Рішення
від 12.09.2017 по справі 923/478/17
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРCОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул.Театральна,18, м. Херсон, 73000,

тел./0552/26-47-84, 49-31-78, факс 49-31-78, веб сторінка: ks.arbitr.gov.ua/sud5024/


Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

12 вересня 2017 року Справа № 923/478/17

Господарський суд Херсонської області у складі судді Закуріна М. К., при секретарі судового засідання Крутьковій В.О., розглянувши справу

за позовом Приватного акціонерного товариства "Енергопостачальна компанія "Херсонобленерго"

до Комунального підприємства Станіславської сільської ради "Надія"

про стягнення 90881,50 грн,

за участі представників:

позивача - ОСОБА_1, ОСОБА_2 (представників за дорученнями),

відповідача - ОСОБА_3 (представника за дорученням),

в с т а н о в и в:

Приватне акціонерне товариство Енергопостачальна компанія Херсонобленерго звернулося до суду з вимогами, спрямованими до Комунального підприємства Станіславської сільської ради Надія , про стягнення 90881,50 грн вартості недорахованої електричної енергії.

Позовні вимоги ґрунтуються на тому, що відповідачем, за наявності факту допущених порушень пункту 10.2.26. Правил користування електричною енергією, а саме самовільного зняття пломб та засобів обліку електричної енергії, не сплачено в добровільному порядку позивачу нарахованих на підставі пункту 6.40. Правил користування електричною енергією та Методики визначення обсягу та вартості електричної енергії, необлікованої внаслідок порушення споживачами правил користування електричною енергією 90881,50 грн вартості необлікованої електричної енергії.

Відповідачем відзив на позов не надано, а тому справа розглянута за наявними в ній матеріалами.

Розгляд справи суддею Закуріним М.К. проведено в судових засіданнях, які відбулися 18.07.2017 та 12.09.2017. При цьому в судове засідання 12.09.2017 представник відповідача не прибув, у зв'язку з чим справа розглянута без його участі.

Крім викладеного судом встановлено, що 05.07.2010 між Відкритим акціонерним товариством Енергопостачальна компанія Херсонобленерго (яке на даний час має назву - Приватне акціонерне товариство Енергопостачальна компанія Херсонобленерго ) та Комунальним підприємством Станіславської сільської ради Надія укладено договір про постачання електричної енергії № 944, за умовами якого відповідач здійснював поставку позивачу електричної енергії на об'єкти, вказані в Додатку № 5 до Договору; а останній зобов'язувався сплачувати її вартість, а за пунктом 4.2.3. - сплачувати вартість недоврахованої електричної енергії внаслідок порушення Правил користування електричною енергією.

25.07.2016 працівниками ПрАТ Енергопостачальна компанія Херсонобленерго здійснено перевірку електрообладнання та засобу обліку електричної енергії позивача, за результатами якої складено ОСОБА_1 про порушення № 130333 від 25.07.2016 та зафіксовано порушення пункту 10.2.26 Правил користування електричною енергією, яке виявилося у відсутності встановлених пломб № 31203205, № 31203222 та самого приладу обліку - лічильника СА4-И678 № 851072513.

На підставі вказаного акта Комісією по розгляду актів порушення ПрАТ Енергопостачальна компанія Херсонобленерго прийняте рішення провести розрахунок недоврахованої електричної енергії на суму 90881,50 грн, та на цю суму виставлено позивачу ОСОБА_4 рахунок про її оплату.

Зі змісту Витягу з протоколу № 88 від 02.08.2016 слідує, що при розрахунку недоврахованої електричної енергії комісією взято за основу вихідні дані, а саме: потужність електроприладів - 21 кВт; період нарахування - з 19.02.2016 по 25.07.2016; час самовільного підключення протягом доби - 24 години.

Вирішуючи спір по суті, суд зазначає, що взаємовідносини, які виникають в процесі продажу і купівлі електричної енергії між постачальниками електричної енергії та споживачами регулюються серед іншого Правилами користування електричною енергією , затвердженими постановою Національної комісії з питань регулювання електроенергетики України № 28 від 31.07.1996.

Так, відповідно до:

- пункту 3.1. Правил - електроустановки споживачів мають бути забезпечені необхідними розрахунковими засобами обліку електричної енергії для розрахунків за спожиту електричну енергію, технічними засобами контролю і управління споживанням та величини потужності;

- пункту 3.3. Правил - відповідальність за збереження і цілісність розрахункових засобів обліку електричної енергії та пломб відповідно до акта опломбування покладається на власника (користувача) електроустановки;

- пункту 6.40 Правил - у разі виявлення представниками електропередавальної організації або представниками постачальника електричної енергії пошкоджень чи зриву пломб, установлених у місцях, указаних в акті про пломбування, або пошкоджень відбитків тавр на цих пломбах, пошкодження розрахункових засобів обліку, явних ознак втручання в параметри розрахункових засобів (систем) обліку з метою зміни їх показів, перерахунок обсягу електричної енергії, який підлягає оплаті, здійснюється відповідно до Методики визначення обсягу та вартості електричної енергії, необлікованої внаслідок порушення споживачами правил користування електричною енергією, затвердженої постановою Національної комісії з питань регулювання електроенергетики України № 782/12656 від 04.07.2006;

- пункту 6.41. Правил - у разі виявлення під час контрольного огляду або технічної перевірки уповноваженим представником постачальника електричної енергії порушень цих Правил на місці виявлення порушення у присутності представника споживача оформлюється акт порушень;

- пункту 6.42. Правил - на підставі акта порушень уповноваженими представниками постачальника електричної енергії під час засідань комісії з розгляду актів про порушення визначаються обсяг недорахованої електричної енергії та сума завданих споживачем збитків. Рішення комісії оформлюється протоколом і набирає чинності з дня вручення протоколу споживачу;

- підпункту 26 пункту 10.2. Правил - споживач електричної енергії зобов'язаний забезпечувати збереження і цілісність встановлених на його території (у його приміщенні) розрахункових засобів обліку електричної енергії та пломб (відбитків їх тавр) відповідно до акта про пломбування.

Як зазначено вище, порядок визначення обсягу та вартості електричної енергії необлікованої внаслідок порушення Правил встановлено Методикою визначення обсягу та вартості електричної енергії, необлікованої внаслідок порушення споживачами правил користування електричною енергією.

Зокрема, за змістом пункту 2.5. Методики у разі виявлення у споживача порушень, зазначених у підпункті 2 пункту 2.1. цієї Методики, а саме пошкодження або відсутності пломб, величина розрахункового обсягу споживання електричної енергії розраховується за формулою 2.4. Методики, а саме Wдоб = Р х tдоб х Кв, де Р - потужність (кВт), визначена як:

а) сумарна максимальна потужність наявних у споживача на час

складання акта про порушення Правил користування електричною енергією струмоприймачів відповідно до їх паспортних даних (за умови, якщо визначена таким чином потужність не перевищує дозволену потужність для даної точки обліку, зазначену в Договорі);

б) потужність, обчислена виходячи зі струму навантаження електроустановки споживача при підключенні всіх наявних на час складання акта про порушення струмоприймачів на

максимальну потужність, визначеного на підставі показів відповідних засобів вимірювальної техніки, повірених у терміни, передбачені законодавством у сфері метрології (за умови відсутності паспортних даних всіх струмоприймачів, наявних у споживача на час складення акта про порушення, та якщо визначена таким чином потужність не перевищує дозволену потужність для даної точки обліку, зазначену в Договорі);

в) дозволена потужність для даної точки обліку, зазначена в Договорі (за умови, якщо потужність, визначена відповідно до положень підпунктів "а" або "б" цього пункту, перевищує дозволену потужність для даної точки обліку, ненадання споживачем інформації щодо паспортних даних струмоприймачів, недопуску представників постачальника електричної енергії (електропередавальної організації) на свою територію для перевірки інформації щодо сумарної максимальної потужності струмоприймачів, відмови споживача від вимірювання струму навантаження електроустановки при підключенні всіх наявних струмоприймачів на повну потужність).

В даному випадку з ОСОБА_1 про порушення № 130333 від 25.07.2016 вбачається, що потужність складає - 21 кВт, що також відповідає додатку № 4.1. до Договору.

Поряд з цим, відповідно до того ж пункту 2.5. Методики t - тривалість роботи обладнання протягом доби (год), становить: при однозмінній роботі споживача - t = 8; при двозмінній роботі споживача - t = 16; при тризмінній роботі споживача - t = 24; при інших режимах роботи - визначається на підставі Договору.

Так, сторонами договором визначено змінний режим роботи, а саме 24 години.

Аналіз тексту укладеного між сторонами договору та правовідносин, які існують між сторонами, свідчить, що між ними укладено договір, який за своєю юридичною природою є договором енергопостачання.

Так, відповідно до приписів частини 1 статті 275 Господарського кодексу України за договором енергопостачання підприємство (енергопостачальник) відпускає електричну енергію споживачеві, який зобов'язується оплатити її та дотримуватися передбаченого договором режиму її використання.

Статтею 27 Закону України Про електроенергетику встановлено, що правопорушення в електроенергетиці тягне за собою встановлену законодавством України в тому числі цивільну відповідальність.

У відповідності до статті 235 ГК України за порушення господарських зобов'язань до суб'єктів господарювання та інших учасників господарських відносин можуть застосовуватися оперативно-господарські санкції - заходи оперативного впливу на правопорушника з метою припинення або попередження повторення порушень зобов'язання, що використовуються самими сторонами зобов'язання в односторонньому порядку. Оперативно-господарські санкції застосовуються незалежно від вини суб'єкта, який порушив господарське зобов'язання.

В даному контексті суд також зазначає, що у відповідності до статті 629 ЦК України договір є обов'язковим для виконання сторонами, а згідно з нормою статті 526 ЦК України зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Поряд з цим за частиною 7 статті 193 Господарського кодексу України, одностороння відмова від виконання умов договору не допускається.

За результатами оцінки доказів, суд вважає, що позивачем допущено порушення підпункту 26 пункту 10.2. Правил користування електричною енергією, що виявилося у незабезпеченні збереження і цілісності встановленого на його території розрахункового засобу обліку електричної енергії, самовільне зняття пломб, а тому несплата вартості недоврахованої електричної енергії за договором, є порушенням взятих відповідачем на себе зобов'язань, а тому позовні вимоги підлягають задоволенню.

Вирішуючи питання розподілу судових витрат у відповідності до приписів статті 49 ГПК України суд зазначає, що оскільки спір виник з вини відповідача, сплачений позивачем судовий збір у розмірі 1600 грн, покладається на відповідача.

З урахуванням вказаних правових норм та керуючись статтями 44, 49, 82-85 ГПК України,

в и р і ш и в:

1. Позовні вимоги задовольнити.

2. Стягнути з Комунального підприємства Станіславської сільської ради Надія (адреса: 75000 Херсонська область, Білозерський район, с. Станіслав, вул. 200 років Станіславу, буд. 111; ідентифікаційний код 36588026 ) на користь Приватного акціонерного товариства Енергопостачальна компанія Херсонобленерго (адреса: 73003 м. Херсон, вул. Пестеля, буд. 5; ідентифікаційний код 05396638) - 90881,50 грн основної заборгованості та 1600 грн компенсації по сплаті судового збору.

Повне рішення складене - 13.09.2017

Суддя М.К. Закурін

Дата ухвалення рішення12.09.2017
Оприлюднено14.09.2017
Номер документу68820626
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 90881,50 грн,

Судовий реєстр по справі —923/478/17

Постанова від 09.11.2018

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Вронська Г.О.

Ухвала від 25.06.2018

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Вронська Г.О.

Ухвала від 12.04.2018

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Вронська Г.О.

Ухвала від 01.02.2018

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Остапенко Т.А.

Постанова від 17.01.2018

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Богатир К.В.

Ухвала від 15.01.2018

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Богатир К.В.

Ухвала від 14.12.2017

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Богатир К.В.

Ухвала від 04.12.2017

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Богатир К.В.

Ухвала від 04.12.2017

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Богатир К.В.

Ухвала від 17.11.2017

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Богатир К.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні