Ухвала
від 06.09.2017 по справі 495/10018/16-ц
БІЛГОРОД-ДНІСТРОВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 495/10018/16-ц

У Х В А Л А

про відвід судді Анісімової Н.Д.

06.09.2017 м. Білгород - Дністровський

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області у складі:

головуючої одноособово - судді Анісімової Н.Д.

при секретарі - Гасанзаде М.Р.

розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі суду м. Білгород-Дністровський Одеської області матеріали, які надійшли за позовом ОСОБА_1 до Затоківської селищної ради Білгород-Дністровської області Одеської області, Товариства з обмеженою відповідальністю ЛІТУС МАРІС про визнання недійсними договорів.

В С Т А Н О В И В:

До провадження судді Білгород-Дністровського міськрайонного суду Одеської області Анісімовій Н.Д. надійшла справа за позовом ОСОБА_1 до Затоківської селищної ради Білгород-Дністровської області Одеської області, Товариства з обмеженою відповідальністю ЛІТУС МАРІС про визнання недійсними договорів.

В судове засідання представник третьої особи по справі ОСОБА_2 не зможе бути присутнім на судовому засіданні, що призначене на 06.09.2017 року на 16:30, оскільки він знаходиться в іншому місті по сімейним обставинам.

06.09.2017 року через канцелярію Білгород-Дністровського міськрайонного суду Одеської області надійшла заява про відвід судді Анісімової Н.Д.

Як вбачається, з заяви є підстави що є підстави передбачені п. 4 ч. 1 ст. 27 КАС України для відводу судді Анісімової Н.Д. А саме те, що суддя Анісімова Н.Д.. вже розглядав справи за участю ОСОБА_3, ОСОБА_4, інших депутатів Затоківської селищної ради Білгород-Дністровської міськради Одеської області та Затоківської селищної ради Білгород-Дністровської міськради Одеської області, а тому у судді вже склалася наперед визначена думка про сторін по справі, що призведе у майбутньому до не об'єктивного вирішення справи по суті. Так, суддею Анісімовою Н.Д. розглядалася адміністративна справа №495/8422/16-а за позовом ОСОБА_3 до Затоківської селищної ради. Приватного нотаріуса ОСОБА_5, третя особа: ОСОБА_6 про визнання протиправними дій і скасування рішень суб'єктів владних повноважень по якій суддею Анісімовою Н.Д. було взято самовідвід .

Додатково зазначано, що в проваджені Білгород-Дністровського міськрайоного суду Одеської області (суддя Анісімова Н.Д.) знаходиться адміністративна справа №495/6107/16-а за адміністративним позовом ОСОБА_7 до Затоківської селищнаиої ради Білгород-Дністровської міськради Одеської області, третя особа: ОСОБА_4 про визнання розпорядження про скликання сесії та рішень сесії незаконними та адміністративна справа №495/1561/17 за позовом ОСОБА_3 до Затоківської селищної рада Білгород-Дністровського міської ради Одеської області про визнання протиправними дій та скасування рішень.

Предметом оскарження в зазначених адміністративних справах, є рішення сесій Затоківської селищної ради щодо обрання на посаду секретаря селищної ради ОСОБА_3 та ОСОБА_6 та ОСОБА_4

Отже, наведені вище справи вказують, що прийняте в майбутньому по суті рішення суддею Анісімовою Н.Д. по справі буде не об'єктивним, адже суддя неодноразово вирішував справи по суті відносно сторін, а також в проваджені судді перебувають пов'язані справи, що може призвести в подальшому до винесення суперечливих рішень.

Таким чином, сторони по справі фактично не можуть довіряти цьому складу суду, що унеможливлює прийняття законного, обгрунтованого та, насамперед, об'єктивного рішення по справі № 495/8211/16-а

Також враховуючи суспільний резонанс цієї справи серед мешканців смт. Затока, шляхом поширення будь-якої інформації про дану справу через засоби масової' інформації, вказане може призвести до необґрунтованого тиску на головуючого по цій справі, що дасть підстави сумніватись в його об'єктивності та неупередженості по цій справі.

Згідно ст.15 Кодексу суддівської етики неупереджений розгляд справ є основним обов'язком судді. Неупередженість є необхідною умовою виконанням суддею своїх обов'язків.

Відповідно до ст. 6 Європейської конвенції з прав людини та основоположних свобод, кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом, який вирішить спір щодо його прав та обов'язків цивільного характеру або встановить обгрунтованість будь-якого висунутого проти нього кримінального обвинувачення.

Окрім того, Білгород-Дністровським міськрайонним судом Одеської області було подане Звернення загальних зборів суддів Білгород-Дністровського міськрайонного суду Одеської області №5/7715/17 дід 16.03.2017 доку дд Вищої ради правосуддя, В зазначеному звернені судді Білгород-Дністровського міськрайонного суду Одеської області вказують, що на них постійно здійснюється тиск та трапляються факти втручання у здійснення правосудця, що в майбутньому призведе до не об'єктивного вирішення справ.

Враховуючи вищевикладене, щоб у сторін не виникло сумнівів в об'єктивності та неупередженості судді, з метою повного та всебічного розгляду справи, вважаю за-необхідне заявити судді Анісімовій Н.Д. відвід від участі як головуючого по адміністративній справі №495/8211/16-а за адміністративним позовом ОСОБА_1 до Затоківської селищної ради, ОСОБА_4, третя особа: ОСОБА_3, про визнання протиправними дій та визнання протиправним рішення.

Практика Європейського суду з прав людини та й національне законодавство, говорить про те, що будь-яке рішення, що приймається у справі повинно бути обгрунтованим.

Усе вище зазначене викликає обґрунтовані сумніви в неупередженості судді, у зв'язку з чим у сторони по справі відсутня будь-яка довіра до такого складу Суду.

Вивчивши матеріали справи, суд вважає, що заява про відвід судді підлягає задоволенню, з наступних підстав:

Відповідно до ст. 27 КАС України, суддя не може брати участі в розгляді адміністративної справи і відводиться:1) якщо він брав участь у розгляді цієї справи або пов'язаної з нею справи як представник, секретар судового засідання, свідок, експерт, спеціаліст, перекладач; 2) якщо він прямо чи опосередковано заінтересований в результаті розгляду справи; 3) якщо він є членом сім'ї або близьким родичем (чоловік, дружина, батько, мати, вітчим, мачуха, син, дочка, пасинок, падчерка, брат, сестра, дід, баба, внук, внучка, усиновлювач чи усиновлений, опікун чи піклувальник, член сім'ї або близький родич цих осіб) сторони або інших осіб, які беруть участь у справі; 4) за наявності інших обставин, які викликають сумнів у неупередженості судді; 5) у разі порушення порядку визначення судді для розгляду справи, встановленого частиною третьої статті 15-1 цього Кодексу.

Керуючись загальними засадами адміністративного законодавства, а саме обґрунтованість, добросовісність, розсудливість та розумність (ст. 2 КАС України), суддя вважає за неможливе здійснювати розгляд цієї справи в умовах, коли сторони не довіряють суду.

За приписами ч. 1 ст. 30 КАС України, за наявності підстав, зазначених у 27-29 цього Кодексу, суддя, секретар судового засідання, експерт, спеціаліст, перекладач зобов'язані заявити самовідвід.

Пункт 1 статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод у відповідній частині передбачено: Кожен має право на справедливий розгляд його справи…незалежним і безстороннім судом, встановленим законом, який вирішить спір щодо його прав та обов'язків цивільного характеру… .

Вимога безсторонності , згідно з судовою практикою Європейського суду з прав людини (рішення у справах Білуха проти України , Салов проти України , Мироненко проти України , Фельдман проти України ) характеризується двома критеріями: перший полягає у намаганні визначити особисте переконання судді у конкретній справі, а другий - у з'ясуванні того, чи забезпечив суддя достатні гарантії для виключення будь-якого розумного сумніву з цього приводу у сторін.

Другим показником Бангалорських принципів поведінки суддів від 19.05.2006 року, схвалених Резолюцією Економічної та Соціальної Ради ООН 27.07.2006 року №2006/23 визначено, що об'єктивність судді є необхідною умовою для належного виконання ним своїх обов'язків. Вона проявляється не тільки у змісті винесеного рішення, а й в усіх процесуальних діях, що супроводжують його прийняття. При виконанні своїх обов'язків суддя вільний від будь-яких схильностей, упередженості чи забобонів. Поведінка судді в процесі засідання та за стінами суду має сприяти підтримці та зростанню довіри суспільства, представників юридичної професії та сторін у справі до об'єктивності суддів та судових органів. Суддя по можливості обмежує себе у здійсненні дій, що можуть стати приводом для позбавлення його права брати участь у судовому засіданні та виносити рішення у справах. Перед розглядом справи (про який відомо, що він відбудеться, або це тільки передбачається) суддя утримується від будь-яких коментарів, що могли б з огляду на розумну оцінку ситуації якимось чином вплинути на перебіг цієї справи чи поставити під сумнів справедливе ведення процесу. Суддя утримується від публічних та інших коментарів, оскільки це може перешкодити неупередженому розгляду справи стосовно певної особи чи питання. Суддя заявляє самовідвід від участі в розгляді справи в тому випадку, якщо для нього не є можливим винесення об'єктивного рішення у справі, або в тому випадку, коли у стороннього спостерігача могли б виникнути сумніви в неупередженості судді, зокрема, у судді склалося реальне упереджене ставлення до якоїсь зі сторін або судді з його власних джерел стали відомі певні докази чи факти стосовно справи, яка розглядається.

Враховуючи, вищевикладене, щоб у сторін не виникло сумнівів в об'єктивності та неупередженості судді, з метою повного та всебічного розгляду справи, а також недопущення в подальшому помилкової думки про зацікавленість судді при розгляді даної справи, заява за позовом ОСОБА_1 до Затоківської селищної ради Білгород-Дністровської області Одеської області, Товариства з обмеженою відповідальністю ЛІТУС МАРІС про визнання недійсними договорів підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст. ст. 27, 30, 31, 49 КАС України, -

У Х В А Л И В:

Заяву про відвід судді Білгород-Дністровського міськрайонного суду Одеської області Анісімової Наталі Дмитрівни від розгляду цивільної справи № 495/10018/16-ц за позовом ОСОБА_1 до Затоківської селищної ради Білгород-Дністровської області Одеської області, Товариства з обмеженою відповідальністю ЛІТУС МАРІС про визнання недійсними договори - задовольнити.

Відвести суддю Анісімову Н.Д. від розгляду справи № 495/10018/16-ц за позовом ОСОБА_1 до Затоківської селищної ради Білгород-Дністровської області Одеської області, Товариства з обмеженою відповідальністю ЛІТУС МАРІС про визнання недійсними договори.

Направити справу до канцелярії Білгород-дністровського міськрайонного суду Одеської області для призначення іншого складу суду.

Ухвала може бути оскаржена протягом десяти днів з дня її проголошення.

Суддя: Н.Д.Анісімова

СудБілгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області
Дата ухвалення рішення06.09.2017
Оприлюднено15.09.2017
Номер документу68860087
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —495/10018/16-ц

Ухвала від 18.07.2018

Цивільне

Овідіопольський районний суд Одеської області

Гандзій Д. М.

Ухвала від 28.12.2017

Цивільне

Овідіопольський районний суд Одеської області

Гандзій Д. М.

Ухвала від 17.11.2017

Цивільне

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

Савицький С. І.

Ухвала від 28.11.2017

Цивільне

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

Савицький С. І.

Ухвала від 25.10.2017

Цивільне

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

Загородній І. В.

Ухвала від 20.09.2017

Цивільне

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

Загородній І. В.

Ухвала від 06.09.2017

Цивільне

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

Анісімова Н. Д.

Ухвала від 02.08.2017

Цивільне

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

Анісімова Н. Д.

Ухвала від 24.07.2017

Цивільне

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

Мишко В. В.

Ухвала від 13.07.2017

Цивільне

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

Шевчук Ю. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні