Ухвала
від 20.09.2017 по справі 335/10532/17
ОРДЖОНІКІДЗЕВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

1Справа № 335/10532/17 1-кс/335/7090/2017

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 вересня 2017 р. слідчий суддя Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , слідчого ОСОБА_3 , розглянувши у судовому засіданні клопотання старшого слідчого слідчого відділу управління з розслідувань кримінальних проваджень слідчими органів прокуратури та процесуального керівництва прокуратури Запорізької області ОСОБА_3 про призначення позапланової документальної виїзної ревізії у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42016080000000216 від 10.08.2016, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України,

ВСТАНОВИВ:

До суду за погодженням з прокурором звернувся старший слідчий слідчого відділу управління з розслідувань кримінальних проваджень слідчими органів прокуратури та процесуального керівництва прокуратури Запорізької області ОСОБА_3 із клопотанням про призначення позапланової документальної виїзної ревізії фінансово-господарської діяльності ДП «Сільськогосподарське підприємство Державної кримінально-виконавчої служби України (№ 8)», мотивуючи свої вимоги тим, що слідчим відділом управління з розслідування кримінальних проваджень слідчими органів прокуратури та процесуального керівництва прокуратури Запорізької області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні за № 42016080000000216 від 10.08.2016, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що співробітники УДПтСУ в Запорізькій області ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 за участі інших осіб ОСОБА_7 та невстановлених осіб, діючи умисно, з метою матеріального збагачення, за попередньою змовою між собою, шляхом зловживання своїм службовим становищем, систематично замаються розтратою зернових культур, які є власністю УДПтСУ в Запорізькій області, чим спричиняють збитки державі.

Так, за отриманою в ході досудового розслідування інформацією в користуванні Веселівського виправного центу УДПтСУ в Запорізькій області (№ 8) перебувають землі сільськогосподарського призначення, загальною площею понад 2000 га, 550 га з яких оброблюються безпосередньо виправним центром та близько 1570 га оброблюються місцевими фермерами за договорами сумісної діяльності.

Вказані особи протягом тривалого часу попередньо зорганізувались у стійке об`єднання для вчинення цього злочину, об`єднавшись єдиним планом, з розподілом функцій учасників, спрямованих на досягнення цього плану, що полягає у незаконному збагачені, шляхом привласнення коштів, отриманих в результаті систематичних розкрадань продуктів сільськогосподарського виробництва (ячмінь, пшениця, соняшник, рапс та ін.) за безпосереднім керівництвом заступника начальника Південно-Східного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації Міністерства юстиції України ОСОБА_4 .

Розкрадання чиняться за такою схемою: шляхом заниження фактичних обсягів вирощеної продукції на землях зазначених установ, а також шляхом ведення подвійної бухгалтерії в документах вагового комплексу та подвійних книг складського обліку, тим самим приховуючи сліди злочину від контролюючих органів. Крім того, керівники зазначених установ укладають угоди сумісної обробки землі з «фіктивними» підприємствами, під приводом яких на підконтрольних земельних ділянках легалізується врожай, придбаний співучасниками ОЗГ за готівковий рахунок. Отримані від злочинної діяльності прибутки легалізувалися через ТОВ «Глобал Торг ЛТД» (ЄДРПОУ 38403581), ТОВ «Іверс ВС» (ЄДРПОУ 40408389), ТОВ «Преміум Юкрей» (ЄДРПОУ 40240917) та розподіляються між учасниками злочинної схеми.

Також, для реалізації свого злочинного наміру ОСОБА_5 уклав угоди сумісної обробки землі з ФОП ОСОБА_8 (угода на 389 Га), ФОП ОСОБА_9 (угода на 686 Га), ФГ «Нікіта» (угода на 498 Га), під приводом яких, на відповідних земельних ділянках працюють люди та техніка, підконтрольні учасникам злочинного угрупування, з метою отримання злочинних надприбутків за рахунок укриття від державного нагляду об`єму, класу та вартості зернових культурЮ, отриманих після збору врожаю.

23.08.2017 в рамках вказаного кримінального провадження проведено обшук на території Центрального току ДП «Сільськогосподарське підприємство Державної кримінально-виконавчої служби України (№ 8)», під час якого на території току виявлена наступна сільськогосподарська продукція: зерно оз. пшениці у кількості 1716640 кг., зерно ярого ячменю у кількості 215160 кг., насіння соняшника у кількості 266630 кг., просо у кількості 52670 кг. (виявлено в критому току), горох 80840 кг. (виявлено в мукомольному складі), зерно ярого ячменю у кількості 442230 кг., зерно оз. пшениці у кількості 1393340 кг.

Окрім цього, в ході проведення вказаного обшуку була вилучена документація з обліку та реалізації сільгосппродукції ДП «Сільськогосподарське підприємство Державної кримінально-виконавчої служби України (№ 8)».

Разом з тим, під час проведення обшуку бухгалтерії ДП «Сільськогосподарське підприємство Державної кримінально-виконавчої служби України (№ 8)» були вилучені первинні документи та звіти з обліку товарно-матеріальних цінностей, первинні документу з обліку та реалізації сільгосппродукції, а також господарські договори, пов`язані з обробкою сільськогосподарських земель та цивільно-правові договори, пов`язані з виконанням будівельних робіт.

На даний час, з метою вивчення вилученої документації на предмет порушень вимог діючого законодавства під час провадження господарської діяльності ДП «Сільськогосподарське підприємство Державної кримінально-виконавчої служби України (№ 8)» з обробки та використання земель сільськогосподарського призначення, реалізації отриманої внаслідок цього сільгосппродукції, а також діяльності, пов`язаної з виконанням та проведенням будівельних робіт, органу досудового розслідування необхідно провести позапланову документальну виїзну ревізію фінансово-господарської діяльності ДП «Сільськогосподарське підприємство Державної кримінально-виконавчої служби України (№ 8)» за період з 01.01.2016 року по 23.08.2017 року.

Тому посилаючись на вимоги ст.ст. 40, 93, 132 КПК України, ст. 11 Закону України «Про основні засади здійснення державного фінансового контролю в України слідчий просив:

- призначити позапланову документальну виїзну ревізію фінансово-господарської діяльності ДП «Сільськогосподарське підприємство Державної кримінально-виконавчої служби України (№ 8)» (ЄДРПОУ 08680052) з питань дотримання вимог діючого законодавства при здійсненні фінансово-господарських відносин, пов`язаних з обробкою та використанням земель сільськогосподарського призначення, реалізації отриманої внаслідок цього сільгосппродукції, а також діяльності, пов`язаної з виконанням та проведенням будівельних робіт за період з 01.01.2016 по 23.08.2017, проведення якої доручити працівникам Управління Східного офісу Держаудитслужби в Запорізькій області протягом 15 робочих днів;

- зобов`язати службових осіб ДП «Сільськогосподарське підприємство Державної кримінально-виконавчої служби України (№ 8)» (ЄДРПОУ 08680052) допустити співробітників Управління Східного офісу Держаудитслужби в Запорізькій області до проведення позапланової документальної виїзної ревізії, а також надати їм у повному обсязі документальні матеріали, необхідні для проведення ревізії;

- надати дозвіл співробітникам Управління Східного офісу Держаудитслужби в Запорізькій областіпри проведенні позапланової документальної виїзної ревізії фінансово-господарської діяльності ДП «Сільськогосподарське підприємство Державної кримінально-виконавчої служби України (№ 8)» (ЄДРПОУ 08680052) на проведення зустрічних звірок із суб`єктами господарювання, які мали господарські відносини з ДП «Сільськогосподарське підприємство Державної кримінально-виконавчої служби України (№ 8)» (ЄДРПОУ 08680052);

- надати дозвіл співробітникам Управління Східного офісу Держаудитслужби в Запорізькій областіпри проведенні позапланової документальної виїзної ревізії фінансово-господарської діяльності ДП «Сільськогосподарське підприємство Державної кримінально-виконавчої служби України (№ 8)» (ЄДРПОУ 08680052), у разі необхідності до проведення ревізії залучити спеціалістів Запорізького обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України.

Слідчий у судовому засіданні доводи клопотання підтримав, просив його задовольнити.

Вислухавши доводи слідчого, дослідивши матеріали кримінального провадження, слідчий суддя дійшов до наступного висновку.

Статтею 11 Законом України «Про основні засади здійснення державного фінансового контролю в Україні» від 26.01.1993 № 2939-XII передбачено, що позаплановою виїзною ревізією вважається ревізія, яка не передбачена в планах роботи органу державного фінансового контролю. Позапланова виїзна ревізія може здійснюватися лише за наявності підстав для її проведення на підставі рішення суду. Позапланові виїзні ревізії суб`єктів господарської діяльності незалежно від форми власності, які не віднесені цим Законом до підконтрольних установ, проводяться органами державного фінансового контролю за судовим рішенням, ухваленим у кримінальному провадженні.

Тобто, Законом встановлено судовий контроль за дотриманням законності та обґрунтованості втручання у господарську діяльність, зумовлену потребами досудового розслідування задля досягнення його дієвості, а саме відповідно до частини 8 ст. 11 Закону, орган або особа, що ініціює проведення позапланової виїзної ревізії, подає до суду письмове обґрунтування підстав такої ревізії та дати її початку і закінчення, документи, які відповідно до частин п`ятої і сьомої цієї статті свідчать про виникнення підстав для проведення такої ревізії, а також на вимогу суду - інші відомості.

Як вбачається з досліджених матеріалів провадження, 10.08.2016 до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості за фабулою: приблизно з липня 2016 р. та по теперішній час невстановлені службові особи Веселівського виправного центру (№ 8) управління Державної пенітенціарної служби України в Запорізькій області, діючи умисно, з корисливих мотивів, за попередньою змовою між собою та іншими невстановленими особами, шляхом зловживання своїм службовим становищем, систематично займаються розтратою зернових культур, які є власністю вказаної установи, чим спричинили збиток державі на суму 130000 грн., за правовою кваліфікацією ч. 3 ст. 191 КК України.

З протоколів обшуків від 23.08.2017 вбачається, що під час проведення обшуку на території Центрального току ДП «Сільськогосподарське підприємство Державної кримінально-виконавчої служби України (№ 8)» органом досудового розслідування виявлено наступну сільськогосподарську продукцію: зерно оз. пшениці у кількості 1716640 кг., зерно ярого ячменю у кількості 215160 кг., насіння соняшника у кількості 266630 кг., просо у кількості 52670 кг. (виявлено в критому току), горох 80840 кг. (виявлено в мукомольному складі), зерно ярого ячменю у кількості 442230 кг., зерно оз. пшениці у кількості 1393340 кг. Окрім цього, була вилучена документація з обліку та реалізації сільгосппродукції ДП «Сільськогосподарське підприємство Державної кримінально-виконавчої служби України (№ 8)».

Крім того, під час проведення обшуку бухгалтерії ДП «Сільськогосподарське підприємство Державної кримінально-виконавчої служби України (№ 8)» були вилучені первинні документи та звіти з обліку товарно-матеріальних цінностей, первинні документи з обліку та реалізації сільгосппродукції, а також господарські договори, пов`язані з обробкою сільськогосподарських земель та цивільно-правові договори, пов`язані з виконанням будівельних робіт.

Згідно з рапортом старшого о/у в ОВС УЗЕ ДЗЕ НПУ майора поліції ОСОБА_10 вбачається, що на виконання доручення слідчого у кримінальному провадженні за № 42016080000000216 від 10.08.2016 проведено ряд слідчих (розшукових) дій під час яких було встановлено, що в користуванні Веселівського виправного центу УДПтСУ в Запорізькій області (№ 8) перебувають землі сільськогосподарського призначення, загальною площею понад 2000 га, 550 га з яких оброблюються безпосередньо виправним центром та близько 1570 га оброблюються місцевими фермерами за договорами сумісної діяльності. Також, в ході проведення комплексу заходів було встановлено, що посадовими особами УДПтСУ в Запорізькій області, а саме начальником Веселівського ВЦ № 8 УДПтСУ в Запорізькій області ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , директором підприємства ДП «Сільськогосподарське підприємство Державної кримінально-виконавчої служби України (№ 8)» - заступником начальника з виробництва Веселівського виправного центру УДПтСУ в Запорізькій області (№ 8) ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , головним бухгалтером Веселівського виправного центру УДПтСУ в Запорізькій області (№ 8) ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , та іншими особами, за допомогою яких втілюється злочинна схема, приховуються сліди вчиненого злочину та легалізуються доходи, отриманні злочинним шляхом. Вказані особи протягом тривалого часу попередньо зорганізувались у стійке об`єднання для вчинення цього злочину, об`єднавшись єдиним планом, з розподілом функцій учасників, спрямованих на досягнення цього плану, що полягає у незаконному збагачені, шляхом привласнення коштів, отриманих в результаті систематичних розкрадань продуктів сільськогосподарського виробництва (ячмінь, пшениця, соняшник, рапс та ін.) за безпосереднім керівництвом заступника начальника Південно-Східного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації Міністерства юстиції України ОСОБА_4 . Розкрадання чиняться за наступною схемою: шляхом заниження фактичних обсягів вирощеної продукції на землях зазначених установ, а також шляхом ведення подвійної бухгалтерії в документах вагового комплексу та подвійних книг складського обліку, тим самим приховуючи сліди злочину від контролюючих органів. Крім того, керівники зазначених установ укладають угоди сумісної обробки землі з «фіктивними» підприємствами, під приводом яких на підконтрольних земельних ділянках легалізується врожай придбаний співучасниками ОЗГ за готівковий рахунок. Отримані від злочинної діяльності прибутки легалізувалися через ТОВ «Глобал Торг ЛТД» (ЄДРПОУ 38403581), ТОВ «Іверс ВС» (ЄДРПОУ 40408389), ТОВ «Преміум Юкрей» (ЄДРПОУ 40240917) та розподіляється між учасниками злочинної схеми.

Також, з рапорту старшого о/у в ОВС УЗЕ ДЗЕ НПУ майора поліції ОСОБА_10 випливає те, що для реалізації свого злочинного наміру ОСОБА_5 уклав угоди сумісної обробки землі з ФОП ОСОБА_8 (угода на 389 Га), ФОП ОСОБА_9 (угода на 686 Га), ФГ «Нікіта» (угода на 498 Га), під приводом яких, на відповідних земельних ділянках працюють люди та техніка підконтрольні учасникам злочинного угрупування з метою отримання злочинних надприбутків за рахунок укриття від державного нагляду об`єму, класу та вартості зернових культур отриманих після збору врожаю.

Відповідно до вимог ч. 2 ст. 93 КПК України сторона обвинувачення здійснює збирання доказів шляхом проведення слідчих (розшукових) дій та негласних слідчих (розшукових) дій, витребування та отримання від органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій, службових та фізичних осіб речей, документів, відомостей, висновків експертів, висновків ревізій та актів перевірок, проведення інших процесуальних дій, передбачених цим Кодексом.

Згідно абз. 1 п. 29 Постанови Кабінету Міністрів України від 20.04.2006 № 550 «Про затвердження Порядку проведення інспектування Державною фінансовою інспекцією, її територіальними органами» позапланова виїзна ревізія об`єкта контролю за зверненням правоохоронного органу проводиться у разі надання ним клопотання слідчого або прокурора про призначення позапланової виїзної ревізії та ухвали суду про дозвіл на її проведення, в якому зазначаються підстави проведення, дати її початку та закінчення, а також номер кримінального провадження, орган, що здійснює досудове розслідування, дата та підстави повідомлення про підозру у вчиненні кримінального правопорушення (для ревізії суб`єкта господарської діяльності, не віднесеного законом до підконтрольних установ).

Слідчий суддя, проаналізувавши надані матеріали кримінального провадження доходить висновку, що без проведення позапланової документальноївиїзної ревізії фінансово-господарської діяльності ДП «Сільськогосподарське підприємство Державної кримінально-виконавчої служби України (№ 8)» неможливо буде виконати покладені на орган досудового розслідування завдання кримінального провадження передбачені ст. 2 КПК України, в частині захисту осіб, суспільства та держави від кримінальних правопорушень, забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування і судового розгляду з тим, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини та окрім того може призвести до приховування злочину.

Оскільки результати вказаної ревізії в подальшому можуть використовуватися як докази у даному кримінальному провадженні, та в інший спосіб орган досудового розслідування отримати їх не має можливості, слідчий суддя доходить висновку, що дійсно існує необхідність проведення позапланової документальної виїзної ревізії фінансово-господарської діяльності ДП «Сільськогосподарське підприємство Державної кримінально-виконавчої служби України (№ 8)» (ЄДРПОУ 08680052).

Таким чином, враховуючи, що в ході досудового розслідування виникла необхідність у вивченні вилученої під час обшуку документації на предмет порушень вимог діючого законодавства під час провадження господарської діяльності ДП «Сільськогосподарське підприємство Державної кримінально-виконавчої служби України (№ 8)» з обробки та використання земель сільськогосподарського призначення, реалізації отриманої внаслідок цього сільгосппродукції, з метою встановлення обставин, що підлягають доказуванню у даному кримінальному провадженні, а також обставин, що мають значення для кримінального провадження, кола осіб, причетних до вказаного кримінального правопорушення, слідчий суддя вважає за необхідне призначити у кримінальному провадженні за № 42016080000000216 від 10.08.2016 проведення позапланової документальної виїзної ревізії фінансово-господарської діяльності ДП «Сільськогосподарське підприємство Державної кримінально-виконавчої служби України (№ 8)» (ЄДРПОУ 08680052) за період з 01.01.2016 по 23.08.2017, яку слід доручити працівникам Управління Східного офісу Держаудитслужби в Запорізькій області із встановлення терміну проведення протягом 15 робочих днів.

Крім того, оскільки в інший спосіб, окрім як залучення спеціалістів Запорізького обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України для проведення позапланової виїзної ревізії неможливо підтвердити або спростувати дотримання вимог законодавства України при проведенні фінансово-господарської діяльностіДП «Сільськогосподарське підприємство Державної кримінально-виконавчої служби України (№ 8)», слідчий суддя вважає також за можливе надати дозвіл співробітникам Управління Східного офісу Держаудитслужби в Запорізькій областіпри проведенні позапланової документальної виїзної ревізії фінансово-господарської діяльності ДП «Сільськогосподарське підприємство Державної кримінально-виконавчої служби України (№ 8)» у разі необхідності до проведення ревізії залучати спеціалістів Запорізького обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України.

Поряд із цим, вимога слідчого про надання дозволу співробітникам Управління Східного офісу Держаудитслужби в Запорізькій областіпри проведенні позапланової документальної виїзної ревізії фінансово-господарської діяльності ДП «Сільськогосподарське підприємство Державної кримінально-виконавчої служби України (№ 8)» на проведення зустрічних звірок із суб`єктами господарювання, які мали господарські відносини з ДП «Сільськогосподарське підприємство Державної кримінально-виконавчої служби України (№ 8)» задоволенню не підлягає, оскільки є не конкретизована, що виключає можливість перевірити наявність підстав для дозволу на проведення зустрічних звірок із суб`єктами господарювання, які мали господарські відносини з ДП «Сільськогосподарське підприємство Державної кримінально-виконавчої служби України (№ 8)». Також клопотання не містить переліку таких суб`єктів господарювання.

Що стосується вимоги слідчого про зобов`язання службових осіб ДП «Сільськогосподарське підприємство Державної кримінально-виконавчої служби України (№ 8)» допустити співробітників Управління Східного офісу Держаудитслужби в Запорізькій області до проведення позапланової документальної виїзної ревізії, а також надати їм у повному обсязі документальні матеріали, необхідні для проведення ревізії, то слідчий суддя зазначає, що вказана вимога підлягає безумовному виконанню службовими особами ДП «Сільськогосподарське підприємство Державної кримінально-виконавчої служби України (№ 8)» в силу вимог закону, а тому в цій частині в задоволенні клопотання також слід відмовити.

Отже, підсумовуючи вищевикладене, клопотання слідчого підлягає частковому задоволенню.

Керуючись ст.ст. 1, 7, 9, 93 КПК України, Законом України «Про основні засади здійснення державного фінансового контролю в Україні» від 26.01.1993 № 2939-XII, слідчий суддя,

УХВАЛИВ:

Клопотання старшого слідчого слідчого відділу управління з розслідувань кримінальних проваджень слідчими органів прокуратури та процесуального керівництва прокуратури Запорізької області ОСОБА_3 задовольнити частково.

Надати дозвіл на проведення позапланової документальної виїзної ревізії фінансово-господарської діяльності ДП «Сільськогосподарське підприємство Державної кримінально-виконавчої служби України (№ 8)» (ЄДРПОУ 08680052) з питань дотримання вимог діючого законодавства при здійсненні фінансово-господарських відносин, пов`язаних з обробкою та використанням земель сільськогосподарського призначення, реалізації отриманої внаслідок цього сільгосппродукції за період з 01.01.2016 по 23.08.2017.

Проведення позапланової документальної виїзної ревізії доручити працівникам Управління Східного офісу Держаудитслужби в Запорізькій області.

Надати дозвіл співробітникам Управління Східного офісу Держаудитслужби в Запорізькій областіпри проведенні позапланової документальної виїзної ревізії фінансово-господарської діяльності ДП «Сільськогосподарське підприємство Державної кримінально-виконавчої служби України (№ 8)» (ЄДРПОУ 08680052), у разі необхідності до проведення ревізії залучати спеціалістів Запорізького обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України.

Встановити термін проведення позапланової документальної виїзної ревізії 15 (п`ятнадцять) робочих днів з дня пред`явлення ухвали слідчого судді.

В іншій частині вимог клопотання слідчого відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудОрджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя
Дата ухвалення рішення20.09.2017
Оприлюднено09.03.2023
Номер документу69084732
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —335/10532/17

Ухвала від 30.10.2017

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Шалагінова А. В.

Ухвала від 20.09.2017

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Шалагінова А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні