Ухвала
від 25.09.2017 по справі 761/27221/17
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 761/27221/17

Провадження № 1-кп/761/1521/2017

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25 вересня 2017 року Шевченківський районний суд м. Києва в складі: головуючого судді ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , прокурора ОСОБА_3 , підозрюваного ОСОБА_4 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Києві клопотання у кримінальному провадженні № 32017100110000075 про звільнення

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м.Києва, громадянина України, не одруженого, раніше не судимого, зареєстрованого та проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , ?

від кримінальної відповідальності за ч. 5 ст. 27, ч.1 ст. 205 КК України у зв`язку із закінченням строків давності, ?

ВСТАНОВИВ:

До Шевченківського районного суду м. Києва надійшло клопотання прокурора відділу Генеральної прокуратури України ОСОБА_3 про звільнення від кримінальної відповідальності ОСОБА_4 , у зв`язку із закінченням строків давності та закриття кримінального провадження № 32015100100000155 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого за ч. 5 ст. 27, ч.1 ст. 205 КК України.

Клопотання прокурор обґрунтовує тим, що ОСОБА_4 вчинив кримінальне правопорушення невеликої тяжкості, з часу його вчинення минуло два роки та він погоджується на закриття кримінального провадження у зв`язку із закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності, у зв`язку з чим, прокурор вважає за можливе звільнити ОСОБА_4 від кримінальної відповідальності на підставі ст. 49 КК України.

У судовому засіданні прокурор ОСОБА_3 підтримав клопотання про звільнення ОСОБА_4 на підставі ст. 49 КК України від кримінальної відповідальності, у зв`язку із закінченням строків давності з підстав, зазначених у клопотанні.

Підозрюваний ОСОБА_4 підтримав клопотання прокурора, не заперечував проти звільнення його від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням строків давності.

Суд, заслухавши доводи сторін кримінального провадження, дослідивши надані матеріали клопотання, дійшов наступного висновку.

Як вбачається з матеріалів клопотання, ОСОБА_4 підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 27, ч.1 ст. 205 КК України у період 2014 років

Згідно з ч. 2 ст.12 КК України кримінальне правопорушення за ч. 5 ст. 27, ч.1 ст. 205 КК України відноситься до злочинів невеликої тяжкості.

Законодавцем передбачені умови звільнення від кримінальної відповідальності, зокрема, ст..49 КК України визначено, що особа звільняється від кримінальної відповідальності, якщо з дня вчинення нею злочину і до дня набрання вироком законної сили минуло два роки - у разі вчинення злочину невеликої тяжкості, за який передбачене покарання менш суворе, ніж обмеження волі.

Приписами ч. 3 ст. 285 КПК України передбачено, що підозрюваному, обвинуваченому, який може бути звільнений від кримінальної відповідальності, повинно бути роз`яснено суть підозри чи обвинувачення, підставу звільнення від кримінальної відповідальності і право заперечувати проти закриття кримінального провадження з цієї підстави. У разі якщо підозрюваний чи обвинувачений, щодо якого передбачене звільнення від кримінальної відповідальності, заперечує проти цього, досудове розслідування та судове провадження проводяться в повному обсязі в загальному порядку.

При цьому, статтею 286 КПК України визначений порядок звільнення особи від кримінальної відповідальності.

Зокрема частиною другою вказаної статті визначено, що встановивши на стадії досудового розслідування підстави для звільнення від кримінальної відповідальності та отримавши згоду підозрюваного на таке звільнення, прокурор складає клопотання про звільнення від кримінальної відповідальності та без проведення досудового розслідування у повному обсязі надсилає його до суду.

Відповідно до ч.1 ст.287 КПК України, у клопотанні прокурора про звільнення від кримінальної відповідальності, поміж іншого, вказуються 4) виклад фактичних обставин кримінального правопорушення та його правова кваліфікація з зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність та формулювання підозри; 5) розмір шкоди, завданої кримінальним правопорушенням, та відомості про її відшкодування;6) докази, які підтверджують факт вчинення особою кримінального правопорушення; 7) наявність обставин, які свідчать, що особа підлягає звільненню від кримінальної відповідальності, та відповідна правова підстава.

Отже визначальним для звернення з клопотанням є не лише сукупність трьох умов: 1) закінчення зазначених законом строків, 2) не вчинення протягом цих строків нового злочину певного ступеню тяжкості; 3) не ухилення особи від слідства та суду, а й наявність доказів, які підтверджують факт вчинення особою кримінального правопорушення.

Втім, прокурором Генеральної прокуратури України таких умов не дотримано.

Слід звернути увагу на те, що звільненню від кримінальної відповідальності підлягають лише особи, що вчинили злочин, а не будь-яка особа. Зазначені правові підстави звільнення від кримінальної відповідальності викладені у Загальній частині Кримінального Кодексу України у статті 44.

Саме ж поняття кримінальної відповідальності та законодавство про кримінальну відповідальність визначається ст.3 цього Кодексу.

Так, кримінальна відповідальність це особливий правовий інститут, у межах якого здійснюється офіційна оцінка поведінки особи, як злочинної.

Отже, передумовою звернення з клопотанням про звільнення особи від кримінальної відповідальності є наявність доказів, сукупність яких вказує на те, що було вчинено злочин, тобто мало місце сама подія злочину, що вказаний злочин вчинено саме зазначеною особою.

Перевірці також підлягає відсутність обставин, які впливають на перебіг давності, обумовлений ч.2 та ч.3 ст.49 КК України.

Зокрема, перебіг давності переривається, якщо до закінчення зазначеного у частинах першій та другій цієї статті строків особа вчинила новий злочин середньої тяжкості, тяжкий або особливо тяжкий злочин.

Між тим, прокурором надано матеріали, які містять дані про оголошення ОСОБА_4 підозри за ч.4 ст.190 КК України, текст клопотання також містить зазначені відомості про притягнення ОСОБА_4 до кримінальної відповідальності - 01.03.2017 року.

У відповідності до ч.3 ст.288 КПК України суд своєю ухвалою закриває кримінальне провадження та звільняє підозрюваного, обвинуваченого від кримінальної відповідальності у випадку встановлення підстав, передбачених Законом України про кримінальну відповідальність.

Прокурором у клопотанні не наведено доказів, які підтверджують факт вчинення ОСОБА_4 кримінального правопорушення, передбаченого ч.5 ст.27, ч.1 ст.205 КК України, надані дані, які вказують на необхідність перевірки застосування перебігу давності, а тому відсутні підстави для звільнення його від кримінальної відповідальності у зв`язку з закінченням строків давності, наслідком чого є застосування вимог ч.4 ст.288 КПК України.

У разі встановлення судом необгрунтованності клопотання про звільнення особи від кримінальної відповідальності суд своєю ухвалою відмовляє у його задоволенні та повертає клопотання прокурору для здійснення кримінального провадження у загальному порядку.

На підставі ст. 3, 44, 49 КК України, керуючись ч.2 ст.284, 285-288, 314 КПК України, суд,-

УХВАЛИВ:

Відмовити у задоволенні клопотання прокурора відділу Генеральної прокуратури України ОСОБА_3 у кримінальному провадженні № 32017100110000075 про звільнення від кримінальної відповідальності ОСОБА_4 за ч. 5 ст. 27, ч.1 ст. 205 КК України у зв`язку із закінченням строків давності.

Ухвала може бути оскаржена до Апеляційного суду м. Києва через Шевченківський районний суд м. Києва протягом семи діб з дня її оголошення.

Повний текст ухвали проголошено 27.09.2017 року.

Суддя: ОСОБА_1

СудШевченківський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення25.09.2017
Оприлюднено08.03.2023
Номер документу69159956
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —761/27221/17

Ухвала від 15.02.2019

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Бугіль В. В.

Вирок від 28.08.2018

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Бугіль В. В.

Ухвала від 16.05.2018

Кримінальне

Апеляційний суд міста Києва

Васильєва Маргарита Анатоліївна

Ухвала від 05.12.2017

Кримінальне

Апеляційний суд міста Києва

Васильєва Маргарита Анатоліївна

Ухвала від 21.11.2017

Кримінальне

Апеляційний суд міста Києва

Васильєва Маргарита Анатоліївна

Ухвала від 02.11.2017

Кримінальне

Апеляційний суд міста Києва

Васильєва Маргарита Анатоліївна

Ухвала від 25.09.2017

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Мєлєшак О. В.

Ухвала від 25.09.2017

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Мєлєшак О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні