Ухвала
від 14.09.2017 по справі 127/19270/17
ВІННИЦЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №127/19270/17

Провадження №1-кс/127/8096/17

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14 вересня 2017 року м. Вінниця

Вінницький міський суд Вінницької області

в складі:

слідчого судді ОСОБА_1 ,

при секретарі ОСОБА_2 ,

за участю слідчого ОСОБА_3 ,

прокурора ОСОБА_4 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Вінниці клопотання слідчого Вінницького відділу поліції ГУ Національної поліції у Вінницькій області старшого лейтенанта поліції ОСОБА_3 про арешт майна , -

ВСТАНОВИВ:

До слідчого судді Вінницького міського суду Вінницької області звернувся слідчий Вінницького відділу поліції ГУ Національної поліції у Вінницькій області старший лейтенант поліції ОСОБА_3 з клопотанням про накладення арешту на обладнання та техніку, що перебуває у власності ТОВ «НОРДІК ХІТ І ВЕНТ» (код. ЄДРПОУ 37777129) та використовується для роздрібної торгівлі скрапленим газом за адресою АДРЕСА_1 , а саме: ємність для скрапленого газу (без номеру), колонка для відпуску скрапленого газу (без номеру). приміщення операторської б/н, що являє собою тимчасову споруду та знаходиться на відстані близько 3 метрів від колонки для відпуску скрапленого газу б/н. а також будь-якої іншої техніки та предметів, що у сукупності з вищевказаним обладнанням пристосовані для відпуску та реалізації скрапленого газу.

Клопотання мотивовано тим, що в провадженні слідчого відділу Вінницького відділу поліції Головного управління Національної поліції у Вінницькій області перебувають матеріали кримінального провадження №42017020110000058 від 30.05.2017, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.273 КК України.

У ході досудового розслідування встановлено, що службові особи ТОВ «НОРДІК ХІТ І ВЕНТ» (код. ЄДРПОУ 37777129) здійснюють господарську діяльність з реалізації паливно-мастильних матеріалів із грубим порушенням законодавства України та порушенням правил безпеки на вибухонебезпечних підприємствах, що створює загрозу загибелі людей чи настання інших тяжких наслідків.

На виконання доручення слідчого до Вінницького відділу поліції надійшов рапорт співробітника управління захисту економіки у Вінницькій області ДЗЕ НП України, відповідно до якого у ході виконання доручення на території м. Вінниці та Вінницького району встановлено ряд автозаправних пунктів, де здійснюється заправка автомобілів дизельним паливом або скрапленим газом. Такі пункти діють шляхом встановлення металевих вагончиків, в яких знаходиться заправна колонка з шлангом, через який здійснюється залив пального в бак автомобіля чи ємності, або шляхом встановлення резервуарів з скрапленим газом зі спеціальним обладнанням, що забезпечує заправку транспортних засобів. Такі заправні пункти здійснюють діяльність без отримання дозвільних документів, наявність яких є обов`язковою та передбачена чинним законодавством України, а саме дозволів ГУ ДСНС у Вінницькій області, Департаменту екології та природних ресурсів Вінницької ОДА, та крім того без дотримання заходів пожежної безпеки та інших правил та норм здійснення господарської діяльності. Дані заправні пункти знаходяться за наступними адресами: м. Вінниця, вул. Чехова, 13;м. Вінниця, вул. Чехова, 45;м. Вінниця, вул. Ватутіна, 137;м. Вінниця, вул. Гліба Успенського, 9; м. Вінниця, вул. Сабарівське шосе, 7; Вінницький район, с. Якушинці, автодорога Вінниця - Хмельницький, на території ТІР-паркінгу; Вінницький район, смт. Вороновиця, автодорога М-12 Вінниця-Умань.

Окрім цього в ході виконання доручення отримано інформацію про те, що придбання обладнання та пального організатори даних заправних пунктів здійснюють через посадових осіб ТОВ «НОРДІК ХІТ І ВЕНТ» (код. ЄДРПОУ 37777129), відносно яких проводиться досудове розслідування кримінального провадження за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч. 1 ст. 273 КК України.

Відповідно до Закон України «Про об`єкти підвищеної небезпеки», який визначає правові, економічні, соціальні та організаційні основи діяльності, пов`язаної з об`єктами підвищеної небезпеки, і спрямований на захист життя і здоров`я людей та довкілля від шкідливого впливу аварій на цих об`єктах шляхом запобігання їх виникненню, обмеження (локалізації) розвитку і ліквідації наслідків, об`єктами підвищеної небезпеки, до яких відносяться АГЗП (АГЗС), являються об`єкти, на яких використовуються, зберігаються або транспортуються одна або кілька небезпечних речовин чи категорій речовин у кількості, що дорівнює або перевищує нормативно встановлені порогові маси, а також інші об`єкти як такі, що відповідно до закону є реальною загрозою виникнення надзвичайної ситуації техногенного та природного характеру.

Також, згідно з чинним законодавством, а саме п. 9.1 Норм визначення категорій приміщень, будинків та зовнішніх установок за вибухопожежною та пожежною небезпекою, затверджених наказом МНС від 03 грудня 2007 № 833, зовнішні установки в яких знаходяться горючі гази (резервуари для зберігання горючого газу на АГЗП) відносяться до вибухопожежонебезпечної категорії та створюють реальну загрозу життю людей.

Відповідно до відомостей з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно земельна ділянка, що розташована за адресою: м. Вінниця, вул. Чехова, буд. 13, на праві власності належить ТОВ «Автомотоспорт», на праві оренди ТОВ «НОРДІК ХІТ І ВЕНТ».

Так 21.08.2017 Вінницький міський суд надав дозвіл на проведення огляду ділянки за адресою: м. Вінниця, вул. Чехова, буд. 13, яка праві власності належить ТОВ «Автомотоспорт», на праві оренди ТОВ «НОРДІК ХІТ І ВЕНТ».

У ході проведення огляду було встановлено, було встановлено, що за вказаною адресою здійснює господарську діяльність ТОВ «НОРДІК ХІТ І ВЕНТ», а саме роздрібну скрапленим газом.

Разом з цим в ході огляду було виявлено ряд порушень технічних норм, що обов`язкові для об`єктів вказаного типу, так:наявність резервуару об`ємом більше 10 метрів кубічних, відсутність виконавчо-технічної документації, заземлення АГЗП виконано з порушенням вимог чинних нормативних актів, які регулюють охорону праці, захист від блискавок відсутній, відсутнє маркування про випробування гумотканних рукавів колонки АГЗП, на контрольно-вимірювальних приладах резервуара відсутнє тавро державної перевірки, тимчасова споруда операторської розміщена на відстані менше п`ятнадцяти метрів від технічного обладнання, впритул до резервуара встановлено тимчасову споруду, призначення якої невідоме та на відстані менше п`ятнадцяти метрів встановлено операторську АГЗС, що належить іншому суб`єкту господарювання, АГЗС, резервуаром більше 10 метрів кубічних розташована на відстані, менше 25 метрів до триповерхової будівлі, де можливе масове скупчення людей (будівля ДОСАФ).

Так при наявності вказаних порушень, реалізація скрапленого газу являється забороненою та такою, що небезпечна для оточуючих. Тому слідчий просить накласти арешт на обладнання та техніку, що перебуває у власності ТОВ «НОРДІК ХІТ І ВЕНТ» (код. ЄДРПОУ 37777129) та використовується для роздрібної торгівлі скрапленим газом за адресою АДРЕСА_1 , а саме: ємність для скрапленого газу (без номеру), колонка для відпуску скрапленого газу (без номеру). приміщення операторської б/н, що являє собою тимчасову споруду та знаходиться на відстані близько 3 метрів від колонки для відпуску скрапленого газу б/н. а також будь-якої іншої техніки та предметів, що у сукупності з вищевказаним обладнанням пристосовані для відпуску та реалізації скрапленого газу.

Слідчий в судовому засіданні клопотання підтримав та просив його задовольнити з підстав викладених у клопотанні.

Прокурор в судовому засіданні клопотання слідчого підтримав.

Представника ТОВ «НОРДІК ХІТ І ВЕНТ» в судове засідання не зявився.

Слідчий суддя, заслухавши думку учасників розгляду клопотання, дослідивши клопотання слідчого, дійшов наступного висновку.

Відповідно до ст. 107 ч. 1 КПК України рішення про фіксацію процесуальної дії за допомогою технічних засобів під час досудового розслідування, в тому числі під час розгляду питань слідчим суддею, приймає особа, яка проводить відповідну процесуальну дію. За клопотанням учасників процесуальної дії застосування технічних засобів фіксування є обов`язковим.

Враховуючи те, що від учасників процесуальної дії не надійшло клопотання про застосування технічних засобів фіксування розгляду клопотання про накладення арешту, тому слідчий суддя вважає за можливим розглянути дане клопотання без застосування технічних засобів фіксування.

Згідно п.1 ст.98 КПК України, встановлено, що речовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження.

Ч.1 ст. 167 КПК України, визначено, що тимчасовим вилученням майна є фактичне позбавлення підозрюваного або осіб, у володінні яких перебуває зазначене у частині другій цієї статті майно, можливості володіти, користуватися та розпоряджатися певним майном до вирішення питання про арешт майна або його повернення.

Згідно п.1 ч.2 ст. 167 КПК України тимчасово вилученим може бути майно у вигляді речей, документів, грошей тощо, щодо яких є достатні підстави вважати, що вони підшукані, виготовлені, пристосовані чи використані як засоби чи знаряддя вчинення кримінального правопорушення та (або) зберегли на собі його сліди.

Відповідно до ст. 170 КПК України арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому КПК України порядку.

Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, знищення, перетворення, відчуження. Слідчий, прокурор повинні вжити необхідних заходів з метою виявлення та розшуку майна, на яке може бути накладено арешт у кримінальному провадженні, зокрема шляхом витребування необхідної інформації у Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, інших державних органів та органів місцевого самоврядування, фізичних і юридичних осіб. Слідчий, прокурор повинні вжити необхідних заходів з метою виявлення та розшуку майна, на яке може бути накладено арешт у кримінальному провадженні, зокрема шляхом витребування необхідної інформації у Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, інших державних органів та органів місцевого самоврядування, фізичних і юридичних осіб.

Арешт майна допускається з метою забезпечення: збереження речових доказів; спеціальної конфіскації; конфіскації майна як виду покарання або заходу кримінально-правового характеру щодо юридичної особи; відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди.

У випадку, передбаченому пунктом 4 частини другої цієї статті, арешт накладається на майно підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, фізичної чи юридичної особи, яка в силу закону несе цивільну відповідальність за шкоду, завдану діями (бездіяльністю) підозрюваного, обвинуваченого, засудженого або неосудної особи, яка вчинила суспільно небезпечне діяння, а також юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, за наявності обґрунтованого розміру цивільного позову у кримінальному провадженні, а так само обґрунтованого розміру неправомірної вигоди, яка отримана юридичною особою, щодо якої здійснюється провадження.

Арешт може бути накладений у встановленому порядку на рухоме чи нерухоме майно, гроші у будь-якій валюті готівкою або у безготівковій формі, в тому числі кошти та цінності, що знаходяться на банківських рахунках чи на зберіганні у банках або інших фінансових установах, видаткові операції, цінні папери, майнові, корпоративні права, щодо яких ухвалою чи рішенням слідчого судді, суду визначено необхідність арешту майна.

Заборона або обмеження користування, розпорядження майном можуть бути застосовані лише у разі, коли існують обставини, які підтверджують, що їх незастосування призведе до приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі майна.

Згідно п.1 ч.2 ст. 167 КПК України тимчасово вилученим може бути майно у вигляді речей, документів, грошей тощо, щодо яких є достатні підстави вважати, що вони підшукані, виготовлені, пристосовані чи використані як засоби чи знаряддя вчинення кримінального правопорушення та (або) зберегли на собі його сліди.

Так, слідчий у клопотанні ставить питання щодо арешту майна належного ТОВ «НОРДІК ХІТ І ВЕНТ», проте в обґрунтування наявності підстав необхідності накладення арешту на вказане майно не надав будь-яких доказів.

Зокрема слідчим не доведено, що ТОВ «НОРДІК ХІТ І ВЕНТ» має відношення до вказаного кримінального провадження, оскільки з витягу з ЄРДР вбачається що кримінальне провадження №42017020110000058 від 30.05.2017, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.273 КК України, в межах якого слідчий звертається з клопотанням про арешт майна, порушене за фактом здійснення службовими особами ТОВ «ДСЛ Енерджі Груп» господарської діяльності з реалізацією паливно-мастильних матеріалів за відсутності дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки на експлуатацію машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки, що створює загрозу загибелі людей чи настання інших тяжких наслідків.

В матеріалах клопотання відсутні докази в підтвердження доводів слідчого щодо оренди ТОВ «НОРДІК ХІТ І ВЕНТ» земельної ділянки за адресою: м. Вінниця вул. Чехова, 13.

Також безпідставні й посилання слідчого на те, що в межах вказаного кримінального провадження Вінницьким міським судом Вінницької області було надано дозвіл на проведення огляду земельної ділянки за адресою: м. Вінниця вул. Чехова, 13 яка на праві власності належить ТОВ «Автомотоспорт» на праві оренди ТОВ «НОРДІК ХІТ І ВЕНТ», оскільки з наявної в матеріалах клопотання ухвали слідчого судді Вінницького міського суду Вінницької області від 21.08.2017 р. вбачається, що дозвіл надано на проведення огляду земельної ділянки за адресою: м. Вінниця вул. Чехова, 13 яка на праві власності належить ТОВ «Автомотоспорт», а на праві оренди ТОВ «ДСЛ Енерджі Груп».

Таким чином, слідчий суддя вважає, що лише посилання слідчого на те, що ТОВ «НОРДІК ХІТ І ВЕНТ» та «ДСЛ Енерджі Груп» здійснюють свою діяльність за однією адресою не можуть слугувати підставою для накладення арешту на майно юридичної особи доказів причетності якої до кримінального провадження не надано.

Крім того слідчий суддя вважає, що посилання слідчого на те, що використання вказаного у клопотанні майна створює загрозу загибелі людей чи настання інших тяжких наслідків, є безпідставними, оскільки в підтвердження даних обставин слідчим не надано будь-яких доказів.

Враховуючи те, що слідчим в судовому засіданні не доведено, що майно на яке він просить накласти арешт є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, є засобом забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна, слідчий суддя вважає клопотання слідчого не мотивованим, та таким, що задоволенню не підлягає.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 100, 131, 132, 170-172 КПК України, суд,-

У Х В А Л И В :

В задоволенні клопотання слідчого Вінницького відділу поліції ГУ Національної поліції у Вінницькій області старшого лейтенанта поліції ОСОБА_3 про арешт майна - відмовити.

На ухвалу судді може бути подана апеляція протягом п`яти діб з дня її винесення до апеляційного суду Вінницької області.

Слідчий суддя /підпис/

Копія вірна.

Суддя / ОСОБА_1 /

Секретар / ОСОБА_2 /

СудВінницький міський суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення14.09.2017
Оприлюднено07.03.2023
Номер документу68912601
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —127/19270/17

Ухвала від 04.10.2017

Кримінальне

Апеляційний суд Вінницької області

Спринчук В. В.

Ухвала від 14.09.2017

Кримінальне

Вінницький міський суд Вінницької області

Вишар І. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні