Постанова
від 18.09.2017 по справі 903/247/17
РІВНЕНСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

РІВНЕНСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

33001 , м. Рівне, вул. Яворницького, 59

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

"18" вересня 2017 р. Справа № 903/247/17

Рівненський апеляційний господарський суд у складі колегії:

Головуючий суддя Петухов М.Г.

суддя Олексюк Г.Є. ,

суддя Розізнана І.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні у приміщенні Рівненського апеляційного господарського суду апеляційну скаргу Торгово-виробничого товариства з обмеженою відповідальністю "Знання"

на рішення господарського суду Волинської області від 06.06.2017р.

у справі №903/247/17 (суддя Дем'як В.М.)

за позовом ОСОБА_2

до відповідача Торгово-виробничого товариства з обмеженою відповідальністю "Знання"

за участю третьої особи без самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача ОСОБА_3

за участю третьої особи без самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача ОСОБА_4

за участю третьої особи без самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача ОСОБА_5

за участю третьої особи без самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача ОСОБА_6

про визнання недійсним рішення зборів від 21.03.2014р.

за участю представників сторін:

від позивача - ОСОБА_7;

від відповідача - Брицюк О.П.;

від третьої особи ОСОБА_3 - не з'явився;

від третьої особи ОСОБА_4 - не з'явився;

від третьої особи ОСОБА_5 - не з'явився

від третьої особи ОСОБА_6 - не з'явився.

ВСТАНОВИВ:

Рішенням господарського суду Волинської області від 06.06.2017 р. у справі № 903/247/17 було частково задоволено позов ОСОБА_2 до відповідача Торгово-виробничого товариства з обмеженою відповідальністю Знання про визнання недійсним рішення зборів від 21.03.2014р.

При винесені оскаржуваного рішення суд першої інстанції виходив з того, що У 1995році шляхом об'єднання внесків учасників (приватизаційних майнових сертифікатів), у відповідності до Закону України "Про господарські товариства", на підставі установчого договору від 10.08.1995р., було створено Торгово-виробниче товариство з обмеженою відповідальністю Знання .

Для забезпечення діяльності Товариства, за рахунок внесків його засновників, було сформовано статутний фонд, сума якого, в редакції статуту Товариства від 1997 року, складала 30000 грн.

Відповідно до статуту Торгово-виробничого товариства з обмеженою відповідальністю Знання в редакції від 15.06.2011р., статутний фонд визначено в розмірі 30000 грн., частки учасників (засновників) у статутному фонді розподілені наступним чином:

- ОСОБА_3 - 12900 грн., що складає 43% статутного фонду;

- ОСОБА_4 - 600 грн., що складає 2% статутного фонду;

- ОСОБА_2 - 1800 грн., що складає 6% статутного фонду;

- ОСОБА_9 - 1800 грн., що складає 6% статутного фонду;

- ОСОБА_5 - 600 грн., що складає 2% статутного фонду;

- ОСОБА_6 - 12300 грн., що складає 41% статутного фонду.

21.03.2014 р. загальними зборами Торгово-виробничого товариства з обмеженою відповідальністю Знання було прийняте рішення, оформлене протоколом №1, у відповідності до якого вирішено: "Збільшити розмір статутного фонду Товариства до 200000 грн. шляхом внесення додаткових внесків учасників у формі грошових коштів у таких розмірах: ОСОБА_3 вносить додатковий внесок до статутного фонду в грошовій формі в розмірі 85000 грн; ОСОБА_6 вносить додатковий внесок до статутного фонду у грошовій формі в розмірі 85000,00грн; зобов'язати ОСОБА_3 та ОСОБА_6 внести свої додаткові грошові внески до 31.12.2014". (пункт 3 рішення).

Внаслідок збільшення статутного фонду, рішенням загальних зборів Товариства від 21.03.2014р. було затверджено нову редакцію статуту Товариства, згідно п.6 якого частки учасників (засновників) у статутному фонді розподілені наступним чином:

- ОСОБА_3 - 98800 грн., що складає 49,4 %статутного фонду;

- ОСОБА_4 - 600 грн., що складає 0,3% статутного фонду;

- ОСОБА_2, - 1800 грн., що складає 0,9% статутного фонду;

- ОСОБА_5 - 600 грн., що складає 0,3% статутного фонду;

- ОСОБА_6 - 98200 грн., що складає 49,1% статутного фонду.

Проаналізувавши обставини справи та норми чинного законодавства, а саме ч. 2 ст. 51 Закону України Про господарські товариства суд першої інстанції прийшов до висновку, що позовні вимоги слід задоволити частково, а саме визнати недійсним рішення зборів Торгово-виробничого товариства з обмеженою відповідальністю "Знання" від 21.03.2014р., оформленого протоколом №1 в частині п.3. Розгляд питання про збільшення розміру Статутного фонду Товариства , п.4. Розгляд питання про розподіл часток засновників у Статутному фонді Товариства та внесені зміни до Статуту Товариства на підставі рішення зборів від 21.03.2014р. оформленого протоколом №1 згідно п.3. Розгляд питання про збільшення розміру Статутного фонду Товариства та п.4. Розгляд питання про розподіл часток засновників у Статутному фонді Товариства та внесення змін до Статуту Товариства .

В позові про визнання недійсним рішення зборів Торгово-виробничого товариства з обмеженою відповідальністю Знання від 21.03.2014р., оформленого протоколом №1 в частині п.1 Про розгляд питання про виведення ОСОБА_9 зі складу товариства у зв'язку із смертю та п.2. Про розгляд питання про передачу частки ОСОБА_9 іншим учасникам місцевий господарський суд відмовив за безпідставністю.

Не погоджуючись із прийнятим рішенням суду першої інстанції, відповідач - Торгово-виробниче товариство з обмеженою відповідальністю Знання звернулося з апеляційною скаргою до Рівненського апеляційного господарського суду, відповідно до якої просить рішення господарського суду Волинської області від 06.06.2017 р. у справі № 903/247/17 скасувати та прийняти нове рішення, яким в позові відмовити.

Скаржник вважає, що рішення господарського суду є незаконним та таким, що прийнято з порушенням норм матеріального та процесуального права.

На підтвердження своїх доводів, скаржник вказує наступне.

Згідно ст. 144 Цивільного кодексу України статутний капітал товариства з обмеженою відповідальністю складається із вкладів його учасників. Розмір статутного капіталу дорівнює сумі вартості таких вкладів.

Статтею 16 Закону України "Про господарські товариства" визначено, що товариство має право змінювати (збільшувати або зменшувати) розмір статутного (складеного) капіталу.

Згідно ст. 58 Закону України Про господарські товариства та норм статуту Товариства вищим органом товариства обмеженою відповідальністю є загальні збори учасників. Вони складаються з учасників товариства або призначених ними представників

Щодо додаткових внесків учасників, передбачених ч. 2 ст. 51 Закону, то вони відповідно до законодавства мають іншу правову природу та інший порядок внесення. Згідно з абзацу 2 п. 4 ст. 82 Господарського кодексу України, порядок визначення додаткових внесків учасників може бути встановлено статутом товариства.

Відповідно до ст. ст. 41, 59 Закону України Про господарські товариства до компетенції зборів товариства з обмеженою відповідальністю належить серед іншого встановлення розміру, форми і порядку внесення учасниками додаткових вкладів та внесення змін до статуту товариства, у тому числі зміна розміру його статутні капіталу.

Згідно із ч. 2 ст. 59 Закону України "Про господарські товариства" з питань, зазначених у пунктах "а", "б" статті 41 цього Закону, а також при вирішенні питання про виключення учасника з товариства рішення вважається прийнятим, якщо за нього проголосують учасники, що володіють у сукупності більш як 50 відсотками загальної кількості голосів учасників товариства.

В той же час, п. "б" частиною 5 ст. 41 Закону України "Про господарські товариства" передбачено, що до компетенції загальних зборів відноситься внесення змін до статуту товариства, у тому числі зміна розміру його статутного капіталу.

Крім того, судом не враховано, що для визнання недійсним рішення загальних зборів товариства необхідно встановити факт порушення цим рішенням прав та законних інтересів учасника товариства. В разі якщо за результатами розгляду справи факт такого порушення не встановлено, господарський суд не має підстав для задоволення позову.

Право збільшення статутного капіталу Товариства прямо передбачене ст. 145 ЦК України, ст. ст. 16, 59 Закону України "Про господарські товариства" та підпунктом "б", пункту 7.1.12 Статуту Товариства.

Враховуючи вищевикладене, Торгово-виробниче товариство з обмеженою відповідальністю Знання вважає, що вищевказане судове рішення є незаконним, винесеним з порушенням норм матеріального та процесуального права.

Від позивача - ОСОБА_2 надійшов відзив на апеляційну скаргу, відповідно до якого позивач просить рішення господарського суду Волинської області від 06.06.2017 р. у справі № 903/247/17 залишити без змін, а апеляційну скаргу Торгово-виробничого товариства з обмеженою відповідальністю Знання - без задоволення.

На спростування доводів апеляційної скарги позивач вказує наступне.

Наведені апелянтом доводи не спростовують положення ч. 2 ст. 51 Закону України Про господарські товариства , відповідно до якої додаткові внески учасників не впливають на розмір їх частки у статутному капіталі, вказаної в установчих документах товариства, якщо інше не передбачено установчими документами.

В той же час, статутом Торгово-виробничого товариства з обмеженою відповідальністю Знання не передбачено збільшення частки у статутному капіталі шляхом внесення учасниками додаткових внесків.

Тобто, будь-яке рішення загальних зборів, спрямоване на зміну розміру часток його учасників у статутному капіталі внаслідок додаткових внесків буде суперечити закону, а тому підлягає визнанню недійсним.

Враховуючи вищевикладене, ОСОБА_2 просить залишити апеляційну скаргу відповідача без задоволення, а рішення господарського суду Волинської області від 06.06.2017 р. у справі № 903/247/17 - без змін.

Від третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача - ОСОБА_3 надійшов відзив на апеляційну скаргу, відповідно до якого третя особа просить скасувати рішення господарського суду Волинської області від 06.06.2017 р. у справі № 903/247/17 та прийняти нове рішення, яким відмовити в позові.

На підтвердження своїх доводів, ОСОБА_3 вказує наступне.

Відповідно до ст. 140 Цивільного кодексу України товариством з обмеженою відповідальністю є засноване одним або кількома особами товариство, статутний капітал якого поділений на частки, розмір яких встановлюється статутом.

Загальні збори учасників товариства з обмеженою відповідальністю відповідно до ст. 145 ЦК України мають право вносити зміни до статуту товариства та його статутного капіталу.

Суд в своєму рішенні не вказав і не обґрунтував нормами права і фактичними обставинами, підтвердженими належними і допустимими доказами, яким саме чином збільшення статутного капіталу (для продовження господарської діяльні товариства та нарощення товарно-матеріальної бази та збільшення розміру активів товариства) за яке проголосувала сама позивачка, могло порушити її права, тим паче через майже три роки після прийняття рішення про таке збільшення.

Господарським судом Волинської області при винесені рішення по справі не було вказано якими нормами законодавства заборонено збільшення статутного капіталу в товаристві з обмеженою відповідальністю, та чому учасникам ТВ ТОВ "Знання" заборонено було приймати рішення та збільшувати статутний капіталі Товариства.

Також ОСОБА_2 в своїй позовній заяві просила суд визнати недійсними внесені до статуту ТВ ТОВ "Знання" зміни на підставі рішення зборів від 21.03.2014 р. оформлені протоколом № 1.

Відповідно до п. 14 Пленуму Вищого господарського суду України "Про деякі питання практики вирішення спорів, що виникають з корпоративних правовідносин" № 4 від 25,02.2016 року статут юридичної особи за змістом частини другої статті 20 Господарського кодексу є актом, який визначає правовий статус юридичної особи, оскільки він містить норми, обов'язкові для учасників товариства, його посадових осіб та інших працівників, а також визначає порядок затвердження та внесення змін до статуту.

Підставами для визнання акту, в тому числі статуту, недійсним є його невідповідність вимогам чинного законодавства та/або визначеній законом компетенції органу, який видав (затвердив) цей акт, а також порушення у зв'язку з його прийняттям прав та охоронюваних законом інтересів позивача.

Учасники товариства, підписавши нову редакцію статуту товариства, були ознайомленні з його змістом та приймали всі його положення. Позивач особисто підписала даний статут, відповідно з його змістом була ознайомлена та жодних заперечень щодо його положень не висловлювана.

Враховуючи вищевикладене, ОСОБА_3 вважає, що вищевказане судове рішення є незаконним, винесеним з порушенням норм матеріального та процесуального права.

Треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача: ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6 не скористалися своїм правом подачі відзиву на апеляційну скаргу, що, у відповідності до ч. 2 ст. 96 ГПК України, не перешкоджає перегляду рішення місцевого господарського суду.

18 вересня 2017 року в судовому засіданні Рівненського апеляційного господарського суду представник скаржника підтримав доводи, наведені в апеляційній скарзі, стверджує, що судом першої інстанції при винесенні оскарженого рішення було порушено норми матеріального та процесуального права. З огляду на вказане, вважає, що рішення господарського суду Волинської області від 06.06.2017 р. у справі № 903/247/17 належить скасувати та прийняти нове, яким відмовити у задоволенні позову.

Представник позивача в судовому засіданні заявив, що з доводами апелянта не погоджується, вважає їх безпідставними, а оскаржене рішення таким, що відповідає встановленим обставинам справи та нормам закону. З огляду на зазначене, просить суд відмовити в задоволенні апеляційної скарги.

Треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача: ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6 не забезпечили явку своїх уповноважених представників в судове засідання.

Враховуючи приписи ст.ст. 101,102 ГПК України про межі та строки перегляду справ в апеляційній інстанції, той факт, що сторони були належним чином та своєчасно повідомлені про дату, час та місце судового засідання, про що свідчать поштові повідомлення, направлені сторонам у справі (т. 2, а. с. 19-27), а також те, що явка представників сторін та третіх осіб в судове засідання обов'язковою не визнавалася, колегія суддів визнала за можливе закінчувати розгляд апеляційної скарги за відсутності представників третіх осіб.

Дослідивши матеріали справи, апеляційну скаргу, заслухавши пояснення представників сторін, перевіривши юридичну оцінку обставин справи та повноту їх встановлення, дослідивши правильність застосування місцевим господарським судом при винесенні рішення норм матеріального та процесуального права, колегія суддів вважає, що апеляційну скаргу слід задоволити частково, а оскаржуване рішення скасувати в частині визнання недійсним рішення зборів учасників Торгово-виробничого товариства з обмеженою відповідальністю "Знання" від 21.03.2014р., оформленого протоколом №1 в частині "п.3. Розгляд питання про збільшення розміру Статутного фонду Товариства", виходячи з наступного.

Судом апеляційної інстанції встановлено та як убачається з матеріалів справи, що Торгово-виробниче товариство з обмеженою відповідальністю "Знання" (далі - Товариство) було створено шляхом об'єднання внесків учасників для здійснення господарської діяльності з метою одержання прибутку. (п. 1.2. Статуту в редакції 2011 р.)

Відповідно до п. 6.1 Статуту (редакція 2011 р.) для забезпечення діяльності Товариства учасники за рахунок своїх внесків утворюють статутний фонд Товариства, в розмірі 30000 грн. Частки учасників у статутному фонді:

- ОСОБА_3 - 12900 грн., що складає 43% статутного фонду;

- ОСОБА_4 - 600 грн., що складає 2% статутного фонду;

- ОСОБА_2 - 1800 грн., що складає 6% статутного фонду;

- ОСОБА_9 - 1800 грн., що складає 6% статутного фонду;

- ОСОБА_5 - 600 грн., що складає 2% статутного фонду;

- ОСОБА_6 - 12300 грн., що складає 41% статутного фонду.

Пунктом 6.9. Статуту (редакція 2011 р.) передбачено, що збільшення статутного фонду Товариства проводиться шляхом внесення учасниками Товариства додаткових внесків та іншими способами, згідно чинного законодавства України. Збільшення Статутного фонду може бути здійснено лише після внесення повністю всіма учасниками своїх внесків.

В подальшому, 21.03.2014 р. загальними зборами учасників Товариства було прийняте рішення, оформлене протоколом №1, у відповідності до якого вирішено:

1. Виключено ОСОБА_9 із учасників Товариства у зв'язку із смертю.

2. Дозволити ОСОБА_3 та ОСОБА_6 придбати частку ОСОБА_9

3. Збільшити розмір статутного фонду Товариства до 200000 грн. шляхом внесення додаткових внесків учасників у формі грошових коштів у таких розмірах: ОСОБА_3 вносить додатковий внесок до статутного фонду в грошовій формі в розмірі 85000грн; ОСОБА_6 вносить додатковий внесок до статутного фонду у грошовій формі в розмірі 85000,00грн; зобов'язати ОСОБА_3 та ОСОБА_6 внести свої додаткові грошові внески до 31.12.2014.

4. Затвердити статут Товариства у новій редакції.

Внаслідок збільшення статутного фонду, рішенням загальних зборів Товариства від 21.03.2014р. було затверджено нову редакцію статуту Товариства, згідно п.6 якого частки учасників (засновників) у статутному фонді розподілені наступним чином:

- ОСОБА_3 - 98800 грн., що складає 49,4 % статутного фонду;

- ОСОБА_4 - 600 грн., що складає 0,3% статутного фонду;

- ОСОБА_2, - 1800 грн., що складає 0,9% статутного фонду;

- ОСОБА_5 - 600 грн., що складає 0,3% статутного фонду;

- ОСОБА_6 - 98200 грн., що складає 49,1% статутного фонду.

Враховуючи зменшення своєї частки у статутному фонді Товариства, ОСОБА_2, звернулася до суду за захистом свого порушеного права.

Аналізуючи встановлені обставини справи та переглядаючи спірні правовідносини на предмет наявності правових підстав для задоволення позовних вимог, суд апеляційної інстанції приймає до уваги наступні положення діючого законодавства з урахуванням фактичних даних справи.

Товариством з обмеженою відповідальністю є засноване одним або кількома особами товариство, статутний капітал якого поділений на частки, розмір яких встановлюється статутом (ч. 1 ст. 140 ЦК України).

Відповідно до ст. 50 Закону України "Про господарські товариства" товариством з обмеженою відповідальністю визнається товариство, що має статутний капітал, розділений на частки, розмір яких визначається установчими документами.

Згідно із ч. 1 ст. 144 Цивільного кодексу України статутний капітал товариства з обмеженою відповідальністю складається із вкладів його учасників. Розмір статутного капіталу дорівнює сумі вартості таких вкладів.

Як вбачається із статуту Товариства в редакції 2011 р., статутний фонд Товариства складав 30000 грн. із наступним розподілом часток Товариства:

- ОСОБА_3 - 12900 грн., що складає 43% статутного фонду;

- ОСОБА_4 - 600 грн., що складає 2% статутного фонду;

- ОСОБА_2 - 1800 грн., що складає 6% статутного фонду;

- ОСОБА_9 - 1800 грн., що складає 6% статутного фонду;

- ОСОБА_5 - 600 грн., що складає 2% статутного фонду;

- ОСОБА_6 - 12300 грн., що складає 41% статутного фонду.

Частиною 1 ст. 58 Закону України "Про господарські товариства" передбачено, що вищим органом товариства з обмеженою відповідальністю є загальні збори учасників, які складаються з учасників товариства або призначених ними представників.

Рішенням загальних зборів учасниками Товариства було прийняте рішення, оформлене протоколом №1 було серед іншого збільшено розмір статутного фонду Товариства до 200000 грн. шляхом внесення додаткових внесків учасників у формі грошових коштів у таких розмірах: ОСОБА_3 вносить додатковий внесок до статутного фонду в грошовій формі в розмірі 85000 грн.; ОСОБА_6 вносить додатковий внесок до статутного фонду у грошовій формі в розмірі 85000 грн.; зобов'язати ОСОБА_3 та ОСОБА_6 внести свої додаткові грошові внески до 31.12.2014 р.

Відповідно до ч. 6 ст. 144 ЦК України збільшення статутного капіталу товариства з обмеженою відповідальністю допускається після внесення усіма його учасниками вкладів у повному обсязі. Порядок внесення додаткових вкладів встановлюється законом і статутом товариства.

Статтею 16 Закону України "Про господарські товариства" визначено, що товариство має право змінювати (збільшувати або зменшувати) розмір статутного (складеного) капіталу.

Збільшення статутного (складеного) капіталу може бути здійснено лише після внесення повністю всіма учасниками своїх вкладів (оплати акцій), крім випадків, передбачених цим Законом. Зменшення статутного (складеного) капіталу при наявності заперечень кредиторів товариства не допускається. Рішення про зміну розміру статутного (складеного) капіталу товариства набирає чинності з дня внесення таких змін до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців.

Згідно з ст. 59 Закону України "Про господарські товариства" до компетенції зборів товариства з обмеженою відповідальністю крім питань, зазначених у пунктах "а", "б", "г - ж", "и - й" статті 41 цього Закону, належить зокрема встановлення розміру, форми і порядку внесення учасниками додаткових вкладів.

Тобто, загальні збори учасників Торгово-виробничого товариства з обмеженою відповідальністю "Знання" були вправі приймати рішення щодо збільшення розміру статутного капіталу , а тому висновки суду першої інстанції, що п. 3 рішення зборів Торгово-виробничого товариства з обмеженою відповідальністю "Знання" від 21.03.2014 р. підлягає визнанню недійсним є помилковими.

Щодо п. 4 рішення зборів Торгово-виробничого товариства з обмеженою відповідальністю "Знання" від 21.03.2014 р., колегія суддів вважає за необхідне відзначити наступне.

Відповідно до ч. 2 ст. 51 Закону України "Про господарські товариства" зміни вартості майна, внесеного як вклад, та додаткові внески учасників не впливають на розмір їх частки у статутному капіталі, вказаної в установчих документах товариства, якщо інше не передбачено установчими документами.

Як було встановлено колегією суддів Рівненського апеляційного господарського суду, пунктом 4 рішення зборів Торгово-виробничого товариства з обмеженою відповідальністю "Знання" від 21.03.2014 р. було затверджено статут Товариства у новій редакції. Відповідно до нової редакції статут, а саме п. 6. частки учасників (засновників) у статутному фонді розподілені наступним чином:

- ОСОБА_3 - 98800 грн., що складає 49,4 % статутного фонду;

- ОСОБА_4 - 600 грн., що складає 0,3% статутного фонду;

- ОСОБА_2, - 1800 грн., що складає 0,9% статутного фонду;

- ОСОБА_5 - 600 грн., що складає 0,3% статутного фонду;

- ОСОБА_6 - 98200 грн., що складає 49,1% статутного фонду.

Враховуючи положення ст. 59 Закону України "Про господарські товариства" до компетенції зборів товариства з обмеженою відповідальністю відносяться питання, зазначені у пунктах "а", "б", "г - ж", "и - й" ч. 5 ст. 41 Закону України "Про господарські товариства".

Згідно з п. б. ч. 5 ст. 41 Закону України "Про господарські товариства" до компетенції загальних зборів належить, серед іншого внесення змін до статуту товариства, у тому числі зміна розміру його статутного капіталу.

В той же час, ч. 2 ст. 51 Закону України "Про господарські товариства" передбачає, що зміна вартості майна, внесеного як вклад, та додаткові внески учасників не впливають на розмір їх частки у статутному капіталі, вказаної в установчих документах товариства, якщо інше не передбачено установчими документами.

Проаналізувавши статут Торгово-виробничого товариства з обмеженою відповідальністю "Знання", колегія суддів вважає за необхідне відзначити, що ним не передбачено зміну розміру часток учасників у зв'язку із внесенням учасниками додаткових внесків, тобто приймаючи рішення про затвердження нової редакції статуту Товариства, було порушено ч.2 ст. 51 Закону України "Про господарські товариства".

Враховуючи вищевикладене, загальні збори учасників Товариства вправі прийняти рішення про збільшення статутного капіталу шляхом внесення учасниками додаткових внесків, однак якщо це не призведе до зміни розміру часток його учасників або положення про зміну розміру часток у такому випадку має бути передбачено установчими документами.

Підсумовуючи вказане, п. 4 рішення зборів Торгово-виробничого товариства з обмеженою відповідальністю "Знання" від 21.03.2014 р. яким було затверджено статут Товариства у новій редакції, зокрема і зменшено розмір часток його учасників ОСОБА_4 - до 600 грн., що складає 0,3% статутного фонду; - ОСОБА_2, - до1800 грн., що складає 0,9% статутного фонду; ОСОБА_5 - до 600 грн., що складає 0,3% статутного фонду, суперечить закону та порушує права позивача, а тому підлягає визнанню недійсним.

Щодо визнання недійсним п. п. 1, 2 рішення зборів Торгово-виробничого товариства з обмеженою відповідальністю "Знання" від 21.03.2014 р. колегія суддів вважає за необхідне відзначити наступне.

Відповідно до ст. 59 Закону України "Про господарські товариства" до компетенції загальних зборів учасників товариства з обмеженою відповідальністю віднесено питання про виключення учасника з товариства.

Також повноваження загальних зборів учасників товариства передбачено п. 7. 1. 12 Статуту, а саме підпунктом "н".

Окрім того, при поданні позову ОСОБА_2 не пояснювала чим саме п. п. 1,2 рішення зборів Торгово-виробничого товариства з обмеженою відповідальністю "Знання" від 21.03.2014 р. порушують її права чи положення законодавства України. Отже вцій частині суд правильно відмовив у задоленні позову.

Враховуючи вищевикладене, місцевим господарським судом було неправильно застосовано норми матеріального права у зв'язку із чим, суд прийшов до висновку, що п. 3 рішення зборів Торгово-виробничого товариства з обмеженою відповідальністю "Знання" від 21.03.2014 р., оформленого протоколом № 1 підлягає визнанню недійсним.

Відповідно до п. 4 ч. 1 ст. 104 ГПК України, підставами для скасування або зміни рішення місцевого суду є порушення або неправильне застосування норм матеріального чи процесуального права.

Керуючись ст.ст. 99, 101, 103 - 105 Господарського процесуального кодексу України, Рівненський апеляційний господарський суд, -

ПОСТАНОВИВ:

1. Апеляційну скаргу Торгово-виробничого товариства з обмеженою відповідальністю "Знання" задоволити частково.

2. Рішення господарського суду Волинської області від 06.06.2017 р. у справі № 903/247/17 скасувати в частині визнання недійсним рішення зборів Торгово-виробничого товариства з обмеженою відповідальністю "Знання" від 21.03.2014 р., оформленого протоколом № 1 в частині "п.3. Розгляд питання про збільшення розміру Статутного фонду Товариства".

Викласти п. п. 3, 4 рішення в наступній редакції:

"3. Визнати недійсним рішення зборів Торгово-виробничого товариства з обмеженою відповідальністю "Знання" від 21.03.2014р., оформленого протоколом №1 в частині "п.4. Розгляд питання про розподіл часток засновників у Статутному фонді Товариства" та внесені зміни до Статуту Товариства на підставі рішення зборів від 21.03.2014р. оформленого протоколом №1 згідно "п.4. Розгляд питання про розподіл часток засновників у Статутному фонді Товариства та внесення змін до Статуту Товариства".

4. В решті позову відмовити."

3. Стягнути з ОСОБА_2 (АДРЕСА_1, ідентифікаційний код НОМЕР_1) на користь Торгово-виробничого товариства з обмеженою відповідальністю "Знання" (43010, м. Луцьк, проспект Волі, 41, код 13357838) - 440 грн. витрат по оплаті судового збору за подання апеляційної скарги.

4. Господарському суду Волинської області видати наказ на виконання даної постанови.

5. Справу № 903/247/17 повернути в господарський суд Волинської області.

Головуючий суддя Петухов М.Г.

Суддя Олексюк Г.Є.

Суддя Розізнана І.В.

СудРівненський апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення18.09.2017
Оприлюднено21.09.2017
Номер документу68997674
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —903/247/17

Ухвала від 13.02.2018

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Стратієнко Л.В.

Судовий наказ від 26.09.2017

Господарське

Господарський суд Волинської області

Дем`як Валентина Миколаївна

Постанова від 18.09.2017

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Петухов М.Г.

Ухвала від 18.09.2017

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Петухов М.Г.

Ухвала від 04.09.2017

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Петухов М.Г.

Ухвала від 17.07.2017

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Петухов М.Г.

Ухвала від 17.07.2017

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Петухов М.Г.

Судовий наказ від 06.07.2017

Господарське

Господарський суд Волинської області

Кравчук Антоніна Михайлівна

Ухвала від 26.06.2017

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Петухов М.Г.

Рішення від 06.06.2017

Господарське

Господарський суд Волинської області

Дем`як Валентина Миколаївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні