Постанова
від 28.04.2017 по справі 2607/14003/12
ПОДІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 2607/14003/12

П ОС Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

28.04.2017 Подільський районний суд міста Києва у складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

при секретарі ОСОБА_2 ,

за участю прокурора ОСОБА_3

захисників ОСОБА_4 , ОСОБА_5 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м.Києві кримінальну справу по обвинуваченню:

ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м.Канів, Черкаської області, українця, гр-на України, освіта вища, працює заступником директора ТОВ «Глобал Бокс Промоушен», не одружений, зареєстрований та проживає АДРЕСА_1 , раніше не судимий, в скоєнні злочинів передбачених ст.ст. 28 ч.3, 205 ч.2, 28 ч.3, 27 ч.5, 191 ч.4 КК України;

ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженка м.Орджонікідзе, Дніпропетровської області, українка, гр-ка України, освіта вища, одружена, не працює, зареєстрований та проживає АДРЕСА_2 , раніше не судима, в скоєнні злочинів передбачених ст.ст. 28 ч.3, 205 ч.2, 28 ч.3, 27 ч.5, 191 ч.4 КК України;

ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , уродженця смт.Перегінське, Рожнятівського району, Івано-Франківської області, українця, гр-на України, освіта середня, одружений, не працює, зареєстрований та проживає АДРЕСА_3 , раніше не судимий, в скоєнні злочинів передбачених ст.ст. 28 ч.3, 205 ч.2, 28 ч.3, 27 ч.5, 191 ч.4 КК України;

ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , уродженця м.Українка, Київської області, українця, гр-на України, освіта вища, працює СПД ОСОБА_10 , не одружений, зареєстрований та проживає АДРЕСА_4 , раніше не судимий, в скоєнні злочинів передбачених ст.ст. 28 ч.3, 205 ч.2, 28 ч.3, 27 ч.5, 191 ч.4 КК України

В С Т А Н О В И В :

ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 та ОСОБА_10 зібраними по справі доказами в достатні мірі викриті в скоєнні у складі організованої групи фіктивного підприємництва та пособництва в заволодінні чужим майном при наступних обставинах:

Так, в період 2010 р., більш точного часу слідством не встановлено, ОСОБА_11 , визнавши вчинення злочинів у сфері господарської діяльності основним джерелом свого існування, створив злочинну групу, до складу якої ввійшли ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_10 , та інші невстановлені слідством особи.

Мета діяльності організованої групи полягла в отриманні незаконного доходу від зайняття фіктивним підприємництвом, тобто створення суб`єктів підприємницької діяльності (юридичних осіб) для прикриття незаконної діяльності, а саме переведення безготівкових коштів у готівкові під виглядом легальних фінансово господарських операцій з купівлі продажу товарів та послуг.

При цьому ОСОБА_11 утворивши організовану групу безпосередньо керував нею та являючись організатором вчинення злочинів, безпосередньо керував підготовкою до їх вчинення, а також приймав активну участь у вчиненні злочинів. Також ОСОБА_11 розроблював плани злочинних дій при вчиненні кожного із скоєних організованою групою злочинів, який був відомий всім її учасникам та розподіляв функції кожного із учасників групи.

Організована група характеризувалась стабільністю та згуртованістю складу, тривалістю злочинної діяльності, наявністю спільних правил поведінки, домовленістю та готовністю до постійного вчинення злочинів, пов`язаних з фіктивним підприємництвом кожним з учасників групи, та отримання матеріальних благ від такої діяльності на постійній основі.

У відповідності з розробленим планом злочинної діяльності, функції кожного учасника організованої групи розподілялись наступним чином: діючи з корисних спонукань, з метою отримання незаконного доходу від вчинення злочинів, пов`язаних з фіктивним підприємництвом, ОСОБА_11 та інші невстановлені особи підшукували малозабезпечених громадян з м. Києва та інших регіонів України, які не були обізнаними про їх злочинні наміри, в свою чергу обіцяючи вказаним громадянам грошову винагороду, схиляли їх до вчинення дій по реєстрації суб`єктів підприємницької діяльності (юридичних осіб), без мети здійснення господарської діяльності, а з метою прикриття незаконної діяльності, або ж шляхом обману заволодівали реєстраційними документами та печатками зареєстрованих у встановленому законом порядку суб`єктів підприємницької діяльності з метою їх використання для прикриття незаконної діяльності організованої групи.

Також, ОСОБА_11 , будучи організатором злочинної групи давав вказівки іншим невстановленим на даний час учасникам організованої групи та сам брав активну участь у організації підготовки установчих документів суб`єктів підприємницької діяльності з ознаками фіктивності, приймав заходи щодо забезпечення посвідчення їх нотаріусами та наступне подання до відповідних державних органів з метою здійснення державної реєстрації, відкриття розрахункових рахунків в банківських установах, та вчиняв інші дії для придання незаконної діяльності фіктивним підприємствам законного вигляду.

До функцій ОСОБА_12 входило ведення бухгалтерського обліку підконтрольних їм підприємств, підготовка первинних документів підприємствам контрагентам, підготовка звітності.

До функцій ОСОБА_10 входило надання кур`єрських послуг, а саме отримання та завезення готівки та первинних документів підприємствам контрагентам, а також ведення переговорів з приводу перерахунку коштів підприємствами контрагентами та відсоткові ставки.

До функцій ОСОБА_13 входило підписання первинних документів ТОВ «Червона Хвиля Плюс» по взаємовідносинах з підприємствами - контрагентами про ніби то поставку товарів, надання послуг та виконання робіт, які в дійсності ніхто ніколи не виконував та не поставляв.

Протиправна діяльність цієї організованої групи полягала в отриманні від певних суб`єктів підприємницької діяльності на поточні рахунки підконтрольних фіктивних підприємств грошових коштів нібито за надання послуг або купівлі товарів, що безпідставно утворювало у контрагентів кредит з податку на додану вартість та одночасно приводило до накопичення зобов`язань по сплаті такого податку на підконтрольних підприємствах, а також в безпідставному отриманні на поточні рахунки коштів від суб`єктів господарюванню з державною або комунальною формою власності з метою подальшого заволодіння такими коштами. Оскільки грошові кошти, які надходили у вищевказаний спосіб на поточні рахунки фіктивних підприємств, разом з сумою податкових зобов`язань з податку на додану вартість учасники організованої групи переводили в готівку та розпоряджалися ними на власний розсуд, що сприяло ухиленню від сплати податків підприємствами-контрагентами, а також заволодівали такими грошовими коштами, що призвело до фактичного ненадходження до бюджету коштів та надало можливість заволодіти чужими коштами в великих розмірах.

Так, учасниками даної організованої групи в період з 2010 по 2012 рік шляхом схиляння до реєстрації в органах державної влади на своє ім`я малозабезпечених осіб були створені фіктивні підприємства ТОВ «Торгоптіндустрія» (ЄДРПОУ 37507325), ТОВ «Компанія «Лідер - 2011» (код ЄДРПОУ 37883836) та придбані ТОВ «Червона Хвиля Плюс» (код ЄДРПОУ 31025093), ПП «ПМК «Радомишль» (ЄДРПОУ 33394452), ПП «Агро Ойл» (ЄДРПОУ 36845632), СТОВ «Перемога» (ЄДРПОУ 30756715), СТОВ «Мрія» (ЄДРПОУ 5267280), ТОВ «ТБК «ОБС - Груп» (ЄДРПОУ 35460610), які використовувались в незаконній конвертації грошових коштів або планувалося їх використання у злочинній діяльності.

ОСОБА_11 , для вчинення злочинів у складі організованої групи, реалізуючи умови злочинного плану, з ціллю здійснення діяльності по наданню незаконних фінансових послуг з переведення грошових коштів з безготівкової форми у готівкову, а також з ціллю надання вказаній діяльності видимості законної господарської діяльності створив фіктивний суб`єкт підприємницької діяльності юридичну особу, організаційно правової форми і назвою якої буде являтись ТОВ «Торгоптіндустрія», засновником та директором якого повинен був виступити ОСОБА_14 .

Так, 21.01.2011 року ОСОБА_14 діючи за вказівкою невстановленого учасника організованої групи, не будучи обізнаним в злочинні плани організованої групи, реалізував злочинний план, відомий всім учасникам організованої групи, підписав та нотаріально завірив статут ТОВ «Торгоптіндустрія» та 24.01.2012 року підписав наказ № 1 про призначення себе на посаду директора підприємства, згідно вказаних документів ОСОБА_15 виступив засновником та директором вказаного підприємства.

Далі, 24.01.2011 року на основі наданих в Печерську районну у м. Києві державну адміністрацію документів була проведена державна реєстрація юридичної особи - ТОВ «Торгоптіндустрія», присвоєно ідентифікаційний код юридичної особи 37507325, а також видано свідоцтво про державну реєстрацію серії А01 № 768815.

Після державної реєстрації ТОВ «Торгоптіндустрія», виготовлення печатки підприємства та постановки на облік в державних органах ОСОБА_11 та учасники організованої групи ОСОБА_12 , ОСОБА_13 та ОСОБА_10 отримали в своє розпорядження печатку, реєстраційні документи та статут ТОВ «Торгоптіндустрія», з ціллю дальнійшого їх використання у своїй злочинній діяльності.

В подальшому ОСОБА_14 за вказівкою ОСОБА_11 , являючись директором ТОВ «Торгоптіндустрія», не будучи обізнаним про злочинні плани вказаної групи осіб, відкрив поточні банківські рахунки підприємства:

21.10.2011 в Київській філії ПАТ КБ «Південкомбанк» м. Київ (МФО 320876) поточний рахунок № НОМЕР_1 (у гривнях, у доларах США, у російських рублях, у євро);

20.10.2011 в ПАТ «Банк Перший» (МФО 320995) поточний рахунок № НОМЕР_2 (у гривнях, у доларах США, у російських рублях, у євро);

27.10.2011 в АТ «Астра Банк» (МФО 380548) поточний рахунок № НОМЕР_3 (у гривнях, у доларах США, у російських рублях, у євро).

Таким чином, ОСОБА_11 являючись організатором організованої злочинної групи осіб, діючи умисно, спільно з учасниками організованої групи ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_10 та іншими невстановленими особами, здійснив фіктивне підприємництво, а саме створив юридичну особу ТОВ «Торгоптіндустрія», з ціллю здійснення своєї злочинної діяльності по наданню незаконних фінансових послуг з переведення грошових коштів з безготівкової в готівкову форму.

Продовжуючи злочинну діяльність, реалізуючи спільно злочинні плани, організатор ОСОБА_11 , в злочинні функції якого входило здійснення контролю і управління грошовими потоками через підконтрольні СПД, задіяні в схемі незаконного надання фінансових послуг, отримання в банківських установах з поточних рахунків підконтрольних СПД готівкових грошових коштів, переведених з безготівкової форми в результаті злочинної діяльності організованої групи, а також передача вказаних грошових коштів замовникам незаконних фінансових послуг, здійснюючи злочини в складі організованої групи з співучасниками ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_10 , в грудні 2010 року повторно прийняв рішення придбати вже створений суб`єкт підприємницької діяльності юридичну особу ТОВ «ТБК «ОБС - Груп» для використання в своїй злочинній діяльності з переведення безготівкових грошових коштів у готівкову форму, використовуючи банківські рахунки даного підприємства.

15.12.2010 року за вказівкою ОСОБА_11 який являється організатором злочинної групи, іншими учасниками групи здійснено перереєстрацію ТОВ «ТБК «ОБС - Груп» в Комунарській районній державній адміністрації м. Запоріжжя на паспортні дані ОСОБА_16 та 04.02.2011 року Протоколом № 5 Загальних зборів учасників ТОВ «ТБК «ОБС - Груп» призначено на посаду директора ОСОБА_17 .

В подальшому ОСОБА_17 , являючись директором ТОВ «ТБК «ОБС - Груп», не будучи обізнаним про злочинні плани вказаної групи осіб, діючи за вказівкою організатора групи ОСОБА_11 , відкрив поточні банківські рахунки підприємства:

01.03.2011 в ПАТ «ВТБ Банк» м. Київ (МФО 321767) поточний рахунок № НОМЕР_4 (у гривнях, у доларах США, у російських рублях, у євро);

25.02.2011 в АТ «Астра Банк» (МФО 350548) поточний рахунок № НОМЕР_5 (у гривнях, у доларах США, у російських рублях, у євро);

Таким чином, ОСОБА_11 являючись організатором організованої злочинної групи осіб, діючи умисно, спільно з учасниками організованої групи ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_10 та іншими невстановленими особами, повторно здійснив фіктивне підприємництво, а саме придбав юридичну особу ТОВ «ТБК «ОБС - Груп», з ціллю здійснення своєї злочинної діяльності по наданню незаконних фінансових послуг з переведення грошових коштів з безготівкової в готівкову форму.

Продовжуючи злочинну діяльність, реалізуючи спільно злочинні плани, організатор ОСОБА_11 , в складі організованої групи, реалізуючи умови злочинного плану, з ціллю здійснення діяльності по наданню незаконних фінансових послуг з переведення грошових коштів з безготівкової форми у готівкову, а також з ціллю надання вказаній діяльності видимості законної господарської діяльності прийняв рішення повторно створити фіктивний суб`єкт підприємницької діяльності юридичну особу, організаційно правової форми і назвою якої буде являтись ТОВ «Компанія «Лідер - 2011», засновником та директором якого повинен був виступити ОСОБА_18 .

04.10.2011 року ОСОБА_18 діючи за вказівкою невстановленого учасника організованої групи, не будучи обізнаним в злочинні плани організованої групи, реалізував злочинний план, відомий всім учасникам організованої групи, підписав та нотаріально завірив статут ТОВ «Компанія «Лідер - 2011» та 04.10.2011 року підписав Протокол № 1 Загальних зборів учасників (засновників) яким призначив себе на посаду директора підприємства, згідно вказаних документів ОСОБА_18 виступив засновником та директором вказаного підприємства.

06.10.2011 року на основі наданих в Печерську районну у м. Києві державну адміністрацію документів була проведена державна реєстрація юридичної особи - ТОВ «Компанія «Лідер - 2011», присвоєно ідентифікаційний код юридичної особи 37883836, а також видано свідоцтво про державну реєстрацію серії ААВ № 066262.

Після державної реєстрації ТОВ «Компанія «Лідер - 2011», виготовлення печатки підприємства та постановки на облік в державних органах ОСОБА_11 та учасники організованої злочинної групи ОСОБА_12 , ОСОБА_13 та ОСОБА_10 отримали в своє розпорядження печатку, реєстраційні документи та статут ТОВ «Компанія «Лідер - 2011», з ціллю дальнійшого їх використання у своїй злочинній діяльності.

В подальшому ОСОБА_18 за вказівкою невстановлених осіб наданою ОСОБА_11 , являючись директором ТОВ «Компанія «Лідер - 2011», не будучи обізнаним про злочинні плани організованої групи, відкрив поточні банківські рахунки підприємства:

21.10.2011 в Київській філії ПАТ КБ «Південкомбанк» м. Київ (МФО 320876) поточний рахунок № НОМЕР_6 (у гривнях, у доларах США, у російських рублях, у євро);

18.10.2011 в ПАТ «Укрсоцбанк» (МФО 300023) поточний рахунок № НОМЕР_7 (у гривнях, у доларах США, у російських рублях, у євро).

Таким чином, ОСОБА_11 являючись організатором організованої злочинної групи осіб, діючи умисно, спільно з учасниками організованої групи ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_10 та іншими невстановленими особами, повторно здійснив фіктивне підприємництво, а саме створив юридичну особу ТОВ «Компанія «Лідер - 2011», з ціллю здійснення своєї злочинної діяльності по наданню незаконних фінансових послуг з переведення грошових коштів з безготівкової в готівкову форму.

Продовжуючи злочинну діяльність, реалізуючи спільно злочинні плани, організатор ОСОБА_11 , в злочинні функції якого входило здійснення контролю і управління грошовими потоками через підконтрольні СПД, задіяні в схемі незаконного надання фінансових послуг, отримання в банківських установах з поточних рахунків підконтрольних СПД готівкових грошових коштів, переведених з безготівкової форми в результаті злочинної діяльності організованої групи, а також передача вказаних грошових коштів замовникам незаконних фінансових послуг, здійснюючи злочини в складі організованої групи з співучасниками ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_10 , в жовтні 2011 року прийняв рішення повторно придбати вже створений суб`єкт підприємницької діяльності юридичну особу СТОВ «Мрія» для використання в своїй злочинній діяльності з переведення безготівкових грошових коштів у готівкову форму, використовуючи банківські рахунки даного підприємства.

19.10.2011 року за вказівкою ОСОБА_11 який являється організатором злочинної групи, іншими невстановленими особами здійснено перереєстрацію СТОВ «Мрія» в Романівській районній державній адміністрації Житомирської області на паспортні дані ОСОБА_19 та 19.10.2011 року Протоколом № 2 зборів учасників сільськогосподарського ТОВ «Мрія» призначив на посаду директора ОСОБА_19 .

В подальшому ОСОБА_19 , являючись директором СТОВ «Мрія», не будучи обізнаним про злочинні плани вказаної групи осіб, діючи за вказівкою невстановлених осіб наданою організатором групи ОСОБА_11 , відкрив поточний банківський рахунок підприємства:

16.11.2011 в ПАТ КБ «Фінансова Ініціатива» м. Київ (МФО 380054) поточний рахунок № НОМЕР_8 (у гривнях);

Таким чином, ОСОБА_11 являючись організатором організованої злочинної групи осіб, діючи умисно, спільно з учасниками організованої групи ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_10 та іншими невстановленими особами, повторно здійснив фіктивне підприємництво, а саме придбав юридичну особу СТОВ «Мрія», з ціллю здійснення своєї злочинної діяльності по наданню незаконних фінансових послуг з переведення грошових коштів з безготівкової в готівкову форму.

Продовжуючи злочинну діяльність, реалізуючи спільно злочинні плани, організатор ОСОБА_11 , в злочинні функції якого входило здійснення контролю і управління грошовими потоками через підконтрольні СПД, задіяні в схемі незаконного надання фінансових послуг, отримання в банківських установах з поточних рахунків підконтрольних СПД готівкових грошових коштів, переведених з безготівкової форми в результаті злочинної діяльності організованої групи, а також передача вказаних грошових коштів замовникам незаконних фінансових послуг, здійснюючи злочини в складі організованої групи з співучасниками ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_10 , в жовтні 2011 року повторно прийняв рішення придбати вже існуючий суб`єкт підприємницької діяльності юридичну особу ПП «Агро Ойл» для використання в своїй злочинній діяльності з переведення безготівкових грошових коштів у готівкову форму, використовуючи банківські рахунки даного підприємства.

11.10.2011 року за вказівкою ОСОБА_11 який являється організатором злочинної групи, іншими невстановленими особами здійснено перереєстрацію ПП «Агро Ойл» в Печерській районній державній адміністрації м. Києва на паспортні дані ОСОБА_20 .

В подальшому ОСОБА_20 , являючись директором ПП «Агро Ойл», не будучи обізнаним про злочинні плани вказаної групи осіб, діючи за вказівкою невстановлених осіб наданою організатором групи ОСОБА_11 , відкрив поточні банківські рахунки підприємства:

21.10.2011 в Київській філії ПАТ КБ «Південкомбанк» м. Київ (МФО 320876) поточний рахунок № НОМЕР_9 (у гривнях, у доларах США, у російських рублях, у євро);

25.10.2011 в ПАТ «Банк Перший» (МФО 320995) поточний рахунок № НОМЕР_10 (у гривнях, у доларах США, у російських рублях, у євро);

25.10.2011 в ПАТ «ВТБ Банк» (МФО 321767) поточний рахунок № НОМЕР_11 (у гривнях, у доларах США, у російських рублях, у євро).

Таким чином, ОСОБА_11 являючись організатором організованої злочинної групи осіб, діючи умисно, спільно з учасниками організованої групи ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_10 та іншими невстановленими особами, повторно здійснив фіктивне підприємництво, а саме придбав юридичну особу ПП «Агро Ойл», з ціллю здійснення своєї злочинної діяльності по наданню незаконних фінансових послуг з переведення грошових коштів з безготівкової в готівкову форму.

Продовжуючи злочинну діяльність, реалізуючи спільно злочинні плани, організатор ОСОБА_11 , в злочинні функції якого входило здійснення контролю і управління грошовими потоками через підконтрольні СПД, задіяні в схемі незаконного надання фінансових послуг, отримання в банківських установах з поточних рахунків підконтрольних СПД готівкових грошових коштів, переведених з безготівкової форми в результаті злочинної діяльності організованої групи, а також передача вказаних грошових коштів замовникам незаконних фінансових послуг, здійснюючи злочини в складі організованої групи з співучасниками ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_10 , в невстановлений час повторно прийняв рішення придбати вже існуючий суб`єкт підприємницької діяльності юридичну особу СТОВ «Перемога» для використання в своїй злочинній діяльності з переведення безготівкових грошових коштів у готівкову форму, використовуючи банківські рахунки даного підприємства.

ОСОБА_11 реалізуючи спільні злочинні плани групи, придбав у невстановленої особи печатку, статутні та реєстраційні документи СТОВ «Перемога», тобто отримав можливість використання рахунків даного підприємства в злочинних цілях організованої групи.

Таким чином, ОСОБА_11 являючись організатором організованої злочинної групи осіб, діючи умисно, спільно з учасниками організованої групи ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_10 , повторно здійснив фіктивне підприємництво, а саме придбав юридичну особу СТОВ «Перемога», з ціллю здійснення своєї злочинної діяльності по наданню незаконних фінансових послуг з переведення грошових коштів з безготівкової в готівкову форму.

Продовжуючи злочинну діяльність, реалізуючи спільно злочинні плани, організатор ОСОБА_11 , в злочинні функції якого входило здійснення контролю і управління грошовими потоками через підконтрольні СПД, задіяні в схемі незаконного надання фінансових послуг, отримання в банківських установах з поточних рахунків підконтрольних СПД готівкових грошових коштів, переведених з безготівкової форми в результаті злочинної діяльності організованої групи, а також передача вказаних грошових коштів замовникам незаконних фінансових послуг, здійснюючи злочини в складі організованої групи з співучасниками ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_10 , в жовтні 2011 року повторно прийняв рішення придбати вже існуючий суб`єкт підприємницької діяльності юридичну особу ПП «ПМК «Радомишль» для використання в своїй злочинній діяльності з переведення безготівкових грошових коштів у готівкову форму, використовуючи банківські рахунки даного підприємства.

03.10.2011 року ОСОБА_11 реалізуючи спільні злочинні плани групи, повторно придбав у невстановленої особи печатку, статутні та реєстраційні документи ПП «ПМК «Радомишль», тобто отримав можливість використання рахунків даного підприємства в злочинних цілях організованої групи.

Таким чином, ОСОБА_11 являючись організатором організованої злочинної групи осіб, діючи умисно, спільно з учасниками організованої групи ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_10 , повторно здійснив фіктивне підприємництво, а саме придбав юридичну особу ПП «ПМК «Радомишль», з ціллю здійснення своєї злочинної діяльності по наданню незаконних фінансових послуг з переведення грошових коштів з безготівкової в готівкову форму.

Також, в період червня 2010 року невстановленими слідством особами, які входили до складу організованої злочинної групи було залучено ОСОБА_13 , який усвідомлюючи протиправність своїх дій та завідомо знаючи про те, що підприємство буде використовуватися у незаконній схемі конвертації грошових коштів, надав свою згоду формально виступити засновником та директором ТОВ «Червона Хвиля-плюс» (ЄДРПОУ 31025093), відкрити розрахункові рахунки в банківських установах для перерахування коштів з системою «Клієнт-Банк» та використовувати вказану систему для подальшого перерахування коштів з метою їхньої конвертації, тобто добровільно надав свою згоду на безпосередню участь у злочинній діяльності групи.

Після чого, за наданими ОСОБА_13 документами на перереєстрацію ТОВ «Червона Хвиля-плюс» з попереднього власника, статутом підприємства в новій редакції, 01.07.2010 року в органах державної реєстрації, а саме в Солом`янській районній у місті Києві державній адміністрації було проведено перереєстрацію підприємства та заміну свідоцтва про державну реєстрацію юридичної особи ТОВ «Червона Хвиля-плюс», де ОСОБА_13 , реалізуючи загальний злочинний умисел, виконуючи відведену йому роль в злочинній групі, виступив засновником, а також на підставі свого ж наказу за № 2 від 30.06.2010 року директором вказаного підприємства. Продовжуючи вказану незаконну діяльність, ОСОБА_13 в АТ «Астра Банк» (МФО 3805478) на підставі наданих ним заяв, укладених договорів та заявок на встановлення системи «Клієнт-Банк», відкрив розрахункові рахунки ТОВ «Червона Хвиля-плюс» з отриманням розрахункових послуг в системі «Клієнт-Банк», а саме:

12.05.2011 поточний рахунок № НОМЕР_12 (у гривнях, у доларах США, у євро, у російських рублях);

02.06.2011 поточний рахунок № НОМЕР_13 (у гривнях, у доларах США, у євро, у російських рублях);

01.08.2011 поточний рахунок № НОМЕР_14 (у гривнях, у доларах США, у євро, у російських рублях).

У подальшому ТОВ «Червона Хвиля-плюс», разом з іншими підприємствами з ознаками фіктивності, використовувалось учасниками організованої злочинної групи в незаконній конвертації грошових коштів, а ОСОБА_13 виступив учасником групи у вчиненні злочинів організованою злочинною групою з використанням реквізитів та печатки ТОВ «Червона Хвиля-плюс», власноруч підписуючи документи діяльності ТОВ «Червона Хвиля-плюс», використовуючи систему «Клієнт-Банк» для перерахування коштів з рахунків підприємства та представляючись реально діючим директором підприємства контролюючих та правоохоронних органів для утворення удаваної законності фінансово-господарським операціям підприємства, тобто надав злочинній групі всі необхідні засоби та знаряддя для вчинення злочину пов`язаного з фіктивним підприємництвом.

Реєстрація та перереєстрація ТОВ «Червона Хвиля Плюс» (код ЄДРПОУ 31025093), ТОВ «Торгоптіндустрія» (ЄДРПОУ 37507325), ПП «ПМК «Радомишль» (ЄДРПОУ 33394452), ПП «Агро Ойл» (ЄДРПОУ 36845632), СТОВ «Перемога» (ЄДРПОУ 30756715), СТОВ «Мрія» (ЄДРПОУ 5267280), ТОВ «ТБК «ОБС - Груп» (ЄДРПОУ 35460610), ТОВ «Компанія «Лідер 2011» та інших підприємств в органах державної влади, отримання необхідних реквізитів - назви, юридичної адреси, даних директорів товариств та зразків його особистого підпису, індивідуального податкового номеру платника податку на додану вартість, відкриття розрахункового рахунку у банківській установі у тому числі з використанням системи «Клієнт-Банк», надало можливість учасникам організованої групи під керівництвом ОСОБА_11 використовувати поточні рахунки вказаних підприємств для здійснення незаконної діяльності, а саме переведення безготівкових коштів в готівкові під виглядом реальних фінансово господарських операцій з купівлі продажу товарів та послуг.

Підшукавши замовників на незаконну конвертацію у вищевказаний спосіб грошових коштів, частину яких складав податок на додану вартість, а також замовників від підприємств з державною та комунальними формами власності, та встановивши відсоткові ставки у розмірі (5%-10%) за надані послуги з конвертації, транзиту грошових коштів, які утримувалися у клієнтів при проведенні фінансових операцій через банківські установи, в залежності від виду оформлених формальних господарських відносин, ОСОБА_11 за участю учасників організованої ним групи ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_10 конвертували такі кошти у банківських установах, передаючи готівку, за вирахуванням відсотків за конвертацію, замовникам представникам підприємств реального сектору економіки, займалися веденням бухгалтерського і податкового обліку підконтрольних фіктивних підприємств, виготовлювали підроблені договори, податкові і транспортні накладні та інші документи, які теж передавали представникам підприємств-замовників (контрагентам) для придання видимої законності проведеним операціям.

Зокрема, за допомогою комп`ютерної програми «Клієнт-Банк», учасником організованої злочинної групи ОСОБА_12 , яка володіла знаннями у сфері бухгалтерського обліку та мала відповідну освіту, здійснювався електронний переказ грошових коштів з поточних банківських рахунків підконтрольних злочинній групі, очолюваній ОСОБА_11 фіктивних підприємств для їх подальшої конвертації у готівку для передачі представникам підприємств реального сектору економіки або заволодіння такими коштами у змові з представниками або службовими особами підприємств з державною або комунальною формами власності. Крім того, до обов`язків ОСОБА_12 входило безпосереднє ведення бухгалтерського обліку фіктивних підприємств та складання та оформлення первинних документів діяльності з метою надання операціям з перерахування та конвертації коштів видимої законності.

У свою чергу ОСОБА_21 , не будучи обізнаним про злочинні плани організованої групи, як одноособово так і разом з іншими невстановленими учасниками організованої групи під керівництвом ОСОБА_11 , з використанням заздалегідь оформлених грошових чеків, знімали з банківських рахунків конвертовані кошти та привозили їх у готівковій формі до офісних приміщень конвертаційного центру за адресами: місто Київ, вулиця Ушинського, будинок № 40, офіс № 606 та АДРЕСА_5 (прибудоване приміщення) де передавали ОСОБА_12 . У подальшому ОСОБА_12 розподіляла отримані грошові кошти по клієнтам та передавала за розподіленими сумами, за виключенням процентної ставки за конвертацію коштів, учаснику організованої злочинної групи ОСОБА_10 , який розвозив замовникам готівку за попередньою домовленістю. За вищевказані дії учасники організованою злочинної групи отримували від ОСОБА_11 за вчинення даних злочинів грошову винагороду, залишаючи собі відповідну частину від проконвертованих коштів.

Відповідно до висновку № 58/16-30/31025093 від 26.09.12 року УПМ ДПС у м. Києві діями учасників організованої злочинної групи шляхом використання в незаконній діяльності: ТОВ «Червона Хвиля плюс» (код за ЄДРПОУ 31025093), ПП «Агро Ойл» (код за ЄДРПОУ 36845632), СТОВ «Перемога» (код за ЄДРПОУ 30756715), СТОВ «Мрія» (код за ЄДРПОУ 5267280) нанесено збитків державі у вигляді несплати податку на додану вартість в розмірі 11 243 039,33 грн. підприємствами вигодо набувачами, що є великою матеріальною шкодою.

Таким чином, ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_10 скоїли фіктивне підприємництво, тобто, придбали/створили суб`єкти підприємницької діяльності (юридичні особи) з метою прикриття незаконної діяльності.

Крім того, ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_10 які діяли у складі організованої злочинної групи, вчинили пособництво у заволодінні чужим майном у великому розмірі директору Комунального підприємства «Київський міський бізнес центр» (ЄДРПОУ 31305884) (далі КП «КМБЦ») ОСОБА_22 , при наступних обставинах:

В період жовтня 2011 року більш точного часу слідством не встановлено, ОСОБА_11 , будучи керівником організованої злочинної групи у складі ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_10 та інших не встановлених слідством осіб, яка здійснювала злочинну діяльність з фіктивного підприємництва на території міста Києва, за допомогою невстановлених слідством осіб, підшукали потенційного клієнта конвертаційного центру КП «КМБЦ» та вступили у злочинну змову зі службовою особою вказаного підприємства з комунальною власністю - директором ОСОБА_22 , який з 07.02.01 працюючи на посаді директора КП «КМБЦ» (призначений розпорядженням голови Київської міської державної адміністрації № 206 від 07.02.01), юридична адреса: м. Київ, вул. Хрещатик, буд. № 10 (Шевченківський район м. Києва) та займаючи таким чином відповідальну управлінську посаду, володіючи адміністративно-господарськими та організаційно-розпорядчими обов`язками, був службовою особою вказаного підприємства, заснованого на комунальній власності територіальної громади м. Києва.

Суть злочинної змови полягала у тому, що з рахунку КП «КМБЦ» за неіснуючі господарські операції з надання послуг, будуть періодично перераховуватися грошові кошти на рахунок ТОВ «Червона Хвиля-плюс», яке підконтрольне ОСОБА_11 та іншим членам організованої злочинної групи, а в подальшому на інші контрольовані членами організованої злочинної групи підприємства для переведення безготівкових коштів у готівку шляхом зняття коштів з розрахункових рахунків готівкою та подальшою передачу готівки за вирахуванням процентів за конвертацію коштів ОСОБА_22 .. Для надання зовні законної видимості проведеним перерахуванням коштів з боку членів злочинної групи ОСОБА_22 повинні були бути надані зовні правильно оформлені первинні документи з реквізитами КП «КМБЦ» та ТОВ «Червона Хвиля-плюс».

У подальшому з метою імітації законності операцій з перерахунку грошових коштів з рахунку КП «КМБЦ» на рахунок ТОВ «Червона Хвиля-плюс», ОСОБА_22 діючи за попередньою змовою з невстановленою особою, яка діяла посередником та не входила до складу вказаної організованої злочинної групи, за кілька днів перед перерахуванням грошових коштів домовилися про оформлення договорів про надання послуг, протоколів узгодження договірної ціни до договорів, кошторисів вартості послуг за договорами, рахунків-фактур, актів здачі-приймання робіт (надання послуг), податкових накладних, завідомо знаючи про те, що фактично послуги з боку ТОВ «Червона Хвиля-плюс» на адресу КП «КМБЦ» фактично надаватися не будуть.

При цьому, ОСОБА_13 за вказівкою організатора організованої злочинної групи ОСОБА_11 , розуміючи протиправність своїх дій, спрямованих на незаконне заволодіння чужим майном, у вказаний вище проміжок часу, за невстановленим слідством обставин, власноруч підписав складені учасником організованої злочинної групи ОСОБА_12 договори про надання послуг, протоколи узгодження договірної ціни до договорів, кошториси вартості послуг за договорами, рахунки-фактури, акти здачі-приймання робіт (надання послуг), податкові накладні між КП «КМБЦ» та ТОВ «Червона Хвиля-плюс», завідомо знаючи про те, що фактично послуги з боку ТОВ «Червона Хвиля-плюс» на адресу КП «КМБЦ» фактично надаватися не будуть. Підписавши вказані документи та засвідчивши їх відбитком печатки ТОВ «Червона Хвиля-плюс», ОСОБА_13 надав їм удавану видимість законності. У подальшому, реалізовуючи загальний злочинний умисел, односторонньо оформлені документи від ТОВ «Червона Хвиля-плюс», учасником організованої злочинної групи ОСОБА_10 через невстановлених осіб, були передані директору КП «КМБЦ» ОСОБА_22 .

Реалізуючи в подальшому свій злочинний намір, спрямований на заволодіння чужим майном грошовими коштами, які надходять на розрахункові рахунки КП «КМБЦ», діючи в злочинній змові з вищевказаними членами організованої злочинної групи, зловживаючи своїм службовим становищем, ОСОБА_22 , в період з жовтня 2011 року по травень 2012 року, в порушення п.п. 7.3.9, 7.3.10 п. 7.3 «Директор» розділу 7 Статуту КП «КМБЦ» (надалі Статут) підписував та ставив відбитки печатки на отримані ним вищевказані документи оформлені від імені ТОВ «Червона Хвиля-плюс», надаючи їм вигляд зовні законних документів та передавав їх до бухгалтерії КП «КМБЦ», яка розташована за адресою: м. Київ, Харківське шосе, буд. №144-в, завідомо неправдиві офіційні документи складені від ТОВ «Червона Хвиля-плюс», які він отримав у тому ж офісі від невстановленої слідством особи, яка не входила до складу організованої злочинної групи, очолюваної ОСОБА_11 та виготовлених учасником тієї ж групи ОСОБА_12 , а саме: договори про надання послуг, протоколи узгодження договірної ціни до договорів, кошториси вартості послуг за договорами, рахунки-фактури, акти здачі-приймання робіт (надання послуг), податкові накладні. При цьому, послуги з боку ТОВ «Червона Хвиля-плюс» не надавалися. Після передачі до бухгалтерії підприємства вказаних документів, в порушення п.п. 7.3.3 п. 7.3 Розділу 7 Статуту, зловживаючи своїм службовими становищем, надавав розпорядження на перерахування коштів КП «КМБЦ» на рахунок ТОВ «Червона Хвиля-плюс».

В подальшому, на підставі наданих ОСОБА_22 завідомо неправдивих документів та його розпоряджень, співробітниками бухгалтерії КП «КМБЦ» в період з жовтня 2011 року по травень 2012 року, яким не було відомо про злочинні наміри вказаної особи, з розрахункового рахунку № НОМЕР_15 відкритого в АТ «Астра Банк» (МФО 3805478) за допомогою електронної системи «Клієнт-Банк» та на підставі платіжних доручень на розрахунковий рахунок ТОВ «Червона Хвиля-плюс» № НОМЕР_13 в АТ «Астра Банк» (МФО 3805478) було перераховано грошові кошти з призначенням платежу за проведення семінарів та круглих столів нібито за надані послуги, які фактично не надавалися, а саме:

за платіжним дорученням №380 від 27.10.11 у сумі 24240,00 грн.;

за платіжним дорученням №379 від 27.10.11 у сумі 25560,00 грн.;

за платіжним дорученням №392 від 01.11.11 у сумі 15180,00 грн.;

за платіжним дорученням №413 від 24.11.11 у сумі 25800,00 грн.;

за платіжним дорученням №414 від 24.11.11 у сумі 26940,00 грн.;

за платіжним дорученням №440 від 15.12.11 у сумі 24600,00 грн.;

за платіжним дорученням №441 від 15.12.11 у сумі 24900,00 грн.;

за платіжним дорученням №50 від 01.02.12 у сумі 24660,00 грн.;

за платіжним дорученням №51 від 01.02.12 у сумі 25080,00 грн.;

за платіжним дорученням №75 від 28.02.12 у сумі 24810,00 грн.;

за платіжним дорученням №76 від 28.02.12 у сумі 24960,00 грн.;

за платіжним дорученням №150 від 03.05.12 у сумі 25278,00 грн.;

за платіжним дорученням №151 від 03.05.12 у сумі 25464,00 грн.,

а всього на загальну суму 317472,00 (триста сімнадцять тисяч чотириста сімдесят дві) гривні.

Після надходження грошових коштів з рахунку КП «КМБЦ» на рахунок ТОВ «Червона Хвиля-плюс», в подальшому грошові кошти з рахунку ТОВ «Червона Хвиля-плюс» учасником організованої злочинної групи ОСОБА_12 з відома та згоди ОСОБА_13 , який виконуючи відведену йому роль у заволодінні чужим майном, власноруч підписавши документи діяльності ТОВ «Червона Хвиля-плюс» та надавши для використання систему «Клієнт-Банк» для перерахування коштів з рахунків підприємства, за допомогою електронної платіжної системи «Клієнт-Банк» було перераховано на підконтрольні учасникам організованої злочинної групи рахунки, а саме:

ТОВ «Компанія «Лідер 2011» розрахунковий рахунок № НОМЕР_16 в АТ «Фінростбанк» МФО 328599;

СТОВ «Мрія» розрахунковий рахунок № НОМЕР_17 в АТ «Єврогазбанк» МФО 380430;

ТОВ «Стронг Інг Плюс» розрахунковий рахунок № НОМЕР_18 в АТ «Астра Банк» МФО 380548.

Після надходження грошових коштів на рахунки ТОВ «Компанія «Лідер 2011», СТОВ «Мрія» та ТОВ «Стронг Інг Плюс», ОСОБА_21 який не входив до злочинної групи за усною вказівкою ОСОБА_11 , по грошовим чекам на отримання готівки, грошові кошти КП «КМБЦ» було знято готівкою.

Знятими за пособництва членами організованої злочинної групи, яку очолював ОСОБА_11 та за пособництва ОСОБА_13 , ОСОБА_12 , ОСОБА_10 , грошовими коштами, які належать КП «КМБЦ», ОСОБА_22 , реалізуючи свій злочинний умисел спрямований на заволодіння чужим майном, в період жовтня 2011 року по травень 2012 року, заволодів грошовими коштами КП «КМБЦ» на загальну суму 317472,00 (триста сімнадцять тисяч чотириста сімдесят дві) гривні, отримавши можливість розпоряджатися коштами за власним розсудом, чим спричинив КП «КМБЦ» матеріальні збитки на вказану суму, що в 250 та більше разів перевищує неоподатковуємий мінімум доходів громадян на момент скоєння злочину, а відповідно, є великим розміром.

Під час розгляду кримінальної справи захисник ОСОБА_4 заявив клопотання про направлення кримінальної справи відносно ОСОБА_11 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , ОСОБА_12 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_13 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , у вчиненні злочинів, передбачених ч. 3 ст. 28, ч. 2 ст. 205, ч. 3 ст. 28, ч. 5 ст. 27 ч. 4 ст. 191 КК України на додаткове розслідування.

Заявлене клопотання захисник мотивував неправильністю та неповнотою досудового розслідування кримінальної справи, яку не можливо усунути в ході судового розгляду кримінальної справи в суді, що у відповідності до вимог ст. 281 КПК України є підставою для направлення кримінальної справи на додаткове розслідування.

Мотивуючи заявлене клопотання захисник ОСОБА_4 зазначив, що незважаючи на те, що органом досудового слідства ОСОБА_11 та інші підсудні обвинувачуються у вчиненні ряду умисних злочинів, зокрема у фіктивному підприємництві, тобто створенні та придбанні суб`єктів підприємницької діяльності ТОВ «Торгоптіндустрія» (ЄДРПОУ 37507325), ТОВ «Компанія «Лідер - 2011» (код ЄДРПОУ 37883836), ПП «ПМК «Радомишль» (ЄДРПОУ 33394452), ПП «Агро Ойл» (ЄДРПОУ 36845632), СТОВ «Перемога» (ЄДРПОУ 30756715), СТОВ «Мрія» (ЄДРПОУ 5267280), ТОВ «ТБК «ОБС - Груп» (ЄДРПОУ 35460610) слідчим, всупереч вимог ст.ст. 2, 22 КПК України не встановлено осіб, які являються засновниками зазначених юридичних осіб, або тих, які мали відношення до проведення їх державної реєстрації, а жодних відомостей з приводу проведення державної реєстрації саме підсудними суду надано не було.

Окрім того, в заявленому клопотанні захисник ОСОБА_4 зазначає про наявність ряду грубих порушень вимог КПК України, допущених при провадженні досудового розслідування кримінальної справи, зокрема не виконанні слідчим вимог ст.ст. 22, 79, 85, 190, 191, 195 КПК України та не здійсненню оглядів речових доказів, оскільки огляд вилучених документів, слідчим має бути здійснено обов`язково, альтернативи проведенню такої процесуальної дії не існує, а недотримання слідчим порядку встановленого КПК України, щодо огляду речових доказів ставить у подальшому під сумнів допустимість таких речових доказів, оскільки вони отримані з порушенням процедури, встановленої Законом.

Прокурор заперечував щодо задоволення клопотання.

Захисник ОСОБА_5 підтримав думку захисника ОСОБА_4 про повернення кримінальної справи на додаткове розслідування.

Підсудні ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 та ОСОБА_10 підтримали клопотання захисника.

Вислухавши думку учасників судового розгляду, суд прийшов до висновку, що заявлене захисником ОСОБА_4 клопотання підлягає задоволенню виходячи з наступного.

Так, згідно ст. 281 КПК України(1960р.) повернення кримінальної справи на додаткове розслідування може мати місце лише тоді, коли встановлена неправильність чи неповнота слідства і ця неповнота або неправильність не може бути усунута в судовому засіданні.

У відповідності до абзацу 1 п. 8 Постанови Пленуму ВСУ «Про практику застосування судами України законодавства, що регулює повернення кримінальних справ на додаткове розслідування» № 2 від 11.02.2005 року, повернення справи на додаткове розслідування зі стадії судового розгляду справи допускається лише з мотивів неповноти або неправильності досудового слідства.

В абз. 2 п. 8 вказаного ПВСУ зазначено, що досудове слідство визнається неповним, якщо під час його провадження всупереч вимогам статей 22 і 64 КПК не були досліджені або були поверхово чи однобічно досліджені обставини, які мають істотне значення для правильного вирішення справи (не були допитані певні особи; не витребувані й не досліджені документи, речові та інші докази для підтвердження чи спростування таких обставин; не досліджені обставини, зазначені в ухвалі суду, який повернув справу на додаткове розслідування, коли необхідність дослідження тієї чи іншої з них випливала з нових даних, установлених при судовому розгляді; не були з`ясовані з достатньою повнотою дані про особу обвинуваченого; тощо).

Суд, вивчивши матеріали кримінальної справи, прийшов до висновку, що під час провадження досудового слідства обставини, які мають істотне значення для правильного вирішення справи, були досліджені поверхово, однобічно та з порушенням вимог чинного законодавства та порядку встановленого КПК України. Усунути в судовому засіданні таку неповноту та неправильність не виявляється можливим.

Крім того, в судовому засіданні допитані підсудні ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 та ОСОБА_10 , заперечували щодо вчинення ними будь-яких злочинних дій, а також зазначили, що всі свідчення під час досудового слідства надавали під тиском та відмовилися від них в судовому засіданні.

При цьому, як вбачається з показань допитаних в ході судових засідань свідків, а також інших, досліджених в судових засіданнях, матеріалів кримінальної справи, установчих та реєстраційних документів вказаних Товариств та приватних підприємств, встановити осіб, які безпосередньо являлися засновниками ТОВ «Торгоптіндустрія» (ЄДРПОУ 37507325), ТОВ «Компанія «Лідер - 2011» (код ЄДРПОУ 37883836), ПП «ПМК «Радомишль» (ЄДРПОУ 33394452), ПП «Агро Ойл» (ЄДРПОУ 36845632), СТОВ «Перемога» (ЄДРПОУ 30756715), СТОВ «Мрія» (ЄДРПОУ 5267280), ТОВ «ТБК «ОБС - Груп» (ЄДРПОУ 35460610), або мали відношення до здійснення державної реєстрації вказаних юридичних осіб не виявилося можливим. Для їх встановлення необхідно провести комплекс оперативно-розшукових заходів та слідчих дій, які в порушення вимог ст.ст. 2, 22 КІІК України не були проведені органом досудового розслідування під час розслідування кримінальної справи, що є прямим наслідком неповноти досудового розслідування даної кримінальної справи.

Згідно вимог ст.22 КПК України прокурор, слідчий і особа, яка провадить дізнання, зобов`язані вжити всіх передбачених законом заходів для всебічного, повного і об`єктивного дослідження обставин справи.

Як вбачається з матеріалів справи, органами досудового слідства не в повному обсязі та не об`єктивно досліджено обставини справи.

Суд, під час проведення судового розгляду, вичерпав всі можливі та передбачені законом способи для встановлення об`єктивної істини по справі.

Однак, допущені при провадженні досудового розслідування даної кримінальної справи недоліки, які виразилися в грубому порушенні вимог ст.ст. 2, 22 КІІК України(1960р.), та, як наслідок, неповноті та неправильності досудового слідства, не можуть бути усуненні судом в ході судового розгляду та підлягають усуненню під час додаткового розслідування шляхом з`ясування та встановлення усіх обставин, які входять у предмет доказування по кримінальній справі.

На думку суду під час додаткового розслідування органам досудового слідства необхідно виконати наступні оперативно-розшукові та слідчі дії:

1. 1. З`ясувати та дослідити обставини, які мали безпосереднє відношення до проведення державної реєстрації ТОВ «Торгоптіндустрія» (ЄДРПОУ 37507325), ТОВ «Компанія «Лідер - 2011» (код ЄДРПОУ 37883836), ПП «ПМК «Радомишль» (ЄДРПОУ 33394452), ПП «Агро Ойл» (ЄДРПОУ 36845632), СТОВ «Перемога» (ЄДРПОУ 30756715), СТОВ «Мрія» (ЄДРПОУ 5267280), ТОВ «ТБК «ОБС - Груп» (ЄДРПОУ 35460610). При цьому, встановити та допитати з даного приводу осіб, які готували або подавали до органів, які здійснюють державну реєстрацію установчі та реєстраційні документи та статути, вчиняли інші дії спрямовані на проведення державної реєстрації юридичних осіб, або внесення змін щодо зміни складу засновників, а також осіб, які являються засновниками вказаних юридичних осіб.

2. З огляду на показання свідка ОСОБА_21 , який повідомив, що він працював водієм у громадянина ОСОБА_23 , останній дійсно був знайомий з ОСОБА_11 та на нього безпосередньо працювала ОСОБА_12 . За таких обставин суттєве значення для встановлення істини у справі та ухвалення право¬судного рішення необхідно встановити місцезнаходження та допитати в судовому засіданні гро¬мадянина ОСОБА_23 .

3. Зважаючи на те, що в матеріалах кримінальної справи (т. 14 а.с.1-2) міститься Постанова про відмову в порушенні кримінальної справи щодо засновників ТОВ «Торгоптіндустрія» (ЄДРПОУ 37507325), ТОВ «Компанія «Лідер - 2011» (код ЄДРПОУ 37883836), ПП «ПМК «Радомишль» (ЄДРПОУ 33394452), ПП «Агро Ойл» (ЄДРПОУ 36845632), СТОВ «Перемога» (ЄДРПОУ 30756715), СТОВ «Мрія» (ЄДРПОУ 5267280), ТОВ «ТБК «ОБС - Груп» (ЄДРПОУ 35460610) зі змісту якої вбачається, що начебто в ході провадження досудового розслідування не встановлено даних, щодо при¬четності засновників вищевказаних юридичних осіб до вчинення злочину, передбаченого ст. 205 КК України, необхідно встановити та допитати з обставин справи осіб, які являються їх засновниками, з`ясувавши при цьому, яке відношення до створення вказаних юридичних осіб мають безпосередньо ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 та ОСОБА_10 ..

4. З огляду на те, що при провадженні досудового слідства в порушення вимог ст.ст. 22, 79, 85, 190, 191, 195 КПК України (1960 р.) не проводилися огляди документів вилучених при проведенні виїмок установчих та реєстраційних документів ТОВ «Торгоптіндустрія» (ЄДРПОУ 37507325), ТОВ «Компанія «Лідер - 2011» (код ЄДРПОУ 37883836), ПП «ПМК «Радомишль» (ЄДРПОУ 33394452), ПП «Агро Ойл» (ЄДРПОУ 36845632), СТОВ «Перемога» (ЄДРПОУ 30756715), СТОВ «Мрія» (ЄДРПОУ 5267280), ТОВ «ТБК «ОБС - Груп» (ЄДРПОУ 35460610) провести такі огляди.

5.Вжити всіх інших можливих заходів, спрямованих на повне, об`єктивне та всебічне дослідження обставин справи та прийняття законного рішення.

У відповідності до ст. 16-1 КПК України (1960р.) на суд покладається функція розгляду справи, недопустимим є покладення на нього невластивих йому функцій.

З урахуванням вищевикладеного, враховуючи характер порушень вимог КПК України (1960р.) та неповноту досудового слідства під час провадження додаткового розслідування даної кримінальної справи, справа підлягає направленню на додаткове розслідування, так як зазначені порушення не можуть бути усунуті судом під час судового розгляду справи.

Вивчивши матеріали кримінальної справи по обвинуваченню ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 та ОСОБА_10 за ч. 3 ст. 28, ч. 2 ст. 205, ч. 3 ст. 28, ч. 5 ст. 27 ч. 4 ст. 191 КК України, суд прийшов до висновку, що справа підлягає поверненню на додаткове розслідування до прокуратури м. Києва.

Па підставі викладеного, керуючись ст.ст. 273, 281 КПК України (1960р.),-

П О С Т А Н О В И В :

Клопотання захисника ОСОБА_4 щодо направлення кримінальної справи по обвинуваченню ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 та Ситніка за ч.3 ст.28, ч.2 ст.205, ч.3 ст.28, п.5 ст. 27, ч.4 ст.191КК України, на додаткове розслідування задовольнити.

Кримінальну справу по обвинуваченню ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 та ОСОБА_24 за ч.3 ст.28, ч.2 ст.205, ч.3 ст.28, п.5 ст. 27, ч.4 ст.191 КК України, направити прокурору прокуратури м. Києва для організації додаткового розслідування.

В ході додаткового розслідування слідчим органам необхідно виконати вищезазначені вимоги суду.

Міру запобіжного заходупідсудним ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 та Ситніка у виді підписки про невиїзд залишити без змін.

Постанова може бути оскаржена до Апеляційного суду м. Києва через Подільський районний суд м. Києва протягом 7 діб з дня її винеcення.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення28.04.2017
Оприлюднено09.03.2023

Судовий реєстр по справі —2607/14003/12

Постанова від 07.04.2023

Кримінальне

Подільський районний суд міста Києва

Павленко О. О.

Постанова від 18.07.2022

Кримінальне

Подільський районний суд міста Києва

Бузунко О. А.

Ухвала від 02.12.2021

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Балацька Галина Олександрівна

Ухвала від 02.12.2021

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Балацька Галина Олександрівна

Постанова від 08.09.2021

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Балацька Галина Олександрівна

Постанова від 08.09.2021

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Балацька Галина Олександрівна

Постанова від 13.08.2021

Кримінальне

Подільський районний суд міста Києва

Павленко О. О.

Постанова від 23.07.2021

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Балацька Галина Олександрівна

Постанова від 13.05.2021

Кримінальне

Подільський районний суд міста Києва

Павленко О. О.

Постанова від 30.06.2020

Кримінальне

Подільський районний суд міста Києва

Павленко О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні