Ухвала
від 22.09.2017 по справі 335/11271/17
ОРДЖОНІКІДЗЕВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

1Справа № 335/11271/17 1-кс/335/7519/2017

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22 вересня 2017 року м. Запоріжжя

Слідчий суддя Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю слідчого ОСОБА_3 , розглянувши у судовому засіданні у залі суду у м. Запоріжжя клопотання заступника начальника слідчого відділу прокуратури Запорізької області радника юстиції ОСОБА_3 про призначення документальної позапланової перевірки та матеріали досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42016080000000426 від 05.12.2016 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364, ч. 2 ст. 205 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

З наданих суду матеріалів вбачається, що в провадженні СВ управління з розслідування кримінальних проваджень слідчими органів прокуратури та процесуального керівництва прокуратури Запорізької області перебувають матеріали досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42016080000000426 від 05.12.2016 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 364, ч. 2 ст. 205 КК України.

Досудовим слідством встановлено, що службові особи ГУ ДФС в Запорізькій області зловживаючи своїм службовим становищем, в період 2016 року сприяли утворенню та подальшій незаконній діяльності ряду підприємств з ознаками фіктивності, не вживаючи заходів реагування, які були покладені на них державною службою, чим заподіяли тяжкі наслідки у вигляді недоотримання державою грошових коштів в особливо великих розмірах.

Встановлено, що ряд підприємств, які є підконтрольними особам, що діють за сприянням службових осіб ДФС України у Запорізькій та Дніпропетровській областях з метою не сплати податку на прибуток, створили схему за допомогою якої до бюджету Запорізької та Дніпропетровської областей не сплачуються податки та не надходять грошові кошти до бюджету в особливо великих розмірах. Зазначені підприємства здійснюють вид діяльності операції з металопродукцією, однак фактично до придбання металопродукції ніякого відношення не мають. Фактично зазначена продукція скуповується за готівкові кошти у малозабезпечених верств населення після чого для фактичного відображення реальності господарських операцій під сприянням посадових осіб ДФС України у Запорізькій та Дніпропетровській областях реєструються ряд підприємств, які здійснюють операції, що не мають правових наслідків, в зв`язку з чим не сплачується податок на прибуток до державного бюджету. З цією метою в подальшому зазначена металопродукція неналежної якості та без сплати до державного бюджету Запорізької та Дніпропетровської областей грошових коштів постачається на ПАТ «Електрометалургійний завод Дніпроспецсталь» ім. А. М. Кузьміна.

Перераховані на банківські рахунки цих підприємств, які здійснюють незаконну діяльність безготівкові кошти отримуються готівкою в касах різних банківських установ та передаються разом з підробленими бухгалтерськими документами-прикриття, фактично безтоварних фінансово-господарських операцій, довіреним особам з відрахуванням відсотків за дану операцію та послуги цієї незаконної діяльності.

Допитаний в якості свідка ОСОБА_4 підтвердив зазначені обставини. Крім того під час досудового розслідування отримана схема вчинення злочину рядом підприємств, підконтрольних ОСОБА_5 .

Посилаючись на положення п. 78.1.11 ст. 78 Податкового кодексу України, згідно якого документальна позапланова перевірка здійснюється на підставі рішення сулу (слідчого судді) про призначення перевірки, а також враховуючи те, що для досягнення повноти, всебічності і неупередженості розслідування вищезазначених фактів та для отримання відомостей, які становлять обов`язкову ознаку складу кримінального правопорушення, а також з метою встановлення наявності чи відсутності фактів та обставин, що мають значення для кримінального провадження та підлягають доказуванню, слідчий звернувся до суду з клопотанням про призначення позапланової документальної виїзної перевірки фінансово-господарської діяльності ТОВ «НОРВІС АРГО», ЄДРПОУ 40450735 з питань дотримання вимог податкового законодавства, у тому числі щодо сплати передбачених діючим законодавством податків, зборів. інших обов`язкових платежів при здійсненні фінансово-господарської діяльності за період з 01.01.2016 року по 20.09.2017 року, проведення якої доручити спеціалістам ГУ ДФС в Дніпропетровській області.

В судовому засіданні слідчий підтримав дане клопотання та наполягав на його задоволенні з підстав, викладений у ньому.

Заслухавши пояснення слідчого, дослідивши надані матеріали, слідчий суддя приходить до наступного висновку.

Слідчим суддею встановлено, що СВ прокуратури Запорізької області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42016080000000426 від 05.12.2016 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364, ч. 2 ст. 205 КК України.

Згідно ст. 2 КПК України, завданням кримінального провадження є захист особи, суспільства та держави від кримінальних правопорушень, охорона прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження, а також забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування і судового розгляду з тим, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини, жоден невинуватий не був обвинувачений або засуджений, жодна особа не була піддана необґрунтованому процесуальному примусу і щоб до кожного учасника кримінального провадження була застосована належна правова процедура.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 91 КПК України, у кримінальному провадженні підлягають доказуванню, в тому числі, подія кримінального правопорушення) час, місце, спосіб та інші обставини вчинення кримінального правопорушення).

Частиною 2 ст. 93 КПК України передбачено, що сторона обвинувачення здійснює збирання доказів шляхом проведення слідчих (розшукових) дій та негласних слідчих (розшукових) дій, витребувати та отримувати від органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій службових та фізичних осіб речей, документів, відомостей, висновків експертів, висновків ревізій та актів перевірок, проведення інших процесуальних дій, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до норм п. 78.1.11, п. 78.1 ст. 78 Податкового кодексу України, документальна позапланова перевірка здійснюється за наявності рішення судді (слідчого судді) про призначення перевірки або постанови органу, що здійснює оперативно розшукову діяльність, слідчого, прокурора, винесену ними відповідно до закону.

Пунктом 18 ч. 1 ст. 3 КПК України передбачено, що слідчий суддя - суддя першої інстанції, до повноважень якого належать здійснення у порядку, передбаченому цим Кодексом, судового контролю за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб у кримінальному провадженні.

Враховуючи викладені обставини, а також зважаючи на те, що слідчим надано достатньо доказів, що підтверджують викладені у клопотанні обставини і висновки, які будуть викладені у акті позапланової документальної перевірки ТОВ «НОРВІС АРГО», ЄДРПОУ 40450735 з питань дотримання податкового законодавства, можуть мати суттєве значення для встановлення обставин, які відповідно до ст. 91 КПК України підлягають доказуванню у кримінальному провадженні, з огляду на положення ст. ст. 2, 7 КПК України, які визначають завдання та загальні засади кримінального провадження, з метою забезпечення повного та всебічного дослідження обставин кримінального провадження, слідчий суддя дійшов висновку, що клопотання слідчого є обґрунтованим, а тому для досягнення мети досудового розслідування по кримінальному провадженню необхідно призначити документальну позапланову перевірку ТОВ «НОРВІС АРГО», ЄДРПОУ 40450735, проведення якої доручити працівникам ГУ ДФС в Дніпропетровській області.

Керуючись ст. ст. 2. 7, 93, 309, 371, 372 КПК України, слідчий суддя -

УХВАЛИВ:

Клопотання заступника начальника слідчого відділу прокуратури Запорізької області радника юстиції ОСОБА_3 про призначення документальної позапланової перевірки відповідно до матеріалів досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42016080000000426 від 05.12.2016 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364, ч. 2 ст. 205 КК України задовольнити.

Призначити позапланову документальну виїзну перевірку фінансово-господарської діяльності ТОВ «НОРВІС АРГО», ЄДРПОУ 40450735 з питань дотримання вимог податкового законодавства, у тому числі щодо сплати передбачених діючим законодавством податків, зборів, інших обов`язкових платежів при здійсненні фінансово-господарської діяльності за період з 01.01.2016 року по 20.09.2017 року.

Проведення перевірки доручити спеціалістам ГУ ДФС в Дніпропетровській області протягом 15 робочих днів.

Ухвала апеляційному оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

СудОрджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя
Дата ухвалення рішення22.09.2017
Оприлюднено07.03.2023
Номер документу69124054
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —335/11271/17

Ухвала від 28.08.2018

Кримінальне

Апеляційний суд Запорізької області

Гончар О. С.

Ухвала від 10.08.2018

Кримінальне

Апеляційний суд Запорізької області

Гончар О. С.

Ухвала від 22.09.2017

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Калюжна В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні