Ухвала
від 19.09.2017 по справі 924/1236/15
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

29000, м. Хмельницький, майдан Незалежності, 1 тел. 71-81-84, факс 71-81-98


У Х В А Л А

"19" вересня 2017 р. Справа № 924/1236/15

Господарський суд Хмельницької області у складі: суддя Вибодовський О.Д., розглянувши матеріали справи

За заявою Кам'янець-Подільської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС у Хмельницькій області

до Приватного підприємства "Цембудресурс", с. Скіпче, Городоцького району, Хмельницької області

про визнання банкрутом

Представники:

Від ініціюючого кредитора: не з'явився

Ліквідатор: ОСОБА_1 (в режимі відеоконференції)

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою суду 29.07.2015р. прийнято заяву Кам'янець-Подільської ОДПІ Головного управління ДФС у Хмельницькій області про порушення справи про банкрутство Приватного підприємства "Цембудресурс", с. Скіпче, Городоцького району, Хмельницької області до розгляду та призначено підготовче засідання суду.

Ухвалою суду від 26.08.2015р. порушено провадження у справі про банкрутство Приватного підприємства "Цембудресурс", с. Скіпче, Городоцького району, Хмельницької області, визнано вимоги ініціюючого кредитора в сумі 1 691 180,49 грн., введено мораторій на задоволення вимог кредиторів боржника, введено процедуру розпорядження майном боржника на строк 115 календарних днів, розпорядником майна боржника призначено арбітражного керуючого ОСОБА_1, 01001, Київ-1, вул.Хрещатик, буд.22а/с 144-а, та встановлено арбітражному керуючому ОСОБА_1 оплату послуг (грошову винагороду) за виконання повноважень розпорядника майна в розмірі двох мінімальних заробітних плат за кожний місяць виконання ним повноважень, шляхом її авансування боржником.

Оголошення (повідомлення) про порушення провадження у справі про банкрутство боржника - ПП "Цембудресурс" оприлюднено 27.08.2015 р. на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України.

Ухвалою суду від 27.10.2015 р. затверджено реєстр вимог кредиторів до боржника у справі № 924/1236/15, а саме Городоцької об"єднаної державної податкової інспекції Головного управління Міндоходів у Хмельницькій області в сумі 1 691 180,49 грн., з яких 1661020,10грн. - основний борг включено до 2-ї черги вимог кредиторів, 30160,39грн. - неустойка (пеня, штраф) включено до 6-ї черги вимог кредиторів.

Постановою суду від 11.01.2016р. приватне підприємство "Цембудресурс", с. Скіпче, Городоцького району, Хмельницької області, визнано банкрутом, розпочато ліквідаційну процедуру приватного підприємства "Цембудресурс", с. Скіпче, Городоцького району, ліквідатором призначено арбітражного керуючого ОСОБА_1.

Оголошення про визнання ПП "Цембудресурс" банкрутом оприлюднено на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України 11.01.2016 р.

31 липня 2017р. на адресу суду від ліквідатора надійшло клопотання №02-45/112, в додаток із оновленим звітом, про нарахування та виплату грошової винагороди та відшкодування витрат арбітражного керуючого за період з 26.08.2015 р. по 26.07.2017 р., в якому просить суд встановити арбітражному керуючому ОСОБА_1 основну грошову винагороду у розмірі двох мінімальних заробітних плат за кожен місяць на весь період виконання повноважень арбітражного керуючого (розпорядника майна та ліквідатора) у справі №924/1236/15 про банкрутство Приватного підприємства „Цембудресурс";

- затвердити звіт про нарахування та виплату грошової винагороди та витрат арбітражного керуючого ОСОБА_1 за виконання повноважень розпорядника майна та ліквідатора у справі №924/1236/15 про банкрутство Приватного підприємства „Цембудресурс" за період з 26.08.2015 р. по 26.07.2017 р. в у загальній сумі 88761,16 грн.;

- стягнути з Кам'янець-Подільської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС у Хмельницькій області на користь арбітражного керуючого ОСОБА_1, 12473,42 грн. грошової винагороди за період з 26.08.2015 р. по 11.01.2016 р. виконання повноважень розпорядника майна Приватного підприємства „Цембудресурс"; - 75931,09 грн. грошової винагороди за період з 11.01.2016 р. по 26.07.2017 р. виконання повноважень ліквідатора Приватного підприємства „Цембудресурс"; -156,28грн. витрат, понесених в процедурі розпорядження майном Приватного підприємства „Цембудресурс"; - 200,37грн. витрат, понесених в ліквідаційній процедурі Приватного підприємства „Цембудресурс".

Дане клопотання призначено до розгляду.

Присутній в судовому засіданні в режимі відеоконференції ліквідатор просив суд затвердити оновлений звіт про нарахування та виплату грошової винагороди та відшкодування витрат арбітражного керуючого за період з 26.08.2015 р. по 26.07.2017р.

Повноважний представник ініціюючого кредитора в судове засідання не з'явився, однак 14.09.2017р. від нього надійшло заперечення щодо поданого клопотання, в якому стверджує, що оновлений звіт про нарахування та виплату грошової винагороди та відшкодування витрат арбітражного керуючого за період з 26.08.2015 р. по 26.07.2017р. до Кам'янець-Подільської ОДПІ арбітражним керуючим не надсилався, а тому просить суд відмовити в його задоволенні.

При розгляді поданого арбітражним керуючим клопотання судом враховується таке.

Відповідно до ч. 1 ст. 2 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" провадження у справах про банкрутство регулюється цим Законом, Господарським процесуальним кодексом України, іншими законодавчими актами України.

Згідно зі ст. 4-5 Господарського процесуального кодексу України господарські суди здійснюють правосуддя шляхом прийняття обов'язкових до виконання на усій території України рішень, ухвал, постанов.

Стаття 8 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" передбачає, що за наслідками розгляду господарським судом заяв, клопотань та скарг, у справі про банкрутство виносяться ухвали господарського суду, а також постанова про визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури.

Відповідно до ч. 1 ст. 98 та ч. 1 ст. 115 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" арбітражний керуючий (розпорядник майна, керуючий санацією, ліквідатор) користується усіма правами розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора відповідно до законодавства, у тому числі має право отримувати винагороду в розмірі та порядку, передбачених цим Законом.

Згідно з ч. 2 ст. 115 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" грошова винагорода арбітражного керуючого за виконання повноважень розпорядника майна визначається в розмірі двох мінімальних заробітних плат за кожний місяць виконання ним повноважень або в розмірі середньомісячної заробітної плати керівника боржника за останні дванадцять місяців його роботи до порушення провадження у справі про банкрутство, якщо такий розмір перевищує дві мінімальні заробітні плати. Розмір грошової винагороди арбітражного керуючого за виконання повноважень розпорядника майна не може перевищувати п'яти мінімальних заробітних плат за кожний місяць виконання ним повноважень. Право вимоги грошової винагороди виникає в арбітражного керуючого в останній день кожного календарного місяця виконання ним повноважень розпорядника майна боржника.

Сплата грошової винагороди розпоряднику майна здійснюється шляхом її авансування заявником (кредитором або боржником) у розмірі, зазначеному у цій частині. Сума авансового платежу вноситься на депозитний рахунок нотаріуса та виплачується арбітражному керуючому (розпоряднику майна) за кожний місяць виконання ним повноважень розпорядника майна.

Пункт 3 статті 115 Закону передбачає, що грошова винагорода арбітражного керуючого за виконання повноважень керуючого санацією, ліквідатора складається з основної та додаткової грошових винагород. Основна грошова винагорода арбітражного керуючого за виконання повноважень керуючого санацією, ліквідатора визначається в розмірі двох середньомісячних заробітних плат керівника боржника за останні дванадцять місяців його роботи до введення господарським судом процедури санації боржника або відкриття процедури ліквідації банкрута за кожний місяць виконання арбітражним керуючим повноважень керуючого санацією або ліквідатора. Розмір основної грошової винагороди арбітражного керуючого за виконання повноважень керуючого санацією, ліквідатора не може перевищувати десяти мінімальних заробітних плат за кожний місяць виконання ним повноважень.

Право вимоги основної грошової винагороди виникає в арбітражного керуючого в останній день кожного календарного місяця виконання ним повноважень керуючого санацією, ліквідатора.

Частинами 4 та 5 ст. 115 Закону визначено, що витрати арбітражного керуючого, пов'язані з виконанням ним повноважень у справі про банкрутство, відшкодовуються в порядку, передбаченому цим Законом, крім витрат на страхування його відповідальності за заподіяння шкоди внаслідок неумисних дій або помилки під час виконання повноважень розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора, а також витрат, здійснення яких безпосередньо не пов'язане з виконанням ним повноважень у справі про банкрутство, і витрат, пов'язаних з виконанням таких повноважень у частині, в якій зазначені витрати, що перевищують регульовані державою ціни (тарифи) на відповідні товари, роботи, послуги чи ринкові ціни на день здійснення відповідних витрат або замовлення (придбання) товарів, робіт, послуг.

Згідно з ч. 7 ст. 115 Закону ліквідатор щомісяця звітує перед комітетом кредиторів про нарахування та виплату основної та додаткової грошових винагород арбітражного керуючого, здійснення та відшкодування витрат.

Звіт арбітражного керуючого про нарахування і виплату грошової винагороди, здійснення та відшкодування витрат доводиться кредиторам до відома та повинен бути схвалений або погоджений комітетом кредиторів.

Звіт про нарахування та виплату грошової винагороди, здійснення та відшкодування витрат за підсумками процедур розпорядження майном, санації, ліквідації подається арбітражним керуючим до господарського суду за п'ять днів до закінчення відповідної процедури, розглядається судом та затверджується ухвалою, що може бути оскаржена у встановленому порядку.

Судом враховується, що Вищим господарським судом України в п. 37 Інформаційного листа від 28.03.2013р. №01-06/606/2013 Законом України „Про Закон України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (із змінами та доповненнями) роз'яснено, що звіти арбітражного керуючого про нарахування та виплату грошової винагороди арбітражного керуючого, здійснення та відшкодування його витрат повинні бути схвалені або погоджені комітетом кредиторів, а звіти за підсумками судових процедур (розпорядження майном, санації, ліквідації) - затверджені господарським судом.

Судом встановлено, що ухвалою суду від 26.08.2015р. порушено провадження у справі про банкрутство Приватного підприємства "Цембудресурс", розпорядником майна боржника призначено арбітражного керуючого ОСОБА_1, та встановлено арбітражному керуючому оплату послуг (грошову винагороду) за виконання повноважень розпорядника майна в розмірі двох мінімальних заробітних плат за кожний місяць виконання ним повноважень, шляхом її авансування боржником.

Постановою суду від 11.01.2016р. приватне підприємство "Цембудресурс", с. Скіпче, Городоцького району, Хмельницької області, визнано банкрутом, розпочато ліквідаційну процедуру приватного підприємства "Цембудресурс", с. Скіпче, Городоцького району, ліквідатором призначено арбітражного керуючого ОСОБА_1.

31 липня 2017р. на адресу суду від ліквідатора надійшло клопотання про нарахування та виплату грошової винагороди та відшкодування витрат арбітражного керуючого за період з 26.08.2015 р. по 26.07.2017 р. в у загальній сумі 88761,16 грн.;

В процедурі розпорядження майном та в ліквідпроцедурі жодних виплат грошової винагороди арбітражному керуючому (розпоряднику майна, ліквідатору) не проводилось.

Як вбачається з протоколу комітету кредиторі боржника від 06.04.2017р. комітетом кредиторів, в особі представника Кам'янець-Подільської ОДПІ, схвалено звіт ліквідатора та ліквідаційний баланс банкрута, жодних зауважень до роботи ліквідатора не було.

З метою забезпечення правильного і однакового застосування законодавства господарським судам у постанові Пленуму Вищого господарського суду України "Про деякі питання практики застосування розділу VI Господарського процесуального кодексу України" №7 від 21.02.2013р. надано роз'яснення, зокрема у п. 3.1 зазначено, що оскільки статтею 129 Конституції України як одну із засад судочинства визначено рівність усіх учасників судового процесу перед законом і судом, отже в тому числі й органів державної влади, то самі лише обставини, пов'язані з фінансуванням установи чи організації з державного бюджету України та відсутністю у ньому коштів, призначених для сплати судового збору, не можуть вважатися підставою для звільнення від такої сплати.

Судом враховано, що відсутність бюджетного фінансування не є підставою для звільнення від виконання грошового зобов'язання. Відповідний висновок узгоджується з позицією викладеною у постановах Верховного Суду України від 15.05.2012 №11/446, від 26.12.2011 №9/400 та рішенні Європейського суду з прав людини у справі "Терем ЛТД, Чечеткін та Оліус проти України" від 18.10.2005р.

Визначення джерела оплати послуг розпорядника майна не ставиться в залежність від майнового стану ініціюючого кредитора у справі про банкрутство, правового статусу кредитора (особа заснована на приватній чи державній формі власності, державний орган, громадська організація тощо) та від джерел фінансування того чи іншого кредитора (аналогічна позиція викладена у постанові Вищого господарського суду України від 08.09.2015р. №912/1313/14).

Відповідно до статті 33 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Доказування полягає не лише в поданні особами доказів, а й у доведенні їх переконливості. Отже, обов'язок доказування певних обставин покладається на особу, яка посилається на ці обставини.

Суд, розглянувши клопотання ліквідатора про нарахування та виплату грошової винагороди та відшкодування витрат арбітражного керуючого за період з 26.08.2015 р. по 26.07.2017 р., давши йому правову оцінку, вважає за належне клопотання арбітражного керуючого ОСОБА_1 в частині затвердження та стягнення з ініціюючого кредитора грошової винагороди за період з 26.08.2015 р. по 26.07.2017 р. в у загальній сумі 88761,16 грн. задоволити. В частині клопотання про затвердження та стягнення 156,28грн. витрат, понесених в процедурі розпорядження майном ПП „Цембудресурс" та 200,37грн. витрат, понесених в ліквідаційній процедурі відмовити, оскільки арбітражним керуючим не надано відповідних доказів на їх підтвердження.

Керуючись ст. 98,115 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", ст. 86 Господарського процесуального кодексу України, Суд -

у х в а л и в:

Звіт арбітражного керуючого ОСОБА_1 про нарахування та виплату грошової винагороди та витрат арбітражного керуючого ОСОБА_1 за виконання повноважень розпорядника майна та ліквідатора у справі №924/1236/15 про банкрутство Приватного підприємства „Цембудресурс" за період з 26.08.2015 р. по 26.07.2017 р. в загальній сумі 88761,16 грн. затвердити.

Стягнути з Кам'янець-Подільської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС у Хмельницькій області (32300, Хмельницька обл., місто Кам'янець-Подільський, вул.Огієнка, 74, ідентифікаційний код 39563952) на користь арбітражного керуючого ОСОБА_1 (свідоцтво про право здійснення діяльності арбітражного керуючого №547 від 13.03.2013 року, адреса: 01001, Київ-1,вул. Хрещатик, 22, а/с 144-в, ідентифікаційний номер НОМЕР_1) - 12473,42 грн. грошової винагороди за виконання повноважень розпорядника майна Приватного підприємства „Цембудресурс" за період з 26.08.2015 р. по 11.01.2016 р.; - 75931,09 грн. грошової винагороди за виконання повноважень ліквідатора Приватного підприємства „Цембудресурс" за період з 11.01.2016 р. по 26.07.2017 р.

Видати наказ.

В частині стягнення 156,28грн. витрат, понесених в процедурі розпорядження майном та 200,37грн. витрат, понесених в ліквідаційній процедурі Приватного підприємства „Цембудресурс" відмовити.

Суддя Вибодовський О.Д.

Віддрук. 3 прим.:

1-до справи

2- Кам'янець-Подільській ОДПІ, 32300, м. Кам'янець-Подільський, вул.Огієнка, 74.

3-ліквідатору ОСОБА_1, 01001, Київ-1,вул. Хрещатик, 22, а/с 144-в

СудГосподарський суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення19.09.2017
Оприлюднено21.09.2017
Номер документу68997384
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —924/1236/15

Ухвала від 19.09.2017

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Вибодовський О.Д.

Ухвала від 19.09.2017

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Вибодовський О.Д.

Ухвала від 21.08.2017

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Вибодовський О.Д.

Ухвала від 31.07.2017

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Вибодовський О.Д.

Ухвала від 26.07.2017

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Вибодовський О.Д.

Ухвала від 19.07.2017

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Вибодовський О.Д.

Ухвала від 29.06.2017

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Вибодовський О.Д.

Ухвала від 26.06.2017

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Вибодовський О.Д.

Ухвала від 12.06.2017

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Вибодовський О.Д.

Ухвала від 29.05.2017

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Вибодовський О.Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні