Ухвала
від 05.10.2017 по справі 816/1456/17
ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

05 жовтня 2017 рокум. ПолтаваСправа №816/1456/17

Полтавський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді - Кукоби О.О.,

за участю:

секретаря судового засідання - Крутько О.В.,

представника позивача та третьої особи - Бобрицького А.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання представників позивача про відмову від позову та закриття провадження у справі за позовом Державного підприємства "Експериментальна база "Надія" Інституту свинарства і агропромислового виробництва Національної академії аграрних наук України" до державного реєстратора комунального підприємства "Реєстратор" Полтавської обласної ради Кругового Сергія Вікторовича, треті особи без самостійних вимог на предмет спору: Голова комісії з припинення (ліквідації) Державного підприємства "Експериментальна база "Надія" Інституту свинарства і агропромислового виробництва Національної академії аграрних наук України" Костенко Олександр Іванович, Національна академія аграрних наук України, Інститут свинарства і агропромислового виробництва Національної академії аграрних наук України, юрисконсульт Інституту свинарства і агропромислового виробництва Національної академії аграрних наук України Бобрицький Андрій Вікторович про визнання протиправними реєстраційних дій та скасування записів,

В С Т А Н О В И В:

Державне підприємство "Експериментальна база "Надія" Інституту свинарства і агропромислового виробництва Національної академії аграрних наук України" звернулось до суду з позовом до державного реєстратора комунального підприємства "Реєстратор" Полтавської обласної ради Кругового Сергія Вікторовича, треті особи без самостійних вимог на предмет спору: Голова комісії з припинення (ліквідації) Державного підприємства "Експериментальна база "Надія" Інституту свинарства і агропромислового виробництва Національної академії аграрних наук України" Костенко Олександр Іванович, Національна академія аграрних наук України, Інститут свинарства і агропромислового виробництва Національної академії аграрних наук України, юрисконсульт Інституту свинарства і агропромислового виробництва Національної академії аграрних наук України Бобрицький Андрій Вікторович, у якому просили визнати протиправними реєстраційні дії та запис №15771270018000233 від 25.07.2017 про реєстраційні дії, вчинені державним реєстратором комунального підприємства "Реєстратор" Полтавської обласної ради Кругового Сергія Вікторовича щодо внесення 25.07.2017 записів та відомостей про них до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, а саме - проведення реєстрації "Внесення рішення засновників (учасників) юридичної особи або уповноваженого ними органу щодо припинення юридичної особи в результаті реорганізації" Державного підприємства "Експериментальна база "Надія" Інституту свинарства і агропромислового виробництва Національної академії аграрних наук України" (код ЄДРПОУ 33709343) та скасувати реєстраційний запис від 25.07.2017 №15771270018000233 в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань - "Внесення рішення засновників (учасників) юридичної особи або уповноваженого ними органу щодо припинення юридичної особи в результаті реорганізації".

29.09.2017 судом одержано клопотання за підписом представника Цвілій Д.В. та директора Державного підприємства "Експериментальна база "Надія" Інституту свинарства і агропромислового виробництва Національної академії аграрних наук України" Марченка В.В. про відмову від позову та закриття провадження у справі.

Окрім того, представник позивача, третя особа Бобрицький А.В. у судовому засіданні 05.10.2017 також надав заяву про відмову від позову та закриття провадження у справі.

Інші особи, які беруть участь у справі, в судове засідання не з'явились, про розгляд справи повідомлені належним чином.

Розглянувши подану заяву та матеріали адміністративної справи, суд дійшов такого висновку.

Як визначено частиною першою статті 136 Кодексу адміністративного судочинства України, позивач може відмовитися від адміністративного позову, а відповідач - визнати адміністративний позов протягом всього часу судового розгляду, зробивши усну заяву. Якщо відмову від адміністративного позову чи визнання адміністративного позову викладено в адресованій суду письмовій заяві, ця заява приєднується до справи.

Положення цієї норми, відповідно до принципу диспозитивності, передбачає право позивача на пред'явлення позову та право розпоряджатись своїми вимогами на власний розсуд.

Суд обізнаний з тим, що Державне підприємство "Експериментальна база "Надія" Інституту свинарства і агропромислового виробництва Національної академії аграрних наук України" перебуває в процесі реорганізації.

Відповідно до частини четвертої статті 105 Цивільного кодексу України до комісії з припинення юридичної особи (комісії з реорганізації, ліквідаційної комісії) або ліквідатора з моменту призначення переходять повноваження щодо управління справами юридичної особи. Голова комісії, її члени або ліквідатор юридичної особи представляють її у відносинах з третіми особами та виступають у суді від імені юридичної особи, яка припиняється.

Так, головою Комісії з проведення реорганізації юридичної особи Державного підприємства "Експериментальна база "Надія" Інституту свинарства і агропромислового виробництва Національної академії аграрних наук України" є Костенко О.І. Запис про його призначення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань внесено 25.07.2017.

Разом з цим, суду не надано доказів скасування довіреності від 19.07.2017, виданої від імені позивача Цвілій Д.В. /а.с. 30/, що є підставою для твердження про чинність даної довіреності. При цьому, вказана довіреність містить посилання на те, що повірений уповноважений на подання заяв про відмову від позову.

У свою чергу, Бобрицький А.В. входить до складу комісії з реорганізації юридичної особи Державного підприємства "Експериментальна база "Надія" Інституту свинарства і агропромислового виробництва Національної академії аграрних наук України", а тому в силу наведених вище вимог частини четвертої статті 105 Цивільного кодексу України є законним представником позивача у суді, а також у відносинах з третіми особами.

За таких обставин, суд дійшов висновку, що Цвілій Д.В. та Бобрицький А.В. уповноважені на відмову від позову від імені Державного підприємства "Експериментальна база "Надія" Інституту свинарства і агропромислового виробництва Національної академії аграрних наук України", їх дії не суперечать вимогам закону та не порушують прав і законних інтересів будь-яких третіх осіб.

Відповідно до частини третьої статті 136 Кодексу адміністративного судочинства України судове рішення у зв'язку з відмовою від адміністративного позову, визнанням адміністративного позову чи примиренням сторін ухвалюється за правилами, встановленими статтями 112, 113 цього Кодексу.

В силу приписів частини другої статті 112 Кодексу адміністративного судочинства України про прийняття відмови від адміністративного позову суд постановляє ухвалу, якою закриває провадження у справі.

Згідно з пунктом 2 частини першої статті 157 Кодексу адміністративного судочинства України суд закриває провадження у справі, якщо позивач відмовився від адміністративного позову і відмову прийнято судом.

За таких обставин, суд дійшов висновку про наявність підстав для прийняття відмови представників позивача від позову, у зв'язку з чим провадження у справі необхідно закрити.

Керуючись статтями 112, 128, 136, 157, 165 Кодексу адміністративного судочинства України,

У Х В А Л И В:

Клопотання представників позивача про відмову від позову та закриття провадження у справі задовольнити.

Прийняти відмову від позову.

Провадження у справі за позовом Державного підприємства "Експериментальна база "Надія" Інституту свинарства і агропромислового виробництва Національної академії аграрних наук України" до державного реєстратора комунального підприємства "Реєстратор" Полтавської обласної ради Кругового Сергія Вікторовича, треті особи без самостійних вимог на предмет спору: Голова комісії з припинення (ліквідації) Державного підприємства "Експериментальна база "Надія" Інституту свинарства і агропромислового виробництва Національної академії аграрних наук України" Костенко Олександр Іванович, Національна академія аграрних наук України, Інститут свинарства і агропромислового виробництва Національної академії аграрних наук України, юрисконсульт Інституту свинарства і агропромислового виробництва Національної академії аграрних наук України Бобрицький Андрій Вікторович про визнання протиправними реєстраційних дій та скасування записів закрити.

Роз'яснити позивачу, що повторне звернення до суду з аналогічними позовними вимогами не допускається.

Ухвала набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Ухвала може бути оскаржена до Харківського апеляційного адміністративного суду через Полтавський окружний адміністративний суд шляхом подання апеляційної скарги протягом п'яти днів з дня отримання її копії з одночасним надісланням копії апеляційної скарги до суду апеляційної інстанції.

Повний текст ухвали складено 09 жовтня 2017 року.

Суддя (підпис) О.О. Кукоба

СудПолтавський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення05.10.2017
Оприлюднено09.10.2017
Номер документу69390991
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —816/1456/17

Ухвала від 05.10.2017

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

О.О. Кукоба

Ухвала від 22.09.2017

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

О.О. Кукоба

Ухвала від 18.09.2017

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

О.О. Кукоба

Ухвала від 18.09.2017

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

О.О. Кукоба

Ухвала від 31.08.2017

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

О.О. Кукоба

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні