004:0034, що розташована за межами населених пунктів на території Карабіївської сільської ради Теофіпольського району Хмельницької області;

- земельної ділянки площею 52 га з кадастровим номером 6824781500:05:009:0138, що розташована за межами населених пунктів на території Гаврилівської сільської ради Теофіпольського району Хмельницької області;

- земельної ділянки площею 40 га з кадастровим номером 6824780200:03:011:0022, що розташована за межами населених пунктів на території Бережинецької сільської ради Теофіпольського району Хмельницької області;

- земельної ділянки площею 18 га з кадастровим номером 6824780200:03:011:0023, що розташована за межами населених пунктів на території Бережинецької сільської ради Теофіпольського району Хмельницької області.

Відмовити заступнику прокурора Хмельницької області в задоволенні позову про визнання недійсними договорів оренди земельних ділянок, укладених між ОСОБА_5 управлінням Держгеокадастру (Держземагентства) у Хмельницькій області та ОСОБА_1, а саме:

- земельної ділянки площею 21,9756 га, що розташована за межами населених пунктів на території Новосільської сільської ради Ізяславського району Хмельницької області;

- земельної ділянки площею 9,4556 га, що розташована за межами населених пунктів на території Христівської сільської ради Ізяславського району Хмельницької області;

- земельної ділянки площею 51,8496 га, що розташована за межами населених пунктів на території Радошівської сільської ради Ізяславського району Хмельницької області;

- земельної ділянки площею 17,5624 га, що розташована за межами населених пунктів на території Радошівської сільської ради Ізяславського району Хмельницької області;

- земельної ділянки площею 17,2812 га, що розташована за межами населених пунктів на території Радошівської сільської ради Ізяславського району Хмельницької області;

- земельної ділянки площею 63,9018 га, що розташована за межами населених пунктів на території Радошівської сільської ради Ізяславського району Хмельницької області;

- земельної ділянки площею 22,7876 га, що розташована за межами населених пунктів на території Новосільської сільської ради Ізяславського району Хмельницької області;

- земельної ділянки площею 18,7653 га, що розташована за межами населених пунктів на території Новосільської сільської ради Ізяславського району Хмельницької області;

- земельної ділянки площею 28,6727 га, що розташована за межами населених пунктів на території Новосільської сільської ради Ізяславського району Хмельницької області;

- земельної ділянки площею 8,6654 га, що розташована за межами населених пунктів на території Двірецької сільської ради Ізяславського району Хмельницької області;

- земельної ділянки площею 25,4043 га, що розташована за межами населених пунктів на території Радошівської сільської ради Ізяславського району Хмельницької області;

- земельної ділянки площею 71,6393 га, що розташована за межами населених пунктів на території Грузевицької сільської ради Хмельницького району Хмельницької області;

- земельної ділянки площею 1,9862 га, що розташована за межами населених пунктів на території Грузевицької сільської ради Хмельницького району Хмельницької області.

Рішення може бути оскаржене до Апеляційного суду Хмельницької області шляхом подання апеляційної скарги через Теофіпольський районний суд Хмельницької області протягом десяти днів з дня його проголошення.

Особи, які брали участь у справі, але не були присутні в судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Суддя А.П. Самойлович

СудТеофіпольський районний суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення15.08.2017
Оприлюднено19.08.2017
Номер документу68360851
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —685/1139/16-ц

Ухвала від 22.01.2020

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Сакара Наталія Юріївна

Постанова від 09.10.2019

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Сакара Наталія Юріївна

Ухвала від 30.09.2019

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Сакара Наталія Юріївна

Ухвала від 21.11.2017

Цивільне

Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ

Леванчук Андрій Олексійович

Ухвала від 25.10.2017

Цивільне

Апеляційний суд Хмельницької області

Ярмолюк О. І.

Ухвала від 25.10.2017

Цивільне

Апеляційний суд Хмельницької області

Ярмолюк О. І.

Ухвала від 09.10.2017

Цивільне

Апеляційний суд Хмельницької області

Ярмолюк О. І.

Ухвала від 08.10.2017

Цивільне

Апеляційний суд Хмельницької області

Ярмолюк О. І.

Ухвала від 05.10.2017

Цивільне

Апеляційний суд Хмельницької області

Ярмолюк О. І.

Ухвала від 27.09.2017

Цивільне

Апеляційний суд Хмельницької області

Ярмолюк О. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні