Ухвала
від 07.09.2017 по справі 2а-13412/11/1370
ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД79018, м. Львів, вул. Чоловського, 2; e-mail: inbox@adm.lv.court.gov.ua; тел.: (032)-261-58-10

УХВАЛА

з питань заміни сторони виконавчого провадження

07 вересня 2017 року                                                   № 2а-13412/11/1370

м.Львів

Львівський окружний адміністративний суд у складі:

Головуючого-судді Сакалоша В.М.,

за участю секретаря судового засідання Магиревич Ю.Д.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м.Львові заяву Залізничного об'єднаного управління Пенсійного фонду України м.Львова про заміну сторони виконавчого провадження у справі №2а-13412/11/1370 за позовом Управління Пенсійного фонду України в Франківському районі м.Львова до ПП «Про Фарм» про стягнення 10640,53 грн.,-

В С Т А Н О В И В :

19 серпня 2017 року на розгляд до Львівського окружного адміністративного суду надійшла заява Залізничного об'єднаного управління Пенсійного фонду України м.Львові про заміну сторони виконавчого провадження в адміністративній справі №2а-13412/11/1370 за позовом Управління Пенсійного фонду України в Франківському районі м.Львова до ПП «Про Фарм» про стягнення 10640,53 грн. В поданій заяві заявник просить замінити стягувача у виконавчому провадженні з виконання виконавчого листа №2а-13412/2011, виданого Львівським окружним адміністративним судом 07.04.2014 року, а саме: Управління Пенсійного фонду України в Франківському районі м.Львова на Залізничну об'єднану державну податкову інспекцію Головного управління ДФС у Львівській області, посилаючись на набрання чинності Закону України від 04.07.2013 року №406-VII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв'язку з проведенням адміністративної реформи», яким врегульовано питання щодо передачі функцій з адміністрування єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування від Пенсійного фонду України до Міністерству доходів і зборів України.

Заявник, відповідач та зацікавлена сторона – Залізнична ОДПІ ГУ ДФС у Львівській області явку уповноважених представників у судове засідання не забезпечили, хоча своєчасно та належним чином повідомлялися про розгляд заяви.

Відповідно до п.2 ст.264 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України), неприбуття в судове засідання осіб, які були належним чином повідомленні про дату, час і місце розгляду справи, не перешкоджає судовому розгляду.

Судом було ухвалено здійснювати розгляд заяви про заміну сторони виконавчого провадження у відсутності сторін/представників сторін.

Відповідно до ч.6 ст.12 та ч.1 ст.41 КАС України, у зв'язку з неприбуттям сторін у судове засідання, фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося.

Розглянувши заяву про заміну сторони виконавчого провадження, встановивши фактичні обставини, перевіривши їх доказами, дослідженими в судовому засіданні, оцінивши їх в сукупності, відповідно до вимог закону, суд дійшов висновку, що заява не підлягає до задоволення, з таких підстав.

Відповідно до ч.1 ст.264 КАС України, у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження за поданням державного виконавця або за заявою заінтересованої особи суд може замінити сторону виконавчого провадження її правонаступником.

Так, заміна сторони виконавчого провадження може бути здійснена лише на правонаступника та у випадку вибуття сторони виконавчого провадження.

Відповідно до ст.15 Закону України «Про виконавче провадження» від 02.06.2016 року №1404-VIII, сторонами у виконавчому провадженні є стягувач і боржник. Стягувачем є фізична або юридична особа чи держава, на користь чи в інтересах яких видано виконавчий документ. Боржником є визначена виконавчим документом фізична або юридична особа, держава, на яких покладається обов'язок щодо виконання рішення.

Частиною 5 статті 15 Закону України «Про виконавче провадження» передбачено, що у разі вибуття однієї із сторін виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, є обов'язковими тією мірою, якою вони були б обов'язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

Відповідно до ст.1 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» від 8 липня 2010 року №2464-VI, єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (далі - єдиний внесок) - консолідований страховий внесок, збір якого здійснюється до системи загальнообов'язкового державного соціального страхування в обов'язковому порядку та на регулярній основі з метою забезпечення захисту у випадках, передбачених законодавством, прав застрахованих осіб та членів їхніх сімей на отримання страхових виплат (послуг) за діючими видами загальнообов'язкового державного соціального страхування.

Водночас, Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв'язку з проведенням адміністративної реформи» від 4 липня 2013 року №406-VII врегульовано питання щодо передачі функцій з адміністрування єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування від Пенсійного фонду до Міністерства доходів і зборів України.

Однак, згідно з пунктом третім Прикінцевих положень Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв'язку з проведенням адміністративної реформи» від 4 липня 2013 року №406-VII, заходи адміністрування органами доходів і зборів здійснюються не раніше дня набрання чинності Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України у зв'язку з проведенням адміністративної реформи».

Таким чином, суд наголошує на тому, що органи Пенсійного фонду України продовжують адмініструвати єдиний внесок у частині завершення процедур такого адміністрування.

Із матеріалів справи вбачається, що постановою Львівського окружного адміністративного суду від 22.12.2011 року позов Управління Пенсійного фонду України у Франківському районі м. Львова до ПП «Про Фарм» про стягнення 10640,53 грн. було задоволено повністю, а саме: стягнуто з Приватного Підприємства «Про Фарм» (код ЄДРПОУ 06722289) на користь Управління Пенсійного фонду України в Франківському районі м.Львова заборгованість в сумі 10640,53 грн.

Так, на виконання постанови від 22.12.2011 року Львівським окружним адміністративним судом було видано виконавчий лист про стягнення з Приватного Підприємства «Про Фарм» (код ЄДРПОУ 06722289) на користь Управління Пенсійного фонду України в Франківському районі м.Львова заборгованість в сумі 10640,53 грн., у якому стягувачем визначено управління Пенсійного фонду України у Франківському районі м.Львова (код ЄДРПОУ 20847402). Постановою старшого державного виконавця Франківського відділу державної виконавчої служби м.Львова Головного територіального управління юстиції у Львівській області від 15.06.2017 року відкрито виконання виконавче провадження ВП №53848315 з примусового виконання виконавчого листа №2а-13412/2011, виданого 07.04.2014 року Львівським окружним адміністративним судом про стягнення з Приватного Підприємства «Про Фарм» (код ЄДРПОУ 06722289) на користь Управління Пенсійного фонду України в Франківському районі м.Львова заборгованість в сумі 10640,53 грн.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 21.12.2016 року №988 Управління Пенсійного фонду України у Франківському районі м.Львова (код ЄДРПОУ 20847402) припинено та утворено нове Залізничне об'єднане управління Пенсійного фонду України м.Львова (код ЄДРПОУ 41250271).

Водночас, суд зазначає, що із самої заяви про заміну сторони виконавчого провадження та долучених до неї документів не вбачається, що Залізнична об'єднана державна податкова інспекція Головного управління ДФС у Львівській області є правонаступником управління Пенсійного фонду України у Франківському районі м.Львова.

Окрім цього, посилання заявника на те, що відповідно до Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв'язку з проведенням адміністративної реформи» від 04 липня 2013 року №406-VII, передано функції з контролю за сплатою єдиного соціального внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування від органів Пенсійного фонду України до органів Міністерства доходів і зборів України, не беруться судом до уваги, оскільки зміна механізму адміністрування єдиного внеску не вказує про правонаступництво органів доходів і зборів.

Таким чином, виходячи з вищенаведених правових норм та фактичних обставин справи, суд приходить до переконання, що Залізничне об'єднане управління Пенсійного фонду України м.Львова (управління Пенсійного фонду України у Франківському районі м.Львова) продовжує адмініструвати єдиний внесок у частині завершення процедур такого адміністрування в рамках даної адміністративної справи.

Аналогічна правова позиція висловлена Вищим адміністративним судом України в ухвалі від 23 червня 2015 року в справі №К/800/25816/14.

У відповідності до пункту п'ятого Прикінцевих положень Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв'язку з проведенням адміністративної реформи» від 4 липня 2013 року №406-VII, суми єдиного внеску, які надійшли на рахунки територіальних органів Пенсійного фонду України, відкриті в центральному органі виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері казначейського обслуговування бюджетних коштів, та його територіальних органах для зарахування таких сум, підлягають перерахуванню на відповідні рахунки органів доходів і зборів, відкриті в центральному органі виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері казначейського обслуговування бюджетних коштів, та його територіальних органах.

Враховуючи зазначене та приймаючи до уваги той факт, що в органу Пенсійного фонду України, в інтересах якого видано виконавчий лист, залишається право та статус стягувача коштів, суд дійшов висновку про відсутність встановлених законом підстав для заміни сторони виконавчого провадження.

Керуючись ст.ст.160, 165, 264 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

У Х В А Л И В :

У задоволенні заяви Залізничного об'єднаного управління Пенсійного фонду України м.Львова про заміну сторони виконавчого провадження у справі №2а-13412/11/1370 за позовом Управління Пенсійного фонду України в Франківському районі м.Львова до ПП «Про Фарм» про стягнення 10640,53 грн. - відмовити повністю.

Ухвала Львівського окружного адміністративного суду може бути оскаржена в апеляційному порядку до Львівського апеляційного адміністративного суду.

Апеляційна скарга подається до адміністративного суду апеляційної інстанції через суд першої інстанції, який ухвалив оскаржуване судове рішення. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Апеляційна скарга на ухвалу суду першої інстанції подається протягом п'яти днів з дня проголошення ухвали. У разі якщо ухвалу було постановлено в письмовому провадженні або згідно з частиною третьою статті 160 цього Кодексу, або без виклику особи, яка її оскаржує, апеляційна скарга подається протягом п'яти днів з дня отримання копії ухвали.

Ухвала суду першої інстанції набирає законної сили в порядку, визначеному ст.254 КАС України.

Суддя Сакалош В.М.

Дата ухвалення рішення07.09.2017
Оприлюднено12.09.2017
Номер документу68738658
СудочинствоАдміністративне
Сутьстягнення 10640,53 грн

Судовий реєстр по справі —2а-13412/11/1370

Ухвала від 17.12.2018

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Ланкевич Андрій Зіновійович

Ухвала від 22.11.2017

Адміністративне

Львівський апеляційний адміністративний суд

Кушнерик Мар’ян Петрович

Ухвала від 06.10.2017

Адміністративне

Львівський апеляційний адміністративний суд

Кушнерик Мар’ян Петрович

Ухвала від 02.10.2017

Адміністративне

Львівський апеляційний адміністративний суд

Кушнерик Мар’ян Петрович

Ухвала від 01.10.2017

Адміністративне

Львівський апеляційний адміністративний суд

Кушнерик Мар’ян Петрович

Ухвала від 07.09.2017

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Сакалош Володимир Миколайович

Ухвала від 10.02.2014

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Кедик Марія Василівна

Постанова від 22.12.2011

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Шинкар Тетяна Ігорівна

Ухвала від 25.11.2011

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Шинкар Тетяна Ігорівна

Ухвала від 25.11.2011

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Шинкар Тетяна Ігорівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні