Ухвала
від 29.09.2017 по справі 816/1638/17
ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

про залишення позовної заяви без руху

29 вересня 2017 рокум. ПолтаваСправа № 816/1638/17

Суддя Полтавського окружного адміністративного суду Удовіченко С.О., перевіривши матеріали адміністративного позову ОСОБА_1, ОСОБА_2 до приватного нотаріуса Полтавського районного нотаріального округу Воронкової Олени Анатоліївни про визнання протиправними та скасування рішень, -

В С Т А Н О В И В:

27 вересня 2017 року ОСОБА_1, ОСОБА_2 звернулися до Полтавського окружного адміністративного суду з позовною заявою до приватного нотаріуса Полтавського районного нотаріального округу Воронкової Олени Анатоліївни про визнання протиправними та скасування рішень про державну реєстрацію права власності на:

- земельну ділянку з кадастровим номером НОМЕР_1 з цільовим призначенням для ведення особистого селянського господарства площею 2,0 га, розташовану на території Рокитянської сільської ради Великобагачанського району Полтавської області за ОСОБА_4 05 травня 2017 року (номер запису про право в державному реєстрі прав 20317758);

- земельну ділянку з кадастровим номером НОМЕР_2 з цільовим призначенням для ведення особистого селянського господарства площею 2,0 га, розташовану на території Рокитянської сільської ради Великобагачанського району Полтавської області за ОСОБА_5 03 травня 2017 року (номер запису про право в державному реєстрі прав 20269026);

- земельну ділянку з кадастровим номером НОМЕР_3 з цільовим призначенням для ведення особистого селянського господарства площею 2,0 га, розташовану на території Рокитянської сільської ради Великобагачанського району Полтавської області за ОСОБА_6 05 травня 2017 року (номер запису про право в державному реєстрі прав 20318216);

- земельну ділянку з кадастровим номером НОМЕР_4 з цільовим призначенням для ведення особистого селянського господарства площею 2,0 га, розташовану на території Рокитянської сільської ради Великобагачанського району Полтавської області за ОСОБА_7 05 травня 2017 року (номер запису про право в державному реєстрі прав 20318958);

- земельну ділянку з кадастровим номером НОМЕР_5 з цільовим призначенням для ведення особистого селянського господарства площею 2,0 га, розташовану на території Рокитянської сільської ради Великобагачанського району Полтавської області за ОСОБА_8 15 травня 2017 року (номер запису про право в державному реєстрі прав 20427613).

Згідно з пунктом 3 частини першої статті 107 Кодексу адміністративного судочинства України суддя після одержання позовної заяви з'ясовує, чи відповідає позовна заява вимогам, встановленим статтею 106 цього Кодексу.

Відповідно до частини третьої статті 106 Кодексу адміністративного судочинства України до позовної заяви додається документ про сплату судового збору, крім випадків, коли його не належить сплачувати.

Частиною другою статті 87 Кодексу адміністративного судочинства України передбачено, що розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюються законом.

Частиною першою статті 4 Закону України "Про судовий збір" визначено, що судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Згідно пункту 3 частини другої статті 4 Закону України "Про судовий збір" за подання адміністративного позову немайнового характеру фізичною особою сплачується 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

При цьому, за приписами абзацу 2 частини третьої статті 6 Закону України "Про судовий збір" у разі коли в позовній заяві об'єднано дві і більше вимог немайнового характеру, судовий збір сплачується за кожну вимогу немайнового характеру.

Водночас, частиною шостою статті 6 Закону України "Про судовий збір" визначено, що у разі якщо позов подається одночасно кількома позивачами до одного або кількох відповідачів, судовий збір обчислюється з урахуванням загальної суми позову і сплачується кожним позивачем пропорційно долі поданих кожним з них вимог окремим платіжним документом.

Статтею 7 Закону України "Про Державний бюджет України на 2017 рік" установлено у 2017 році прожитковий мінімум для працездатних осіб: з 1 січня 2017 року - 1600 гривень, з 1 травня - 1684 гривні, з 1 грудня - 1762 гривні.

Як слідує з матеріалів адміністративного позову, позивачами в даному випадку заявлено п'ять позовних вимог немайнового характеру, які мають бути оплачені ними пропорційно судовим збором у загальному розмірі 3200,00 грн (640,00 грн * 5).

Разом з тим, позивачами до позовної заяви документ про сплату судового збору не додано. Доказів на підтвердження підстави звільнення позивачів від сплати судового збору не надано.

Крім того, відповідно до приписів пункту 1 частини першої статті 107 Кодексу адміністративного судочинства України суддя після одержання позовної заяви з'ясовує, чи подана позовна заява особою, яка має адміністративну процесуальну дієздатність.

Відповідно до частини другої статті 48 Кодексу адміністративного судочинства України здатність особисто здійснювати свої адміністративні процесуальні права та обов'язки, у тому числі доручати ведення справи представникові (адміністративна процесуальна дієздатність), належить фізичним особам, які досягли повноліття і не визнані судом недієздатними, а також фізичним особам до досягнення цього віку у спорах з приводу публічно-правових відносин, у яких вони відповідно до законодавства можуть самостійно брати участь.

Частина друга статті 50 Кодексу адміністративного судочинства України визначає, що позивачем в адміністративній справі можуть бути громадяни України, іноземці чи особи без громадянства, підприємства, установи, організації (юридичні особи), суб'єкти владних повноважень.

Як слідує зі змісту адміністративного позову, останній підписаний ОСОБА_1 та ОСОБА_2, як позивачами.

Разом з тим, матеріали позову не містять копій документів, які б у встановленому законодавством порядку підтверджували особу позивачів - ОСОБА_1 та ОСОБА_2, що позбавляє суд можливості перевірити наявність у останніх адміністративної процесуальної дієздатності.

Таким чином, позовну заяву подано без додержання вимог статті 106 Кодексу адміністративного судочинства України.

Відповідно до частини першої статті 108 Кодексу адміністративного судочинства України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, встановлених статтею 106 цього Кодексу, постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху, у якій зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб їх усунення і встановлюється строк, достатній для усунення недоліків. Копія ухвали про залишення позовної заяви без руху невідкладно надсилається особі, що звернулася із позовною заявою.

Таким чином, позовна заява підлягає залишенню без руху з наданням позивачам строку для усунення вказаних недоліків.

На підставі викладеного, керуючись статтями 106, 108 Кодексу адміністративного судочинства України, -

У Х В А Л И В:

Позовну заяву ОСОБА_1, ОСОБА_2 до приватного нотаріуса Полтавського районного нотаріального округу Воронкової Олени Анатоліївни про визнання протиправними та скасування рішень залишити без руху.

Позивачам надати строк для усунення недоліків до 12 жовтня 2017 року та роз'яснити, що в разі не усунення недоліків позовної заяви, вона буде повернута.

Недоліки необхідно усунути шляхом надання до Полтавського окружного адміністративного суду:

- документа про сплату судового збору в розмірі 3200,00 грн. (одержувач: УДКСУ у м. Полтаві, м. Полтава, 22030101, код ЄДРПОУ:38019510, банк: ГУДКСУ у Полтавській області, МФО: 831019, розрахунковий рахунок: 31213206784002, код класифікації доходів бюджету: 22030101, призначення платежу: Судовий збір, за позовом


(ПІБ чи назва установи, організації позивача), Полтавський окружний адміністративний суд, або належних доказів на підтвердження підстави звільнення позивачів від сплати такого судового збору;

- документів, які у встановленому законодавством порядку підтверджують особу позивачів ОСОБА_1 та ОСОБА_2 (копії паспорту громадянина України).

Копію ухвали направити особі, що звернулася з позовною заявою.

Ухвала набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до Харківського апеляційного адміністративного суду через Полтавський окружний адміністративний суд шляхом подання апеляційної скарги протягом п'яти днів з дня отримання копії ухвали з одночасним надісланням копії апеляційної скарги до суду апеляційної інстанції.

Суддя С.О. Удовіченко

СудПолтавський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення29.09.2017
Оприлюднено01.10.2017
Номер документу69223060
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —816/1638/17

Ухвала від 21.11.2017

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

С.О. Удовіченко

Ухвала від 12.10.2017

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

С.О. Удовіченко

Ухвала від 12.10.2017

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

С.О. Удовіченко

Ухвала від 12.10.2017

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

С.О. Удовіченко

Ухвала від 05.10.2017

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

С.О. Удовіченко

Ухвала від 05.10.2017

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

С.О. Удовіченко

Ухвала від 29.09.2017

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

С.О. Удовіченко

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні