Ухвала
від 21.09.2017 по справі 722/1061/17
СОКИРЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Єдиний унікальний номер 722/1061/17

Номер провадження 1-кп/722/98/17

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

21 вересня 2017 року Сокирянський районний суд Чернівецької області в складі:

судді: ОСОБА_1

секретаря: ОСОБА_2

з участю прокурора: ОСОБА_3

захисника обвинуваченого: ОСОБА_4

та законного представника

обвинуваченого: ОСОБА_5 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання прокурора Кельменецької місцевої прокуратури Чернівецької області ОСОБА_6 у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12016260140000360 від 26.09.2016 року, про застосування примусових заходів медичного характеру відносно ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с. Кирнички Ізмаїльського району Одеської області, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , не одруженого, не працюючого, не судимого, обвинуваченого у вчиненні злочину, передбаченого ч.3 ст.185 КК України,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_7 26.09.2016 року, перебуваючи на території господарства ОСОБА_8 в АДРЕСА_2 , діючи умисно, з метою таємного викрадення чужого майна, через незачинені двері проник всередину підвального приміщення, звідки таємно викрав велосипед марки «GANNA», вартістю 500 грн., після чого з місця події зник, розпорядившись викраденим майном на власний розсуд, чим спричинив потерпілій майнової шкоди на вказану суму.

Згідно висновку судово-психіатричної експертизи №353, ОСОБА_7 на час проведення експертизи та на період часу, до якого відноситься інкриміноване йому діяння виявляв ознаки хронічного психічного захворювання у формі шизоафективного розладу, змішаний тип, стан нестійкої ремісії, не міг та не може усвідомлювати свої дії та керувати ними. ОСОБА_7 потребує застосування примусових заходів медичного характеру у вигляді надання амбулаторної психіатричної допомоги у примусовому порядку в умовах психіатричного кабінету Сокирянської ЦРЛ.

Потерпіла ОСОБА_8 в судове засідання не з`явилася, однак подала до суду письмову заяву про проведення судового розгляду без її присутності, будь-яких претензій до ОСОБА_7 вона не має.

Обставини вчинення ОСОБА_7 таємного викрадення чужого майна (крадіжки) із кваліфікуючою ознакою: крадіжка, поєднана із проникненням у сховище, підтверджується сукупністю досліджених у судовому засіданні письмових доказів:

-протоколом про прийняття заяви про вчинене кримінальне правопорушення від 26.09.2016 року, складеного слідчим Сокирянського ВП ОСОБА_9 , згідно якого ОСОБА_8 звернулася до працівників поліції із заявою про те, що 26.09.2016 року приблизно о 13 год. невідома особа викрала з належного їй підвалу, за місцем проживання, належний їй велосипед марки «GANNA» вартістю 2000 грн.;

-протоколом добровільної видачі від 26.09.2016 року, згідно якого громадян ОСОБА_10 , в присутності понятих, добровільно видав працівникам поліції велосипед синього кольору, на рамі якого наявний напис «GANNA», який приніс до його сусіда ОСОБА_7 , житель м. Сокиряни;

-висновком експерта №916-А від 27.12.2016 року, згідно якого залишкова вартість велосипед марки «GANNA», станом на 26.09.2016 року могла становити 500 грн.;

Таким чином, враховуючи в сукупності наведені вище встановлені в судовому засіданні обставини та досліджені докази, суд визнає доведеним те, що мало місце суспільно небезпечне діяння, що підпадає під ознаки злочину, передбаченого ч.3 ст.185 КК України, і він був вчинений ОСОБА_7 .

Відповідно до ч.2 ст.19 КК України не підлягає кримінальній відповідальності особа, яка під час вчинення суспільно небезпечного діяння, передбаченого цим Кодексом, перебувала в стані неосудності, тобто не могла усвідомлювати свої дії (бездіяльність) або керувати ними внаслідок хронічного психічного захворювання. До такої особи за рішенням суду можуть бути застосовані примусові заходи медичного характеру.

Виходячи з наведених вище вимог закону та зазначеного вище акту амбулаторної судовопсихіатричної експертизи, думки учасників судового процесу, які не заперечували щодо задоволення клопотання, суд приходить до висновку, що ОСОБА_7 не підлягає кримінальній відповідальності.

ОСОБА_7 за місцем проживання характеризується посередньо, не працює, не перебуває на обліку у лікаря нарколога, однак перебуває на «Д» обліку у лікаря психіатра. Крім того, вироком Сокирянського районного суду Чернівецької області від 16.04.2013 року до нього були застосовані примусові заходи медичного характеру у вигляді госпіталізації до психіатричного закладу із звичайним наглядом у зв`язку з підозрою у вчиненні злочину, передбаченого ч.3 ст. 185 КК України.

Згідно положень п.1 ч.1 ст.94 КК України залежно від характеру та тяжкості захворювання, тяжкості вчиненого діяння, з урахуванням ступеня небезпечності психічно хворого для себе або інших осіб, суд може застосувати примусові заходи медичного характеру, зокрема, надання амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку.

Частиною другою ст.94 КК України передбачено, що надання амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку може бути застосоване судом стосовно особи, яка страждає на психічні розлади і вчинила суспільно небезпечне діяння, якщо особа за станом свого психічного здоров`я не потребує госпіталізації до психіатричного закладу.

Враховуючи характер та тяжкість захворювання обвинуваченого ОСОБА_7 , тяжкість вчиненого ним діяння, ступінь небезпечності психічно хворого для себе та інших осіб, суд вважає, що відносно нього слід застосувати примусові заходи медичного характеру у вигляді надання амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку в умовах психіатричного кабінету Сокирянської ЦРЛ.

На підставі ч.2 ст.19, п.1 ч.1, ч.2 ст. 94 КК України та керуючись ст.ст. 512, 513 КПК України, суд,-

ПОСТАНОВИВ:

Застосувати відносно неосудного ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , жителя АДРЕСА_1 , примусові заходи медичного характеру у виді надання амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку в умовах психіатричного кабінету Сокирянської ЦРЛ.

Речовий доказ: велосипед синього кольору марки «GANNA», який переданий на відповідальне зберігання потерпілої ОСОБА_8 залишити у власності останньої.

На ухвалу суду може бути подана апеляційна скарга до Апеляційного суду Чернівецької області протягом тридцяти днів з дня її оголошення, шляхом подачі апеляційної скарги через Сокирянський районний суд Чернівецької області.

Суддя:

СудСокирянський районний суд Чернівецької області
Дата ухвалення рішення21.09.2017
Оприлюднено08.03.2023
Номер документу69016703
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —722/1061/17

Ухвала від 13.12.2018

Кримінальне

Сокирянський районний суд Чернівецької області

Ратушенко О. М.

Ухвала від 28.11.2018

Кримінальне

Сокирянський районний суд Чернівецької області

Ратушенко О. М.

Ухвала від 21.09.2017

Кримінальне

Сокирянський районний суд Чернівецької області

Ратушенко О. М.

Ухвала від 21.09.2017

Кримінальне

Сокирянський районний суд Чернівецької області

Ратушенко О. М.

Ухвала від 30.08.2017

Кримінальне

Сокирянський районний суд Чернівецької області

Ратушенко О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні