Ухвала
від 19.08.2017 по справі 622/767/17
ДЕРГАЧІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

справа №622/767/17

провадження №1-кс/619/1017/17

Ухвала

Іменем України

19 серпня 2017 року м. Дергачі

Слідчий суддя Дергачівського районного суду Харківської областіОСОБА_1 за участю:секретаря судового засіданняОСОБА_2 прокурораОСОБА_3

розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання про арешт майна у кримінальному провадженні №42017221280000035 від 13.05.2017, за ознаками злочину, передбаченого ч.1 ст.197-1 КК України,

встановив:

Органом досудового розслідування встановлено факт зайняття невстановленими особами земельних ділянок державної власності сільськогосподарського призначення, які розташовані на території Золочівського району Харківської області. В ході досудового розслідування встановлено, що поблизу с. Березівка Золочівського району невідомі особи косять пшеницю. Відповідно до протоколу огляду місця події від 29.07.2017 на полі, що поблизу земельної ділянки з кадастровим №6322655100:06:005:1240 виявлено посіви вівса ярового. Частина вівса скошена в місцях скосу ділянки вкриті стернею та лузгою від його обмолу. Також на полі знаходиться комбайн «Нива» реєстраційний номер НОМЕР_1 червоного кольору, який було вилучено. Згідно протоколу огляду місця події від 18.07.2017 вказана вище ділянка була засіяна вівсом, колоски якого на момент огляду мали жовтий колір. Згідно інформації відділу у Золочівському районі Держгеокадастру ГУ Держгеокадастру у Харківській області від 24.07.2017: земельна ділянка, яка розташована на території Золочівської селищної ради Золочівського району Харківської області зображена в додатку № 2 та знаходиться по сусідству із земельною ділянкою, кадастровий номер 6322655100:06:005:1240, є вільною та відноситься до земель запасу державної власності сільськогосподарського призначення, вид угідь рілля.

До суду надійшло клопотання про накладення арешту майна, а саме комбайн «Нива» реєстраційний номер НОМЕР_1 червоного кольору та вантаж зерна в його бункері. Вищезазначене майно може бути предметом, засобом чи знаряддям вчинення злочину, його доказом, або набуте злочинним шляхом та може зберігати на собі його сліди, або набуто в результаті вчинення кримінального правопорушення, тому повернення зазначеного майна (предметів), вилучених під час огляду місця події, може призвести до їх знищення, втрати, пошкодження або інших наслідків, які можуть перешкодити кримінальному провадженню.

У судовому засіданні прокурор просив задовольнити клопотання з підстав, які зазначені у ньому.

Власник майна у судове засідання не з`явився, причину неявки суду не повідомив.

Слідчий суддя на підставі наданих матеріалів кримінального провадження, оцінивши в сукупності всі обставини, дійшов висновку про відмову у задоволенні клопотання з наступних мотивів.

Згідно витягу з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження 13.05.2017 внесено відомості про вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.197-1 КК України (кримінальне провадження №42017221280000035), де у фабулі зазначено, що внесено відомості за фактом зайняття невстановленими особами земельних ділянок державної власності сільськогосподарського призначення, які розташовані на території Золочівського району Харківської області.

Згідно протоколу огляду місця події від 18.07.2017 вказана вище ділянка була засіяна вівсом, колоски якого на момент огляду мали жовтий колір.

Згідно інформації відділу у Золочівському районі Держгеокадастру ГУ Держгеокадастру у Харківській області від 24.07.2017: земельна ділянка, яка розташована на території Золочівської селищної ради Золочівського району Харківської області зображена в додатку № 2 та знаходиться по сусідству із земельною ділянкою, кадастровий номер 6322655100:06:005:1240, є вільною та відноситься до земель запасу державної власності сільськогосподарського призначення, вид угідь рілля.

Відповідно до протоколу огляду місця події від 29.07.2017 було виявлено та вилучено комбайн «Нива» реєстраційний номер НОМЕР_1 , який згідно свідоцтва про реєстрацію належить ОСОБА_4 .

Відповідно до ч.3 ст.132 КПК України, застосування заходів забезпечення кримінального провадження не допускається, якщо слідчий, прокурор не доведе, що: 1) існує обґрунтована підозра щодо вчинення кримінального правопорушення такого ступеня тяжкості, що може бути підставою для застосування заходів забезпечення кримінального провадження; 2) потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи, про який ідеться в клопотанні слідчого, прокурора; 3) може бути виконане завдання, для виконання якого слідчий, прокурор звертається із клопотанням.

Встатті 2 КПК Українизазначено, що завданнями кримінального провадження є захист особи, суспільства та держави від кримінальних правопорушень, охорона прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження, а також забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування і судового розгляду з тим, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини, жоден невинуватий не був обвинувачений або засуджений, жодна особа не була піддана необґрунтованому процесуальному примусу і щоб до кожного учасника кримінального провадження була застосована належна правова процедура.

Відповідно до ч.ч. 2, 3ст.170 КПК України, арешт майна допускається з метою забезпечення збереження речових доказів. В такому випадку арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним устатті 98 цього Кодексу.

Згідно ч.1ст.98 КПК Україниречовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

Предметом кримінального правопорушення, передбаченого ч.1ст.197-1 КК Україниє земельна ділянка як об`єкт права власності. Земельна ділянка - це частина земельної поверхні з установленими межами, певним місцем розташування, з визначеними щодо неї правами субєктів власності. Право власності на земельну ділянку поширюється в її межах на поверхневий (ґрунтовий) шар, на водні обєкти, ліси і багаторічні насадження, які на ній знаходяться, а також на простір, що знаходиться над та під поверхнею ділянки (ст. 79 ЗК).

З наданих слідчому судді матеріалів не можливо зробити висновок, яким чином комбайн «Нива» реєстраційний номер НОМЕР_1 червоного кольору та вантаж зерна в його бункері можуть мати значення речового доказу і предмету злочину, передбаченого ч.1ст.197-1 КК України.

Жодних доказів на те, що вказане майно відповідає критеріям, передбаченимст.98 КПК України, стороною обвинувачення не надано.

Крім того, злочин передбачений ч.1ст.197-1 КК Україниє злочином з матеріальним складом, при цьому в матеріалах клопотання відсутні будь-які дані, які б могли підтвердити завдання значної шкоди або посилання на це.

Об`єктом кримінального правопорушення, передбаченого ч.1ст. 197-1 КК Україниє земельні відносини власності щодо володіння, користування і розпорядження землею.

Разом з тим, комбайн та вантаж зерна в його бункері не є предметом кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1ст. 197-1 КК України, а тому правових підстав для накладення арешту, з підстав зазначених в клопотанні прокурора, на таке майно немає, санкція ч.1ст.197-1 КК України не містить додаткового покарання у вигляді конфіскації майна та врожаю.

Також, у клопотанні не обґрунтовано наявність інших відомостей, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження за ч.1 ст. 197-1 КК України, в тому числі, що даний комбайн та вантаж зерна в його бункері являється предметом чи були об`єктом кримінально протиправних дій, або набуті кримінально протиправним шляхом.

Також, слідчий суддя враховує, що за даним видом кримінального правопорушення спеціальна конфіскація або конфіскація майна як виду покарання не передбачена.

Окрім того, слідчий суддя приходить висновку, що прохання слідчого про накладення арешту на вантаж зерна у бункері комбайну не узгоджується з вимогами ст.171 КПК України, щодо необхідності зазначення точної кількості та індивідуальних характеристик майна про арешт якого йдеться у клопотанні прокурора.

Згідно ч.1 ст.173 КПК України, слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про арешт майна, якщо особа, що його подала, не доведе необхідність такого арешту, а також наявність ризиків, передбачених абзацом другим частини першої статті 170 цього Кодексу.

З огляду на наведене, слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання.

За вимогами ч.3 ст. 173 КПК України відмова у задоволенні або часткове задоволення клопотання про арешт майна тягне за собою негайне повернення особі відповідно всього або частини тимчасово вилученого майна.

Керуючись ст.ст. 131, 132, 170-173, 175, 309, 310, 395 КПК України, слідчий суддя

постановив:

У задоволенні клопотання про арешт майна у кримінальному провадженні №42017221280000035 від 13.05.2017, за ознаками злочину, передбаченого ч.1 ст.197-1 КК України, а саме: комбайн «Нива» реєстраційний номер НОМЕР_1 червоного кольору та вантаж зерна в його бункері відмовити повністю.

Негайно повернути ОСОБА_4 комбайн «Нива» реєстраційний номер НОМЕР_1 червоного кольору та вантаж зерна в його бункері.

Ухвала може бути оскаржена безпосередньо до Апеляційного суду Харківської області протягом п`яти днів з дня її оголошення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудДергачівський районний суд Харківської області
Дата ухвалення рішення19.08.2017
Оприлюднено07.03.2023
Номер документу68392458
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —622/767/17

Ухвала від 19.08.2017

Кримінальне

Дергачівський районний суд Харківської області

Нечипоренко І. М.

Ухвала від 19.08.2017

Кримінальне

Дергачівський районний суд Харківської області

Нечипоренко І. М.

Ухвала від 08.08.2017

Кримінальне

Апеляційний суд Харківської області

Ємець О. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні