Постанова
від 15.03.2010 по справі 2а-89/10/2370
ЧЕРКАСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15 березня 2010 року справа № 2а-89/10/2370

м. Черкаси

Черкаський окружний адміністративний суд в складі: головуючого - судді Лічевецького І.О.,

при секретарі - Левчуку A.C.

за участю: прокурора - Максимової В.В.; представника позивача - не з'явився; відповідача - не з'явився, розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Черкаси адміністративну справу за позовом прокурора Корсунь-Шевченківського району Черкаської області в інтересах держави в особі державної податкової інспекції у Корсунь-Шевченківському районі до фізичної особи-підприємця ОСОБА_1 про стягнення заборгованості зі сплати єдиного податку,

ВСТАНОВИВ:

Прокурор Корсунь-Шевченківського району Черкаської області звернувся до суду з адміністративним позовом в інтересах держави в особі ДПІ у Корсунь-Шевченківському районі про стягнення з ФОП ОСОБА_2 заборгованості зі сплати єдиного податку в розмірі 747 грн. 52 коп.

Позивач стверджує, що відповідач, здійснюючи підприємницьку діяльність та застосовуючи спрощену систему оподаткування, на протязі 2009 р. не сплачував єдиний податок, внаслідок чого станом на 05.12.2009 р. виникла заборгованість в сумі 747 грн. 52 коп.

На підставі наведених обставин позивач просить задовольнити його вимоги та стягнути з відповідача 747 грн. 52 коп.

Представник позивача в судове засідання не з'явився.

Відповідач письмових заперечень проти адміністративного позову не подав, в судове засідання не з'явився.

Заслухавши думку прокурора, який вважав, що позов підлягає задоволенню, розглянувши подані документи і матеріали, оцінивши належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв'язок доказів у їх сукупності, суд приходить до наступного.

ОСОБА_2 зареєстрований як суб'єкт підприємницької діяльності 22 листопада 2005 р. про що державним реєстратором Корсунь-Шевченківської районної державної адміністрації зроблено запис в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців за № 20090000000000979.

На сьогодні в Україні запроваджено дві самостійні системи оподаткування: звичайну і спрощену. Суть останньої полягає в заміні сплати передбачених звичайною системою оподаткування податків, зборів (обов'язкових платежів) сплатою єдиного податку. Порядок сплати єдиного податку встановлено Указом Президента України від 03.07.98 p. N 727/98 "Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб'єктів малого підприємництва" (надалі за текстом - Указ ) і Законом України "Про державну підтримку малого підприємництва" від 19.10.2000 p. N 2063-ІИ.

Відповідно до п. 2 Указу, суб'єкти малого підприємництва - фізичні особи мають право самостійно обрати спосіб оподаткування доходів за єдиним податком шляхом отримання свідоцтва про сплату єдиного податку .

Згідно пункту другому Порядку видачі Свідоцтва про сплату єдиного податку, затвердженого наказом Державної податкової адміністрації України від 29 жовтня 1999 року N 599, підставою для видачі свідоцтва є подання суб'єктом підприємницької діяльності - фізичною особою письмової заяви та платіжного документа про сплату єдиного податку за період не менше ніж календарний місяць. Заява має бути подана не пізніше ніж за 15 днів до початку кварталу, з якого він обирає спосіб оподаткування доходів за єдиним податком за умови сплати всіх установлених податків та обов'язкових платежів, термін сплати яких настав на дату подання заяви.

Користуючись цим правом, відповідач обрав спрощену систему оподаткування, звернувся 15 грудня 2008 р. до позивача з заявою про право застосування спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності на 2009 р. та отримав свідоцтво про сплату єдиного податку.

В якості виду підприємницької діяльності відповідач зазначив діяльність з овочівництва, декоративного садівництва та вирощування продукції розсадників.

Пунктом другим Указу передбачено, що ставка єдиного податку для суб'єктів малого підприємництва - фізичних осіб встановлюється місцевими радами за місцем їх державної реєстрації залежно від виду діяльності і не може становити менше 20 гривень та більше 200 гривень на місяць.

Рішенням Корсунь-Шевченківської районної ради від 18.03.2009 р. № 21-5/У затверджено ставки податку для суб'єктів підприємницької діяльності, які обрали спрощену систему оподаткування.

Зокрема, згідно додатку зазначеного рішення ставки єдиного податку за здійснення діяльності у сфері овочівництва, декоративного садівництво та вирощування продукції розсадників встановленні в розмірі 100 грн.

Відповідно до пункту другого Указу суб'єкт підприємницької діяльності - фізична особа сплачує єдиний податок щомісяця не пізніше 20 числа наступного місяця на окремий рахунок відділень Державного казначейства України.

Таким чином, з урахуванням викладених положень Указу, відповідач зобов'язаний був сплачувати в 2009 р. єдиний податок в розмірі 100 грн. щомісяця.

Як вбачається з наданого суду витягу з облікової картки платника податків, станом на 20 травня 2009 р., відповідач мав заборгованість по сплаті єдиного податку в розмірі 47 грн. 52 коп. При цьому за червень - грудень 2009 р. відповідач єдиний податок не сплачував, внаслідок чого утворилась заборгованість в розмірі 700 грн. (100 х 7).

Стаття десята Закону України Про державну податкову службу в Україні однією з функцій державних податкових інспекцій в районах, містах без районного поділу, районах у містах, міжрайонних та об'єднаних державних податкових інспекцій визначає подання до судів позовів до підприємств, установ, організацій та громадян про стягнення заборгованості перед бюджетом і державними цільовими фондами.

Відповідно до ст. 67 Конституції України (25к/96-ВР) кожен зобов'язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом.

Відповідно до пункту п'ятого Указу суб'єкти малого підприємництва несуть відповідальність за правильність обчислення, своєчасність подання розрахунків та сплати сум єдиного податку згідно із законодавством України.

Беручи до уваги, що суму єдиного податку у розмірі 747 грн. 52 коп. відповідач у встановлені законодавством строки не сплатив, суд приходить до висновку про обґрунтованість позовних вимог та вважає їх такими, що підлягають задоволенню у повному обсязі.

Відповідно до частини четвертої статті 94 КАС України судові витрати, здійснені позивачем - суб'єктом владних повноважень, з відповідача не стягуються.

Керуючись ст.ст. 86, 94, 159, 162 КАС України, суд,

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов задовольнити повністю.

Стягнути з фізичної особи-підприємдя ОСОБА_1 (АДРЕСА_1, ідентифікаційний номер НОМЕР_1) в доход бюджету через державну податкову інспекцію у Корсунь- Шевченківському районі (Черкаська область, м. Корсунь-Шевченківський, вул. Ювілейна, 30, ідентифікаційний код 34402500) заборгованість по сплаті єдиного податку за період з червня 2009 р. по грудень 2009 р. в розмірі 747 (сімсот сорок сім) грн. 52 коп.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання заяви про апеляційне оскарження, яка може бути подана до Київського апеляційного адміністративного суду через Черкаський окружний адміністративний суд протягом десяти днів з дня складення постанови в повному обсязі. Якщо постанову було проголошено у відсутності особи, яка бере участь у справі, то строк подання заяви про апеляційне оскарження обчислюється з дня отримання нею копії постанови. Апеляційна скарга на постанову подається протягом двадцяти днів після подання заяви про апеляційне оскарження.

Постанова складена в повному обсязі 16 березня 2010 р.

Суддя І.О.Лічевецький

Дата ухвалення рішення15.03.2010
Оприлюднено17.09.2017

Судовий реєстр по справі —2а-89/10/2370

Ухвала від 25.02.2010

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

І.О.Лічевецький

Ухвала від 02.02.2010

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

І.О.Лічевецький

Постанова від 15.03.2010

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

І.О.Лічевецький

Постанова від 15.03.2010

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Лічевецький Ігор Олександрович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні