Ухвала
від 13.12.2018 по справі 722/1061/17
СОКИРЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Єдиний унікальний номер 722/1061/17

Номер провадження 1-в/722/175/18

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13 грудня 2018 року Сокирянський районний суд Чернівецької області в складі:

судді: ОСОБА_1

секретаря: ОСОБА_2

з участю прокурора: ОСОБА_3

захисника: ОСОБА_4

та законного представника: ОСОБА_5 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні заяву лікаря психіатра КУ «Сокирянська ЦРЛ» ОСОБА_6 про припинення застосування примусових заходів медичного характеру відносно ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с. Кирнички Ізмаїльського району Одеської області, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , не одруженого, не працюючого, не судимого, -

ВСТАНОВИВ:

Лікар-психіатр КУ «Сокирянська ЦРЛ» ОСОБА_6 звернувся до суду із заявою про припинення застосування примусових заходів медичного характеру відносно ОСОБА_7 , психічний стан якого за час перебування на АПДПП покращився, яку учасники процесу, в судовому засіданні, просили задовольнити.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши думку учасників процесу суд вважає, що заява підлягає задоволенню з огляду на таке.

ОСОБА_7 на підставі ухвали Шевченківського районного суду м. Чернівці від 30.03.2017 року надається амбулаторна психіатрична допомога в примусовому порядку у районного психіатра в умовах Сокирянської ЦРЛ.

Згідно висновку комісії лікарів-психіатрів диспансерного відділення ЧОПЛ від 02.10.2018 року №986, психічний стан хворого ОСОБА_7 за час перебування на АПДПП значно покращився: хворий в свідомості, контакту доступний, орієнтацій ний, мислення формальне, маячних ідей не висловлює, емоційно знижений, критичний до скоєного СНД, заявляє про реальні плани на майбутнє, налаштований а працевлаштування. Комісією рекомендовано припинити АПДПП в зв`язку зі стійкою тривалою ремісією.

Відповідно до положень ч.5 ст.19Закону України«Про психіатричнудопомогу» питання про зміну або припинення застосування примусового заходу медичного характеру вирішується судом у разі такої зміни стану психічного здоров`я особи, за якої відпадає необхідність застосування раніше призначеного заходу або виникає необхідність у призначенні іншого примусового заходу медичного характеру.

Стаття 514 КПК Українипередбачає, що продовження, зміна або припинення застосування примусових заходів медичного характеру здійснюється на підставі ухвали суду, в межах територіальної юрисдикції якого застосовується цей захід чи відбувається лікування. Зміна або припинення застосування примусових заходів медичного характеру здійснюється, якщо особа, яка вчинила суспільно небезпечне діяння у стані неосудності, видужала або якщо внаслідок змін у стані її здоров`я відпала потреба в раніше застосовуваних заходах медичного характеру. Розгляд питання про продовження, зміну чи припинення застосування примусових заходів медичного характеру здійснюється за поданням представника медичного закладу (лікаря-психіатра), де тримається дана особа, у передбаченому ст.ст.95, 512 КК України порядку.

Вирішуючи питання щодо припинення застосування примусових заходів медичного характеру, суд посилається на роз`яснення постанови Пленуму Верховного Суду України від 3 червня 2005 року №7 «Про практику застосування судами примусових заходів медичного характеру та примусового лікування», де зазначається, що суд при вирішенні питання про продовження, зміну чи припинення застосування примусових заходів медичного характеру, керується принципом верховенства права, закріпленим у ст.8 Конституції України, відповідно до якої людина, її життя і здоров`я, честь і гідність, недоторканість і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю, а права і свободи людини та їх гарантії визначають зміст і спрямованість діяльності держави.

Крім наведеного, суд застосовує положення пункту 1статті 5Конвенції прозахист правлюдини іосновоположних свобод (право на свободу та особисту недоторканість), пп.е) якого поширює її дію на випадки законного затримання психічно хворих, а також положення статті 6 (право на справедливий суд) та статті 8 (право на повагу до приватного і сімейного життя) і враховує практику Європейського суду з прав людини щодо застосування цих положень. Так, у своїх рішеннях Європейський суд з прав людини неодноразово наголошував, що практика позбавлення свободи протягом необмеженого часу є несумісною з принципом правової визначеності та принципом захисту від свавілля, які червоною ниткою проходять через Конвенцію і принцип верховенства права (п. 50 рішення ЄСПЛ у справі «Єлоєв проти України» від 6 листопада 2008 року, п. 71 рішення ЄСПЛ у справі «Харченко проти України» від 10 лютого 2011 року.

Відповідно до ч.1 ст.95КК України продовження, зміна абоприпинення застосування примусових заходів медичного характеру здійснюється судом за заявою представника психіатричного закладу (лікаря-психіатра), який надає особі таку психіатричну допомогу, до якої додається висновок комісії лікарів-психіатрів, який обґрунтовує необхідність продовження, зміни або припинення застосування таких примусових заходів. За змістом положень ч.2 цієї статті особи, до яких застосовані примусові заходи медичного характеру підлягають огляду комісією лікарів-психіатрів не рідше одного разу на 6 місяців для вирішення питання про наявність підстав для звернення до суду із заявою про припинення або про зміну застосування такого заходу. У разі відсутності підстав для припинення або зміни застосування примусових заходів медичного характеру представник психіатричного закладу (лікар-психіатр), який надає особі таку психіатричну допомогу, направляє до суду заяву, до якої додається висновок комісії лікарів-психіатрів, який містить обґрунтування про необхідність продовження або припинення застосування примусового заходу медичного характеру.

Аналогічні положення передбачені ст.22 Закону України «Про психіатричну допомогу».

Беручи до уваги викладене та з метою забезпечення дотримання прав людини при наданні психіатричної допомоги у примусовому порядку суд вважає, що оскільки стан здоров`я ОСОБА_7 змінився на краще, щодо нього можливо припинити застосування примусових заходів медичного характеру у вигляді амбулаторної психіатричної допомоги.

Керуючись ст.95 КК України, ст.19 Закону України «Про психіатричну допомогу», ст.514 КПК України,суд,

УХВАЛИВ:

Заяву лікаря-психіатра КУ «Сокирянська ЦРЛ» ОСОБА_6 про припинення застосування примусових заходів медичного характеру відносно ОСОБА_7 задовольнити.

Припинити застосування до ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 примусових заходів медичного характеру у вигляді надання амбулаторної психіатричної допомоги у примусовому порядку у районного психіатра в умовах Сокирянської ЦРЛ.

Ухвала може бути оскаржена до апеляційного суду Чернівецької області протягом 7 днів з дня її проголошення шляхом подачі апеляції через Сокирянський районний суд Чернівецької області.

Суддя:

Дата ухвалення рішення13.12.2018
Оприлюднено02.03.2023
Номер документу78541302
СудочинствоКримінальне
Сутьприпинення застосування примусових заходів медичного характеру відносно ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с. Кирнички Ізмаїльського району Одеської області, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , не одруженого, не працюючого, не судимого

Судовий реєстр по справі —722/1061/17

Ухвала від 13.12.2018

Кримінальне

Сокирянський районний суд Чернівецької області

Ратушенко О. М.

Ухвала від 28.11.2018

Кримінальне

Сокирянський районний суд Чернівецької області

Ратушенко О. М.

Ухвала від 21.09.2017

Кримінальне

Сокирянський районний суд Чернівецької області

Ратушенко О. М.

Ухвала від 21.09.2017

Кримінальне

Сокирянський районний суд Чернівецької області

Ратушенко О. М.

Ухвала від 30.08.2017

Кримінальне

Сокирянський районний суд Чернівецької області

Ратушенко О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні