Ухвала
від 28.09.2017 по справі 916/3695/16
ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД


У Х В А Л А

про повернення апеляційної скарги

"28" вересня 2017 р. Справа № 916/3695/16

Одеський апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого судді Туренко В.Б.

суддів Таран С.В., Мишкіної М.А.

розглянувши клопотання про відстрочення сплати судового збору до ухвалення судового рішення у справі та апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю «ГРАНД ОПЕРА»

на рішення господарського суду Одеської області від 06.02.2017 року

у справі № 916/3695/16

за позовом Заступника прокурора Одеської області в інтересах держави в особі Одеської міської ради

до Товариства з обмеженою відповідальністю «ГРАНД ОПЕРА»

за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю «ОПЕРА»

про витребування майна

ВСТАНОВИВ:

Рішенням господарського суду Одеської області від 06.02.2017 року (суддя: Зайцев Ю.О.) оформленим відповідно до вимог ст. 84 ГПК України 13.02.2017 року, позов задоволено, витребувано у ТОВ «ГРАНД ОПЕРА» на користь територіальної громади м. Одеси в особі Одеської міської ради нежитлові приміщення першого поверху, загальною площею 143,8 кв.м., та нежитлові приміщення першого та другого поверхів №810, загальною площею 590,2 кв.м, розташованих по вул. Рішельєвській, 8, в м. Одесі.

Не погодившись з рішенням суду, відповідач 18.09.2017 року звернувся з апеляційною скаргою, в якій просив його скасувати, в задоволені позову відмовити, посилаючись на порушення судом норм матеріального та процесуального права.

Одночасно скаржником заявлено клопотання про відстрочення сплати судового збору до ухвалення судового рішення у справі в порядку ч. 1 ст. 8 Закону України “Про судовий збір”, яке обґрунтовано тим, що товариство на даний момент не має об'єктивної можливості сплатити судовий збір у зв'язку з арештом коштів (саме у зв'язку з виконанням вказаного рішення). Крім того скаржником зазначено, що на теперішній час ТОВ «ГРАНД ОПЕРА» не має майна, за рахунок якого можна було б оплатити судовий збір.

Судова колегія дійшла висновку щодо відмови у задоволенні означеного клопотання з огляду на наступне.

Відповідно до ч. 1 ст. 8 Закону України «Про судовий збір» враховуючи майновий стан сторони, суд може своєю ухвалою відстрочити або розстрочити сплату судового збору на певний строк, але не довше ніж до ухвалення судового рішення у справі. Суд може зменшити розмір судового збору або звільнити від його сплати на підставі, зазначеній у частині першій цієї статті.

Пунктом 3.1. постанови пленуму Вищого господарського суду України від 21.02.2013р. №7 «Про деякі питання практики застосування розділу VI Господарського процесуального кодексу України» із змінами і доповненнями передбачено, що єдиною підставою для вчинення господарським судом дій, зазначених у статті 8 Закону України «Про судовий збір», є врахування ним майнового стану сторін. Клопотання про відстрочення (розстрочення) сплати судового збору, зменшення його розміру або звільнення від його сплати може бути викладене в заяві чи скарзі, які подаються до господарського суду, або окремим документом. Особа, яка заявляє відповідне клопотання, повинна навести доводи і подати докази на підтвердження того, що її майновий стан перешкоджав (перешкоджає) сплаті нею судового збору у встановленому порядку і розмірі.

Згідно з п. 3 Інформаційного листа Вищого господарського суду України від 12.11.2015р. № 01-06/2093/15 «Про деякі питання практики застосування Закону України «Про судовий збір» (зі змінами та доповненнями, внесеними згідно із Законом України від 22.05.2015р. № 484-VIII) за змістом положень статті 8 Закону питання про відстрочення та розстрочення судом сплати судового збору, зменшення розміру судового збору або звільнення від його сплати з підстав майнового стану сторони вирішується судом в кожному конкретному випадку залежно від обставин справи та обґрунтованості доводів сторони належними і допустимими доказами на підтвердження того, що майновий стан сторони перешкоджає сплаті нею судового збору в установленому порядку і розмірі, а також на засадах рівності всіх учасників судового процесу (в тому числі й органів державної влади) перед законом і судом. При цьому сплата судового збору може бути відстрочена чи розстрочена на строк не довше ніж до ухвалення судового рішення у справі.

Колегія суддів відзначає, що скаржник не навів обґрунтованих та виключних підстав, які б унеможливили сплату ним судового збору у визначеному законом порядку та розмірі, а посилання останнього на постанову органу виконавчої служби, якою накладено арешт на кошти, що містяться на рахунку ТОВ «ГРАНД ОПЕРА» не заслуговують на увагу, оскільки право отримання відстрочки сплати судового збору під умовою налагодження фінансового стану товариства у майбутньому не передбачена.

Враховуючи те, що скаржником не надано жодного належного в розумінні ст. 34 ГПК України доказу на підтвердження його скрутного фінансового стану та з огляду на те, що відстрочення сплати судового збору є правом господарського суду, яким суд користується враховуючи майновий стан сторони в кожному конкретному випадку, колегія суддів не вбачає підстав для відстрочення сплати судового збору за подання апеляційної скарги, що є самостійною підставою для повернення апеляційної скарги без розгляду на підставі п. 3 ч. 1 ст. 97 ГПК України.

За наведених обставин, клопотання скаржника про поновлення пропущеного процесуального строку на апеляційне оскарження, колегією суддів не розглядалось.

Керуючись ст. 86, п. 3 ч. 1 ст. 97 ГПК України, суд

УХВАЛИВ:

1.У задоволенні клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю «ГРАНД ОПЕРА» про відстрочення сплати судового збору до ухвалення судового рішення у справі відмовити.

2.Повернути Товариству з обмеженою відповідальністю «ГРАНД ОПЕРА» апеляційну скаргу на рішення господарського суду Одеської області від 06.02.2017 року у справі № 916/3695/16 та додані до неї документи без розгляду.

3.Справу № 916/3695/16 повернути до господарського суду Одеської області.

           Головуючий суддя                                                            В.Б. Туренко

           Суддя                                                                                С.В. Таран

           Суддя                                                                                М.А. Мишкіна

          

СудОдеський апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення28.09.2017
Оприлюднено03.10.2017
Номер документу69178216
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —916/3695/16

Ухвала від 28.09.2017

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Туренко В.Б.

Ухвала від 24.02.2017

Господарське

Господарський суд Одеської області

Зайцев Ю.О.

Ухвала від 21.02.2017

Господарське

Господарський суд Одеської області

Зайцев Ю.О.

Рішення від 06.02.2017

Господарське

Господарський суд Одеської області

Зайцев Ю.О.

Ухвала від 20.01.2017

Господарське

Господарський суд Одеської області

Зайцев Ю.О.

Ухвала від 20.01.2017

Господарське

Господарський суд Одеської області

Зайцев Ю.О.

Ухвала від 03.01.2017

Господарське

Господарський суд Одеської області

Зайцев Ю.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні