Рішення
від 16.05.2014 по справі 306/2181/13-ц
СВАЛЯВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

СВАЛЯВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №306/2181/13-ц

провадження №2/306/40/14

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

16 травня 2014 року м. Свалява

Свалявський районний суд Закарпатської області в особі:

головуючого-судді Ганчак Л.Ф.

при секретарі Глеба О.М.

з участю: представника позивача ОСОБА_1

представника відповідача ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м.Свалява справу за позовом ОСОБА_3 до КП "Райагробуд" про стягнення вартості частки в майні підприємства,

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_3 звернувся до суду з позовом до КП "Райагробуд" про стягнення вартості частки в майні підприємства. Позов мотивує тим, що позивач був одним із засновників підприємства "Райагробуд", що підтверджується витягом з Єдиного державного реєстру юридичних та фізичних осіб. Частка позивача у статутному фонді підприємства становила 15 відсотків Статутного фонду, що підтверджується протоколом №3 засіданні загальних зборів засновників КП "Райагробуд". Позивачем було внесено кошти в розмірі 225000грн. Маючи намір вийти із засновників підприємства, позивач подав загальним зборам засновників нотаріально завірену заяву від 12.04.2011р. з проханням вивести його із складу засновників. Вихід із підприємства вирішується загальними зборами, про яке позивачу було невідомо. В зв'язку з цим, просить стягнути з відповідача вартість частки в майні підприємства, яка становить 225000грн.

В судовому засіданні представник позивача позов змінив, а саме просить стягнути з КП "Райагробуд" 225тис.грн., що дорівнює сумі внесеного вкладу. Змінений позов представник підтримала повністю та пояснила, що позивач мав намір вийти із засновників КП "Райагробуд" та подав нотаріально завірено заяву. З дня подачі заяви у позивача виникло право вимагати від відповідача виплату внесеної частки. Заява про відсутність претензій позивача до відповідача не є належний доказ.

Представник відповідача в судовому засіданні позов не визнав та пояснив, що позивач був співзасновником КП "Райагробуд". Коли ОСОБА_3 виявив бажання вийти зі складу товариства, то в нього виникло право вимоги виплатити йому частку в КП "Райагробуд". В зв'язку з тим, що між співзасновниками було досягнуто згоди та проведено розрахунки в натурі, тільки після цого ОСОБА_3 надав нотарільно завірену заяву про бажання вийти з КП "Райагробуд". При написанні заяви на позивача не здійснювався вплив стосовно того, що в заяві зазначено про відсутність матеріальних претензій. В зв'язку цим просить в задоволенні позову відмовити.

Заслухавши думку сторін, дослідивши матеріали справи, судом встановлено наступне.

Дані правовідносини регулюються нормами ст.54 Закону України "Про господарські товариства".

Відповідач КП "Райагробуд" за організаційно-правовою формою є підприємство колективної власності, яке створене на підставі діючого на день створення Закону України "Про власність". Даний Закон втратив чинність 20.06.2007р., а тому діяльність колективних підприємств не врегульована. Відповідно до п.2 прикінцевих положень Закону України "Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність деяких законодавчих актів України у зв'язку з прийняттям Цивільного кодексу України від 27.04.2007р., юридичні особи, які створено до набрання чинності цим законом, зобов'язані протягом року з дня набрання чинності цим Законом привести свої статути у відповідності до цього закону. Діючим законодавством не передбачено регулювання діяльності колективних підприємств, а тому на таку форму товариства поширюються загальні вимоги, які встановлені для підприємств - ст.ст.4,5,356,358 ЦК України.

Згідно п.4.3 Статуту Статутний фонд формується за рахунок грошових та майнових внесків Засновників Підприємства.

П.3.1 Статуту регламентує порядок виходу з Товариства. При виході виплата частки проводиться в грошовому еквіваленті внеску Засновника у процентному відношенні із розрахунку залишкової вартості основних засобів Підприємства його обігових коштів на день виходу на протязі одного року з дня подачі заяви .

П. 4.7 Статуту передбачає, що на вимогу засновника внесений ним внесок повертається у натуральній формі.

Згідно ст.54 Закону України "Про господарські товариства " - при виході учасника з товариства з обмеженою відповідальністю йому виплачується вартість частини майна товариства, пропорційна його частці у статутному (складеному) капіталі. Виплата провадиться після затвердження звіту за рік, в якому він вийшов з товариства, і в строк до 12 місяців з дня виходу. На вимогу учасника та за згодою товариства вклад може бути повернуто повністю або частково в натуральній формі.

В судовому засіданні встановлено, що згідно протоколу №3 від 10.10.2009р. розмір внеску ОСОБА_3 становить 1200000грн., або 15 %. Квитанціями №8 від 30.11.2009р. та №3 від 07.12.2009р. ОСОБА_3 внесено 225тис. грн.до статутного фонду.

12.04.2011р.Цехмейстрк Я.І. надав на вирішення загальних зборів КП "Райагробуд" нотаріально завірену заяву про виведення його зі складу засновників КП "Райагробуд". Обов'язковим елементом такої заяви є зазначення про виплату засновнику його частки. Заявник вказує, в якій формі провести виплату - в грошовому еквіваленті чи в натуральній.

Поскільки Позивач при написанні заяви зазначив, що матеріальних претензій не має, суд вважає, що розрахунок з позивачем було проведено.

Протоколом загальних зборів №3 від 12.11.2011р. позивача виведено зі складу засновників, а його частку зараховано у процентному відношенні до частки засновника ОСОБА_4М.(а.с.62)

Суд не можен взяти до уваги пояснення представника в частині того, що даною заяву не доводиться виплата частки позивачу. Суд вважає, що з моменту надання такої заяви, де би було вказано про виплату засновнику частки, у КП "Райагробуд" виникав би обов'язок сплатити суму у строки, визначені ст.54 Закону України "Про господарські товариства" та п.3.1 Статуту (протягом одного року з дня надання заяви про вихід).

В судовому засіданні ні позивач, ні його представник не надали пояснення та будь- які докази того, що з дня надання заяви про вихід з КП "Райагробуд" позивач звертався до відповідача з вимогою про невиплату його частки в строки, вказані п.3.1 Статуту. Приватний нотаріус, яка завіряла заяву ОСОБА_3 в судовому засіданні пояснила, що вона не перевіряє (і це не її обов'язок) виплату частки позивачу, проте на позивача ніхто не здійснював будь-який вплив при написанні заяви, де вказано, що він матеріальних претензій до відповідача немає.

Свідок ОСОБА_5 в судовому засіданні пояснив, що коли ОСОБА_3 виявив бажання вийти з КП "Райагробуд" з ним було проведено розрахунок натурою (будівельні матеріали), а вже після розрахунку ОСОБА_5 запропонував написати заяву в нотаріуса, після чого позивача було виключено зі складу засновників.

З врахуванням вищенаведеного, суд вважає, що у задоволенні позову слід відмовити повністю.

Керуючись ст.ст.10,62, 215 ЦПК України, ст.ст.54 Закону України "Про господарсьі товариства", п.п.3.1, 4.7 Статуту КП "Райагробуд", суд,

Р І Ш И В:

У задоволенні зміненого позову ОСОБА_3 до КП "Райагробуд" про стягнення вартості частки в майні підприємства відмовити повністю.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення до апеляційного суду Закарпатської області через Свалявський районний суд.

Головуючий Л.Ф. Ганчак

СудСвалявський районний суд Закарпатської області
Дата ухвалення рішення16.05.2014
Оприлюднено29.08.2017
Номер документу68493467
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —306/2181/13-ц

Ухвала від 26.02.2014

Цивільне

Свалявський районний суд Закарпатської області

Ганчак Л. Ф.

Ухвала від 25.03.2014

Цивільне

Свалявський районний суд Закарпатської області

Ганчак Л. Ф.

Рішення від 16.05.2014

Цивільне

Свалявський районний суд Закарпатської області

Ганчак Л. Ф.

Ухвала від 11.02.2014

Цивільне

Свалявський районний суд Закарпатської області

Ганчак Л. Ф.

Ухвала від 03.10.2013

Цивільне

Свалявський районний суд Закарпатської області

Ганчак Л. Ф.

Рішення від 04.11.2014

Цивільне

Апеляційний суд Закарпатської області

Дроботя В. В.

Ухвала від 27.06.2014

Цивільне

Апеляційний суд Закарпатської області

Дроботя В. В.

Ухвала від 27.08.2013

Цивільне

Свалявський районний суд Закарпатської області

Ганчак Л. Ф.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні