Рішення
від 07.09.2017 по справі 522/4053/17
ПРИМОРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

Справа № 522/4053/17

Провадження № 2/522/6212/17

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07 вересня 2017 року Приморський районний суд м. Одеси у складі:

головуючого - судді Шенцевої О.П.,

при секретарі Соболевій О.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Одесі цивільну справу за позовом ОСОБА_1, ОСОБА_2, ОСОБА_3 до Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку Чайка-38 , третя особа: Управління державної реєстрації юридичного департаменту Одеської міської ради про визнання недійсними рішення загальних зборів Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку Чайка-38 , розташованого за адресою: м. Одеса, Садиковська, 38, які оформлені протоколом № 2 від 14 квітня 2016 року, визнання недійсною редакцію статуту Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку Чайка-38 (ідентифікаційний код 40374293), яка затверджена протоколом загальних зборів Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку Чайка-38 (ідентифікаційний код 40374293) № 2 від 14 квітня 2016 року, скасування реєстраційної дії по реєстрації в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадянських формувань змін до установочних документів об'єднання співвласників багатоквартирного будинку Чайка-38 (ідентифікаційний код 40374293) зроблену 12.09.2016 за 15561050001057716 реєстратором Державного підприємства Центр обслуговування громадян ОСОБА_4; підстава : зміні місцезнаходження, та стягнення з Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку Чайка-38 (ідентифікаційний код 40374293) на користь ОСОБА_1, ОСОБА_2, ОСОБА_3 судових витрат по справі, -

ВСТАНОВИВ:

У березні 2017 року ОСОБА_1, ОСОБА_2, ОСОБА_3 ОСОБА_5 звернулись до Приморського районного суду м.Одеси з позовом до Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку Чайка-38 , третя особа: Управління державної реєстрації юридичного департаменту Одеської міської ради про визнання недійсними рішення загальних зборів Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку Чайка-38 , розташованого за адресою: м. Одеса, Садиковська, 38, які оформлені протоколом № 2 від 14 квітня 2016 року, визнання недійсною редакцію статуту Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку Чайка-38 (ідентифікаційний код 40374293), яка затверджена протоколом загальних зборів Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку Чайка-38 (ідентифікаційний код 40374293) № 2 від 14 квітня 2016 року, скасування реєстраційної дії по реєстрації в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадянських формувань змін до установочних документів Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку Чайка-38 (ідентифікаційний код 40374293) зроблену 12.09.2016 за 15561050001057716 реєстратором Державного підприємства Центр обслуговування громадян ОСОБА_4; підстава : зміні місцезнаходження.

Ухвалою Приморського районного суду м.Одеси від 23.06.2017 року позовні вимоги ОСОБА_5 були залишені без розгляду в порядку ч.5, ст. 207 ЦПК України.

В судовому засіданні позивачі уточнили позовні вимоги, згідно яких просили:

- визнати недійсними рішення загальних зборів Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку Чайка-38 , розташованого за адресою: м. Одеса, Садиковська, 38, які оформлені протоколом № 2 від 14 квітня 2016 року;

- визнати недійсною редакцію статуту Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку Чайка-38 (ідентифікаційний код 40374293), яка затверджена протоколом загальних зборів Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку Чайка-38 (ідентифікаційний код 40374293) № 2 від 14 квітня 2016 року;

- скасувати реєстраційної дії по реєстрації в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадянських формувань змін до установочних документів Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку Чайка-38 (ідентифікаційний код 40374293) зроблену 12.09.2016 за 15561050001057716 реєстратором Державного підприємства Центр обслуговування громадян ОСОБА_4; підстава : зміні місцезнаходження;

- стягнути з Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку Чайка-38 (ідентифікаційний код 40374293) на користь ОСОБА_1, ОСОБА_2, ОСОБА_3 судових витрат по справі.

У судовому засіданні позивачі ОСОБА_1, ОСОБА_3, та представник ОСОБА_2 позов підтримали та просили його задовольнити у повному обсязі.

Голова правління Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку Чайка-38 ОСОБА_6 у судовому засіданні заперечував проти задоволення позову, надавши свої письмові заперечення.

Представник третьої особа у судове засідання не з'явився, але надав заяву про розгляд справи за його відсутність.

Закон України Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку визначає правові та організаційні засади створення, функціонування, реорганізації та ліквідації об'єднань власників жилих та нежилих приміщень багатоквартирного будинку, захисту їхніх прав та виконання обов'язків щодо спільного утримання багатоквартирного будинку.

ОСОБА_7 України Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку визначає особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку, регулює правові, організаційні та економічні відносини, пов'язані з реалізацією прав та виконанням обов'язків співвласників багатоквартирного будинку щодо його утримання та управління.

Згідно ст. 11 ЦК України, цивільні права та обов'язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов'язки. Підставами виникнення цивільних прав та обов'язків, зокрема, є договори та інші правочини.

Вивчивши наявні докази по справі суд вважає, що позов не підлягає задоволенню з таких підстав.

В судовому засіданні встановлено, що позивачі є власниками квартир у будинку № 38 по вул. Садиковський в м. Одесі.

Стаття 6 Закону України Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку визначає порядок створення об'єднання та скликання і проведення установчих зборів об'єднання.

У відповідності до ст. 6 зазначеного Закону, об'єднання може бути створено лише власниками квартир та нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку (багатоквартирних будинках). Установчі збори об'єднання у новозбудованих багатоквартирних будинках можуть бути проведені після державної реєстрації права власності на більше половини квартир та нежитлових приміщень у такому будинку.

Для створення об'єднання скликаються установчі збори.

Скликання установчих зборів здійснюється ініціативною групою, яка складається не менш як з трьох власників квартир або нежилих приміщень.

Повідомлення про проведення установчих зборів направляється ініціативною групою не менше ніж за 14 днів до дати проведення установчих зборів. Повідомлення направляється в письмовій формі і вручається кожному співвласнику під розписку або шляхом поштового відправлення (рекомендованим листом). У повідомленні про проведення установчих зборів зазначається, з чиєї ініціативи скликаються збори, місце і час проведення, проект порядку денного.

Час і місце проведення обираються зручними для більшості можливих учасників зборів.

Установчі збори веде голова зборів, який обирається більшістю голосів присутніх співвласників або їх представників.

Рішення вважається прийнятим, якщо за нього проголосувало більше половини загальної кількості усіх співвласників.

Якщо в результаті проведення установчих зборів для прийняття рішення не набрано кількості голосів "за" або "проти", встановленої частиною дев'ятою цієї статті, проводиться письмове опитування співвласників, які не голосували на установчих зборах. Письмове опитування співвласників проводиться протягом 15 календарних днів з дати проведення установчих зборів. Якщо протягом зазначеного строку необхідну кількість голосів "за" не набрано, рішення вважається неприйнятим.

Письмове опитування під час установчих зборів об'єднання проводиться в порядку, передбаченому Законом України "Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку".

Рішення приймається шляхом поіменного голосування. Під час підрахунку голосів враховуються і голоси, подані співвласниками під час проведення установчих зборів, і голоси, подані під час письмового опитування. Рішення оформляється особистим підписом кожного, хто проголосував, із зазначенням результату голосування ("за" чи "проти").

Установчі збори приймають рішення про створення об'єднання і затверджують його статут.

Державна реєстрація об'єднання (асоціації) проводиться у порядку, встановленому законом для державної реєстрації юридичних осіб. Об'єднання (асоціація) вважається утвореним з дня його державної реєстрації.

Установчі документи об'єднання підписує голова установчих зборів або інша уповноважена зборами особа.

Як встановлено в судовому засіданні, 05.03.2016 року відбулись установчі збори на яких було прийнято рішення про створення ОСББ.

28.03.2016 року відбулась державна реєстрація ОСББ Чайка-38 , що підтверджується випискою.

14.04.2016 року відбулись загальні збори співвласників багатоквартирного будинку 38 по вул. Садиковський в м.Одесі, про що був складений протокол № 2 та порядок денних зборів був наступний: обрання голови та секретаря зборів; прийняття будинку № 38 по вул. Садиковський в управлення ОСББ Чайка-38 ; внесення змін до установчих документів та затвердження статуту у новій редакції.

Позивачі звертаючись до суду з позовом зазначають, що повідомлення про проведення зборів було вчинене з порушенням, а саме вони не були повідомлені про проведення загальних зборів, але суд не може взяти до уваги таки посилання позивачів.

З копії протоколу установчих зборів співвласників багатоквартирного будинку за адресою: Садиковська 38 від 14.04.2016 року вбачається, що в цей день відбулися збори співвласників на яких були присутні 10 осіб, яким належать квартири та/або нежитлові приміщення у багатоквартирному будинку загальною площею 526,6 кв.м., також в протоколі вказано, що зазначені особи взяли участь в головуванні, серед яких були позивачі.

Головою загальних зборів було обрано ОСОБА_8 та секретарем Гусельнікова С.В., що підтверджується копією протоколу установчих зборів. Позивачі були присутні на загальних зборах та головували.

Також позивачі в підставах звернення до суду з позовом зазначають, що протокол № 2 складений у невідомий час, у невідомому для них місце та при невідомих підставах, а також він містить обставини, які не відповідають дійсності, проте суду не було надано належних та допустимих доказів на підтвердження зазначеного.

ОСОБА_9 не передбачає обов'язку ініціативної групи розміщувати інформацію про прийняті рішення установчих зборів. ОСОБА_7 відсутність такої інформації не впливає на законність прийнятих рішень.

Отже, оскільки в судовому засіданні не надано доказів, що під час проведення установчих зборів, 14 квітня 2016 року, були порушені вимоги діючого законодавства, не встановлено таких порушень і під час слухання справи в суді, тому суд приходить до висновку про відмову в задоволенні заявлених вимог позивачів.

Предметом доказування під час судового розгляду є факти, які обґрунтовують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для вирішення справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення ( ч. 1 ст. 179 ЦПК України).

Відповідно до ст. 60 ЦПК України кожна сторона зобов'язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Доказуванню підлягають обставини, які мають значення для ухвалення рішення у справі і щодо яких у сторін та інших осіб, які беруть участь у справі, виникає спір. Доказування не може ґрунтуватись на припущеннях.

Згідно ст. 57 ЦК України, доказами є будь-які фактичні дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин, що обґрунтовують вимоги і заперечення сторін, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються на підставі пояснень сторін, третіх осіб, їхніх представників, допитаних як свідків, показань свідків, письмових доказів, речових доказів, зокрема звуко- і відеозаписів, висновків експертів.

Згідно ст. 58 ЦК України, належними є докази, які містять інформацію щодо предмета доказування. Сторони мають право обґрунтовувати належність конкретного доказу для підтвердження їхніх вимог або заперечень. Суд не бере до розгляду докази, які не стосуються предмета доказування.

Таким чином, зібрані по справі доказі, не дають підстав вважати недійсним рішення загальних зборів Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку Чайка-38 , розташованого за адресою: м. Одеса, Садиковська, 38, які оформлені протоколом № 2 від 14 квітня 2016 року, а також визнати недійсною редакцію статуту Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку Чайка-38 , яка затверджена протоколом загальних зборів Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку Чайка-38 № 2 від 14 квітня 2016 року, а тому суд відмовляє у задоволенні цих позовних вимог.

На підставі наведеного суд також відмовляє у вимогах щодо скасування реєстраційної дії по реєстрації в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадянських формувань змін до установочних документів Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку Чайка-38 , оскільки для скасування реєстраційної не має підстав.

Відповідно до ст. 212 ЦПК України, суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об'єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв'язок доказів у їх сукупності.

Відповідно до ч.3 ст.213 ЦПК України, обґрунтованим є рішення, ухвалене на основі повно і всебічно з'ясованих обставин, на які сторони посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень, підтверджених тими доказами, які були досліджені в судовому засіданні.

Висновки суду відповідають вимогам норм права, на які посилається суд під час розгляду справи і фактичним обставинам по справі, а також підтверджується зібраними по справі доказами.

Керуючись ст. ст. 10, 60, 212, 213, 214, 215 ЦПК України, суд, -

ВИРІШИВ:

У задоволенні позову ОСОБА_1, ОСОБА_2, ОСОБА_3 до Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку Чайка-38 , третя особа: Управління державної реєстрації юридичного департаменту Одеської міської ради про визнання недійсними рішення загальних зборів Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку Чайка-38 , розташованого за адресою: м. Одеса, Садиковська, 38, які оформлені протоколом № 2 від 14 квітня 2016 року, визнання недійсною редакцію статуту Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку Чайка-38 (ідентифікаційний код 40374293), яка затверджена протоколом загальних зборів Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку Чайка-38 (ідентифікаційний код 40374293) № 2 від 14 квітня 2016 року, скасування реєстраційної дії по реєстрації в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадянських формувань змін до установочних документів Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку Чайка-38 (ідентифікаційний код 40374293) зроблену 12.09.2016 за 15561050001057716 реєстратором Державного підприємства Центр обслуговування громадян ОСОБА_4; підстава : зміні місцезнаходження, та стягнення з Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку Чайка-38 (ідентифікаційний код 40374293) на користь ОСОБА_1, ОСОБА_2, ОСОБА_3 судових витрат по справі - відмовити у повному обсязі.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом десяти днів з дня його проголошення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення, згідно ч.1 ст. 294 ЦПК України.

Суддя: 07.09.2017

Дата ухвалення рішення07.09.2017
Оприлюднено15.09.2017
Номер документу68865130
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —522/4053/17

Постанова від 19.04.2018

Цивільне

Апеляційний суд Одеської області

Ващенко Л. Г.

Ухвала від 27.04.2018

Цивільне

Апеляційний суд Одеської області

Ващенко Л. Г.

Ухвала від 22.03.2018

Цивільне

Апеляційний суд Одеської області

Ващенко Л. Г.

Ухвала від 21.12.2017

Цивільне

Апеляційний суд Одеської області

Ващенко Л. Г.

Ухвала від 13.10.2017

Цивільне

Апеляційний суд Одеської області

Ващенко Л. Г.

Ухвала від 07.11.2017

Цивільне

Апеляційний суд Одеської області

Ващенко Л. Г.

Ухвала від 05.10.2017

Цивільне

Апеляційний суд Одеської області

Ващенко Л. Г.

Рішення від 07.09.2017

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Шенцева О. П.

Ухвала від 23.06.2017

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Шенцева О. П.

Ухвала від 24.03.2017

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Шенцева О. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні