Постанова
від 18.09.2017 по справі 812/855/17
ЛУГАНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

6.2.1

ЛУГАНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

Іменем України

18 вересня 2017 рокуСєвєродонецькСправа № 812/855/17

Луганський окружний адміністративний суд у складі:

судді: Пляшкової К.О.,

за участі

секретаря судового засідання: Занічковської П.Є.,

представника позивача: ОСОБА_1 (довіреність від 26.06.2017 № 6461вих-17),

представника відповідача: не прибув,

представників третіх осіб: не прибули,

розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за позовом Керівника Сєвєродонецької місцевої прокуратури Луганської області до Відділу освіти Новоайдарської районної державної адміністрації Луганської області, треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача - Новоайдарська районна рада Луганської області, Новоайдарська селищна рада Новоайдарського району Луганської області, Дошкільний навчальний заклад Сонечко Новоайдарського району Луганської області, про визнання незаконною бездіяльності та зобов'язання вчинити певні дії,

ВСТАНОВИВ:

19 липня 2017 року до Луганського окружного адміністративного суду надійшов адміністративний позов керівника Сєвєродонецької місцевої прокуратури Луганської області (далі - позивач) до Відділу освіти Новоайдарської районної державної адміністрації Луганської області (далі - відповідач), треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача - Новоайдарська районна рада Луганської області (далі - Новоайдарська РДА), Новоайдарська селищна рада Новоайдарського району Луганської області (далі - Новоайдарська селищна рада), Дошкільний навчальний заклад Сонечко Новоайдарського району Луганської області (далі - третя особа ДНЗ Сонечко ), в якому заявлено такі вимоги:

- визнати незаконною бездіяльність відділу освіти Новоайдарської районної державної адміністрації Луганської області щодо оформлення правовстановлюючих документів на земельну ділянку під Дошкільним навчальним закладом Сонечко Новоайдарського району Луганської області, площею 0,5016 га, в межах населеного пункту смт. Новоайдар Новоайдарського району Луганської області;

- зобов'язати відділ освіти Новоайдарської районної державної адміністрації вжити заходи щодо оформлення правовстановлюючих документів на земельну ділянку під Дошкільним навчальним закладом Сонечко Новоайдарського району Луганської області, площею 0,5016 га, в межах населеного пункту смт. Новоайдар Новоайдарського району Луганської області.

В обґрунтування заявлених позовних вимог зазначено, що під час вивчення Новоайдарським відділом Сєвєродонецької місцевої прокуратури питання додержання земельного законодавства встановлено, що правовстановлюючі документи на земельну ділянку під ДНЗ Сонечко , юридична адреса: 93500, Луганська область, Новоайдарський район, смт. Новоайдар, кв. Миру, 14 А, відсутні. Відомості про порушення законодавства та інтересів держави у сфері забезпечення належних умов для здобуття дошкільної освіти отримані прокуратурою на виконання запитів від 19.05.2017 до відділу Держгеокадастру у Новоайдарському районі (№ 02-134/1/1202 вих.17), Новоайдарської РДА (№ 02-134/1/1196 вих.17). Факт не оформлення прав на земельну ділянку під ДНЗ Сонечко , що є порушення охоронюваних законом прав та інтересів держави, підтверджується листами, а саме: листом відділу Держгеокадастру у Новоайдарському районі від 22.05.2017 № 10-28-99.3-769/2-17, листом Новоайдарскьої РДА від 25.05.2017 № 15/1752, листом Новоайдарської селищної ради від 24.05.2017 №419.

З інформації, наданої Новоайдарською селищною радою, викладеної у листі від 24.05.2017 № 419, встановлено, що дозволи на виготовлення технічної документації щодо відведення земельної ділянки під ДНЗ Сонечко Новоайдарською селищною радою не надавались.

Відповідно до інформації, наданої Новоайдарською РДА листом від 25.05.2017 № 15/1752, на даний час земельна ділянка під ДНЗ Сонечко не оформлена, кошти на оформлення земельної ділянки заплановані на другу половину 2017 року.

Згідно з інформацією, наданою Новоайдарською РДА листом від 06.06.2017 № 15/1851 з розрахунком потреби оплати послуг для дошкільних навчальних закладів, на 2017 рік заявлена потреба для оформлення земельної ділянки у сумі 2000,00 грн.

Доказів вжиття заходів щодо оформлення земельної ділянки під ДНЗ Сонечко , у тому числі отримання дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки, або причин його не оформлення компетентним органом не надано, хоча потреба коштів заявлена на 2017 рік.

Відповідно до інформації, наданої Новоайдарською селищною радою Луганської області, Новоайдарською РДА, земельна ділянка ДНЗ Сонечко відноситься до категорії земель землі житлової та громадської забудови , площа земельної ділянки складає - 0,5016 га. Згідно з інформацією, наданою відділом Дергеокадастру у Новоайдарському районі, кадастровий номер земельної ділянки не визначався. Відповідно до вимог чинного законодавства зазначена земельна ділянка повинна бути оформлена на праві постійного користування з обов'язковою державною реєстрацією цього права.

На підставі вищевикладеного позивач просив позовні вимоги задовольнити у повному обсязі.

У судовому засіданні представник позивача підтримав позовні вимоги у повному обсязі, надав пояснення, аналогічні викладеним у позовній заяві.

Відповідач явку свого повноважного представника у судове засідання не забезпечив, про дату, час та місце розгляду справи повідомлений належним чином. Надіслав до суду заяву про визнання адміністративного позову та розгляд адміністративної справи за відсутності представника відповідача (арк. спр. 51, 66).

Треті особи про дату, час та місце розгляду справи повідомлені належним чином, явку своїх повноважних представників у судове засідання не забезпечили (арк. спр. 62, 64, 65).

Заслухавши пояснення представника позивача, дослідивши матеріали справи, розглянувши справу в межах позовних вимог і наданих сторонами доказів, оцінивши докази відповідно до вимог статей 69-72 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України), суд встановив таке.

Згідно з витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань відповідач - Відділ освіти Новоайдарської районної державної адміністрації, зареєстрований як юридична особа (ідентифікаційний код юридичної особи 02142075) (арк. спр. 68-70).

Відповідно до пунктів 1, 15 Положення про Відділ освіти Новоайдарської районної державної адміністрації Луганської області, затвердженого розпорядженням Голови районної державної адміністрації від 08.01.2017 № 3, відділ є структурним підрозділом районної державної адміністрації, який утворюється розпорядженням голови районної державної адміністрації, підпорядковується голові районної державної адміністрації та директору департаменту освіти і науки Луганської обласної державної адміністрації, а також має самостійний баланс, рахунки в установах Державного казначейства, печатку із зображенням Державного Герба України і своїм найменуванням (арк. спр. 29-31).

Згідно з пунктом 3 вищезазначеного Положення основними завданнями відділу освіти районної державної адміністрації є, зокрема, управління навчальними закладами, що знаходяться в межах району і належать до сфери управління райдержадміністрації та координація діяльності цих навчальних закладів.

Пунктом 4 Положення Відділ освіти відповідно до покладених на нього завдань, зокрема, розробляє цільові програми і контролює їх виконання; подає на розгляд районній державній адміністрації установленому порядку пропозиції щодо створення та реорганізації освітніх установ, які повністю фінансуються з місцевого бюджету, затверджує мінімальні нормативи матеріально-технічного і фінансового забезпечення навчальних закладів.

Відділ освіти, з метою належної організації своєї діяльності: контролює діяльність установ, що належить до сфери його управління; організовує планово-фінансову роботу в установах, що належать до сфери його управління, здійснює контроль за використанням фінансових і матеріальних ресурсів, забезпечує організацію та вдосконалення бухгалтерського обліку, тощо (пункт 5 Положення).

Згідно з витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, ДНЗ Сонечко , ідентифікаційний код юридичної особи 35785494, зареєстрований як комунальна організація (установа, заклад) 21.07.2008 за № 13711020000000327 (арк. спр. 71-73).

Відповідно до пункту 3 статуту ДНЗ Сонечко , копія якого наявна в матеріалах справи, засновником дошкільного закладу є територіальна громада міста, селища, сіл Новоайдарського району, Луганської області в особі Новоайдарської районної ради. Засновник здійснює фінансування дошкільного закладу, його матеріально-технічне забезпечення, надає необхідні будівлі з обладнанням і матеріалами, організовує будівництво і ремонт приміщень, їх господарське обслуговування, харчування та медичне обслуговування дітей (арк. спр. 23-28).

Пунктом 44 статуту ДНЗ Сонечко визначено, що управління дошкільним закладом здійснюється його засновником (власником) Новоайдарською районною радою та відділом освіти Новоайдарської Райдержадміністрації.

Згідно з відомостями свідоцтва про право власності на нерухоме майно від 30.10.2008 та витягу про реєстрацію права власності на нерухоме майно від 30.10.2008 № 20759363 дитячий садок Сонечко перебуває у комунальній власності територіальної громади смт. Новоайдар Луганської області в особі Новоайдарської селищної ради (арк. спр. 82-83).

Рішенням Новоайдарської районної ради від 03 лютого 2015 року № 30/25 Про прийняття у власність та внесення змін до статутних документів дошкільного навчального закладу Сонечко згідно з рішенням сесії Новоайдарської селищної ради від 30.01.2015 № 34/7 Про передачу дошкільних навчальних закладів прийнято ДНЗ Сонечко в спільну власність територіальних громад сіл, селищ, міст Новоайдарського району Луганської області; визначено балансоутримувачем комунального закладу ДНЗ Сонечко Відділ освіти Новоайдарської райдержадміністрації; Відділу освіти Новоайдарської райдержадміністрації приписано, зокрема, взяти на баланс основні засоби та інші матеріальні цінності відповідно до акта прийняття-передачі; здійснити заходи щодо оформлення прав власності на будівлю, земельну ділянку та інше майно (арк. спр. 81).

Також, відповідно до рішення Новоайдарської районної ради Луганської області від 20.05.2015 № 32/12 вирішено делегувати Новоайдарській районній державній адміністрації повноваження з управління комунальними закладами освіти і культури, які належать до спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міста Новоайдарського району Луганської області (арк. спр. 32).

Згідно з листом-відповіддю від 22.05.2017 № 10-28-99.3-769/2-17 Відділу Держгеокадастра у Новоайдарському районі Луганської області земельна ділянка під ДНЗ Сонечко , яка розташована за адресою: Луганська область, Новоайдарський район, смт. Новоайдар, кв. Мира, 14-А, не формувалась, кадастровий номер не визначався. Відповідний об'єкт, розташований на земельній ділянці, яка за даними державного земельного кадастру враховується в межах населеного пункту смт. Новоайдар. Рішення про надання дозволу на виготовлення технічної документації із землеустрою або проекту землеустрою щодо відведення відповідної земельної ділянки до Відділу не надходило (арк. спр. 18).

Новоайдарський відділ Сєвєродонецької прокуратури Луганської області звернувся із письмовим запитом до Новоайдарської селищної ради Новоайдарського району Луганської області, на що отримав лист-відповідь від 24.05.2017 № 41, в якому зазначено, що земельна ділянка площею 0,5016 га, розташована в межах населеного пункту за адресою: Луганська область, Новоайдарський район, смт. Новоайдар, кв. Мира, 14-А, знаходиться в користуванні ДНЗ Сонечко без оформлення правовстановлюючих документів на землю. Відповідно до статті 19 Земельного кодексу України зазначена ділянка віднесена до земель житлової та громадської забудови. Дозволи на виготовлення технічної документації щодо відведення земельної ділянки Новоайдарською селищною радою не надавались (арк. спр. 19).

Відповідно до інформації, зазначеної у листі-відповіді від 25.05.2017 № 15/1752 Новоайдарської районної державної адміністрації, земельна ділянка під ДНЗ Сонечко не оформлена. Кошти на оформлення земельної ділянки під ДНЗ Сонечко заплановані на другу половину 2017 року (арк. спр. 20).

Згідно з листом-відповіддю від 06.06.2017 № 15/1851 Новоайдарської районної державної адміністрації за інформацією, наданою Новоайдарською селищною радою, знаходяться кадастрові карти, на яких позначено, що земельна ділянка під ДНЗ Сонечко , який розташований за адресою: Луганська область, Новоайдарський район, смт. Новоайдар, кв. Мира, 14-А, відноситься до земель житлової та громадської забудови (арк. спр. 21).

З розрахунку потреби по КЕКВ 2240 Оплата послуг (крім комунальних) на 2017 рік слідує, що заявлена потреба на інвентаризацію земель, оформлення права власності у сумі 2000,00 грн (арк. спр. 22).

Вирішуючи адміністративну справу по суті заявлених позовних вимог, суд виходить з такого.

Відповідно до частини першої статті 3 Земельного кодексу України земельні відносини регулюються Конституцією України, цим Кодексом, а також прийнятими відповідно до них нормативно-правовими актами.

Право постійного користування земельною ділянкою - це право володіння і користування земельною ділянкою, яка перебуває у державній або комунальній власності, без встановлення строку (частина перша статті 92 Земельного кодексу України).

Згідно з пунктом а частини другої статті 92 Земельного кодексу України права постійного користування земельною ділянкою із земель державної та комунальної власності набувають підприємства, установи та організації, що належать до державної та комунальної власності.

Відповідно до частини першої статті 116 Земельного кодексу України громадяни та юридичні особи набувають права власності та права користування земельними ділянками із земель державної або комунальної власності за рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування в межах їх повноважень, визначених цим Кодексом або за результатами аукціону.

Набуття права на землю громадянами та юридичними особами здійснюється шляхом передачі земельних ділянок у власність або надання їх у користування (частина друга статті 116 Земельного кодексу України).

Відповідно до частини першої статті 122 Земельного кодексу України сільські, селищні, міські ради передають земельні ділянки у власність або у користування із земель комунальної власності відповідних територіальних громад для всіх потреб.

Згідно з частиною першою статті 123 Земельного кодексу України, надання земельних ділянок державної або комунальної власності у користування здійснюється Верховною ОСОБА_2 Автономної Республіки Крим, Радою міністрів Автономної Республіки Крим, органами виконавчої влади або органами місцевого самоврядування.

Рішення зазначених органів приймається на підставі проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок, у тому числі, у разі формування нової земельної ділянки.

Відповідно до частини другої цієї ж статті, особа, зацікавлена в одержанні у користування земельної ділянки із земель державної або комунальної власності за проектом землеустрою щодо її відведення, звертається з клопотанням про надання дозволу на його розробку до відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування, які відповідно до повноважень, визначених статтею 122 цього Кодексу, передають у власність або користування такі земельні ділянки.

У клопотанні зазначаються орієнтовний розмір земельної ділянки та її цільове призначення. До клопотання додаються графічні матеріали, на яких зазначено бажане місце розташування та розмір земельної ділянки, письмова згода землекористувача, засвідчена нотаріально (у разі вилучення земельної ділянки). ОСОБА_2 Автономної Республіки Крим, Раді міністрів Автономної Республіки Крим, органам виконавчої влади або органам місцевого самоврядування, які передають земельні ділянки державної чи комунальної власності у користування відповідно до повноважень, визначених статтею 122 цього Кодексу, забороняється вимагати додаткові матеріали та документи, не передбачені цією статтею.

Згідно з частинами третьою та шостою статті 123 Земельного кодексу України, відповідний орган виконавчої влади або орган місцевого самоврядування в межах їх повноважень у місячний строк розглядає клопотання і дає дозвіл на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки або надає мотивовану відмову у його наданні, а у разі надання такого дозволу - у двотижневий строк з дня отримання проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки та за необхідності здійснення обов'язкової державної експертизи землевпорядної документації згідно із законом - після отримання позитивного висновку такої експертизи приймає рішення про надання земельної ділянки у користування.

Згідно зі статтею 125 Земельного кодексу України право власності на земельну ділянку, а також право постійного користування та право оренди земельної ділянки виникають з моменту державної реєстрації цих прав.

Право власності, користування земельною ділянкою оформлюється відповідно до Закону України Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень (стаття 126 Земельного кодексу України).

Відповідно до частини першої статті 3 Закону України від 01.07.2004 № 1952-VI Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень (далі - Закон № 1952) державна реєстрація прав є обов'язковою. Інформація про права на нерухоме майно та їх обтяження підлягає внесенню до Державного реєстру прав.

Згідно з частиною третьої статті 3 Закону № 1952 права на нерухоме майно та їх обтяження, які підлягають державній реєстрації відповідно до цього Закону, виникають з моменту такої реєстрації.

Кабінетом Міністрів України 17.10.2012 прийнято розпорядження № 802-р Про здійснення протягом 2012 і 2013 років заходів, пов'язаних з проведенням землевпорядних робіт, оформленням правовстановлюючих документів на земельні ділянки, на яких розміщені дошкільні та загальноосвітні навчальні заклади , яким зобов'язано центральні органи виконавчої влади, у підпорядкуванні яких перебувають дошкільні, загальноосвітні навчальні заклади, здійснити протягом 2012 і 2013 років заходи, пов'язані з проведенням землевпорядних робіт, оформленням правовстановлюючих документів на земельні ділянки, на яких розміщені дошкільні та загальноосвітні навчальні заклади. Державне агентство земельних ресурсів та його територіальні органи повинні забезпечити проведення землевпорядних робіт і оформлення правовстановлюючих документів на земельні ділянки, на яких розміщені дошкільні та загальноосвітні навчальні заклади, в установленому законодавством порядку.

З вище описаних матеріалів справи судом встановлено, що комунальний заклад ДНЗ Сонечко переданий на баланс відповідачу, який, у свою чергу, мав вжити заходів щодо оформлення відповідних прав на земельну ділянку під будівлями та спорудами під цим закладом.

Разом з тим, всупереч вищезазначених вимог діючого законодавства, відповідач, починаючи з 03 лютого 2015 року (прийняття рішення, яким передано ДНЗ Сонечко на баланс Відділу освіти), не вживав жодних заходів щодо оформлення правовстановлюючих документів на вказану земельну ділянку та державної реєстрації права постійного користування, тобто допустив протиправну бездіяльність.

Як вже вищевказано, відповідач визнає позов у повному обсязі.

З огляду на вищевикладене, зважаючи на положення ст. ст. 112, 136 КАС України, суд вважає, що позовні вимоги є обґрунтованими та підлягають задоволенню у повному обсязі.

Питання по судовому збору не вирішується оскільки, відповідно до частини четвертої статті 94 Кодексу адміністративного судочинства України у справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем - фізична чи юридична особа, судові витрати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються.

Керуючись статтями 69-72, 87, 94, 158-163, 167 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов Керівника Сєвєродонецької місцевої прокуратури Луганської області задовольнити повністю.

Визнати незаконною бездіяльність Відділу освіти Новоайдарської районної державної адміністрації Луганської області щодо оформлення правовстановлюючих документів на земельну ділянку під будівлями та спорудами Дошкільного навчального закладу Сонечко Новоайдарського району Луганської області, площею 0,5016 га, яка знаходиться в межах населеного пункту смт. Новоайдар Новоайдарського району Луганської області.

Зобов'язати Відділ освіти Новоайдарської районної державної адміністрації Луганської області вжити заходів щодо оформлення правовстановлюючих документів на земельну ділянку під будівлями та спорудами Дошкільного навчального закладу Сонечко Новоайдарського району Луганської області, площею 0,5016 га, яка знаходиться в межах населеного пункту смт. Новоайдар Новоайдарського району Луганської області.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Донецького апеляційного адміністративного суду.

Апеляційна скарга подається до Донецького апеляційного адміністративного суду через Луганський окружний адміністративний суд. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 КАС України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, встановленого статтею 186 КАС України, якщо таку скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Якщо строк апеляційного оскарження буде поновлено, то вважається, що постанова суду не набрала законної сили.

Повний текст постанови складено та підписано 22 вересня 2017 року.

Суддя ОСОБА_3

СудЛуганський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення18.09.2017
Оприлюднено24.09.2017
Номер документу69060656
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —812/855/17

Постанова від 18.09.2017

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

К.О. Пляшкова

Ухвала від 18.09.2017

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

К.О. Пляшкова

Ухвала від 05.07.2017

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

К.О. Пляшкова

Ухвала від 22.06.2017

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

К.О. Пляшкова

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні