Ухвала
від 11.09.2017 по справі 803/1053/17
ВОЛИНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

про зупинення провадження у справі

11 вересня 2017 року Справа № 803/1053/17

Волинський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого - судді Димарчук Т.М.,

розглянувши у порядку письмового провадження в місті Луцьку адміністративну справу за позовом Головного управління ДФС у Волинській області до Товариства з обмеженою відповідальністю "Креатив Плюс" про підтвердження обгрунтованості адміністративного арешту майна платника податків,

ВСТАНОВИВ:

Головне управління ДФС у Волинській області (далі - ГУ ДФС у Волинській області ) звернулося з адміністративним позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Креатив Плюс" (далі - ТОВ "Креатив Плюс") про підтвердження обгрунтованості адміністративного арешту майна платника податків.

Позовні вимоги обгрунтовані тим, що ГУ ДФС у Волинській області прийнято наказ від 04.08.2017 року №2054 "Про проведення документальної позапланової виїзної перевірки ТОВ "Креатив Плюс". Однак, перевірку не було проведено у зв'язку з недопуском посадових осіб ГУ ДФС у Волинській області до проведення перевірки.

Враховуючи безпідставний недопуск посадових осіб ГУ ДФС у Волинській області до проведення перевірки, а також з урахуванням наслідків відмови від проведення перевірок, визначених статтею 94 Податкового кодексу України, позивач просить суд підтвердити обгрунтованість адміністративного арешту майна ТОВ "Креатив Плюс".

Представник відповідача ОСОБА_1 08 вересня 2017 року подав до суду клопотання про зупинення провадження в адміністративній справі, яке мотивував тим, що на розгляді у Волинському окружному адміністративному суді перебуває справа №803/1149/17 за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Креатив Плюс" до Головного управління ДФС у Волинській області про визнання протиправним та скасування наказу №2054 від 04 серпня 2017 року "Про проведення документальної позапланової виїзної перевірки ТОВ "Креатив Плюс". Зазначає, що у разі визнання протиправним та скасування наказу №2054 від 04 серпня 2017 року будуть відсутні правові підстави для адміністративного арешту майна ТОВ "Креатив Плюс". Просить зупинити розгляд даної справи до набрання законної сили судовим рішенням у справі №803/1149/17, а судове засідання проводити за його відсутності (а.с.39).

Представник позивача в судове засідання не прибув, однак 11.09.2017 року подав клопотання в якому розгляд справи просив проводити без участі представника Головного управління ДФС у Волинській області (а.с.40).

Відповідно до частини четвертої статті 122 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України) особа, яка бере участь у справі, має право заявити клопотання про розгляд справи за її відсутності. Якщо таке клопотання заявили всі особи, які беруть участь у справі, судовий розгляд справи здійснюється в порядку письмового провадження за наявними у справі матеріалами.

Згідно із пунктом 10 частини першої статті 3 КАС України письмове провадження - розгляд і вирішення адміністративної справи в суді першої, апеляційної чи касаційної інстанцій без виклику осіб, які беруть участь у справі, та проведення судового засідання на основі наявних у суду матеріалів у випадках, встановлених цим Кодексом.

Частиною першою статті 41 КАС України передбачено, що у разі неявки у судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, чи якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється за відсутності осіб, які беруть участь у справі (у тому числі при розгляді справи в порядку письмового провадження), фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Оскільки, представники позивача та відповідача заявили клопотання про розгляд справи за їх відсутності, а клопотання про зупинення провадження можливо розглянути і вирішити на основі наявних матеріалів, тому суд приходить до висновку, що судовий розгляд адміністративної справи необхідно здійснювати в порядку письмового провадження, без фіксування адміністративного процесу технічними засобами.

Дослідивши докази по справі, суд дійшов висновку, що клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю "Креатив Плюс" про зупинення провадження у справі слід задовольнити з наступних підстав.

Зі змісту підпункту 94.2.3 пункту 94.1 статті 94 Податкового кодексу України вбачається, що адміністративний арешт майна платника податків (далі - арешт майна) є винятковим способом забезпечення виконання платником податків його обов'язків, визначених законом. Арешт майна може бути застосовано, в тому числі і у випадку, якщо платник податків відмовляється від проведення документальної або фактичної перевірки за наявності законних підстав для її проведення або від допуску посадових осіб контролюючого органу.

З комп'ютерної програми «Діловодство спеціалізованого суду» вбачається, що ухвалою судді Волинського окружного адміністративного суду від 07.09.2017 року відкрито провадження у справі №803/1149/17 за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Креатив Плюс" до Головного управління ДФС у Волинській області про визнання протиправним та скасування наказу №2054 від 04.08.2017 року "Про проведення документальної позапланової виїзної перевірки ТОВ "Креатив Плюс".

Відповідно до пункту 3 частини першої статті 156 КАС України суд зупиняє провадження у справі в разі неможливості розгляду цієї справи до вирішення іншої справи, що розглядається в порядку конституційного, адміністративного, цивільного, господарського чи кримінального судочинства, - до набрання законної сили судовим рішенням в іншій справі.

Враховуючи те, що підставою для проведення перевірки є наказ від 04.08.2017 року №2054, який оскаржений у судовому порядку, а спір між Головним управлінням ДФС у Волинській області та Товариством з обмеженою відповідальністю "Креатив Плюс" про підтвердження обгрунтованості адміністративного арешту майна платника податків виник у зв'язку з недопуском посадових осіб ГУ ДФС у Волинській області до проведення перевірки на підставі вказаного наказу, суд вважає за необхідне зупинити провадження в адміністративній справі №803/1053/17 до набрання законної сили судовим рішенням у справі № 803/1149/17.

Керуючись пунктом 3 частини першої статті 156, статтями 122, 165 КАС України, суд

УХВАЛИВ:

Провадження у справі за адміністративним позовом Головного управління ДФС у Волинській області до Товариства з обмеженою відповідальністю "Креатив Плюс" про підтвердження обгрунтованості адміністративного арешту майна платника податків зупинити до набрання законної сили судовим рішенням у справі №803/1149/17 за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Креатив Плюс" до Головного управління ДФС у Волинській області про визнання протиправним та скасування наказу №2054 від 04 серпня 2017 року "Про проведення документальної позапланової виїзної перевірки ТОВ "Креатив Плюс".

Ухвала набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Ухвала може бути оскаржена до Львівського апеляційного адміністративного суду через Волинський окружний адміністративний суд. Апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п'яти днів з дня отримання копії ухвали. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Головуючий - суддя Т.М. Димарчук

Дата ухвалення рішення11.09.2017
Оприлюднено14.09.2017
Номер документу68849019
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —803/1053/17

Рішення від 05.03.2018

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Димарчук Тетяна Миколаївна

Ухвала від 01.03.2018

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Димарчук Тетяна Миколаївна

Ухвала від 11.09.2017

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Димарчук Тетяна Миколаївна

Ухвала від 21.08.2017

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Димарчук Тетяна Миколаївна

Ухвала від 21.08.2017

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Димарчук Тетяна Миколаївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні