Ухвала
від 22.08.2017 по справі 755/8732/17
ДНІПРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 755/8732/17

1-кс/7554648/17

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

м. Київ "22" серпня 2017 р.

Слідчий суддя Дніпровського районного суду ОСОБА_1 за участю секретаря ОСОБА_2 , прокурора Київської місцевої прокуратури № 4 ОСОБА_3 розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання про арешт майна, -

В С Т А Н О В И В:

21.08.2017 року до суду надійшло клопотання слідчого прокурора Київської місцевої прокуратури № 4 ОСОБА_3 розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання про арешт майна в межах досудового розслідування у кримінальному провадженні, відомості про яке внесено в ЄРДР № 320171000400000028 від 13.05.17 року.

Клопотання мотивоване тим, що службові особи ТОВ «Строймак Синтез» (код за ЄДРПОУ 31868702) в порушення вимог податкового законодавства України, при здійсненні фінансово-господарських взаємовідносин з ТОВ «Екоенерджи» (код за ЄДРПОУ 36692296), ТОВ «Техенергомаш» (код за ЄДРПОУ 32048415), ТОВ «Укрснабобладнання» (код за ЄДРПОУ 39416832), ТОВ «Юніон Брок» (код за ЄДРПОУ 38690437), ТОВ «Верзен ЛТД» (код за ЄДРПОУ 39450700), ТОВ «Імперіал Актрейд» (код за ЄДРПОУ 38511149), ТОВ «Стар Трейдинг ЛТД» (код за ЄДРПОУ 38997511), ТОВ «Ремкомплект 28» (код за ЄДРПОУ 39414044), ТОВ «Террапродукт» (код за ЄДРПОУ 38067318) за період з 01.01.2015 по 28.02.2017, ухилилися від сплати податків в особливо великих розмірах, а саме податку на додану вартість на загальну суму 5914365, 60 грн., що підтверджується аналітичним дослідженням ОВПП ДФС №81/16-03/31868702 від 13.04.2017.

Розслідуванням встановлено, що особи, які задіяні в злочинній діяльності, створили злочинну схему кримінального правопорушення, діяльність якої полягає в тому, що ТОВ «Строймак Синтез» формує протиправний податковий кредит з податку на додану вартість від підприємств, які мають ознаки фіктивності, а саме: ТОВ «Екоенерджи», ТОВ «Техенергомаш», ТОВ «Укрснабобладнання», ТОВ «Юніон Брок», ТОВ «Верзен ЛТД», ТОВ «Імперіал Актрейд», ТОВ «Стар Трейдинг ЛТД», ТОВ «Ремкомплект 28», ТОВ «Террапродукт» та інші, щодо купівлі ТМЦ. В подальшому ОСОБА_4 , з використанням реквізитів ТОВ «Строймак Синтез» відображає подальший ланцюг поставки ТМЦ в адресу підприємств: ТОВ «Агропромислова компанія «Беста» (код за ЄДРПОУ 37593110) та ТОВ «Агрокартель» (код за ЄДРПОУ 39208482), які в свою чергу поставляють продукцію в адресу ТОВ «Завод мінеральних добрив «Базис» (код за ЄДРПОУ 36215633).

Крім того слідством встановлено, що до групи підприємств з ознаками фіктивності, які задіяні в злочинній схемі кримінального правопорушення відносяться: ТОВ «Дол Опт» (код за ЄДРПОУ 40999110), ТОВ «Компанія Стерн» (код за ЄДРПОУ 38919999), ТОВ «Хімелемент» (код за ЄДРПОУ 39631943) та інші.

Матеріалами провадження встановлено, що директором ТОВ «Строймак Синтез» являється ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , код ДРФО НОМЕР_1 , який безпосередньо причетний до злочинної схеми кримінального правопорушення, що супроводжується умисним ухиленням від сплати податків в особливо великих розмірах.

Крім того розслідуванням встановлено, що на ТОВ «Строймак Синтез» офіційно працює гр. ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , код ДРФО НОМЕР_2 , яка оперативними заходами та слідчими (розшуковими) діями встановлено, що виконує функції бухгалтера підприємства, безпосередньо причетна до злочинної схеми кримінального правопорушення, що супроводжується умисним ухиленням від сплати податків в особливо великих розмірах.

Для досягнення своєї злочинної мети ОСОБА_4 , ОСОБА_5 разом з іншими учасниками злочинної схеми кримінального правопорушення, з корисливих мотивів, почергово, шляхом схиляння до реєстрації в органах державної влади на своє ім`я малозабезпечених осіб придбали та створили ряд суб`єктів господарської діяльності, а також використовують для прикриття незаконної діяльності з надання послуг іншим суб`єктам господарської діяльності з незаконного формування податкового кредиту та валових витрат та переведення безготівкових коштів в готівку.

Так досудовим розслідуванням допитано в якості свідка директора та засновника в одній особі ТОВ «Техенергомаш» гр. ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , код ДРФО НОМЕР_3 , який показав, що не має відношення до фінансово-господарської діяльності ТОВ «Техенергомаш».

Крім того досудовим розслідуванням допитано в якості свідка директора та засновника в одній особі ТОВ «Укрснабобладнання», ТОВ «Юніон Брок», ТОВ «Центр профешінал груп» гр. ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , код ДРФО НОМЕР_4 , який показав, що не має відношення до фінансово-господарської діяльності вказаних підприємств.

Згідно до проведеного огляду податкової звітності групи підприємств, що мають ознаки фіктивності та задіяні в злочинній схемі кримінального правопорушення, виявлено, що ТОВ «Екоенерджи», ТОВ «Техенергомаш», ТОВ «Укрснабобладнання», ТОВ «Юніон Брок», ТОВ «Верзен ЛТД», ТОВ «Імперіал Актрейд», ТОВ «Стар Трейдинг ЛТД», ТОВ «Ремкомплект 28», ТОВ «Террапродукт», ТОВ «Дол Опт», ТОВ «Компанія Стерн», ТОВ «Хімелемент» та інші пов`язані поміж собою одними ІР - адресами подачі податкової звітності та реєстрації податкових накладних, відкритими банківськими рахунками в однакових банківських установах, реєстрацією в місцях масової реєстрації.

Враховуючи вищевикладене слідством виявлено злочинну схему кримінального правопорушення, що супроводжується умисним ухиленням від сплати податків в особливо великих розмірах, тобто кримінальним правопорушенням, передбаченим ч. 3 ст. 212 КК України.

Так, досліджуючи ланцюг кримінального правопорушення, встановлено, що основним вигодонабувачем злочинної схеми кримінального правопорушення являється ТОВ «Завод мінеральних добрив «Базис» (код за ЄДРПОУ 36215633), операції з яким здійснюються від ТОВ «Строймак Синтез» через транзитні підприємства ТОВ «Агропромислова компанія «Беста» (код за ЄДРПОУ 37593110), ТОВ «Агрокартель» (код за ЄДРПОУ 39208482), щодо поставки ТМЦ, а саме мікродобрив.

Проведеним оглядом АІС «Податковий Блок» встановлено, що ТОВ «Лоттос Плюс» (код за ЄДРПОУ 40631370) для здійснення фінансово-господарської діяльності використовує поточні банківські рахунки відкриті в ПАТ «СБЕРБАНК» (МФО 320627) (м. Київ вул. Володимирська, буд. 46) - № НОМЕР_5 (840 - USD), № НОМЕР_5 (978 - EUR), № НОМЕР_5 (980 - UAH), № НОМЕР_6 (980 - UAH), № НОМЕР_7 (840 - USD), № НОМЕР_7 (978 - EUR), № НОМЕР_7 (980 - UAH), № НОМЕР_7 (643 - RUB).

З метою конфіскації майна як виду покарання або заходу кримінально-правового характеру щодо юридичної особи, відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільного позову), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, виникла необхідність у накладенні арешту на рахунки ТОВ «Лоттос Плюс» (код за ЄДРПОУ 40631370) відкриті в ПАТ «СБЕРБАНК» (МФО 320627).

Вислухавши доводи слідчого та дослідивши додані до клопотання копії документів, якими обґрунтовується клопотання, перевіривши наявність документів, що підтверджують право власності на майно, що належить арештувати, слідчий суддя прийшов до наступного:

відповідно до ч. 1 ст. 170 КПК України, арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав ви розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації і підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна.

Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі, відчуження.

Так, відповідно до ч. 2 п. 3 ст. 170 КПК України, арешт майна допускається з метою забезпечення конфіскації майна як виду покарання або заходу кримінально-правового характеру щодо юридичної особи.

Крім того, у випадку, передбаченому п. 3 ч.2 ст. 170 КПК України арешт на накладається на майно підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, або юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, за наявності достатніх підстав вважати, що суд у випадках, передбачених Кримінальним Кодексом України, може призначити покарання у виді конфіскації майна або застосувати до юридичної особи захід кримінально-правового характеру у виді конфіскації майна.

Також, відповідно до ч. 2 п. 3 ст. 170 КПК України, арешт майна допускається з метою відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення, чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди.

Крім того, у випадку передбаченому п. 4 ч. 2 ст. 170 КПК України, арешт накладається на майно підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, фізичної чи юридичної особи, яка в силу закону несе цивільну відповідальність за шкоду, завдану діями (бездіяльністю) підозрюваного, обвинуваченого, засудженого або неосудної особи, яка вчинила суспільно небезпечне діяння, а також юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, за наявності обґрунтованого розміру цивільного позову у кримінальному провадженні, а так само обґрунтованого розміру неправомірної вигоди, яка отримана юридичною особою, щодо якої здійснюється провадження.

У разі задоволення цивільного позову або стягнення з юридичної особи розміру отриманої неправомірної вигоди суд за клопотанням прокурора, цивільного позивача може вирішити питання про арешт майна для забезпечення цивільного позову або стягнення з юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, доведеного розміру отриманої неправомірної вигоди до набрання судовим рішенням законної сили, якщо таких заходів не було вжито раніше.

Відповідно до ч. 10 ст. 170 КПК України арешт може бути накладений у встановленому порядку на рухоме чи нерухоме майно, гроші у будь-якій валюті готівкою або у безготівковій формі, в тому числі кошти та цінності, що знаходяться на банківських рахунках чи на зберіганні у банках або інших фінансових установах, видаткові операції, цінні папери, майнові, корпоративні права, щодо яких ухвалою чи рішенням слідчого судді, суду визнано необхідність арешту майна.

В органу досудового розслідування, є підстави вважати, що вказане майно може бути приховане, пошкоджене, зіпсоване, зникле, знищене, втрачене, використане, перетворене, зіпсоване, передане або відчужене.

Згідно наявної інформації, існує реальна загроза закриття та списання коштів з даного рахунку, в зв`язку з чим судове засідання по розгляду клопотання доцільно провести без виклику представників банку.

Згідно ст. 59 ЗУ «Про банки і банківську діяльність», арешт на кошти та інші цінності юридичних або фізичних осіб, що знаходяться в банку, здійснюються виключно за рішенням суду про стягнення коштів або про накладення арешту в порядку, встановленому законом.

Враховуючи викладене, з метою досягнення дієвості кримінального провадження, керуючись ст.ст. 98, 100, 167, 168, 170 КПК України, -

У Х В А Л И В:

Накласти арешт на грошові кошти, які знаходяться на рахунках № НОМЕР_5 (840 - USD), № НОМЕР_5 (978 - EUR), № НОМЕР_5 (980 - UAH), № НОМЕР_6 (980 - UAH), № НОМЕР_7 (840 - USD), № НОМЕР_7 (978 - EUR), № НОМЕР_7 (980 - UAH), № НОМЕР_7 (643 - RUB), які відкриті ТОВ «Лоттос Плюс» (код за ЄДРПОУ 40631370) в ПАТ «СБЕРБАНК» (МФО 320627) (м. Київ вул. Володимирська, буд. 46).

Зупинити видаткові операції по зазначеному рахунку за винятком видаткових операцій, пов`язаних з перерахуванням грошових коштів по сплаті податків, зборів (обов`язкових платежів) в бюджет або державні цільові фонди по сплаті єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування та страхових внесків на загальнообов`язкове державне пенсійне страхування та видатків, пов`язаних з виплатою заробітної плати.

Зобов`язати службових осіб вказаного банку зробити відмітку на постанові суду з даними про залишок грошових коштів на арештованому рахунку із зазначенням часу, дати та суми залишку грошових коштів на рахунку, та негайно надати відомості особі яка оголошує ухвалу про залишок грошових коштів на рахунку.

Зобов`язати службових осіб установи банку раз на 10 діб направляти до СУ ФР ДПІ у Дніпровському районі ГУ ДФС у м. Києві, розташованого за адресою: 02094, м. Київ, вул. Пожарського, буд. 4-А, виписку (довідку) із зазначенням на арештованому рахунку залишку грошових коштів та невідкладно направляти відомості щодо додаткового надходження грошових коштів на вищезазначений рахунок.

Ухвала про арешт майна виконується негайно.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку протягом п`яти днів з моменту її проголошення.

Слідчий суддя

Дата ухвалення рішення22.08.2017
Оприлюднено07.03.2023
Номер документу68490131
СудочинствоКримінальне
Сутьарешт майна

Судовий реєстр по справі —755/8732/17

Ухвала від 12.12.2017

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Федосєєв С. В.

Ухвала від 08.12.2017

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Федосєєв С. В.

Ухвала від 23.10.2017

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Федосєєв С. В.

Ухвала від 20.11.2017

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Федосєєв С. В.

Ухвала від 20.11.2017

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Федосєєв С. В.

Ухвала від 20.11.2017

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Федосєєв С. В.

Ухвала від 20.11.2017

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Федосєєв С. В.

Ухвала від 20.11.2017

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Федосєєв С. В.

Ухвала від 13.11.2017

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Федосєєв С. В.

Ухвала від 13.11.2017

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Федосєєв С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні