Ухвала
від 01.09.2017 по справі 913/709/17
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ 61022 м. Харків, пр. Науки, буд.5, тел./факс 702-10-79 inbox@lg.arbitr.gov.ua


У Х В А Л А

01 вересня 2017 року Справа № 913/709/17

Провадження №18пд/913/709/17

Суддя Корнієнко В.В. , розглянувши матеріали позовної заяви заступника керівника Старобільської місцевої прокуратури Луганської області , м. Старобільськ Луганської області в інтересах держави в особі Головного управління Держгеокадастру у Луганській області , м. Сєвєродонецьк Луганської області

до: 1-го відповідача - Біловодської гімназії , смт. Біловодськ Луганської області

2-го відповідача - фермерського господарства Світоч , смт. Біловодськ Луганської області

про визнання недійсним договору про надання сільськогосподарських послуг та зобов'язання звільнити земельну ділянку

Розглянувши матеріали позовної заяви та додані до неї документи, господарський суд,

В С Т А Н О В И В:

Заступник керівника Старобільської місцевої прокуратури Луганської області звернувся до господарського суду Луганської області в інтересах держави в особі Головного управління Держгеокадастру у Луганській області з позовом до відповідачів з вимогами:

- визнати недійсним на майбутнє договір від 03.04.2017 б/н про надання сільськогосподарських послуг, укладений між Біловодською гімназією та фермерським господарством Світоч .

- зобов'язати фермерське господарство Світоч звільнити земельну ділянку загальною площею 30,0 га, без кадастрового номеру, яка враховується в Біловодській селищній раді Біловодського району Луганської області і знаходиться за межами населених пунктів, яку воно займає на підставі договору від 03.04.2017 б/н про надання сільськогосподарських послуг.

Прокурор у позовній заяві зазначає, що звернення до суду спрямовано на задоволення суспільної потреби у встановленні законності при вирішенні суспільно значимого питання законності використання земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної форми власності, яке здійснюється з порушенням вимог чинного законодавства.

Підставою позову прокурором вказано неналежне здійснення позивачем наданих законом повноважень щодо контролю за розпорядженням та використанням земельної ділянки державної форми власності.

В обґрунтування порушення інтересів держави (ст. 2 ГПК України, ст. 23 Закону України "Про прокуратуру") прокурор вказав, що Біловодська гімназія не мала права користуватися та розпоряджатися спірною земельною ділянкою, оскільки у неї відсутні правоустановчі документи на цю земельну ділянку; за договором від 03.04.2017 про надання сільськогосподарських послуг відбулося розпорядження земельною ділянкою не уповноваженим суб'єктом (договір укладено Біловодською гімназією замість Головного управління Держгеокадастру у Луганській області (розпорядник майна, земельної ділянки) ); договір укладено всупереч встановленого державою порядку, що порушує інтереси держави у сфері контролю за використанням та охороною земель державної власності.

В обґрунтування наявності підстав для представництва інтересів держави в суді (ст. 2 ГПК України, ст. 23 Закону України "Про прокуратуру") прокурор визначив невжиття Головним управлінням Держгеокадастру у Луганській області належних заходів до усунення порушень закону.

Згідно ч. 4 ст. 23 Закону України "Про прокуратуру" наявність підстав для представництва має бути обґрунтована прокурором у суді.

Прокурор здійснює представництво інтересів громадянина або держави в суді виключно після підтвердження судом підстав для представництва.

Прокурор зобов'язаний попередньо, до звернення до суду, повідомити про це громадянина та його законного представника або відповідного суб'єкта владних повноважень. У разі підтвердження судом наявності підстав для представництва прокурор користується процесуальними повноваженнями відповідної сторони процесу. Наявність підстав для представництва може бути оскаржена громадянином чи її законним представником або суб'єктом владних повноважень.

До позовної заяви додано лист Старобільської місцевої прокуратури Луганської області від 18.08.2017 № 01/107/1264 вих-17, яким Головне управління Держгеокадастру у Луганській області повідомляється про наявність підстав для представництва держави в суді.

За таких обставин, слід призначити судове засідання для розгляду питання щодо підтвердження судом підстав для представництва прокурором інтересів держави в особі Головне управління Держгеокадастру у Луганській області.

Крім того, прокурором у позовній заяві було зазначено третьою особою Відділ освіти Біловодської районної державної адміністрації Луганської області.

Однак, про залучення Відділу освіти Біловодської районної державної адміністрації Луганської області. в якості третьої особи не заявлено.

Керуючись ст. 23 Закону України "Про прокуратуру", ст.ст. 23, 29, 65, 86 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

У Х В А Л И В :

1. Призначити судове засідання для розгляду питання щодо підтвердження судом наявності підстав для представництва прокурором Старобільської місцевої прокуратури Луганської області інтересів держави в особі Головного управління Держгеокадастру у Луганській області на 20 вересня 2017 року об 11 год. 40 хв.

2. Засідання відбудеться у приміщенні господарського суду за адресою: м. Харків, просп. Науки, буд. 5, в кабінеті № 205 .

3. Прокурору: письмово обґрунтувати необхідність залучення до участі у справі Відділу освіти Біловодської районної державної адміністрації Луганської області у якості третьої особи (ст. 27 Господарського процесуального кодексу України).

4. Позивачу: подати письмові пояснення, відносно наявності підстав представництва заступником керівника Старобільської місцевої прокуратури Луганської області в інтересах держави в особі Головного управління Держгеокадастру у Луганській області з заявленими позовними вимогами.

5. Відповідачу-1: подати письмові пояснення, відносно наявності підстав представництва заступником керівника Старобільської місцевої прокуратури Луганської області в інтересах держави в особі Головного управління Держгеокадастру у Луганській області з заявленими позовними вимогами.

6. Відповідачу-2: подати письмові пояснення, відносно наявності підстав представництва заступником керівника Старобільської місцевої прокуратури Луганської області в інтересах держави в особі Головного управління Держгеокадастру у Луганській області з заявленими позовними вимогами.

Участь прокурора та повноважних представників сторін у засідання суду обов'язкова.

Суддя В.В. Корнієнко

СудГосподарський суд Луганської області
Дата ухвалення рішення01.09.2017
Оприлюднено05.09.2017
Номер документу68608007
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —913/709/17

Ухвала від 01.11.2017

Господарське

Господарський суд Луганської області

Корнієнко В.В.

Ухвала від 26.10.2017

Господарське

Господарський суд Луганської області

Корнієнко В.В.

Ухвала від 19.10.2017

Господарське

Господарський суд Луганської області

Корнієнко В.В.

Ухвала від 20.09.2017

Господарське

Господарський суд Луганської області

Корнієнко В.В.

Ухвала від 01.09.2017

Господарське

Господарський суд Луганської області

Корнієнко В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні