Вирок
від 28.08.2018 по справі 761/27221/17
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 761/27221/17

Провадження №1-кп/761/1820/2018

В И Р О К

іменем України

28 серпня 2018 року Шевченківський районний суд м. Києва в складі:

головуючого судді ОСОБА_1

за участю прокурора ОСОБА_2

обвинуваченого ОСОБА_3

захисника ОСОБА_4

секретаря ОСОБА_5 ,

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в приміщенні суду в м. Києві обвинувальний акт у кримінальному провадженні, внесеного в Єдиний реєстр досудових розслідувань за № 32017100110000075 від 28.07.17, з угодою про визнання винуватості від 26 червня 2018 року, щодо:

ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Києва, громадянина України, з вищою освітою, який зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , одруженого, раніше не судимого,

обвинуваченого у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 27, ч. 1 ст. 205 КК України,-

в с т а н о в и в :

Так, під час досудового розслідуванням встановлено, що ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , згідно з даними Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, є засновником суб`єкта підприємницької діяльності (юридичної особи): Товариство з обмеженою відповідальністю «Лімком», код ЄДРПОУ 39143001.

Незважаючи на те, що вказане товариство зареєстровано в державних органах влади як суб`єкт підприємницької діяльності (юридична особа), ОСОБА_3 взяв участь у його придбанні не з метою здійснення господарської діяльності, передбаченої Статутом товариства, а з метою прикриття незаконної діяльності інших осіб, тобто вчинив злочин у сфері господарської діяльності за наступних обставин.

Так, ОСОБА_3 , у березні 2014 року зв`язався із невстановленою слідством особою, що запропонувала йому роботу, яка полягала у складанні юридичної угоди за фінансову винагороду. На дану пропозицію ОСОБА_3 погодився у зв`язку з тим, що на той час потребував поліпшення власного матеріального стану, після чого надав невстановленій особі копію свого паспорту громадянина України, ідентифікаційний номер та власний контактний мобільний номер.

Приблизно через тиждень із ОСОБА_3 за наданим ним контактним номером зв`язалася невстановлена особа, що наголосила про необхідність з`явитись до нотаріуса для того, щоб офіційно оформити юридичну угоду, на що ОСОБА_3 погодився. Зустрівшись із невстановленою слідством особою у точно не встановлений слідством час у березні 2014 року на Площі Перемоги у м.Києві, останній повідомив ОСОБА_3 , що необхідно буде підписати ряд реєстраційних та статутних документів про перереєстрацію товариства із назвою TOB «Лімком» про те, що засновником та директором товариства буде призначено ОСОБА_3 , та він в подальшому до діяльності TOB «Лімком» не буде мати ніякого відношення, а фінансово-господарською діяльністю з використанням TOB «Лімком» будуть займатись інші особи, за що ОСОБА_3 отримає грошову винагороду у розмірі 400 (чотириста) доларів США.

Також невстановлена особа повідомила ОСОБА_3 , що безпосередньою перереєстрацією товариства в органах державної влади будуть займатись інші особи та після підготування необхідних документів по перереєстрації TOB «Лімком» йому необхідно буде їх підписати у приватного нотаріуса. На пропозицію невстановленої слідством особи ОСОБА_3 погодився, у зв`язку зі скрутним матеріальним становищем.

ОСОБА_3 , усвідомлюючи протиправний характер своїх дій, запропонованих йому невстановленою досудовим розслідуванням особою, як майбутнього засновника та власника перереєстрованого товариства, усвідомлюючи, що товариство створюється з метою прикриття незаконної діяльності інших осіб, з корисливих спонукань погодився на таку пропозицію, надавши невстановленій особі, з метою підготування реєстраційних документів по перереєстрації TOB «Лімком» копії власного паспорту громадянина України та реєстраційної облікової картки платника податку.

Досудовим розслідуванням встановлено, що перед входом до приміщення приватного нотаріуса, невстановлена слідством особа повідомила ОСОБА_3 про необхідність підписання реєстраційних документів TOB «Лімком» у приватного нотаріуса, на що він надав свою згоду. Перебуваючи у невстановлений час в приміщенні приватного нотаріуса за точно невстановленою адресою у м. Києві, знаючи, що перереєстровує TOB «Лімком» без наміру зайняття підприємницькою діяльністю, яка передбачена Статутом TOB «Лімком», усвідомлюючи протиправний характер своїх дій, знаючи, що TOB «Лімком» перереєстровується для прикриття незаконної діяльності інших осіб та він, в цілому, набуває право власності на товариство, реалізовуючи спільно із невстановленою слідством особою злочинний умисел, направлений на вчинення фіктивного підприємництва, ОСОБА_3 надав приватному нотаріусу особисті документи: паспорт серії НОМЕР_1 , виданого Деснянським РУ ГУ МВС України у м. Києві, та копію довідки про присвоєння йому ідентифікаційного номеру НОМЕР_2 . Після чого ОСОБА_3 , виконуючи відведену йому злочинну роль у спільному плані, підписав в приміщенні невстановленого слідством приватного нотаріуса документи: договір купівлі-продажу в статутному капіталі TOB «Лімком» від 24.06.2014, наказ №2 від 25.06.2014 про призначення його на посаду директора TOB «Лімком», протокол №2 загальних зборів учасників TOB «Лімком» від 24.06.2014, реєстраційну картку Форми 4 про внесення змін до відомостей про юридичну особу, які містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців від 25.06.2014, реєстраційну картку Форми 4 про внесення змін до відомостей про юридичну особу, які містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців від 31.07.2014.

Після підписання установчих документів TOB «Лімком», ОСОБА_3 передав їх невстановленій досудовим розслідуванням особі для здійснення перереєстрації товариства в органах державної влади.

В свою чергу невстановлена слідством особа 26 червня 2014 року подала до Шевченківської районної державної адміністрації м. Києва - заяву про державну реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

Дії ОСОБА_3 щодо перереєстрування TOB «Лімком» здійснювались в порушення законодавчих актів України, що регулюють діяльність суб`єктів підприємництва.

Таким чином, підписання та надання ОСОБА_3 реєстраційних документів TOB «Лімком» невстановленій досудовим розслідуванням особі, дало змогу здійснювати незаконну діяльність, прикриваючись імітацією підприємницької діяльності перереєстрованого товариства, розпоряджатися рахунками товариства, відкритими у ПАТ КБ «Стандарт» (380690), філії АБ «Південний» в м. Києві (320917), Акціонерному банку «Південний» (328209) та ПАТ «Універсал Банк» (322001), здійснювати прибуткові та видаткові операції по рахункам на власний розсуд, складати від його імені фіктивні господарські угоди та фіктивні первинні документи, що свідчать про реалізовані товари, роботи (послуги), складати та видавати документи податкової звітності, з метою прикриття незаконної діяльності, що полягала у незаконному формуванні податкового кредиту та заниженню сум податку на додану вартість до сплати в бюджет України платника податків: СУЕП у формі TOB «Оптіма Фарм «ЛТД» (код ЄДРПОУ 21642228).

Отже, своїми умисними діями ОСОБА_3 вчинив пособництво у фіктивному підприємництві, тобто придбання суб`єкта підприємницької діяльності (юридичної особи) з метою прикриття незаконної діяльності, тобто кримінальне правопорушення, передбачене ч.5 ст.27 ч.1 .205 КК України.

Відповідно до угоди про визнання винуватості від 26 червня 2018 року, укладеної між прокурором відділу процесуального керівництва досудовим розслідуванням і підтриманням державного обвинувачення ГП України ОСОБА_2 , якому на підставі ст. 37 КПК України надані повноваження прокурора у кримінальному провадженні № 32017100110000075 від 28.07.17 р., з одного боку, та обвинувачений у даному кримінальному провадженні ОСОБА_3 , за участю захисника ОСОБА_4 , на підставі ст. ст. 468, 469, 470, 472, 473 КПК України, останній повністю визнав свою винуватість у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 27 ч. 1 ст. 205 КК України. При цьому, обвинуваченому ОСОБА_3 роз`яснено наслідки укладення угоди, та роз`яснено наслідки невиконання угоди.

У підготовчому судовому засіданні з`ясовано, що ОСОБА_3 , розуміючи, що кримінальне провадження стосовно нього може бути розглянуто в судовому засіданні, де він буде мати весь обсяг прав, у тому числі, допитувати під час судового розгляду свідків обвинувачення, подавати клопотання про виклик свідків і подавати докази, які свідчать на його користь, просив затвердити угоду.

При цьому, суд переконався, що ОСОБА_3 винуватість визнав добровільно і з розумінням того, що відмовляється від своїх прав, включаючи право на судовий розгляд, під час якого прокурор зобов`язаний довести кожну обставину щодо інкримінованого йому кримінального правопорушення, угода була укладена добровільно, без будь-якого примусу.

Крім того, судом роз`яснено ОСОБА_3 наслідки угоди, характер обвинувачення та конкретну міру покарання, передбаченуч. 5 ст. 27 ч. 1 ст. 205 КК України України - у виді штрафу у розмірі 500 неоподаткованих мінімумів доходів громадян.

Захисник просив суд затвердити угоду.

Розглянувши угоду, вислухавши доводи сторін, суд вважає, що угода підлягає затвердженню, оскільки відповідає вимогам ст. 472 КПК України, дії ОСОБА_3 за ч. 5 ст. 27 ч. 1 ст. 205 КК України кваліфіковано правильно, умови угоди не суперечать інтересам суспільства і не порушують права, свободи чи інтереси сторін, угода укладена добровільно, ОСОБА_3 може виконати взяті на себе за угодою зобов`язання, фактичні підстави для визнання винуватості останнього наявні, узгоджена міра покарання відповідає загальним засадам призначення покарання, визначених ст. 65 КК України.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 374-376, 475 КПК України, суд,-

у х в а л и в :

угоду про визнання винуватості, укладену 26 червня 2018 року у кримінальному провадженні, внесеному в Єдиний реєстр досудових розслідувань за № 32017100110000075 від 28.07.17 р. затвердити.

ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , визнати винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 27 ч. 1 ст. 205 КК України, та призначити йому за цією статтею покарання у виді штрафу у розмірі 500 (п`ятисот) неоподаткованих доходів громадян, що складає 8500 (вісім тисяч п`ятсот) гривень.

На вирок можуть бути подані учасниками судового провадження апеляційні скарги до Апеляційного суду м. Києва через Шевченківський районний суд м. Києва протягом 30 (тридцяти) днів з моменту його проголошення з підстав, передбачених ч. 3 ст. 394 КПК України.

Вирок суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано.

Учасники судового провадження мають право отримати в суді копію вироку.

Копію вироку негайно після його проголошення вручити обвинуваченому та прокурору.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення28.08.2018
Оприлюднено27.02.2023
Номер документу76127290
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —761/27221/17

Ухвала від 15.02.2019

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Бугіль В. В.

Вирок від 28.08.2018

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Бугіль В. В.

Ухвала від 16.05.2018

Кримінальне

Апеляційний суд міста Києва

Васильєва Маргарита Анатоліївна

Ухвала від 05.12.2017

Кримінальне

Апеляційний суд міста Києва

Васильєва Маргарита Анатоліївна

Ухвала від 21.11.2017

Кримінальне

Апеляційний суд міста Києва

Васильєва Маргарита Анатоліївна

Ухвала від 02.11.2017

Кримінальне

Апеляційний суд міста Києва

Васильєва Маргарита Анатоліївна

Ухвала від 25.09.2017

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Мєлєшак О. В.

Ухвала від 25.09.2017

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Мєлєшак О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні