Ухвала
від 06.09.2017 по справі 522/16196/17
ПРИМОРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

Справа № 522/16196/17

Провадження № 1-кс/522/16837/17

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

06 вересня 2017 року суддя Приморського районного суду м. Одеси ОСОБА_1 , розглянувши клопотання слідчого з ОВС другого відділу розслідувань кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС в Одеській області ОСОБА_2 про арешт майна по матеріалам досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 32017160000000064 від 04.08.2017 р., за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст. 212 ч. 3 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

Досудовим розслідуванням встановлено, що в період січень грудень 2016 року службові особи ВКФ «Кварц» умисно, шляхом безпідставного включення до складу податкового кредиту з ПДВ та валових витрат підприємства по взаємовідносинам з підприємствами, що мають ознаки фіктивності, а саме ТОВ «Орімі Трейс» (код ЄДРПОУ 39336071), ТОВ «Будівельна компанія Укрбуд» (код ЄДРПОУ 39754124), ТОВ «Енергобуд Карго» (код ЄДРПОУ 39958646), ТОВ «Трансстрой Карго» (код ЄДРПОУ 39784756) ухилилися від сплати податку на прибуток в розмірі 2 321 801 грн. та податку на додану вартість в розмірі 2 575 229 грн, всього податків в сумі 4 897 030 грн, що є коштами в особливо великих розмірах.

Так, в податковій звітності підприємства ВКФ «Кварц» службовими особами підприємства умисно зазначались реквізити СГД, що мають ознаки фіктивності з метою безпідставного формування податкового кредиту з ПДВ та валових витрат та подальшим ухиленням від сплати податків в особливо великих розмірах. Згідно поданої податкової звітності ВКФ «Кварц» та зареєстрованих податкових накладних встановлено, що службовими особами підприємства відображалась у первинних бухгалтерських документах нібито «закупівля» будівельних матеріалів (щебінь, суміш асфальтобетону, пісок, відсів, тощо) у підприємств ТОВ «Орімі Трейс», ТОВ «Будівельна компанія Укрбуд», ТОВ «Енергобуд Карго» та ТОВ «Трансстрой Карго». Натомість, згідно податковій звітності та первинних фінансово-бухгалтерських документів зазначених підприємств з ознаками фіктивності, будівельні товари ними не закуповувались, а відображено закупівлю інших товарів, переважно продуктів харчування.

Фактично закупівля щебню, піску, відсіву здійснюється службовими особами ВКФ «Кварц» за готівкові грошові кошти у підприємств, без відображення даних операцій у бухгалтерському обліку та податковій звітності.

Основним контрагентом покупцем товарів ВКФ «Кварц» виступає підприємство ТОВ «Автодор» (код ЄДРПОУ 13888197). Керівником ТОВ «Автодор» та ВКФ «Кварц» являється ОСОБА_3 , бухгалтером ОСОБА_4 , тобто направлена на ухилення від сплати податків діяльність вказаних підприємств може бути пов`язана між собою та керується одними особами.

Відповідно до ч. 1 ст. 98 КПК України, речовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

Згідно ч. 2 ст. 167 КПК України, тимчасово вилученим може бути майно у вигляді речей, документів, грошей тощо, щодо яких є достатні підстави вважати, що вони 1) підшукані, виготовлені, пристосовані чи використані як засоби чи знаряддя вчинення кримінального правопорушення та (або) зберегли на собі його сліди; 2) призначалися (використовувалися) для схиляння особи до вчинення кримінального правопорушення, фінансування та/або матеріального забезпечення кримінального правопорушення або винагороди за його вчинення; 3) є предметом кримінального правопорушення, у тому числі пов`язаного з їх незаконним обігом; 4) одержані внаслідок вчинення кримінального правопорушення та/або є доходами від них, а також майно, в яке їх було повністю або частково перетворено.

Доказами ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах посадовими особами підприємства ВКФ «Кварц» являються документи бухгалтерського та податкового обліку, чорнові записи, комп`ютерна техніка що характеризують фактичну діяльність підприємства ВКФ «Кварц».

З метою відшукання доказів, що вказують на факти ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах службовими особами підприємства ВКФ «Кварц» 04.09.2017 проведено обшук офісних, адміністративних, складських, господарських приміщень з адресою АДРЕСА_1 , за результатами проведення якого виявлено та вилучено речі.

Таким чином, виявлені та вилучені в ході обшуків по кримінальному провадженню первинні фінансово-господарські документи, товаро-матеріальні цінності згідно положень ст.ст. 98, 99 КПК України є речовими доказами, які були знаряддями вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюється під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій.

Крім того, вилучені документи, товаро-матеріальні цінності підпадають під визначення ч. 2 ст. 167 КПК України оскільки вони є засобами та знаряддями за допомогою яких вчинено кримінальне правопорушення.

Згідно ч. 1 ст. 170 КПК України, арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна.

Відповідно до п. 1 ч. 2 ст. 170 КПК України, арешт майна допускається з метою забезпечення збереження речових доказів.

Так, відповідно до практики Європейського суду «розумна підозра» у вчиненні кримінального злочину», про яку йдеться у підпункті «с» п. 1 ст. 5 Конвенції, передбачає наявність обставин або відомостей, які переконали б неупередженого спостерігача, що ця особа, можливо, вчинила злочин.

В свою чергу повернення, не заборона використання та розпорядження вилученими у ході проведення обшуку документами, товаро-матеріальними цінностями може призвести до їх зникнення, втрати або пошкодження, або настанню інших наслідків, які можуть перешкодити кримінальному провадженню і суттєво вплинути на його подальший хід.

Вказане в тому числі може призвести до втрати речових доказів у кримінальному провадженні.

Завданням та підставою для арешту майна є запобігання можливості їх приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі, відчуження, оскільки не вжиття заходів щодо арешту цього майна може призвести до вказаних наслідків, зважаючи на зацікавленість службових осіб ВКФ «Кварц» у тому, щоб вчинити вищевказані дії, що можуть перешкодити проведенню досудового розслідування.

Метою арешту вищевказаних документів, товаро-матеріальних цінностей є забезпечення збереження речових доказів, що передбачено п.1 ч. 2 ст. 170 КПК України.

Також, вилучені документи, товаро-матеріальні цінності необхідні для подальшого проведення судових експертиз, оскільки можуть містити сліди вчинення кримінального правопорушення.

Враховуючи, що вилучені у ході обшуку документи, товаро-матеріальні цінності мають доказове значення по даному кримінальному провадженню і можуть бути використані як докази, а також те, що є достатні підстави вважати, що вищезазначені документи, товаро-матеріальні цінності у разі не накладення арешту можуть бути приховані, змінені або знищенні, що може перешкодити встановленню істини у кримінальному провадженні.

Керуючись ст.ст. 170-173 КПК України,-

УХВАЛИВ:

Клопотання слідчого з ОВС другого відділу розслідувань кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС в Одеській області ОСОБА_2 про арешт майна задовольнити.

Накласти арешт на документи, товаро-матеріальні цінності, вилучені в ході проведеного обшуку 04.09.2017 офісних, адміністративних, складських, господарських приміщень з адресою Одеська область, м. Чорноморськ, с. Малодолинське, вул. Паромна, 11, а саме на:

?Записна книжка формату А5 з написом «Kraton» з чорновими записами;

?Записна книжка формату А5 з написом «The Classic» з чорновими записами;

?Записна книжка формату А5 з написом «First man on the moon» з чорновими записами;

?Записна книжка формату А5 з написом «British Gold» з чорновими записами;

?Записна книжка формату А5 з написом «Кредмаш» з чорновими записами;

?Записна книжка формату А5 без позначень коричневого кольору з чорновими записами;

?Картонна папка сірого кольору з позначенням «Сводки 2017» зі сводками вивезення та ввезення ТМЦ за 2017 рік на 162 арк.;

?Картонна папка різнокольорова без позначень зі сводками вивезення та ввезення ТМЦ за 2017 рік на 16 арк.;

?Папка накопичувач чорного кольору з копіями реєстраційних документів та копіями і оригіналами технічної документації ВКФ «Кварц» на 304 арк.;

?Бітум дорожній БМД 60/70 0,327 т;

?Бітум нафтовий дорожній БМД 70/100 263,278 т;

?Відсів 0-5 мм 7979,162 м3;

?Мінеральний порошок 249,582 т;

?Пісок 420,850 м3;

?Цемент М-400 25 кг (1732) 20,800 т;

?Щебінь 0-40 120,648 м3;

?Щебінь 0-50 129,575 м3;

?Щебінь 0-70 246,475 м3;

?Щебінь 5-10 332,848 м3;

?Щебінь 20-40 520,160 м3;

?Мазут 4,5 т.

Ухвалу допустити до негайного виконання.

Ухвала може бути оскаржена до Апеляційного суду Одеської області протягом п`яти днів з дня її проголошення.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

06.09.2017

Дата ухвалення рішення06.09.2017
Оприлюднено07.03.2023
Номер документу68689881
СудочинствоКримінальне
Сутьарешт майна по матеріалам досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 32017160000000064 від 04.08.2017 р., за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст. 212 ч. 3 КК України

Судовий реєстр по справі —522/16196/17

Ухвала від 02.05.2018

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Дерус А. В.

Ухвала від 22.11.2017

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Дерус А. В.

Ухвала від 10.11.2017

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Дерус А. В.

Ухвала від 18.09.2017

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Дерус А. В.

Ухвала від 18.09.2017

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Дерус А. В.

Ухвала від 18.09.2017

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Дерус А. В.

Ухвала від 18.09.2017

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Дерус А. В.

Ухвала від 18.09.2017

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Дерус А. В.

Ухвала від 18.09.2017

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Дерус А. В.

Ухвала від 18.09.2017

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Дерус А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні