Ухвала
від 21.08.2017 по справі 210/3299/17
ДЗЕРЖИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КРИВОГО РОГУ

ДЗЕРЖИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КРИВОГО РОГУ

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

іменем України

Справа № 210/3299/17

Провадження № 1-кс/210/1466/17

"21" серпня 2017 р. м. Кривий Ріг

Слідчий суддя Дзержинського районного суду м. Кривого Рогу Дніпропетровської області ОСОБА_1 , при секретарі судового засідання ОСОБА_2 , за участю прокурора Широківського відділу Криворізької місцевої прокуратури № 1, розглянувши у судовому засіданні в залі суду клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів, внесене по кримінальному провадженню №12017040710001864 від 17.07.2017 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 191 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

Прокурор Широківського відділу Криворізької місцевої прокуратури № 1 звернувся до Дзержинського районного суду міста Кривого Рогу із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, які знаходяться у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 перепідготовки звільнених у запас військовослужбовців (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), за адресою: АДРЕСА_1 , та АДРЕСА_2 .

В обґрунтування заявленого клопотання слідчий зазначив, що ІНФОРМАЦІЯ_2 в період з 29.08.2016 по 30.09.2016 проведено планову ревізію фінансово-господарської діяльності ІНФОРМАЦІЯ_1 перепідготовки звільнених у запас військовослужбовців за період з 01.03.2013 по 31.08.2016.

В ході проведеної ревізії, головним державним фінансовим інспектором ІНФОРМАЦІЯ_3 ОСОБА_3 було встановлено, що за результатами співставлення цін реалізації сільськогосподарської продукції філією у 2013 -2016 роках з цінами, наданими Управлінням статистики встановлено, що протягом періоду з 01.03.2013 по 31.08.2016 філія (МЦППВ) здійснювала реалізацію соняшника, озимої пшениці та ячменю ярого за цінами нижчими, ніж ціни, які склалися по Широківському району, що призвело до розрахунково можливих втрат доходу на загальну суму понад 152500,0 грн. внаслідок реалізації продукції за ціною нижчою, ніж склалася по району.

18.07.2017 за даним фактом внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань №12017040710001864, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 191 КК України.

Відповідно до ч.1 ст. 84 КПК України - доказами у кримінальному провадженні є фактичні дані, отримані у передбаченому цим Кодексом порядку, на підставі яких, слідчий, прокурор, слідчий суддя і суд встановлюють наявність чи відсутність фактів та обставин, що мають значення для кримінального провадження та підлягають доказуванню.

Водночас, відповідно до ч.2 ст. 91 КПК України, доказування полягає у збиранні, перевірці та оцінці доказів з метою встановлення обставин, що мають значення для кримінального провадження.

Згідно з ст. 131 КПК тимчасовий доступ до речей і документів відноситься до заходів забезпечення кримінального провадження, та застосовується з метою досягнення дієвості цього провадження.

Відповідно до вимог ч.1 ст. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володіння якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Відповідно до ст. 160 КПК України, сторони кримінального провадження мають право звернутись до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів.

Відповідно до ч. 1 ст. 99 КПК України, документом є спеціально створений з метою збереження інформації матеріальний об`єкт, який містить зафіксовані за допомогою письмових знаків, звуку, зображення тощо відомості, які можуть бути використанні як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження.

Відповідно до ст. 9 ЗУ «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в України» підставою для бухгалтерського обліку господарських операцій є первинні документи. Для контролю та впорядкування оброблення даних на підставі первинних документів можуть складатися зведені облікові документи.

Таким чином, під час досудового розслідування виникла необхідність в тимчасовому доступі до речей і документів - первинної бухгалтерської документації, в тому числі:

1.Державних актів на право постійного користування земельними ділянками з кадастровими номерами №№ 1225855100:01:018:0004, 1225855100:01:009:0037, 1225885900:03:001:0305.

2.Документів щодо проведення інвентаризації земель, відомостей про основні засоби виробництва; первинну документацію, щодо придбання посівного матеріалу сільськогосподарських культур, та подальшого його використання; відомостей про наявну сільськогосподарську техніку та транспортні засоби підприємства; відомостей про приміщення для зберігання сільськогосподарської продукції; документів на складські приміщення, що свідчать про можливість зберігання, розвантаження, навантаження.

3.Книги (журнали) складського обліку (приймальні, складські квитанції, прості та подвійні складські свідоцтва, товарно-транспортні накладні, та інші первинні документи бухгалтерського обліку, що надійшли до установи на момент їх складання та підтверджують надходження та реалізацію сільськогосподарської продукції), за період 2013-2016 років.

4.Документів, щодо найму відповідного персоналу для виконання сільськогосподарських робіт (посів, збір урожаю сільськогосподарської продукції);

5.Акти списання урожаю сільгоспкультур, як недоцільних для подальшого вирощування від 14.06.2013, та інші, що були складені за результатами обстежень протягом 2013-2016 років;

6.Документів, щодо фінансування виробництва, транспортування та реалізації зібраної сільгосппродукції (договори, документи, щодо відпуску продукції покупцям згідно укладених договорів, документів, які підтверджують оплату, за реалізований товар, прибуткові касові ордери, журнали ордера); документів, щодо кількісних та якісних показників отриманого врожаю, документів, щодо поставки необхідних матеріально технічних ресурсів та основних засобів для виконання робіт, щодо плану сівозмін, за 2013-2016 роки.

Вищевказані документи перебувають у ІНФОРМАЦІЯ_4 перепідготовки звільнених у запас військовослужбовців (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), за адресою: АДРЕСА_1 , та Широківської філії МЦППВ: АДРЕСА_2 .

Отримати доступ до вказаний документів, іншим способом, крім звернення до суду з клопотанням про тимчасовий доступ до речей та документів є не можливим.

Відповідно до ч.1 ст. 163 КПК України, після отримання клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд здійснює судовий виклик особи, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, за винятком випадку, встановленого частиною другою цієї статті.

Вважаю, що наразі є достатньо підстав стверджувати, що існує реальна загроза зміни або знищення документів особою, у володінні якої вони знаходяться та може привезти до передчасного розголошення відомостей, які безпосередньо стосуються суті кримінального правопорушення та процесуальних дій, які заплановано провести.

На підставі вищевикладеного, з метою встановлення обставин у кримінальному провадженні, можливості провести необхідні експертні дослідження та можливості використання як доказів відомостей, що містяться у вищевказаних документах, так як іншими способами неможливо отримати інформацію про відсутність, або наявність фактів і обставин, що мають значення для кримінального провадження та підлягають встановленню, у кримінальному провадженні виникла необхідність у вилученні оригіналів вищевказаних документів, так як відомості, що містяться у вказаних документах, будуть використані як докази, та необхідні для призначення ряду судових експертиз (в тому числі і судової економічно-бухгалтерської експертизи)

Розглянувши вищеназване клопотання та дослідивши, надані прокурором в обґрунтування зазначеного клопотання докази, слідчий суддя прийшов до висновку, що клопотання підлягає частковому задоволенню, виходячи з наступного.

Згідно з ст. 7 КПК України однією з загальних засад кримінального провадження є законність, яка відповідно до ст. 9 КПК України полягає у тому, що під час кримінального провадження суд, слідчий суддя, прокурор, керівник органу досудового розслідування, слідчий зобов`язані неухильно додержуватися вимог Конституції України, Кримінального процесуального Кодексу України, міжнародних договорів, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України, вимог інших актів законодавства.

Відповідно до ч. 1 ст. 132 КПК України, визначено, що заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються на підставі ухвали слідчого судді або суду, за винятком випадків, передбачених цим Кодексом.

Згідно з ч. 4 цієї ж статті передбачено, що для оцінки потреб досудового розслідування слідчий суддя або суд зобов`язаний врахувати можливість без застосованого заходу забезпечення кримінального провадження отримати речі і документи, які можуть бути використані під час судового розгляду для встановлення обставин у кримінальному провадженні.

Відповідно до ч. 1, 2 ст. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку). Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Відповідно до ч. 5 ст. 132 КПК України під час розгляду питання про застосування заходів забезпечення кримінального провадження сторони кримінального провадження повинні подати слідчому судді або суду докази обставин, на які вони посилаються.

Враховуючи, що отримати вказані документи у добровільному порядку органам досудового розслідування не вдається, при цьому, дані документи мають важливе значення для досудового розслідування даного кримінального провадження, слідчий суддя вважає, що прокурором доведено необхідність застосування такого заходу забезпечення кримінального провадження, як тимчасовий доступ до речей і документів.

З огляду на зазначене слідчий суддя дійшов висновку про наявність підстав для задоволення даного клопотання, однак слідчий суддя вважає, що достатнім для проведення експертизи буде належним чином завірені копії вказаних документів.

Враховуючи викладене та керуючись ст.ст. 110, 132, 159-164, 309, 369-372 та 395 КПК України, слідчий суддя

УХВАЛИВ:

Клопотання прокурора Широківського відділу Криворізької місцевої прокуратури № 1 внесене по кримінальному провадженню №12017040710001864 від 17.07.2017 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 191 КК України про тимчасовий доступ до речей і документів задовольнити.

Надати прокурору Широківського відділу Криворізької місцевої прокуратури № 1 ОСОБА_4 або за його дорученням працівнику оперативного підрозділу, дозвіл на тимчасовий доступ до речей та документів, які містять в собі охоронювану законом таємницю із можливістю вилучення його належним чином завіреної копії, що знаходяться у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 перепідготовки звільнених у запас військовослужбовців (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), за адресою: АДРЕСА_1 , та АДРЕСА_2 , а саме:

1.Державних актів на право постійного користування земельними ділянками з кадастровими номерами №№ 1225855100:01:018:0004, 1225855100:01:009:0037, 1225885900:03:001:0305.

2.Документів щодо проведення інвентаризації земель, відомостей про основні засоби виробництва; первинну документацію, щодо придбання посівного матеріалу сільськогосподарських культур, та подальшого його використання; відомостей про наявну сільськогосподарську техніку та транспортні засоби підприємства; відомостей про приміщення для зберігання сільськогосподарської продукції; документів на складські приміщення, що свідчать про можливість зберігання, розвантаження, навантаження.

3.Книги (журнали) складського обліку (приймальні, складські квитанції, прості та подвійні складські свідоцтва, товарно-транспортні накладні, та інші первинні документи бухгалтерського обліку, що надійшли до установи на момент їх складання та підтверджують надходження та реалізацію сільськогосподарської продукції), за період 2013-2016 років.

4.Документів, щодо найму відповідного персоналу для виконання сільськогосподарських робіт (посів, збір урожаю сільськогосподарської продукції).

5.Акти списання урожаю сільгоспкультур, як недоцільних для подальшого вирощування від 14.06.2013, та інші, що були складені за результатами обстежень протягом 2013-2016 років.

6.Документів, щодо фінансування виробництва, транспортування та реалізації зібраної сільгосппродукції (договори, документи, щодо відпуску продукції покупцям згідно укладених договорів, документів, які підтверджують оплату, за реалізований товар, прибуткові касові ордери, журнали ордера); документів, щодо кількісних та якісних показників отриманого врожаю, документів, щодо поставки необхідних матеріально технічних ресурсів та основних засобів для виконання робіт, щодо плану сівозмін, за 2013-2016 роки.

У разі невиконання цієї ухвали слідчий суддя в порядку ст. 166 КПК України має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку.

Строк дії ухвали - 1 місяць з дня її постановлення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

СудДзержинський районний суд м.Кривого Рогу
Дата ухвалення рішення21.08.2017
Оприлюднено08.03.2023
Номер документу68551816
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —210/3299/17

Ухвала від 21.08.2017

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Ступак С. В.

Ухвала від 11.08.2017

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Ступак С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні